Hoppa till innehåll
Hem Pollenallergi hos barn – snuva och rinnande röda ögon

Pollenallergi hos barn – snuva och rinnande röda ögon

This post is also available in: English

Pollenallergi hos barn ger rinnande, kliande röda ögon, snuva, nysningar och ibland astma. Symtomen uppstår under pollensäsongen, som är vår och sommar.

Pollensäsongen

Pollensäsongen börjar när vårvärmen kommer. Då börjar träden blomma, och släpper pollen till luften. Först ut, ofta redan i februari är al och hassel. Från mars kommer björkpollen. I april kommer sälg vide och alm medan eken blommar först i maj.

Vid midsommar är trädpollensäsongen över, men gräspollensäsongen som börjar i maj pågår ända till september. Även gråbopollen finns under sommaren, från juli till september.

Dessa tider gäller för mellansverige. De är senare i norra Sverige och tidigare i södra Sverige.

Se pollenrapport i Sverige

Symtom på pollenallergi

Pollenallergi beror på att det blir en allergisk reaktion, en inflammation, där luftburen pollen träffar slemhinnor. Därför sitter symtomen i ögonen och i andningsvägarna.

Läs mer om vad allergi är

Allergisk ögoninflammation eller konjunktivit

Den allergiska ögoninflammationen ger kliande, rinnande, ibland röda ögon. Det är alltid på båda sidorna, och ögonen kliar.

A child allergi to pollen with swollen, red eyes
Svullna, röda ögon som kliar vid pollenallergi

Om barnet har bara ett öga svullet är det inte allergisk konjunktivit. Det kan vara ett myggbett, då behövs inte sjukvård. En annan orsak är en bihåleinflammation, så om barnet har ett tydligt ensidigt svullet öga och du inte vet om något bett – sök sjukvård.

Om båda ögonen är kraftigt svullna utan att de kliar, och utan övriga symtom på pollenallergi – sök sjukvård och lämna ett urinprov. I sällsynta fall beror det på en allmän svullnad i hela kroppen på grund av njursjukdomen nefros.

Rinnsnuva eller allergisk rinit

Genomskinlig rinnsnuva och upprepade nysningar är andra vanliga symtom vid pollenallergi.

Man känner igen allergisnuvan på att den kommer mer när man är ute och att man inte har ont i halsen och ingen feber. Om man har ont i halsen och feber är det mer sannolikt en förkylning.

Läs mer om ont i halsen och förkylning hos barn

Hosta och astma vid pollenallergi

Astma kan utlösas av pollenallergi. Det är ovanligt hos barn under 6-7 års ålder, men hos skolbarn är det en vanlig orsak till astma.

Symtomen på astma är andfåddhet och hosta. Barn som blir andfådda vid ansträngning eller hostar mer än vanligt under pollensäsongen bör bli utredda för astma. Sök vårdcentralen för det.

Läs mer om hosta hos barn – en guide om sjukdomar och huskurer

Läs mer om rosslig eller ansträngd andning hos barn

Allergiprover vid pollenallergi

Vid en lindrig pollenallergi med symtom från ögon och näsa under pollensäsong är det inte nödvändigt med allergiprover. Man kan testa allergimediciner och fungerar de så behöver man inte gå vidare.

Om det är mer oklart, eller om man har en astma så är det bra att söka vårdcentral för allergiprover. Då kan man ta antingen pricktest mot björk och timotej eller så kan man ta blodprover för IgE mot detsamma.

Medicin mot pollenallergi

Förstahandsvalet vid pollenallergi är en tablett eller flytande medicin med antihistamin. Det finns flera märken, som fungerar ungefär lika bra. Fråga på apoteket, många är receptfria.

Om inte antihistaminen ger tillräcklig effekt behöver man lägga till lokalbehandling. Ögondroppar med natriumkromoglikat finns också receptfritt och går bra att kombinera med antihistamin. De ska ges regelbundet och man bör börja så tidigt som möjligt under pollensäsongen.

För snuvan och nysningarna är nästa steg en nässpray. Mest effektiv av de receptfria är kortisonnässpray, exempelvis Nasonex. Den måste också ges regelbundet under flera veckor för att få effekt, och det är en bra idé att börja innan pollensäsongen sätter igång. Den ger inte någon omedelbar effekt, utan den är fördröjd.

Läs om kortison till barn – farligt eller inte?

Om de receptfria medicinerna inte hjälper, eller om barnet har astmasymtom, sök sjukvård. Det finns bra receptbelagda mediciner mot pollenallergi, och det är viktigt att behandla astma bra. 

Medicin vid pollenallergi och astma

Vid pollenutlöst astma är det viktigt att behandla astman väl under pollensäsongen. För att läka den allergiska inflammationen i lungan är inhalationssteroider, eller kortisonsprayer, bäst och de ska ges under hela pollensäsongen i sådan dos att barnet inte blir andfått eller hostar extra mycket. Inhalationssteroider finns av flera olika märken, Novopulmon, Giona, Pulmicort är vanliga.

Om inhalationssteroiderna inte hjälper kan man behöva lägga till andra astmaläkemedel, i första hand montelukast, som är en antiinflammatorisk tablett man tar dagligen.

För att behandla en astmaattack behövs också luftrörsvidgande astmaspray som Ventilastin, Ventoline, Buventol.

Livsstilsråd vid pollenallergi

När ett barn som är allergiskt mot pollen inte träffar på pollen så är barnet symtomfritt. Därför är det ju i teorin en bra idé att minimera möjligheten att träffa på pollen. Men pollen finns utomhus, i luften, och att hindra barnet från att vara utomhus ställer till större skada för barnets hälsa än vad pollenallergin kan göra (undantaget barn med mycket mycket svår astma trots medicinering). Man kan försöka undvika att få in pollen, inte torka lakan utomhus i pollensäsong. Men inte undvika utomhusvistelse om det inte rör sig om svårbehandlade astmabesvär. Boten får inte vara värre än soten! Däremot kan det vara bra att duscha och byta kläder efter utomhusvistelse när pollenhalterna är höga.

Läs mer:

Vad är allergi? Läs om allergier – immunsystemets fobier

Kortison till barn – farligt eller inte?

Hosta hos barn – en guide om sjukdomar och huskurer

Läs mer om rosslig eller ansträngd andning hos barn

Läs mer om förkylningsastma hos barn

Läs mer om eksem hos barn

3 kommentarer till “Pollenallergi hos barn – snuva och rinnande röda ögon”

  1. Jag tror också att jag är allergisk för tulpanpollen, jag blir då nysig när jag har sådana inne. Men de är så fina att jag står ut någon vecka då och då för det är också mina favoritblommor.

  2. Hej Cecilia och tack för en bra blogg!

    Jag har varit pollenallergisk så läge jag kan minnas och verkar vara det mot allt. Har alltså jobbigt från att det sätter igång till augusti/september någon gång. Kul 😛

    Nu vet jag ju inte om det är just pollenet som gör det. Men tulpaner är bland det värsta jag kan utsättas för. Då blir jag dålig direkt. Kanske kan det vara vanligt med korsallergi (eller vad det heter) med tulpaner? Bara en tanke 🙂
    /Emma

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *