Hoppa till innehåll
Hem Utslag och röda prickar hos barn – en bildguide

Utslag och röda prickar hos barn – en bildguide

A young child with red dots on their face and neck

This post is also available in: English

Fakta och råd om av utslag och röda prickar hos barn. Med bilder direkt av barnläkare. När ditt barn får utslag eller röda prickar undrar du förstås varför. Som barnläkare kan jag ibland känna igen ett utslag på några sekunder. Andra gånger kliar jag mig i huvudet, frågar kolleger och hudläkare innan man kan tala om vad utslaget beror på. Här får du veta hur du kan känna igen olika utslag, vad virusprickar är och vad du ska göra.

Är barnet sjukt eller bara prickigt? 

Det första man måste tänka på när barnet har fått utslag är hur barnet mår. Flera infektionssjukdomar har utslag som symtom, och vid de flesta infektionssjukdomar har barnet också feber. Om barnet är piggt och mår bra behöver man inte söka akutsjukvård, hur prickigt barnet än är.

Hur ser utslagen ut och hur känns de?

Många utslag kan man känna igen till färg och form. Är de blåsor, torra utslag eller vätskande utslag med gulaktiga skorpor? Ser de ut som myggbett, som små röda prickar eller som att barnet bränt sig på brännässlor?

Stryk över utslagen med fingertopparna Känns de upphöjda? Sträva knottror? Hårda knölar i underhuden? Är huden väldigt torr? Känns de inte alls?

Vattkoppor och bältros

Vattkoppor ger utslag som består av blåsor med klart innehåll, ofta på rodnad botten. De sitter en och en på kroppen och kan vara bara några få eller väldigt många. Vattkoppor kliar väldigt. Som regel har man feber dagen innan eller första dagarna med vattkoppor.

Chickenpox - red spots on the torso
Vattkoppor ger små vätskefyllda blåsor på rodnad botten

Om barnet har haft vattkoppor lägger sig vattkoppsviruset vilande i nervcellerna. Immunförsvaret håller det ofta i schack under hela barndomen. Det händer dock att viruset aktiveras igen. Då ger det blåsor av samma typ som vattkoppor, men som sitter längs ett band av huden, på ena sidan av kroppen. Det beror på att det är virus från en nervknuta som aktiverats, och att den knutans nerver går till just den delen av huden.

Shingles causes small, grouped red blisters and can be very painful
Bältros ger små röda blåsor i en grupp och kan göra mycket ont

Om barnet får bältros i ansiktet ska du gå vårdcentralen eller till en ögonläkare. Det kan behövas antivirusmedicin om utslagen sitter i närheten av ögat.

Höstblåsor

Höstblåsor är en typ av virusorsakade blåsor som sitter på händer, fötter och i munnen. Ibland kan de göra väldigt ont i munnen och göra det svårt att äta. De innehåller ofta inte lika mycket vätska som vattkoppsblåsorna. Vissa typer av höstblåsor kan leda till att naglarna ramlar av i efterförloppet. Det finns ingen behandling mot höstblåsor, och de sprids mest på hösten.

Symptoms of hand foot and mouth disease - sores on the foot
Höstblåsor på fötterna

Läs mer om höstblåsor hos barn – hand foot and mouth disease

Svinkoppor eller impetigo

Svinkoppor, eller impetigo, är en bakterieinfektion i huden. De sitter ofta runt munnen eller under näsan, men kan finnas var som helst på kroppen. Huden runt svinkopporna är rodnad, och de vätskar. Vätskan stelnar till en honungsgul skorpa och de kan göra ganska ont.

Impetigo manifests as yellow crusts sores on a red base
Svinkoppor eller impetigo ger sår på rodnad botten med gulaktiga skorpor.

Läs mer om svinkoppor (impetigo) hos barn – smitta och behandling

Nässelutslag eller urtikaria

Ibland får barn utslag som om de hade blivit brända av brännässlor utan att ha varit i närheten av någon sådan. De är vita och upphöjda i mitten, med oregelbunden form och röda runtomkring. Utslagen flyttar sig runt över kroppen och kliar hemskt.

Hives or urticaria cause itchy red rashes that may be bright and raised, It starts at the center and moves over the body
Nässelutslag eller urtikaria ger kliande röda utslag som kan vara ljusa och upphöjda i mitten och flytta sig över kroppen

Nässelutslag kommer oftast utan att man vet varför. Näst vanligast är att de har samband med en infektion. Nässelutslag kan också vara en reaktion på värme eller kyla.
Ibland beror nässelutslagen på en akut allergisk reaktion. Ibland sitter den bara i huden, när t ex ett mjölkallergiskt barn fått smaka mjölkinnehållande gröt och får utslag runt munnen. Om barnet mår helt bra kan man ta ett foto, avvakta och söka läkare i lugnt skede för att undersöka om där finns någon allergi.

Om barnet däremot verkar oroligt, kräks, eller får svårt att andas, sök akutsjukvård, om det behövs med ambulans. Nässelutslag kan vara en del i en svår akut allergisk reaktion, som behöver behandlas på sjukhus.

Eksem

Ett annat typ av utslag som kan ha med allergi att göra, men oftast inte har det är eksem. Eksem är ett småknottrigt rött utslag som som regel drabbar barn som har torr hud. Det är vanligare hos barn som även är allergiska mot någonting eller har astma.

Eczema is a dry, itchy rash that feels rough
Eksem är torra, kliande utslag som känns sträva

Läs mer om eksem hos barn

Läs mer om blöjeksem, svamp i rumpan och röd babystjärt

Scharlakansfeber

Scharlakansfeberutslag är rött, spritt över hela kroppen och känns som sandpapper. Det kommer alltid i samband med feber. Sharlakansfeber beror på en streptokockinfektion. Om den sitter i halsen har man samtidigt halsfluss. Scharlakansfeber ska behandlas med penicillin, så sök vårdcentralen om du misstänker scharlakansfeber.

The rash in scarlet fever or scarlatina is sandpaper rough and red.
Utslaget vid scharlakansfeber eller scarlatina är sandpapperssträvt och rodnat.

Läs mer om streptokocker hos barn

Borrelia

Borreliainfektion hos barn kommer från smitta med borreliabakterier från ett fästingbett. Det är inte upphöjt och är ringformat. Man kan ibland ha flera ringformade utslag från ett enda fästingbett och man har inte alltid sett fästingen innan.

Erythema migrans, ring-shaped rash due to Lyme infection
Erytema migrans, ringformat utslag som beror på borreliainfektion

Borrelia  ska behandlas med penicillin så sök vårdcentral om du misstänker borrelia.

Läs mer om borrelia hos barn – symtom och behandling

Virusprickar

Många virussjukdomar som förkylningar kan ge ospecifika prickar hos barn . Ofta är de små, röda prickar som kan klia lite men inte så mycket. Virusprickar läker ut med förkylningen.

Tredagarsfeber

Tredagarsfeber är en mycket vanlig virusinfektion hos bebisar och små barn. De får tre dagar med hög feber utan andra symtom och efter tre dagar små prickiga utslag över hela kroppen. Barnen mår i övrigt bra och tillfrisknar snabbt. Tredagarsfeber behöver inte behandlas eller kontrolleras på något särskilt sätt.

Hormonplitor

Spädbarn får ofta hormonplitor eller nyföddhetsutslag under första månaden. De ser ut ungefär som små finnar och är alldeles ofarliga.

Hormonal spots, newborn rash or baby acne are completely harmless and normal.
Hormonplitor, nyföddhetsutslag eller babyacne är helt ofarligt och normalt.

Myggbett

Under sommaren får de flesta barn myggbett. Myggorna sticker oftast på kvällen eller natten och betten kliar och svullnar upp. Ibland kan betten bli riktigt stora.

Mosquito bites are itchy and can sometimes be large in children.
Myggbett kliar och kan ibland bli stora hos barn.
Femte sjukan

Femte sjukan är en virusinfektion med ett virus som heter Parvovirus B19. Det är oftast  ofarligt för det barn som drabbas men ger ofta feber och utslag. Utslagen är dels girlandformade utslag över bålen, dels väldigt röda kinder.

Children with fifth disease have very red cheeks and may have a garland-shaped rash on the trunk
Barn med femte sjukan har mycket röda kinder och kan ha ett girlandformat utslag på bålen

Parvovirus B19 kan i sällsynta fall bidra till en övergående påverkan på benmärgen. Eftersom benmärgen tillverkar blodceller, kan det leda till till att barnen producerar mindre blodceller under en tid. Men det brukar reda upp sig av sig självt. Om ditt barn verkar extra blekt, eller får små blödningar under huden ska du förstås söka sjukvård, och då får man kontrollera blodcellerna med ett vanligt blodprov.

Ifall en gravid kvinna inte tidigare haft femte sjukan och utsätts för smitta under graviditeten kan det vara farligt för hennes väntade foster om hon blir sjuk. Om du som gravid är orolig för att ha blivit utsatt för femte-sjukan-smitta, kontakta din barnmorska för råd.

Peteckier

Små, knappnålshuvudstora mörkröda prickar som inte försvinner när man trycker på dem kan vara små blödningar under huden – peteckier. Peteckier kan komma i ansiktet och på halsen efter  att man har kräkts eller krystat vid förstoppning.

Om ett barn får fler peteckier, på andra ställen av kroppen, eller utan att ha kräkts, behöver man kontrollera blodvärden och särskilt blodplättarna (trombocyterna). Trombocyterna har en viktig del i koagulationsystemet som motverkar blödning. Sök läkare samma dag för  ett blodprov.

Den vanligaste orsaken till låga blodplättar (trombocytopeni) är ITP, idiopatisk trombocytopen purpura, som helt enkelt  betyder att man inte vet varför barnet får detta. Barn med ITP är i övrigt friska och pigga och det  finns  behandling att få.

Om barnet får peteckier och samtidigt verkar väldigt sjukt, behöver du akut söka sjukvård, gärna med ambulans, även nattetid om det är på natten du upptäcker det. Vissa svåra typer av blodförgiftning och hjärnhinneinflammation kan  ge rikligt med blödningar under huden och måste omedelbart behandlas med intensivvård och antibiotika. De  ger oftast feber, men inte alltid. Barn med blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation är dock alltid trötta, matta och kan ibland vara svåra att få kontakt med eller klaga på ont i huvudet eller nacken. Det är snabbt insättande sjukdomar och barnen blir försämrade för varje timme.

Sammanfattningsvis…

Prickar hos barn beror ofta på någon form av infektion, men kan också bero på en inflammation som vid eksem eller nässelutslag. Viktigast  av allt är (som vanligt) hur barnet mår.

Läs mer:

Läs mer om vattkoppor hos barn – smitta, förlopp, inkubationstid

Läs mer om eksem hos barn

Läs mer om blöjeksem, svamp i rumpan och röd babystjärt

Läs mer mässling – symptom, smitta, behandling

Läs mer om streptokocker hos barn

Läs mer blåsor i munnen hos barn

Läs mer om höstblåsor hos barn – hand foot and mouth disease

Läs mer om svinkoppor (impetigo) hos barn – smitta och behandling

Läs mer om skorv hos bebisar

4 kommentarer till “Utslag och röda prickar hos barn – en bildguide”

 1. Tack för en helt fantastisk blogg och bok.

  Och vad pedagogiskt förklarat om prickarna! I vuxen ålder fick jag ett virus (med prickar) i munnen, det var bland det mest smärtsamma jag upplevt, hade svårt att ens få ner vatten. Jag fick mig då en tankeställare kring hur viktigt det kan vara att se anledningen bakom att ett barn inte äter eller upplevs vara väldigt “kinkig” — så här kan det ju faktiskt vara för ett små barn eller ett barn med funktionsnedsättning som inte kan uttrycka sig med orden.

  Ni hjälper människor att förstå både fakta och barn, något jag tror leder till stor trygghet och goda beslut. Jag och många med mig förstår att idogt arbete ligger bakom.

  Jag rekommenderar boken till alla — så mycket klokt om allergier, handsprit och mycket annat som rentav borde vara grundkunskaper även för professionella.

  1. Hej!
   Tack för helt fantastiskt fina ord!
   Klok reflektion med att kinkiga barn ofta har en anledning att vara det, även om de inte kan berätta vilken.
   Hälsningar
   Cecilia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *