Hoppa till innehåll
Hem Potträning – hur bli blöjfri och när sluta med blöja

Potträning – hur bli blöjfri och när sluta med blöja

Bebis pottränar med sin docka

This post is also available in: English

Fakta och råd om potträning och att få bebisen blöjfri av barnläkare. Potträning men det handlar mer om att skapa en rutin än en ren träning. Det är ofta en lång process att sluta med blöja och det gäller att hålla sig ifrån att starta en maktkamp.

Potträning av ett-till tvååringar

Man kan gärna sätta barnet på pottan som en rutin morgon, middag, kväll redan när barnet är något år gammalt. Fördelarna med att börja sitta på pottan tidigt är åtminstone tre:

1. Det blir ingen brådska att sluta med blöja. Barnet hinner få pottrutin långt innan du som förälder tröttnat på blöjor.

2. När barnet börjar kissa på pottan tömmer det blåsan helt vilket minskar risken för urinvägsinfektioner.

Läs om urinvägsinfektioner hos barn

3. När barnet börjar bajsa på pottan kommer det att gå lättare än att bajsa i blöja eftersom det är lättare att bajsa i sittande än i stående.

Det är viktigt att inte ha någon brådska. Det tar ofta tid att lära sig sitta på pottan, att förstå att man ska kissa och bajsa där och att tycka att det är en bra idé. Kamp och strid kring pottan skapar bara dåliga associationer kring den för barnet – undvik det. Reagerar barnet negativt, ställ undan pottan ett tag.

Föreslå att gå på pottan regelbundet

Potträningen är som sagt ingen träning, utan upprepade erbjudanden. Det slutliga målet är att bli blöjfri, men det får inte finnas någon brådska att sluta med blöja. Erbjud barnet att gå på pottan när det vaknat, efter varje måltid och innan barnet lägger sig. Varannan var tredje timme alltså. Min erfarenhet är att barnen först sitter en stund på pottan utan att det kommer något, efter en tid börjar kissa ibland och sedan inte vill sitta på pottan i några månader även om man erbjuder ibland. Sedan vill de igen, och då blir det mer kiss och bajs i pottan.

Skapa goda toalettrutiner

Väldigt många barn i förskoleåldern har problem med förstoppning, eller kissar på sig dagtid eller nattetid. Upprepade urinvägsinfektioner (särskilt hos flickor) är också vanligt. Många barn med de här problemen går inte på toaletten regelbundet. Viktigaste långsiktiga behandlingen för alla de här problemen är goda toalettrutiner, att gå på pottan var tredje timme. Försök skapa dessa goda toalettrutiner redan under perioden av potträning.

Läs om större barn som kissar på sig

De flesta förskolebarn tar inte det här ansvaret själva. Det är roligare att leka än att gå på toaletten. På välfungerade förskolor hjälper personalen till med toarutiner på dagtid, se till att de gör det på ditt barns förskola, och hjälp barnet att komma ihåg toaletten hemma.

Inget tvång vid pottan!

Det här är så viktigt att jag skriver det igen. Inget tvång vid pottan! Tvång och bråk förstör all potträning. Respektera ett nej och respektera tvåhundra tusen nej från ett och ett halvt-tvååringen. Vill barnet gå upp efter två sekunder, säg “vad bra att du satt på pottan!”. Pausa potträningen om det känns som att du inte orkar längre. Titta efter med barnet om det kom något kiss eller bajs och nämn vad du ser utan att kritisera en tom potta. “Nej, inget kiss/bajs nu”. Jag berömmer gärna att kisset eller bajset kom i pottan. “Vad bra! Kisset kom i pottan!”. Belöningen blir att få hälla kisset i toastolen och spola (en stor belöning för många ett-tvååringar).

Köp en bra potta eller toalattring här

Treårstrots och pottovilja

Om du har ett barn som är allmänt trotsigt och inte alls vill gå på pottan: pausa och sätt på en blöja igen. Gå inte in i någon maktkamp kring potträningen. Vänta och se.

Tips för dig med barn i trotsåldern

Vid fem år är de flesta blöjfria dagtid

Om barnet inte har lyckats sluta med blöja vid fem års ålder kan man få hjälp av vården. Prata med BVC i första hand eller med din vårdcentral eller en barnläkare. Vid 6 år är de flesta torra nattetid. Efter 6 års ålder kan man söka hjälp för ett barn som kissar på sig på natten.

Potta eller toalettring?

En smaksak. Välj själva. Kombinera alltid toalettring med hög pall så att barnet kan klättra upp själv och fötterna får stöd.

EC eller blöjfri bebis 

Det går att ta hand om sin bebis utan att använda blöja. Det kräver en mycket närvarande uppmärksam förälder, som tittar på bebisen och lär sig känna igen bebisens beteende i samband med kissning eller bajsning. Så fort föräldern ser en sådan signal, går föräldern med barnet till toaletten eller ett handfat, håller bebisen däröver och gör ofta ett ljud, typ sss, eller en vissling. Såsmåningom lär sig barnet associera ljudet med att kissa och föräldern kan be spädbarnet att kissa genom att hålla det över handfatet/toaletten och göra ljudet.

Mycket fascinerande tycker jag! Jag har inte försökt med något av mina spädbarn, för jag har inte alls orkat eller velat. Jag har använt engångsblöjor. Om du vill läsa mer om bebisar utan blöja kan du göra det på blöjfribebis . Det finns också en diskussionsgrupp på facebook för intresserade föräldrar. Mer om det kan du läsa på sajten.

Läs mer:

Läs om större barn som kissar på sig

Läs mer om blöjeksem, svamp i rumpan och röd babystjärt

Läs om urinvägsinfektioner hos barn

Köp en bra potta eller toalattring här

41 kommentarer till “Potträning – hur bli blöjfri och när sluta med blöja”

 1. Min son börjat nu i stora barngruppen på förskolan och det som oroar mig är att de lämnar all ansvar på barnet när de gäller toabesök… Detta har resulterat att sonen går inte på toaletten på ca 7h… Är de bra för barn att hålla sig så länge? Själv har därför nu rutin hemma att toaletten besöker vi innan vi går hemifrån och direkt när vi kommer hem… Men kan inte låta bli undra om det är så bra att han inte går på toa mellan 8:30-15:30?

  1. Det är inte bra för barn att hålla sig i sju timmar. Det kan leda både till att de kissar på sig (dagtid eller nattetid) och blir förstoppade och många får ont i magen. Prata med förskolepersonalen och be dem att införa kissrutiner för barnen i dagsprogrammet. Lyssnar de inte, prata med förskolerektorn.

 2. Tack för avsnittet om EC. Jag vill bara tillägga att EC inte är ”allt eller inget”! Man måste verkligen inte ha sin bebis blöjfri på heltid för att ha en KOMMUNIKATION (EC = elimination communication) med barnet om dess behov av toabestyr. Du skriver att man kan låta barnet kissa/bajsa på potta från ett-tvä år, men det finns ju inget hinder att låta barnet kissa/bajsa i potta el dyl vid varje blöjbyte redan från födseln, eller när man nu vill börja. Sen kan man kalla det EC om man vill. Man ska verkligen inte tro att EC är nåt avancerat!

 3. Självklart ska man generellt inte likna barn vid hundar men på ett sätt är ec inte så annorlunda. Hundar blir ju inte heller rumsrena med tvång utan man erbjuder dom en plats att kissa och bajsa efter sömn, aktivitet och mat. Ibland säger man något ord för att hunden ska förknippa det med att göra ifrån sig. När det gäller mina hundar berömmer jag mycket när de gör det på rätt plats och det är väl den stora skillnaden för med min dotter säger jag bara “va skönt för dig” eftersom det är min spontana kommentar till att hon kissar massor och sedan ser så nöjd ut. Men jag påstår inte att barn och hundar är samma sak men att likna EC vid att göra hundar rumsrena är faktiskt inte så långsökt när jag tänkte efter.
  EC innehåller dock så mycket mer än att erbjuda barnet ett alternativ till blöja (även om det allra vanligaste är att blöja sedan bärs som back-up) för det handlar mycket om att vara lyhörd för sitt barn. När min tjej är kissnödig gnäller hon till och söker ögonkontakt. Om jag då tar henne till pottan och tar av blöjan kissar hon nöjd. Om jag ignorerar signalen eller tror att hon är uttråkad och ger henne en ny leksak så stegras gnället. Till slut kissar hon i blöjan om jag inte tar henne till pottan förstås och då är hon sedan missnöjd för att blöjan är blöt. Alla barn har olika tydliga och även olika signaler när de är nödiga men för mig är det så häftigt att ett barn (som min tjej som är drygt 6 månader) kan uttrycka ett behov så tydligt att jag förstår henne. Precis som jag försöker vara lyhörd för när hon är hungrig, trött eller behöver närhet så känns det numera självklart att vara lyhörd även för när hon vill kissa/bajsa. Det känns bra att ämnet kommer upp till debatt och att forskning görs för trenden med längre och längre tid i blöja känns ju inte helt sund faktiskt.

 4. Tack för det här inlägget. Jag har hittills inte funderat på potta alls, mer tänkt att det ligger lååångt fram i tiden. Just det här med tröga magar fick mig att fundera om vi inte ska testa ändå då den ena tvillingen ofta får ta i ganska mycket för att det ska komma något och då kör vi ändå ganska hårt med plommon, päron och andra “hjälpande” livsmedel.
  Ska införskaffa en potta och placera henne där när jag ser att det är trögt och se om den sittställningen hjälper henne.

  1. För min tjej är det helt ovärderligt att få bajsa på potta alternativt över vasken när jag håller henne i sk. grodställning (grepp runt låren och hennes rygg mot min mage). Egentligen inte så konstigt att många barn har det kämpigt med bajsandet. Ingen vuxen skulle väl vilja ligga raklång eller sitta på en stol och bajsa. När hon var liten och hade gaser var det också jätteskönt att kunna hjälpa henne så hon fick ut det och slapp magknip. Vi slapp en missnöjd/ledsen tjej och som bonus har vi typ bytt tio bajsblöjor sedan hon föddes (nu 7 månader gammal).Hoppas det kan hjälpa er dotter också. Ett tips är att göra pottstunden (eller över vasken/toan) mysig med lite leksaker, bok eller likn. Då kan de sitta och slappna av en stund vilket kan behövas. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *