Hem RS virus hos barn och bebis – symptom och smitta

RS virus hos barn och bebis – symptom och smitta

RS virus hos bebis som får inhalation

This post is also available in: English

Fakta och råd om RS-virus hos bebisar. Direkt av barnläkare. Varje vinter kommer RS viruset tillbaka och föräldrar till nyfödda undrar hur man ska tänka. Vilka symptom har RS? Behöver man söka sjukvård med en snuvig nyfödd om det är RS? Kan syskon gå på dagis och kan en förkyld mamma smitta?

RS virus hos bebisar

RS, eller RSV, är ett förkylningsvirus som ger ovanligt tjockt slem. Alla barn får RS innan de är tre år gamla. Efter en RS-infektion har man en viss immunitet, alltså skydd, mot ny infektion. Hos ungefär ett av hundra barn, särskilt spädbarn, kommer det tjocka slemmet att ge så mycket andningsbesvär att de behöver vård på sjuhus. De flesta bebisar klarar alltså av sin RS-virusinfektion själva, fler ju större de blir. Sjukdomen blir värre och värre i fem dagar och därefter långsamt bättre.

Svårt att andas eller svårt att äta vid RS-virus

De två symptom som gör att bebisar behöver sjukhusvård vid RS är att de har svårt att äta eller svårt att andas. Båda symptomen beror på att slemmet försvårar andningen i bebisarnas små luftvägar. Hemma kan du hjälpa bebisen med det genom att spola näsan med koksalt. Du kan läsa om hur du gör i inlägget om förkylda bebisar. Om bebisen sedan kan äta och andas utan alltför stor ansträngning kan du fortsätta vara hemma och hjälpa bebisen att rengöra näsan.

Läs mer om förkylningar hos bebisar

Sjukhusvård vid svår RS virus hos bebisar

På sjukhus eller i hemsjukvård hjälper man bebisen med maten genom att sätta en tunn silikonslang, en sond, genom näsan ned till magen och ger mat i den. Andningen hjälper man genom inhalationer. Man kan också hjälpa bebisen att få upp slem genom att hålla bebisen i famnen och studsa upp och ned på en stor pilatesboll.

Läs mer om rosslig eller ansträngd andning hos barn

Hos ett fåtal barn räcker inte sondmatning, inhalationer och andningsgymnastik. De kan behöva behandling med syrgas i högflödesgrimma eller CPAP. Enstaka barn behöver också respiratorbehandling under några dagar för RS. Av de barnen har många någon riskfaktor för svår sjukdom, som för tidig födsel, hjärtfel eller lungsjukdom.

Inhalationer med koksalt kan hjälpa en bebis med RS-virus

Riskbarn för svår RS

RS virus hos barn som har ännu mindre marginaler och kroppsliga resurser än friska nyfödda, som mycket för tidigt födda barn (före vecka 26 och som är under 6 månader), eller barn med svåra hjärtsjukdomar, svåra lungsjukdomar eller sjukdomar i hjärnan som gör att de inte kan hosta ordentligt och har nedsatt andningsfunktion redan från början, kan bli livshotande.  Detsamma gäller RS hos bebisar med svåra, ovanliga immunbristsjukdomar.

Bebis i respirator efter hjärtoperation, då kan RS vara riktigt farligt.

Om ditt barn tillhör någon av de här grupperna kan det vara aktuellt att ge en förebyggande medicin (Synagis) mot svår RS-infektion. Barnet får medicinen som en spruta en gång per månad under RS-säsongen. Medicinen är dyr (4000 kronor/månad under RS-säsongen) och bara barn som tillhör en riskgrupp får medicinen. Kontakta ditt barns läkare om du undrar om det här är aktuellt. Synagis minskar risken för sjukhusvård för RS med ungefär 50% hos de barn som får den.

RS virus smitta

RS-virus finns i mängder i saliv och snor. Det smittar det genom direktkontakt, att man får snor/saliv med virus på handen och tar på sin bebis som suger på handen och genom  hosta och nysningar. Vid hosta och nysningar kommer det ut miljontals mikroskopiska salivdroppar som alla innehåller RS-virus och alla kan smitta inom 1-2 meter från den som nyser.

Förkylda storasyskon smittar ofta bebisar med RS-virus

Att skydda bebis från RS-virus

Det viktiga är alltså att bebisen inte har direktkontakt med en förkyld person. Det går ju bra med vuxna, men med förkylda storasyskon är det svårt. Man får göra så gott man kan. Här är några bra grundregler.

1. Låt inte förkylda människor ta i bebisen. Föräldrar undandagna. Inte för att de inte kan smitta bebisen, utan för att bebisen behöver sina föräldrar även om de är förkylda. Förkylda storasyskon ska inte röra sina bebissmåsyskon om det går.

2. Förkylda föräldrar tvättar sina händer innan de tar i sin bebis.

3. Förkylda hostar och nyser i armveck på mer än en meters avstånd (gärna mer än så) från bebisen.

Det florerar mycket råd kring att man ska undvika kollektivtrafik, undvika folksamlingar, caféer och allmänna platser. Bedöm själv om det finns stor risk för att någon hostar eller nyser inom en meter från barnet. I så fall tycker jag du ska överväga att välja annat transportmedel eller annan aktivitet. Men som sagt, RS flyger inte i luften om inte någon nyser eller hostar, så på en glesbefolkad buss eller vanligt café eller bibliotek är risken för smitta liten.

Ska man hålla storasyskon hemma från dagis för att skydda bebisen från RS?

Det är förstås klart mindre risk att den nyfödda smittas med RS-virus eller andra förkylningsvirus om storasyskonet inte går på dagis. Men att få ett nytt syskon brukar ofta vara tillräckligt jobbigt för en två- eller treåring, som kanske är mitt i trotsåldern. Att dessutom bli avstängd från kompisarna på förskolan är mer än många syskon klarar av.

Så länge du inte har en bebis som är särskilt infektionskänslig (extremt för tidigt född, icke-opererat svårt hjärtfel etc), så skulle jag rekommendera att låta storasyskonet gå på förskola. Förkylningar, och även RS hör livet till. Helhetssituationen i familjen är viktig. Om du å andra sidan trivs bättre med att ha båda barnen hemma – gör det.

Vilka bebisar ska skyddas mot RS virus?

Det kan vara klokt att försöka skydda bebisar bebisar under tre månader så noga du bara orkar. Alla barn som är för tidigt födda och krävt vård på neonatalavdelning till de är minst 6 månader. Barn med svåra hjärt- och lungsjukdomar eller immunbrister längre än så, men prata med deras läkare för individuella råd.

Vilka ska inte skyddas mot RS virus?

När ett friskt barn börjat på förskola efter ett års ålder kommer infektionerna att börja komma. Då är också risken för allvarliga RS-infektioner som kräver sjukhusvård väldigt låg. När ett småsyskon fyllt 6 månader tycker jag att storasyskon kan få ta på bebisen efter att ha tvättat händerna, även när storasyskonet är förkylt.

På Folkhälsomyndighetens hemsida kan du varje år under vintersäsongen läsa veckorapporter för hur mycket RS-virus det finns i samhället.

Läs om RS veckorapport

Läs mer:

Läs mer om förkylningar hos bebisar

Läs mer om rosslig eller ansträngd andning hos barn

Läs mer om hur en bebis immunförsvar fungerar

Läs mer om hosta hos barn

Läs mer om förkylningsastma hos barn

Läs mer om skorv hos bebisar

27 kommentarer till “RS virus hos barn och bebis – symptom och smitta”

 1. Hej.
  Min lilla dotter är 10 månader och nu har hennes lilla killkompis fått konstaterat idag att han har rs. Vi var där och hälsade på i tisdags en liten stund, men dom hade inte direktkontakt med varandra. Hur lång tid tar det innan det bryter ut? Och min lilla tjej har ju haft en svårt start från början, hennes lungor var fyllda med mekonium så hon kunde inte andas på egen hand utan fick ligga i respirator. Men sen så har hon fortfarande ett “problem” hon är liten i maten,har alltid vart det . Hon väger endast 7 kg, så jag blir ju extra orolig att hon ska bli drabbad av rs eller maginfluensa.

  1. RS smittar inte i luften, förutom i host- och nysdroppar. Bebisar behöver direktkontakt med varandra, eller så sprids det med händer som får med sig saliv eller snor med virus. Så noggrann handhygien, undvik att träffa förkylda småbarn och låt förkylda vuxna hosta eller nysa utom skvätthåll för barnet. Förstår att du är extra orolig med tanke på din dotters svåra start, men hon är rätt stor nu i RS-hänseende och som läkare är jag inte så orolig för 10-månaders med RS. Även om de ibland behöver ligga inne några dagar för inhalationer och sondmatning. Och det förstår jag ju om du vill undvika när det är en sån kamp med maten och ni har minnen från en svår start på sjukhus. Det tar 3-5 dagar från smitta till sjukdomen bryter ut.

 2. Hej!

  Min 4 månader gamla dotter har precis haft en släng av riktigt jobbig rs med pneumoni och atelektaser som gav ett rejält segt förlopp. Och jag har tänkt och tänkt om jag borde skyddat henne mer. Mitt svar är trots eländet nej.

  Inte för att det inte var jobbigt. Däremot för att skyddet kommer med ett pris. Ett vanligt råd, från många barnläkare, är att lämna bebisar utanför i vagnen när man hämtar och lämnar storasyskon på förskolan. Hade jag gjort det hade Selma troligen klarat sig från den här veckan, som varit hemsk men inte kommer ge men på sikt.

  Däremot hade hon fått ligga själv i vagnen utomhus. Ofta hade hon hunnit vakna, gråta och märka att jag inte var där. Jag kan inte tänka mig att det är bra för anknytningen Det hade heller inte varit bra för min stressnivå.

  Jag skulle verkligen önska ibland att läkare kunde tänka ett steg längre. Vad har störst risk för påverkan på sikt? En rs-infektion eller att barnet får lämnas ensamt och gråtandes? Och vad gör man mot mamman som får höra att hon borde agerat annorlunda när hennes barn är svårt sjukt? Nu råkar just jag vara tuff nog att tro att läkaren har fel och att jag har rätt – anknytning är för mig självklart viktigare än rs-skyddande för en fyramånaders och jag tänker inte ta på mig skulden. Men den självsäkerheten har inte andra.

  En lång reflektion kring ett inlägg som egentligen inte säger emot mitt sätt att tänka.

  Hälsningar,
  Johanna

 3. Jag har en fråga till dig, hoppas det är okej.
  Vår son som idag snart är 3år gammal, fick rsvirus, då var han nästan 10mån gammal..
  Han blev riktigt riktigt DÅLIG. Efter 5dygn hemmavid och otaliga samtal till 1177 så fick han stora problem med andningen, plus att han då var likblek.. han hade bara legat helt stilla i flera dagar.. bara fått i sig lite välling.. uttorkad var han också, även om vi försökte få i honom vätskeersättning.. hög feber.. nåväl när vi kom in till barnakuten så hade han en syresättning på 80%.. varpå han blev inhalerad och de hade tänkt att vi skulle få åka hem, men sedan ändra sig läkaren då hans syresättning inte blev bättre.. så vi blev inlagda, han fick syrgasmask och inhalerades 1gg/h.. de trodde först att han hade fått lunginflammation.. han var ju helt väck stackarn! nåväl han behövde cpap eftersom han inte orkade andas ordentligt.. han åt inte heller så han blev sondmatad med välling… de lungröngtade honom och som tur var så var där inget!
  vi fick åka hem efter 5 dygn på sjukhuset… han hade cpap 1½ dygn ..(tror det var 2 nätter i rad)..
  I höstas upptäckte vi att han har förkylningsastma, läkarna hör inget när de lyssnar på honom, men han kan inte ligga ner alls på nätterna och sova då han hostar KONSTANT.. och då provade vi att ge av hans storebrors luftrörsvidgande (vi hade då provat hostmediciner som lephetone, ventoline, mollipect) airomir som funkade! vi fick ge 3 täta doser och voila! vi allihopa fick SOVA!

  men min fundering är, kan astman ha funnits INNAN rsviruset slog till? och det var därför som han blev så galet dålig?? eller kan rs viruset ha orsakat hans förkylningsastma han har nu?
  (jo vi fick åka in under de första förkylningarna efter rsv inf för att inhalera honom men sedan kom sommaren och därefter hade han bara hosta men inget som hördes direkt på lungorna enligt läkarna då)…..

  nåväl nu blev detta jättelångt.. skulle verkligen uppskatta ett svar! 🙂
  hade så gott! jätteintressant blogg du har!:)
  Mvh malin

  1. Hej!
   Det är ganska vanligt att bebisar som fått svår RS-infektion får förkylningsastma sedan, MEN ingen vet vad som är hönan eller ägget. Är det så att bebisar med “känsliga lungor” både får svår infektion av RS och förkylningsastma, eller är det så att svår RS skadar lungorna så att det sedan blir förkylningsastma?

   Det som kan vara bra att veta är att förkylningsastma hos de flesta barn växer bort när de blir större. Men en del har fortsatt astma förstås.

   Hälsningar
   Cecilia

  2. Tusen tack för ditt svar! Ja precis.. svårt att veta. Vi båda föräldrar har astma.. så jag tror att han hade “känsligheten” redan innan…. (jag har även mycket svåra allergier så..)
   En ytterligare fråga – det gjordes ett allergitest på vår minsting (som också var sådär sjuk i rsvirus som jag skrivit om ovan), då han visade tecken på allergi förra året vid pollenblomningen i maj och juni, han fick då aeurius (stavning?) flytande form, som hjälpte bra, men ibland behövde han även ögondroppar. Men iaf, nu gjordes det en ny form av allergitest där de stack honom i fingret,Och resultatet visade på INGA allergier alls, är detta vanligt förekommande bland småbarn??
   Han fyller 3år i mitten på april, testet gjordes i slutet på januari..
   (Kanske är det som med hans infektionsastma, det är inte synligt/hörligt, men besvären finns där ändå.. tänker jag??)

   svårt att hitta information om det här….
   Mvh Malin

 4. Oj, hade helt missat den här frågan! Men bättre sent svar än inget alls. Ett fungerande RS-vaccin för pyttisar skulle nog snabbt in i vaccinationsprogrammen om det fanns, men det finns inget. Det finns antikroppar som förebygger svår sjukdom, men de måste ges en gång i månaden och är hiskligt dyra, därför ges de bara till barn som löper riktigt stor risk för mycket svår RS-sjukdom.

  Vilken tuff första tid med barnet! Skönt att bebisen mår bra nu! Man vet att barn som behövt sjukhusvård för RS har större risk för förkylningsastma än barn som inte behövt det, däremot brukar de inte få svåra RS-infektioner som kräver respiratorvård eller CPAP-vård igen.

 5. Hur är det med vaccin mot rs? Har det någonsin kommit på tal i hälsovården att vaccinera små bebisar mot rs om viruset kan vara så jobbigt för dem?
  Jag har en son som är född 3 veckor för tidigt, han hade omogna lungor och har fått även en infektion så vi var inne på neonatalen i 12 dagar. Hans tillstånd var kritiskt i 2 dagar, han hade c-pap och har varit på respirator eftersom han inte kunde andas själv tillräckligt. Han friskförklarades efter 12 dagar, nu är han 6 månader och är frisk och pigg, växer fint, har inte varit sjuk än. Pga hans jobbiga start i livet tror du han skulle räknas som “risk-barn” om han fick rs-viruset nu eller i närmaste framtiden?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *