Hoppa till innehåll
Hem Potträning – hur bli blöjfri och när sluta med blöja

Potträning – hur bli blöjfri och när sluta med blöja

Bebis pottränar med sin docka

This post is also available in: English

Fakta och råd om potträning och att få bebisen blöjfri av barnläkare. Potträning men det handlar mer om att skapa en rutin än en ren träning. Det är ofta en lång process att sluta med blöja och det gäller att hålla sig ifrån att starta en maktkamp.

Potträning av ett-till tvååringar

Man kan gärna sätta barnet på pottan som en rutin morgon, middag, kväll redan när barnet är något år gammalt. Fördelarna med att börja sitta på pottan tidigt är åtminstone tre:

1. Det blir ingen brådska att sluta med blöja. Barnet hinner få pottrutin långt innan du som förälder tröttnat på blöjor.

2. När barnet börjar kissa på pottan tömmer det blåsan helt vilket minskar risken för urinvägsinfektioner.

Läs om urinvägsinfektioner hos barn

3. När barnet börjar bajsa på pottan kommer det att gå lättare än att bajsa i blöja eftersom det är lättare att bajsa i sittande än i stående.

Det är viktigt att inte ha någon brådska. Det tar ofta tid att lära sig sitta på pottan, att förstå att man ska kissa och bajsa där och att tycka att det är en bra idé. Kamp och strid kring pottan skapar bara dåliga associationer kring den för barnet – undvik det. Reagerar barnet negativt, ställ undan pottan ett tag.

Föreslå att gå på pottan regelbundet

Potträningen är som sagt ingen träning, utan upprepade erbjudanden. Det slutliga målet är att bli blöjfri, men det får inte finnas någon brådska att sluta med blöja. Erbjud barnet att gå på pottan när det vaknat, efter varje måltid och innan barnet lägger sig. Varannan var tredje timme alltså. Min erfarenhet är att barnen först sitter en stund på pottan utan att det kommer något, efter en tid börjar kissa ibland och sedan inte vill sitta på pottan i några månader även om man erbjuder ibland. Sedan vill de igen, och då blir det mer kiss och bajs i pottan.

Skapa goda toalettrutiner

Väldigt många barn i förskoleåldern har problem med förstoppning, eller kissar på sig dagtid eller nattetid. Upprepade urinvägsinfektioner (särskilt hos flickor) är också vanligt. Många barn med de här problemen går inte på toaletten regelbundet. Viktigaste långsiktiga behandlingen för alla de här problemen är goda toalettrutiner, att gå på pottan var tredje timme. Försök skapa dessa goda toalettrutiner redan under perioden av potträning.

Läs om större barn som kissar på sig

De flesta förskolebarn tar inte det här ansvaret själva. Det är roligare att leka än att gå på toaletten. På välfungerade förskolor hjälper personalen till med toarutiner på dagtid, se till att de gör det på ditt barns förskola, och hjälp barnet att komma ihåg toaletten hemma.

Inget tvång vid pottan!

Det här är så viktigt att jag skriver det igen. Inget tvång vid pottan! Tvång och bråk förstör all potträning. Respektera ett nej och respektera tvåhundra tusen nej från ett och ett halvt-tvååringen. Vill barnet gå upp efter två sekunder, säg “vad bra att du satt på pottan!”. Pausa potträningen om det känns som att du inte orkar längre. Titta efter med barnet om det kom något kiss eller bajs och nämn vad du ser utan att kritisera en tom potta. “Nej, inget kiss/bajs nu”. Jag berömmer gärna att kisset eller bajset kom i pottan. “Vad bra! Kisset kom i pottan!”. Belöningen blir att få hälla kisset i toastolen och spola (en stor belöning för många ett-tvååringar).

Köp en bra potta eller toalattring här

Treårstrots och pottovilja

Om du har ett barn som är allmänt trotsigt och inte alls vill gå på pottan: pausa och sätt på en blöja igen. Gå inte in i någon maktkamp kring potträningen. Vänta och se.

Tips för dig med barn i trotsåldern

Vid fem år är de flesta blöjfria dagtid

Om barnet inte har lyckats sluta med blöja vid fem års ålder kan man få hjälp av vården. Prata med BVC i första hand eller med din vårdcentral eller en barnläkare. Vid 6 år är de flesta torra nattetid. Efter 6 års ålder kan man söka hjälp för ett barn som kissar på sig på natten.

Potta eller toalettring?

En smaksak. Välj själva. Kombinera alltid toalettring med hög pall så att barnet kan klättra upp själv och fötterna får stöd.

EC eller blöjfri bebis 

Det går att ta hand om sin bebis utan att använda blöja. Det kräver en mycket närvarande uppmärksam förälder, som tittar på bebisen och lär sig känna igen bebisens beteende i samband med kissning eller bajsning. Så fort föräldern ser en sådan signal, går föräldern med barnet till toaletten eller ett handfat, håller bebisen däröver och gör ofta ett ljud, typ sss, eller en vissling. Såsmåningom lär sig barnet associera ljudet med att kissa och föräldern kan be spädbarnet att kissa genom att hålla det över handfatet/toaletten och göra ljudet.

Mycket fascinerande tycker jag! Jag har inte försökt med något av mina spädbarn, för jag har inte alls orkat eller velat. Jag har använt engångsblöjor. Om du vill läsa mer om bebisar utan blöja kan du göra det på blöjfribebis . Det finns också en diskussionsgrupp på facebook för intresserade föräldrar. Mer om det kan du läsa på sajten.

Läs mer:

Läs om större barn som kissar på sig

Läs mer om blöjeksem, svamp i rumpan och röd babystjärt

Läs om urinvägsinfektioner hos barn

Köp en bra potta eller toalattring här

41 kommentarer till “Potträning – hur bli blöjfri och när sluta med blöja”

 1. Nu är ju det här en gammal tråd men det stämmer inte att barn i Frankrike inte får börja på dagis om de har blöja. Som tur är då många börjar redan vid 3 månaders ålder:) Däremot bör de helst vara blöjfria när de börjar “skolan” vid 3 års ålder. Är barnet inte blöjfritt får det fortsätta på dagis (som kostar pengar, skolan är gratis). Det är dock ganska vanligt med “olyckor” under första skolåret… Googlade mig hit då jag funderar på hur jag ska gå min 3åring blöjfri inför eventuell fransk skolstart, stressigt och tokigt för mig som är svenska. Tack för alla bra tips här!

 2. Mitt barn är nu 23 mån. Vi har kört ec då och då från början. Ibland mer och ibland mindre. Ibland har jag kört hardcore även på natten, ibland inte orkat alls. Vi har varvat engångsblörjor och tygblöjor. Och jag har sparat en väldans massa engångsblöjor och tvättar genom att använda tyg och ec.

  Vi har använt potta från när han kunde sitta. Sen när han lärde sig gå ville han inte längre sitta kvar. Då hade han inte tid. Sen gick det bättre igen. Vi har pottat på rutin och när jag sett att nåt är på gång. Första gången han sa till om kiss själv var vid 15 mån. Men det hände bara några ggr. Just nu är läget så att kiss säger han till om när det redan är för sent. Men bajs säger han till om jämt, och kan även knipa tills han sitter på pottan. Vi har en potette plus med oss i väskan.

  Jag är så glad för ec. Jag ser det som en kommunikation oss emellan. Och även om han inte kissar på pottan självmant, oftast, så är han bajssäker och det är ju skönt. Och han är van vid pottan så även om han inte vill ibland så är han ju inte rädd eller ovan vid den. Så sådana problem slipper man ju om man introducerar den tidigt.

  Har skaffat Pottkalendern nu för att se om det kan öka intresset för att även fånga kiss på pottan.

  Jag har i alla fall tyckt att det har hjälpt oss och det bästa är ju att man kör på den nivå som passar just NU. Och jag har lärt mig en massa.

 3. Oops, såg nu att tråden var flera år gammal.
  Men men, det viktiga är att många får veta om att alternativet finns!

 4. Vi trillade in på EC av en slump då vår tjej var sex månader, det är nu ca 10år sedan och då var vi inte många som höll på med det.
  En sak som jag tycker är viktig att poängtera är att det är vi föräldrar som tränas i att kommunicera och läsa av våra barn.
  För signalerna finns och barn kommunicerar ju sina behov hela tiden!
  Mat, trötthet, behov av närhet är ju inget konstigt att bebis signalerar.
  Varför tycker då så många att det är så konstigt att de kan ha koll på sina andra behov?
  Vår tjej var torr på natten från början, hon väckte mig och jag kissade henne på pottan som vi hade vid sängen.
  Betingningssignalen(eller vad den nu ska kallas) är ett sätt för den vuxne att tala om att det nu finns ett ställe som bebis kan göra ifrån sig på, typ “nu har jag fått av kläderna, varsegod”.

  Min tjej kunde signalera och sedan vänta med att kissa i upp till 20 minuter (hon undvek in i det längsta att kissa på sig), vi hade blöja som back-up och ibland var det enklast att stanna och använda en öppen blöja som jag höll henne över, gav signal hon kissade = nöjd o glad bebis.
  För hon protesterade tills hon fick hjälp att slippa kissa på sig.
  .

  Det viktiga för oss var kommunikationen och att hon kände att vi såg hennes signaler och bejakade dem.

  Resultatet av detta blev en tjej med stark intrigitet och väldig koll på sitt eget jag redan som mkt liten.

  Vi slapp också helt o hållet att potträna, det bara löste sig själv så fort hon fysiskt klarade det själv. För henne var det ju bara som vanligt…

  Hon var självgående torr hemma (där vi hade pottor tillgängliga) tidigt, men med kiss-oops (hos oss var små olyckor på golvet ingen stor grej) titt som tätt. I andra miljöer där det fanns vuxna som kunde assistera, som alltså såg/hörde henne var hon “back-up blöjfri” från ca femton månader.

  På förskolan gick de för enkelhetens skull mkt på rutin, att erbjuda toa/potta (klockpottning). Tex Före man går ut, efter vila, efter maten osv.
  Att de gjorde så med vår tös, ledde till att de andra barnen åkte med av bara farten.
  Det var många i den småbarnsgruppen som fick koll på toarutiner det året. 😉
  När personalen var trygg med hennes egen förmåga slutade vi med back-uptygisarna även på dagis.

  Nu är hon en snart elvaårig tjej som är lite smyg stolt över tidningsklippen om hennes “blöjfrihet”. 😉

 5. Jag ser inte EC som en metod.

  Såhär började det för oss. Efter amningen på morgonen så kunde sonen antingen läggas ned i sängen och sova vidare eller så skrek han. Då när han skrek tog jag upp honom och la honom mot mina ben (låg kvar i sängen trött som man var). Vad hände? VARJE gång så bajsade han. När han var tre månader gick jag upp med honom istället och satte honom på toaletten. Han har bajsat varje gång.

  Bästa toasitsen enligt mig är Bumbos toasits! Klockren! Mjuk och skön och sitter jättebra i den!

  Nu är han 9 månader och blir fortfarande lika glad när det händer saker i toaletten. Blir även glad när han tittar förbi och man själv sitter där och kissar.

  Började även med tecken för bajs och kiss som vi använder oss av. Väntar med spänning till dagen man får ett tecken av honom, alltså att han tecknar tillbaka.

  Har hur som helst aldrig pressat honom. Han verkar tycka om det och har alltid tydligt visat när han är klar på toaletten. Underbart att se! Så glad över vårt samarbete!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.