Hoppa till innehåll
Hem Resa utomlands med spädbarn – råd om flyg och vaccin

Resa utomlands med spädbarn – råd om flyg och vaccin

A mother doing the best she can when travelling with her baby

This post is also available in: English

Att resa utomlands med ett spädbarn kräver en del eftertanke. Här kan du läsa om hur det fungerar att flyga med bebis men också vilka vaccin barnet behöver och annat att tänka på inför semestern.

Planera inga längre resor innan bebisen fötts

En klok idé är att vänta med att planera resor till bebisen är född, och ni som föräldrar har landat i föräldraskapet. Du vet helt enkelt inte hur du kommer att må, hur din partner kommer att må och hur din bebis kommer att må. En ny familj, eller en familj med en ny familjemedlem, behöver tid på sig för att se hur just den här familjen ska klara livet tillsammans. Under den tiden är det bra att vara nära hemmet, och med närhet till trygg sjukvård.

Läs om första tiden med bebis

Har du familj i andra länder – be dem komma

En vanlig anledning till att man vill planera en resa utomlands med spädbarn är för att träffa sin egen, eller sin partners familj. Det är förstås viktigt. Men kan de inte komma och hälsa på  i stället? Några har så bra relationer till sina svärföräldrar eller föräldrar att de gärna vill ha dem boende hos sig, som ett stöd, den första tiden. Många (de flesta tror jag) tycker någonstans att det är lite jobbigt. Om det stämmer för er, be i så fall släktingarna att ordna annat boende, hjälp dem om du vill. Tala med din partner om hur ni vill ha det och våga vara tydliga med det mot släkten!

När familjen hittat stabilitet

Det tar så olika lång tid innan en ny familj hittat en stabilitet och rutiner i vardagen. För några går det på ett par-tre veckor, för andra tar det två-tre år. För många kanske två-tre månader. När du känner att vardagen rullar på och mat- och sovrutinerna fungerar någorlunda kan ni börja planera resan. Då finns det några saker att tänka på när man ska resa utomlands med spädbarn.

Varning för mässling

Små, ovaccinerade barn är extra känsliga för infektioner. Mässlingsepidemier härjar i många delar av Europa och mässlingsvaccinationen får barnen först vid 18 månaders ålder på BVC. Om du ska resa till ett land med risk för mässlingssmitta bör barnet få en extra vaccindos inför resan. Före 6 månaders ålder har vaccinet mycket osäker effekt.

Läs mer mässling – symptom, smitta, behandling

Läs om MPR-vaccin mot mässling

Mässlingsutbrott i Europa idag

Mässlingsutbrott i USA och utanför Europa

Här på amerikanska smittskyddsmyndighetens hemsida kan du se information om mässlingsutbrott i USA och globalt. 

Kikhosta

Kikhosta kan vara dödlig även med modern sjukhusvård för barn under 2-3 månader. Första dosen kikhostevaccin får barnen vid tre månaders ålder och andra dosen vid 5 månader. Man kan ge ett tidigarelagt vaccinationsprogram med vaccindos vid 6, 10 och 14 veckor inför planerad utlandsresa.

Här kan du se kikhosteläget i Europa

Kikhosta – symptom, hur det låter, test och behandling

RS-virus i flygplan

Vanliga förkylningsvirus, som RS-virus och andra, liksom influensa, kan mycket väl smitta enklare i flygplan än när man är hemma. Jag tycker man ska fundera både en och två gånger innan man flyger med ett barn under tre månaders ålder under infektionssäsongen.

Läs mer om RS virus hos spädbarn och bebis

Malaria – dödligt för småbarn

Malaria, som smittar via myggstick i varma länder, kan vara dödligt för små barn. Ju mindre barnet är, desto farligare. Särskilt fruktad är cerebral malaria, eller malaria i hjärnan, som framförallt drabbar barn under två års ålder.

Läs aktuell information om vilka länder som har malariarisk hos USA:s smittskyddsmyndighet CDC här. 

Ju större risk man har att bli stucken av myggor, desto större risk är det att få malaria. I ett turisthotell i en stad är risken generellt mindre än om du bor i lantliga områden nära våtmarker.

Om du väljer att åka till ett malariadrabbat område med ett litet barn – se till att skydda barnet från myggstick. Myggnät impregnerade med insektsmedel är det bästa skyddet. Ge dessutom barnet malariaprofylax, alltså förebyggande malariamedel. Det kan du få utskrivet på resevaccinationsmottagningar.

A baby protected by mosquitos by a mosquito net
Impregnerade myggnät är bästa skyddet mot malaria för spädbarn

Om barnet får hög feber utan att vara påtagligt förkyld under året efter att du varit i ett malariadrabbat område, sök barnakuten och be om ett malariaprov. Proverna behöver komma direkt till ett laboratorium för analys, så det är svårt att testa på vårdcentralen.

Övriga resevaccinationer för små barn

Beroende på resmål kan det även vara rekommenderat att ta ytterligare resevaccinationer. Kolla med en vaccinationsbyrå.

Flygplan och öron

Det slår ju lätt lock för öronen vid start och landning, och bebisar kan bli gnälliga av det. Låt dem suga på en napp, eller en nappflaska vid start och landning (amning går tyvärr inte då flygpersonalen kontrollerar så att bebisen sitter framåtvänd i ditt knä, det vet jag för jag har provat).

En mamma reser utomlands med spädbarn och matar sin bebis med nappflaska i ett flygplan

Mat och vattensmittor

Om ditt barn äter ersättning, se till att du vet att det finns rent vatten att tillaga ersättningen med på resmålet. Åker du till ett fattigt land med dålig hygienisk standard – ta med ersättning på tetror. Hitta ett sätt att hålla nappflaskorna rena, om vattnet inte är säkert rent, koka dem efter användning. Annars riskerar barnet att få svår magsjuka.

Ska ni till ett turistområde eller storstad är det stor sannolikhet att både blöjor och ersättning är lätt att få tag på.

Sol och värme

Det är härligt att resa till solen, särskilt i kalla mörka vintern i Sverige. Tänk dock på att barnets hud behöver solskydd. Följ lokalbefolkningens dygnsrytm och ta siesta på dagen, låt barnen vara uppe längre på kvällen och njut av de sköna varma kvällarna ihop ute i stället.

Läs mer om solskydd för bebis och barn – solkräm eller annat?

Läs om spädbarn, vatten och värme

Hur ser det ut med sjukvård på resmålet?

Spädbarn har större risk att behöva sjukvård, särskilt vid infektioner, än vad större barn och vuxna har. Kolla vilken möjlighet det finns till sjukvård på resmålet. Tänk på att bebisen måste vara försäkrad för sjukvård och hemtransporter. Inom EU behöver bebisen ett eget sjukförsäkringskort.

Läs mer:

Kikhosta – symptom, hur det låter, test och behandling

Läs om första tiden med bebis

Läs mer mässling – symptom, smitta, behandling

Läs om MPR-vaccin mot mässling

Läs mer om RS virus hos spädbarn och bebis

Läs mer om solskydd för bebis och barn – solkräm eller annat?

Läs om spädbarn, vatten och värme

7 kommentarer till “Resa utomlands med spädbarn – råd om flyg och vaccin”

  1. Angående amning vid start och landning så fick jag förklarat för mig sist att det går utmärkt att amma medan flygplanet är i luften. Däremot så länge hjulen är kvar på startbanan/har landat på banan så har barnets ryggrad störst skydd vid eventuell krock /häftig inbromsning om det sitter upprätt i ens knä.

  2. Det går jättebra att amma vid start och landning. Barnet kan fortf ha säkerhetsbältet på sig. Dessutom sitter ju flygpersonalen själva vid start och landning så de kollar inte det. Jag känner ingen som INTE ammat vid start och landning.

    1. Det kanske var jag som var otaktisk och började amma för tidigt, innan flygpersonalen satt sig. Härmed avslöjad som orutinerad! Just på den flygningen när jag flög var de väldigt noga med att bebisen skulle sitta framåtvänd i knäet, men tydligen inte på alla flygningar då?

      1. Jag undrar vad det gör för skillnad egentligen? De där små säkerhetsbältena känns ju inte så himla pålitliga. Men nej, jag tycker inte de är så strikta med att barnen ska sitta framåt.

      2. Samma här! Ammade min son vid samtliga (14!!) flygresor när han var under ett år. Både vid start och landning, ingen klagade så länge han hade säkerhetsbältet på sig! 🙂 för referens i tid så är han född maj -14 .

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *