Pollenallergi hos barn – snuva och rinnande röda ögon

Dela med dig!
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  

Varje vår översvämmas vårdcentraler och barnakuter av barn som hostar, har snuva och rinnande, kliande ögon. Pollensäsongen är här, och därmed får barn med pollenallergi besvär.

Förkylning eller allergi?

Rinnande näsor beror under vintern alltsom oftast på förkylningar, alltså virusinfektioner i luftvägarna. Vid en förkylning har barn också ofta ont i halsen, ibland feber, hosta och nyser.

Om barnen har snuva men inte ont i halsen, inte feber, inte hostar, men kanske nyser eller har kliiga ögon, och det börjar bli vår, är sannolikheten stor att det i stället handlar om en pollenallergi. Pollenallergi är ovanligt hos barn under två år, men hos sjuåringar har ungefär 15 av hundra barn snuva eller kliande ögon under pollensäsongen.

Snart är pollensäsongen här

Pollensäsongen börjar när vårvärmen kommer. I år har säsongen varit sen på grund av det kalla vädret, men så fort värmen kommer blir det pollen i luften. Det finns pollenlaboratorier som samlar in pollen, mäter pollenhalter och rapporterar på den här sidan.

Om du har frågor om ditt barn - kontakta Knodds barnsjuksköterskor

Hos Knodd arbetar specialistutbildade barnsjuksköterskor med minst 5 års erfarenhet. Du får en bedömning av ditt barn och trygga råd via video. Kostnadsfritt såklart!

Gå till knodd.se

Pollen är ett pulver som sitter i blommor. Vissa blommor behöver hjälp av bin eller andra insekter för att sprida sitt pollen till en annan blomma, det sitter ganska hårt fast i blomman. Vissa växter tar vinden till hjälp och släpper ut enorma mängder pollen som ska blåsa till en annan blomma av samma art för att befrukta den och skapa ett nytt frö.

Dessa växter som vill ha hjälp av vinden med sin fortlevnad fyller luften med pollen. Det är hassel, al, björk, många gräsarter till exempel. Människor kan bli allergiska mot en arts pollen eller många. Hur mycket pollen som finns varierar från år till år och det varierar också hur mycket människor reagerar från år till år. Pollensäsongen slutar när inga blommor blommar längre, det vill säga framåt hösten.

Allergiprover är ofta onödiga!

Om ditt barn har snuva och kliande, rinniga ögon när pollensäsongen satt igång är det med stor sannolikhet pollenallergi. Jag brukar inte ta några prover på barn som har de här symtomen i pollensäsong, utan diagnosticera en sannolik pollenallergi och föreslå medicinering med allergimedicin.

Allergimedicinerna jag använder i första hand kallas med ett gruppnamn ”antihistaminer”. Det finns jättemånga olika sorter, vissa receptfria, vissa kräver recept. De receptfria är i princip likvärdiga och även likvärdiga effektmässigt med de receptbelagda. Gå alltså till ditt apotek och be om en lämplig pollenallergimedicin.

Lär dig mer om barn i Praktika för blivande föräldrar

Om du gillar barnakuten.nu - läs mer av doktor Cecilia i

Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund

Mot snuvan kan en nässpray med antihistamin eller kortison hjälpa bra. Varning för Nezeril och liknande förkylningsnässprayer. De kan ge ett beroende om de används längre än några dagar, vilket man ofta behöver göra vid allergi.

Om medicinen inte hjälper, sök vårdcentralen för hjälp.

Svårt att andas under pollensäsongen? 

Om ditt barn får svårt att andas under pollensäsongen, med eller utan snuva och rinnande ögon ska du söka läkarhjälp. Vårdcentral eller barnakutmottagning, beroende på hur svårt att andas barnet har. Blir barnet bara extra andfådd under fotbollsträningen kan du gå till vårdcentralen, men om barnet har påtagligt svårt att andas även i vila är barnakuten rätt ställe.

Läs mer och se videos om hur barn har  svårt att andas på den här sidan.

Det kan då röra sig om en allergisk astma, som behöver behandlas med astmaläkemedel, samma som vid förkylningsastma till barn.

Läs mer om astmabehandling till barn  här. 

Undvika pollen?

När ett barn som är allergiskt mot pollen inte träffar på pollen så är barnet symtomfritt. Därför är det ju i teorin en bra idé att minimera möjligheten att träffa på pollen. Men pollen finns utomhus, i luften, och att hindra barnet från att vara utomhus ställer till större skada för barnets hälsa än vad pollenallergin kan göra (undantaget barn med mycket mycket svår astma trots medicinering). Man kan försöka undvika att få in pollen, inte torka lakan utomhus i pollensäsong. Men inte undvika utomhusvistelse om det inte rör sig om svårbehandlade astmabesvär. Boten får inte vara värre än soten! Däremot kan det vara bra att duscha och byta kläder efter utomhusvistelse när pollenhalterna är höga.

Undvika annat?

Är man allergisk mot en sak finns det risk att vara eller utveckla allergi mot andra saker. Men den risken minskas inte av att undvika saker man inte är allergisk mot. Möjligen ökar den i stället, det finns studier som tyder på det. Så det man redan är allergisk mot kan man undvika om det går utan att ställa till för stora skador i livet. Men det man inte är allergisk mot ska man fortsätta äta, eller komma i kontakt med på annat sätt.

Du  kan läsa mer om vad allergi är för någonting i det här inlägget.

Barn med pollenallergi har ofta eksem. Läs mer om hur du behandlar eksem hos barn här. 


Dela med dig!
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  

4 reaktioner på ”Pollenallergi hos barn – snuva och rinnande röda ögon

 1. Jag tror också att jag är allergisk för tulpanpollen, jag blir då nysig när jag har sådana inne. Men de är så fina att jag står ut någon vecka då och då för det är också mina favoritblommor.

 2. Hej Cecilia och tack för en bra blogg!

  Jag har varit pollenallergisk så läge jag kan minnas och verkar vara det mot allt. Har alltså jobbigt från att det sätter igång till augusti/september någon gång. Kul 😛

  Nu vet jag ju inte om det är just pollenet som gör det. Men tulpaner är bland det värsta jag kan utsättas för. Då blir jag dålig direkt. Kanske kan det vara vanligt med korsallergi (eller vad det heter) med tulpaner? Bara en tanke 🙂
  /Emma

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.