Resa utomlands med spädbarn – råd om flyg och vaccin

Att resa utomlands med ett spädbarn kräver en del eftertanke. Här kan du läsa om hur det fungerar att flyga med bebis men också vilka vaccin som behövs och annat att tänka på inför semestern.

Planera inga längre resor innan bebisen fötts

En klok idé är att vänta med att planera resor till bebisen fötts, och ni som föräldrar har landat i föräldraskapet. Du vet helt enkelt inte hur du kommer att må, hur din partner kommer att må och hur din bebis kommer att må. En ny familj, eller en familj med en ny familjemedlem, behöver tid på sig för att se hur just den här familjen ska klara livet tillsammans, och den tiden spenderas bäst nära hemmet, och med närhet till sjukvård där man känner sig trygg.

Läs mer om att planera för första tiden med bebis här. 

Har du familj i andra länder – be dem komma

En vanlig anledning till att man vill planera en resa utomlands med en nyfödd är för att träffa sin egen, eller sin partners familj. Det är förstås viktigt. Men kan de inte komma och hälsa på  i stället? Några har så bra relationer till sina svärföräldrar eller föräldrar att de gärna vill ha dem boende hos sig, som ett stöd, den första tiden. Många (de flesta tror jag) tycker någonstans att det är lite jobbigt. Om det stämmer för er, be i så fall släktingarna att ordna annat boende, hjälp dem om du vill. Tala med din partner om hur ni vill ha det och våga vara tydliga med det mot släkten!

Om du har frågor om ditt barn - kontakta Knodds barnsjuksköterskor

Hos Knodd arbetar specialistutbildade barnsjuksköterskor med minst 5 års erfarenhet. Du får en bedömning av ditt barn och trygga råd via video. Kostnadsfritt såklart!

Gå till knodd.se
När familjen hittat stabilitet

Det tar så olika lång tid innan en ny familj hittat en stabilitet och rutiner i vardagen. För några går det på ett par-tre veckor, för andra tar det två-tre år. För många kanske två-tre månader. När du känner att vardagen rullar på och mat- och sovrutinerna fungerar någorlunda kan

Varning för mässling

Små, ovaccinerade barn är extra känsliga för infektioner. Mässling sprids i många delar av Europa och det vaccineras inte barnen för förrän vid 18 månaders ålder. Om du ska resa till ett land där mässling sprids rekommenderas att ta en extra dos mässlingsvaccin som resevaccination om barnet fyllt 6 månader. Före 6 månaders ålder har vaccinet mycket osäker effekt.

Läs mer om mässling här. 

Läs mer om mässlingsvaccin här. 

Lär dig mer om barn i Praktika för blivande föräldrar

Om du gillar barnakuten.nu kommer du att älska Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap för vetenskaplig grund. Succéboken där barnakutens barnläkare Cecilia Chrapkowska tillsammans med professor Agnes Wold röjer bland myter och hjälper dig att avgöra vad som är viktigt för bebisar och små barn på riktigt.

Läs mer om Praktika för blivande föräldrar här

Här kan du se uppdaterad information om vilka länder som har problem med mässlingsutbrott i Europa för närvarande. 

Här på amerikanska smittskyddsmyndighetens hemsida kan du se information om mässlingsutbrott i USA och globalt. 

Kikhosta

Kikhosta kan vara dödlig även med modern sjukhusvård för barn under 2-3 månader. Första dosen kikhostevaccin får barnen vid tre månaders ålder och andra dosen vid 5 månader. Man kan ge ett tidigarelagt vaccinationsprogram med vaccindos vid 6, 10 och 14 veckor inför planerad utlandsresa.

Här kan du se kikhosteläget i Europa

Läs mer om kikhosta här

RS-virus i flygplan

Vanliga förkylningsvirus, som RS-virus och andra, liksom influensa, kan mycket väl spridas enklare i flygplan än när man är hemma. Jag tycker man ska fundera både en och två gånger innan man flyger med ett barn under tre månaders ålder under infektionssäsongen.

Läs mer om RS-virus här

Läs mer om influensa här

Malaria – dödligt för småbarn

Malaria, som sprids med myggstick i varma länder, kan vara dödligt för små barn. Ju mindre barnet är, desto farligare. Särskilt fruktad är cerebral malaria, eller malaria i hjärnan, som framförallt drabbar barn under två års ålder.

Läs aktuell information om vilka länder som har malariarisk hos USA:s smittskyddsmyndighet CDC här. 

Ju större risk man har att utsättas för myggstick, desto större risk är det att utsättas för malaria. I ett turisthotell i en stad är risken generellt mindre än om du bor i lantliga områden nära våtmarker.

Om du väljer att åka till ett malariadrabbat område med ett litet barn – se till att skydda barnet från myggstick. Myggnät impregnerade med insektsmedel är det bästa skyddet. Ge dessutom barnet malariaprofylax, alltså förebyggande malariamedel. Det kan du få utskrivet på resevaccinationsmottagningar.

Om barnet får hög feber utan att vara påtagligt förkyld under året efter att du varit i ett malariadrabbat område, sök barnakuten och be om ett malariaprov. De behöver tas på sjukhus och transporteras direkt till laboratorium, så vårdcentralen har svårt att testa.

Övriga resevaccinationer för små barn

Beroende på resmål kan det även vara rekommenderat att ta ytterligare resevaccinationer. Kolla med en vaccinationsbyrå.

Flygplan och öron

Det slår ju lätt lock för öronen vid start och landning, och bebisar kan bli gnälliga av det. Låt dem suga på en napp, eller en nappflaska vid start och landning (amning går tyvärr inte då flygpersonalen kontrollerar så att bebisen sitter framåtvänd i ditt knä, det vet jag för jag har provat).

Mat och vattensmittor

Om ditt barn äter ersättning, se till att du vet att det finns rent vatten att tillaga ersättningen med på resmålet. Åker du till ett fattigt land med dålig hygienisk standard – ta med ersättning på tetror. Hitta ett sätt att hålla nappflaskorna rena, om vattnet inte är säkert rent, koka dem efter användning. Annars riskerar barnet att drabbas av svår magsjuka.

Ska ni till ett turistområde eller storstad är det stor sannolikhet att både blöjor och ersättning är lätt att få tag på.

Sol och värme

Det är härligt att resa till solen, särskilt i kalla mörka vintern i Sverige. Tänk dock på att barnets hud behöver skyddas för solen. Följ lokalbefolkningens dygnsrytm och ta siesta på dagen, låt barnen vara uppe längre på kvällen och njut av de sköna varma kvällarna ihop ute i stället.

Läs mer om solskydd till barn här. 

Läs mer om spädbarn, uttorkning och värme här. 

Hur ser det ut med sjukvård på resmålet?

Spädbarn har större risk att behöva sjukvård, särskilt vid infektioner, än vad större barn och vuxna har. Kolla vilken möjlighet det finns till sjukvård på resmålet. Tänk på att bebisen måste vara försäkrad för sjukvård och hemtransporter. Inom EU behöver bebisen ett eget sjukförsäkringskort.

Läs mer:

Att planera för första dagarna med bebis

Mässling och röda hund, symtom, vem kan smittas och vad göra?

MPR-vaccin eller trippelvaccin – om vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund

Kikhosta – symtom, hur det låter, vaccin, test och behandling

RS-virus hos spädbarn- symtom, smitta och farlighet

Influensa hos barn – symtom och behandling

Solkräm för bebisar och små barn- vilket solskydd är bra?

Bebisar som svettas i varmt väder- ska man ge vatten till spädbarn?

Det livsfarliga vattnet

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

10 reaktioner på ”Resa utomlands med spädbarn – råd om flyg och vaccin

 1. Great blog! Thank you for writing such interesting posts. Im traveling next week with our 3 months old to Brazil but after reading your recommendations I assume feeling a little scared. Unfortunately in Brazil there is Zika virus transmitted by mosquitos and a relation between the virus and pregnant women causing babies born with microcephaly! Im not pregnant but I assume it might be risky anyway. Omg, should I cancel the trip? P.s: Im aware you dont answer personal questions since here is a blog, but maybe another reader would like to give an opinion? http://ecdc.europa.eu/en/press/news/_layouts/forms/News_DispForm.aspx?ID=1329&List=8db7286c-fe2d-476c-9133-18ff4cb1b568&Source=http%3A%2F%2Fecdc.europa.eu%2Fen%2FPages%2Fhome.aspx

 2. Angående amning vid start och landning så fick jag förklarat för mig sist att det går utmärkt att amma medan flygplanet är i luften. Däremot så länge hjulen är kvar på startbanan/har landat på banan så har barnets ryggrad störst skydd vid eventuell krock /häftig inbromsning om det sitter upprätt i ens knä.

 3. Jag har varit på över 20 plan med min ammande ettåring det senaste året, och aldrig stött på patrull med att amma vid start och landning, så kanske var din upplevelse en enskild företeelse?

 4. Det går jättebra att amma vid start och landning. Barnet kan fortf ha säkerhetsbältet på sig. Dessutom sitter ju flygpersonalen själva vid start och landning så de kollar inte det. Jag känner ingen som INTE ammat vid start och landning.

  1. Det kanske var jag som var otaktisk och började amma för tidigt, innan flygpersonalen satt sig. Härmed avslöjad som orutinerad! Just på den flygningen när jag flög var de väldigt noga med att bebisen skulle sitta framåtvänd i knäet, men tydligen inte på alla flygningar då?

  2. Jag undrar vad det gör för skillnad egentligen? De där små säkerhetsbältena känns ju inte så himla pålitliga. Men nej, jag tycker inte de är så strikta med att barnen ska sitta framåt.

  3. Samma här! Ammade min son vid samtliga (14!!) flygresor när han var under ett år. Både vid start och landning, ingen klagade så länge han hade säkerhetsbältet på sig! 🙂 för referens i tid så är han född maj -14 .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.