Hoppa till innehåll
Hem Svårt att andas

Rosslig eller ansträngd andning – guide när ditt barn har svårt att andas

This post is also available in: English

Barn som har rosslig andning, ansträngd andning eller svårt att andas är en stor och viktig grupp för barnakuten att ta hand om. Många har förkylningsastma, andra har krupp. Några har lunginflammation, andra är bara nästäppta. Här får du veta hur du känner igen och vad du ska göra när ditt barn får andningsbesvär. Missa inte länkarna till youtubefilmer där föräldrar lagt upp filmer på sina stackars barn som kämpar med andningen. Mycket lärorika!

Barn som har svårt att andas behöver som regel hjälp av sjukvården. Åtminstone första gångerna, innan man har fått inhalationshjälpmedel hem.

Läs mer om hosta hos barn

Hur märker jag att barnet har svårt att andas?
 1. Klä av barnet på överkroppen
  och titta på hur det andas.
 2. Klä av barnet och titta på det.
 3. KLÄ AV BARNET och titta på det!

Ingen kan bedöma om ett barn har svårt att andas utan att klä av det tröjan! När jag jobbar på barnakuten och kommer in till en familj ber jag alltid föräldern att ta av barnet tröjan så fort jag hälsat. Då kan jag nämligen titta på hur barnet andas medan jag pratar med föräldrarna och avgöra om barnet har svårt att andas eller inte.

 Vad tittar jag efter?

Ett friskt barn andas utan att tänka alls på det. När man ser barnet rör sig bröstkorgen och ibland magen någon centimeter in och ut i ett lugnt tempo. Resten av kroppen och huvudet är still. Näsvingarna är stilla. Titta på ditt barn i kväll när du gör i ordning det för kvällen, för att få en bild av hur ditt barn andas när det är friskt.

1. Får barnet kämpa fysiskt med varje andetag?

När man ser ett barn som har svårt att andas får man genast ett intryck av att barnet behöver kämpa fysiskt med varje andetag. Det kan vara mer eller mindre uttalat beroende på hur svåra andningsproblemen är. Buken åker ofta ut och in på ett sätt som ser ansträngande ut.

2. Andas barnet snabbare än vanligt?

Räkna inte barnets andningsfrekvens hemma! Min erfarenhet är att det förvirrar mer än det hjälper. Men titta gärna på ditt barn när det andas när det är friskt, så kommer du att märka om barnet när det är sjukt andas snabbare än vanligt. Om barnet har hög feber kommer det att andas snabbare på grund av febern. Om barnet inte behöver kämpa fysiskt med andningen eller andas stånkande kan du ge barnet febernedsättande och se om andningen blir normalsnabb då. I så fall kan du lugnt fortsätta ta hand om barnet hemma. Men om barnet andas påtagligt snabbare än vanligt även när febern går ner, eller om det samtidigt får kämpa fysiskt med andningen, då ska ni komma till läkare för bedömning.

3. Har barnet indragningar?

Barns bröstkorg är mycket mjukare än vuxnas. Närr de har svårt att andas kommer huden mellan revbenen att dras in mellan revbenen i varje andetag. Hela bröstkorgen kan också röra sig in och ut vid svårare andningsproblem. Det här är svårt att förklara i ord, och syns bäst på film.

Här är en film på youtube som visar ett hjärtsjukt barn som har indragningar. De ser precis likadana ut när barnen har förkylningsastma t ex men då är barnen ofta snorigare än den här fina bebisen! (Bebisen andas också snabbare än normalt för åldern)

Se en film av en bebis med indragningar och med kort andetag

En till video på ett barn som har indragningar, krupphosta. Här låter också andetagen på både in- och utandning som tecken till att det är svullet i de övre luftvägarna. Jag hoppas verkligen filmen är tagen på ett sjukhus, för ett barn med så här mycket andningsproblem behöver vårdas och övervakas på sjukhus!

Här ser du ett barn med krupphosta och ljudlig andning

4. Låter det pipigt och trångt när barnet andas ut?

Vid astma så är det svårt för barnet att få ut luften ur lungorna. Man märker det i lättare fall på att utandningen tar längre tid än inandningen, och i svårare fall på att utandningen piper. Även här hjälper youtube till med video, och även här skulle jag bli tacksam över att få lägga ut en video på någons barn med pip. Det här barnet har också indragningar, vilket är mycket vanligt vid astma. Även det här barnet skulle behöva hjälp på barnsjukhuset och jag hoppas att han fick det!

Se en film av bebis med astma

Läs mer om förkylningsastma hos barn

5. Har din bebis hemska hostattacker och piper på inandningen  efteråt? 

Det kan vara kikhosta. Sök barnakuten, filma gärna en attack och stå på er att barnet ska testas och behandlas för kikhosta.

Läs mer om kikhosta – symptom, hur det låter, test och behandling

Se film av ett spädbarn med kikhosta

Rosslig andning

Om barnet har rosslig andning, där det låter slemmigt vid varje in- och utandning, men inte verkar ha det svårt att andas, äter bra och är  pigg,  då är det ingen fara. Det man hör är slem i luftvägarna, och ofta är det slem i övre luftvägarna (svalget) som låter värst.

Läs mer om förkylningar hos bebisar

Läs mer om RS virus hos spädbarn och bebis

Vad ska jag göra när mitt barn har svårt att andas?

Välkommen till barnakuten! Vi hjälper gärna dig och ditt barn dygnet runt 🙂

Om ditt barn har astma och du har behandling hemma provar du förstås att öka den och kommer in om det inte hjälper. Det du kan göra hemma om du inte har astmaläkemedel hemma är att rengöra barnets näsa. Blir bebisen helt bra då kan du lugnt stanna hemma, men har det fortfarande svårt att andas får ni komma till sjukhuset. Ofta är det lättare för barnet att andas i sittande än i liggande, så låt barnet sitta i ditt knä, håll om och läs saga, smek och lugna tills barnet fått behandling, för ju lugnare barnet är, desto mindre ansträngande är andningen.

Vårdcentralen då?

Om du har en vårdcentral där läkarna är vana vid och duktiga på barn så kan de flesta andningsproblem behandlas på vårdcentralen. Om barnet behöver läggas in på sjukhus kan sedan vårdcentralsläkaren skicka barnet med remiss dit. Tyvärr fungerar det inte så på alla vårdcentraler och gör det inte det på din vårdcentral så tycker jag du ska åka med barnet till en barnläkarmottagning eller en barnakutmottagning.

Läs mer:

Coronavirus covid-19 – fakta för föräldrar och barn

Hosta hos barn – en guide om sjukdomar och huskurer

Hostmedicin till barn – mollipect, cocillana eller lepheton?

Lunginflammation hos barn – symtom och behandling

Läs mer om förkylningsastma hos barn

Läs mer om förkylningar hos bebisar

Läs mer om kikhosta – symptom, hur det låter, test och behandling

Tremånadersvaccin – effekt och biverkningar

Influensa hos barn – symtom och behandling

Läs mer om RS virus hos spädbarn och bebis

11 kommentarer till “Rosslig eller ansträngd andning – guide när ditt barn har svårt att andas”

 1. Hej! Tack för en så informativ sida! Har varit in här flera gånger då jag har varit osäker.
  Min dotter på 3 månader piper väldigt högt när hon andas in. Det låter väldigt ansträngande när hon drar in luft men jag ser ingen likhet på bröstkorg/mage som någon av barnen i videorna. Har varit i kontakt med vården som säger att det inte är någon fara då hon inte har haft feber och hon äter och sköter magen som vanligt. Hon verkar inte besvärad när hon andas men det låter hemskt. Andningen låter mycket när jag ammar henne också. Jag vet inte vad jag ska ta mig till när de på vården säger att allt är bra men när jag vet att något inte stämmer. Gör så ont i mitt hjärta att jag inte kan göra något för att hjälpa henne.
  Hjälp mig snälla!

  1. Hej! Det kan handla om mjukt brosk i luftvägarna, eller trakeomalaci. Det är helt ofarligt och går över när luftvägarna växer och brosket stabiliseras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.