Hoppa till innehåll
Hem Praktika för blivande föräldrar

Praktika för blivande föräldrar

This post is also available in: English

Praktika för blivande föräldrar – gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund. Så heter boken som barnakutens skapare barnläkare Cecilia Chrapkowska skrivit tillsammans med professor Agnes Wold. Vi ville skriva den bästa föräldraboken, den perfekta gravidpresenten och hjälpa alla blivande och nyblivna föräldrar med att få den kunskap som man behöver för att ta hand om ett barn.

Boken är helt fri från moralism och onödiga råd. Vi har läst tusentals vetenskapliga artiklar och tillsammans med Cecilias kliniska erfarenhet som barnläkare ger Praktikan en unik kunskapsbas för dig som nybliven förälder. Alla möten med läsare på barnakuten.nu har också varit avgörande för att boken skulle kunna träffa rätt i vad dagens föräldrar verkligen vill veta.

Praktikan finns som pappersbok (perfekt som gravidpresent), som ljudbok och e-bok.

Recensioner av Praktika för blivande föräldrar

Praktikan fick mycket fina recensioner när den kom ut på svenska hösten 2017.

Jag kunde starta gruppen “vi som vågar vara föräldrar tack vare Agnes Wold”

Heidi Avellan, Sydsvenskan

Det finns något 70-talsmässigt över den rättframt informativa prosan, utan inlindat blomsterspråk och helt fritt från romantik och känslosamhet. Det är menat som ­beröm. 

Mattias Svensson, Aftonbladet

Och man vill göra allt för sitt barn, man vill så gärna att det ska bli rätt. Då är det lätt att bli glad åt en bok som Agnes Wolds och Cecilia Chrapkowskas nyutkomna “Praktika för blivande föräldrar”. De känns lite som föräldrar i forskarrockar. Några som har koll och kan säga att äh, det där blir bra.

Lisa Magnusson, Dagens Nyheter

Så alla lösningar funkar, och bara för att mitt arbetsliv inte ser exakt ut som alla andras så behöver det inte betyda att det är fel. Även om det är så himla lätt att känna så pga alla normer och förväntningar. Men då läser jag den mest fantastiska bok som skrivits i ämnet bebis: Praktika för blivande föräldrar av Agnes Wold och Cecilia Chrapkowska.

Johanna Nilsson, Slow Fashion

Agnes Wold – som är expert på att krossa myter om föräldraskap. Hon är min förebild när det kommer till detta. Det finns så många saker vi föräldrar får råd att vi ”borde” göra eller inte göra när det kommer till att hand om våra barn – saker som inte stöds forskning. Som Anna Wahlgrens ”Barnaboken”. Har du den hemma så snälla bränn den överrostiga boken fortare än du hinner säga ”hitte-på!”. Ska du få barn eller nyligen har fått – skaffa istället professor Agnes Wolds och barnläkaren Cecilia Chrapkowskas nya bok ”Praktika för blivande föräldrar” – baserad på forskning och fritt från moralism.

Annika Leone på sin blogg

“Kapitlen om graviditet, förlossning, matning, sömn, kräkningar och infektioner är i stort sett utmärkta. “

“Det här är en bok som kan bli en bästsäljare. Författarna bör få credit för hur de slår hål på flera myter om hur man skall bära sig åt som blivande och nybliven förälder”.

Barnläkare och professor Hugo Lagercranz i Barnläkaren

Författarna Cecilia Chrapkowska och Agnes Wold firar Praktika för Blivande föräldrar på Bonniers författarmingel på Manilla 2017
Kritik av Praktika för blivande föräldrar

Praktikan blev snabbt en försäljningssuccé och förutom de otaliga bloggare och recensenter som uppskattade boken har både jag och Agnes fått massor av läsarmejl som tackar för boken. Boken har också dragit åt sig viss kritik.

Ivar Arpi menade på Svenska Dagbladets ledarsida att vår bok ledde till moraliskt förfall och hindrade de två till tre års helamning som han ansåg vara vanligt i “naturliga samhällen” (!). 

Även Ann Heberlein och hemmaföräldrars nätverk har varit kritisk till boken.

Läs praktikan som e-bok (gratis 2 veckor) här

Lyssna på praktikan som ljudbok (gratis 2 veckor) här

Köp praktikan som pappersbok här

Läs ett utdrag ur praktikan här

Praktika för blivande föräldrar på 15 språk

Praktikan har sålts till 15 länder och först ut efter Sverige var Italien där Praktika – il metodo svedese per una maternità serena e bimbi felici gavs ut sommaren 2018.

I november 2018 kom Praktikan på danska och heter
Handbog for nye foraeldre – graviditetsfakta og borneviden på videnskapeligt grundlag

Under 2020kommer Praktikan på engelska och heter då

Parenthood the Swedish way – a science-based guide to pregnancy, birth and infancy

Praktikan toppade försäljningen på adlibris när den gavs ut