Hoppa till innehåll
Hem Pneumokockvaccin till barn – effekt och biverkningar

Pneumokockvaccin till barn – effekt och biverkningar

This post is also available in: English

Pneumokockvaccin är ett av de två vaccin som barn får vid tre, fem och tolv månaders ålder på BVC. Det skyddar mot luftvägsbakterien pneumokocker.

Pneumokocker

Pneumokocker finns normalt i näsan och halsen hos friska bärare i alla åldrar, men vanligast hos små barn. Man uppskattar att 50% av alla förskolebarn bär bakterien i näsan.

Den vanligaste sjukdomen som pneumokocker ger är öroninflammation, men även lunginflammation är ganska vanligt. 

I vissa fall kan pneumokocker ge allvarliga infektioner som svår lunginflammation, blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation. 

Pneumokocker i lungblåsor vid lunginflammation.
Ilustration av Kateryna Kon, mikrobiolog och illustratör

Serotyper av pneumokocker

Pneumokocker är täckta av ett segt slem – en kapsel av kolhydrater. Denna kapsel kan ha många olika ytstrukturer. Serotyp är bakterier med en viss ytstruktur. Det finns mer än 80 kända serotyper av pneumokocker.

Immuniteten mot pneumokocker blir specifik för varje serotyp oavsett om man blivit vaccinerad eller haft infektion med pneumokocker.

Läs om hur vaccin påverkar immunförsvaret

Olika pneumokockvacciner

Vid utvecklingen av pneumokockvaccin har man prioriterat att skapa vaccin mot de serotyper som oftast orsakar allvarlig infektion.

Det finns pneumokockvaccin som skyddar mot 23 serotyper av pneumokocker. Det heter Pneumovax och innehåller delar av pneumokockbakteriekapslar. Till små barn ger inte det här vaccinet ett så bra skydd eftersom de inte kan bilda immunsvar mot kolhydrater.

Därför har man utvecklat ett så kallat konjugatvaccin, där man bundit kolhydratdelarna till protein. De som barn får på BVC idag skyddar antingen mot 10 serotyper (Synflorix) eller 13 serotyper (Prevenar 13). Även för äldre personer ger konjugatvaccin ett bra grundskydd. För äldre personer kan man gärna kombinera med en dos Pneumovax för bästa skydd.

Skyddseffekt

Det 13-valenta vaccinet som BVC ger till spädbarn har en skyddseffekt mot invasiv pneumokockinfektion på 90%. Man har även sett en minskning av antibiotikaförskrivning till barn under den tidsperiod man vaccinerat mot pneumkocker på BVC i Sverige. I bland annat Israel har man sett en minskning av öroninflammationer och bihåleinflammationer.

Läs mer om öroninflammation hos barn – symtom och behandling

Biverkningar

Biverkningar av pneumokockvaccin är i regel milda, kommer inom 1-2 dygn och är snabbt övergående. De vanligaste är måttlig feber (ca 20%), sämre aptit, gnällighet, trötthet/orolig sömn samt lokal rodnad, smärta och svullnad. I ovanligare fall ses hudutslag, kräkningar eller diarréer. Mycket sällsynta biverkningar är allergisk reaktion, kramper (<1/10 000) och övergående episod av slapphet och medvetandepåverkan.

Läs mer:

Lunginflammation hos barn – symtom och behandling

Läs mer om hjärnhinneinflammation hos barn

Läs mer om öroninflammation hos barn – symtom och behandling

Läs om tremånandersvaccin mot stelkramp, kikhosta etc

Läs om hur vaccin påverkar immunförsvaret

Läs om hur vaccin skyddar mot infektionsspridning

Läs om vaccintillsatser

2 kommentarer till “Pneumokockvaccin till barn – effekt och biverkningar”

  1. Hej!
    Jag vet inte om det är poäng med att kommentera äldre inlägg men jag testar…
    Vilket år har man infört vaccin mot pneumokocker och ifall ens barn är fött dessförinnan, kan hen då vaccineras ”i efterhand”? Jag har förstått att pneumokocker kan orsaka hjärnhinneinflammation, är det då någon skillnad jämfört med meningokock meningit? Finns det någon ärftlighet för ökad risk för något av dem?

    /Maria

    1. Hej Maria!

      Vaccinet infördes i nationella programmet 2009 men vissa landsting, t ex Stockholm gick före. Man kan absolut vaccinera i efterhand. Pneumokockmeningit är numera mycket ovanlig men kan vara minst lika allvarlig som meningokockmeningit. Det kan finnas en ärftlighet i vissa specifika immunbrister för kapslade bakterier.

      Hälsningar,
      Cecilia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *