Hoppa till innehåll
Hem RS virus hos barn och bebis – symptom och smitta

RS virus hos barn och bebis – symptom och smitta

RS virus hos bebis som får inhalation

This post is also available in: English

Fakta och råd om RS-virus hos bebisar. Direkt av barnläkare. Varje vinter kommer RS viruset tillbaka och föräldrar till nyfödda undrar hur man ska tänka. Vilka symptom har RS? Behöver man söka sjukvård med en snuvig nyfödd om det är RS? Kan syskon gå på dagis och kan en förkyld mamma smitta?

RS virus hos bebisar

RS, eller RSV, är ett förkylningsvirus som ger ovanligt tjockt slem. Alla barn får RS innan de är tre år gamla. Efter en RS-infektion har man en viss immunitet, alltså skydd, mot ny infektion. Hos ungefär ett av hundra barn, särskilt spädbarn, kommer det tjocka slemmet att ge så mycket andningsbesvär att de behöver vård på sjuhus. De flesta bebisar klarar alltså av sin RS-virusinfektion själva, fler ju större de blir. Sjukdomen blir värre och värre i fem dagar och därefter långsamt bättre.

Svårt att andas eller svårt att äta vid RS-virus

De två symptom som gör att bebisar behöver sjukhusvård vid RS är att de har svårt att äta eller svårt att andas. Båda symptomen beror på att slemmet försvårar andningen i bebisarnas små luftvägar. Hemma kan du hjälpa bebisen med det genom att spola näsan med koksalt. Du kan läsa om hur du gör i inlägget om förkylda bebisar. Om bebisen sedan kan äta och andas utan alltför stor ansträngning kan du fortsätta vara hemma och hjälpa bebisen att rengöra näsan.

Läs mer om förkylningar hos bebisar

Sjukhusvård vid svår RS virus hos bebisar

På sjukhus eller i hemsjukvård hjälper man bebisen med maten genom att sätta en tunn silikonslang, en sond, genom näsan ned till magen och ger mat i den. Andningen hjälper man genom inhalationer. Man kan också hjälpa bebisen att få upp slem genom att hålla bebisen i famnen och studsa upp och ned på en stor pilatesboll.

Läs mer om rosslig eller ansträngd andning hos barn

Hos ett fåtal barn räcker inte sondmatning, inhalationer och andningsgymnastik. De kan behöva behandling med syrgas i högflödesgrimma eller CPAP. Enstaka barn behöver också respiratorbehandling under några dagar för RS. Av de barnen har många någon riskfaktor för svår sjukdom, som för tidig födsel, hjärtfel eller lungsjukdom.

Inhalationer med koksalt kan hjälpa en bebis med RS-virus
Inhalationer med koksalt kan hjälpa en bebis med RS-virus

Riskbarn för svår RS

RS virus hos barn som har ännu mindre marginaler och kroppsliga resurser än friska nyfödda, som mycket för tidigt födda barn (före vecka 26 och som är under 6 månader), eller barn med svåra hjärtsjukdomar, svåra lungsjukdomar eller sjukdomar i hjärnan som gör att de inte kan hosta ordentligt och har nedsatt andningsfunktion redan från början, kan bli livshotande.  Detsamma gäller RS hos bebisar med svåra, ovanliga immunbristsjukdomar.

Bebis i respirator efter hjärtoperation, då kan RS vara riktigt farligt.
Bebis i respirator efter hjärtoperation, då kan RS vara riktigt farligt.

Om ditt barn tillhör någon av de här grupperna kan det vara aktuellt att ge en förebyggande medicin (Synagis) mot svår RS-infektion. Barnet får medicinen som en spruta en gång per månad under RS-säsongen. Medicinen är dyr (4000 kronor/månad under RS-säsongen) och bara barn som tillhör en riskgrupp får medicinen. Kontakta ditt barns läkare om du undrar om det här är aktuellt. Synagis minskar risken för sjukhusvård för RS med ungefär 50% hos de barn som får den.

RS virus smitta

RS-virus finns i mängder i saliv och snor. Det smittar det genom direktkontakt, att man får snor/saliv med virus på handen och tar på sin bebis som suger på handen och genom  hosta och nysningar. Vid hosta och nysningar kommer det ut miljontals mikroskopiska salivdroppar som alla innehåller RS-virus och alla kan smitta inom 1-2 meter från den som nyser.

Förkylda storasyskon smittar ofta bebisar med RS-virus
Förkylda storasyskon smittar ofta bebisar med RS-virus

Att skydda bebis från RS-virus

Det viktiga är alltså att bebisen inte har direktkontakt med en förkyld person. Det går ju bra med vuxna, men med förkylda storasyskon är det svårt. Man får göra så gott man kan. Här är några bra grundregler.

1. Låt inte förkylda människor ta i bebisen. Föräldrar undandagna. Inte för att de inte kan smitta bebisen, utan för att bebisen behöver sina föräldrar även om de är förkylda. Förkylda storasyskon ska inte röra sina bebissmåsyskon om det går.

2. Förkylda föräldrar tvättar sina händer innan de tar i sin bebis.

3. Förkylda hostar och nyser i armveck på mer än en meters avstånd (gärna mer än så) från bebisen.

Det florerar mycket råd kring att man ska undvika kollektivtrafik, undvika folksamlingar, caféer och allmänna platser. Bedöm själv om det finns stor risk för att någon hostar eller nyser inom en meter från barnet. I så fall tycker jag du ska överväga att välja annat transportmedel eller annan aktivitet. Men som sagt, RS flyger inte i luften om inte någon nyser eller hostar, så på en glesbefolkad buss eller vanligt café eller bibliotek är risken för smitta liten.

Ska man hålla storasyskon hemma från dagis för att skydda bebisen från RS?

Det är förstås klart mindre risk att den nyfödda smittas med RS-virus eller andra förkylningsvirus om storasyskonet inte går på dagis. Men att få ett nytt syskon brukar ofta vara tillräckligt jobbigt för en två- eller treåring, som kanske är mitt i trotsåldern. Att dessutom bli avstängd från kompisarna på förskolan är mer än många syskon klarar av.

Så länge du inte har en bebis som är särskilt infektionskänslig (extremt för tidigt född, icke-opererat svårt hjärtfel etc), så skulle jag rekommendera att låta storasyskonet gå på förskola. Förkylningar, och även RS hör livet till. Helhetssituationen i familjen är viktig. Om du å andra sidan trivs bättre med att ha båda barnen hemma – gör det.

Vilka bebisar ska skyddas mot RS virus?

Det kan vara klokt att försöka skydda bebisar bebisar under tre månader så noga du bara orkar. Alla barn som är för tidigt födda och krävt vård på neonatalavdelning till de är minst 6 månader. Barn med svåra hjärt- och lungsjukdomar eller immunbrister längre än så, men prata med deras läkare för individuella råd.

Vilka ska inte skyddas mot RS virus?

När ett friskt barn börjat på förskola efter ett års ålder kommer infektionerna att börja komma. Då är också risken för allvarliga RS-infektioner som kräver sjukhusvård väldigt låg. När ett småsyskon fyllt 6 månader tycker jag att storasyskon kan få ta på bebisen efter att ha tvättat händerna, även när storasyskonet är förkylt.

På Folkhälsomyndighetens hemsida kan du varje år under vintersäsongen läsa veckorapporter för hur mycket RS-virus det finns i samhället.

Läs om RS veckorapport

Läs mer:

Läs mer om förkylningar hos bebisar

Läs mer om rosslig eller ansträngd andning hos barn

Läs mer om hur en bebis immunförsvar fungerar

Läs mer om hosta hos barn

Läs mer om förkylningsastma hos barn

Läs mer om skorv hos bebisar

20 kommentarer till “RS virus hos barn och bebis – symptom och smitta”

 1. Det pratas nästan bara om alvarliga förlopp för mindre barn. Vi har en grabb på 1 år o 9 månader som har varit frisk o kry från början. Nu har han legat 6 nätter på barbavdelningen med syrgas, adrenalin och dropp. Totalt har han (och hans 4 åriga syster med likadana symptom) varit hemma i tre veckor hittills och han är fortfarande riktigt risig. Dessutom har båda haft ögoninflamation och öroninflammation på resans gång.
  PPersonligen så vill jag mena att RS viruset kommer att drabba fler barn upp i åren . Det är i alla fall vår erfarenhet hittills. Tack för en bra blogg. Mvh Jonas

  1. Det är vanligast med allvarliga förlopp för mindre barn. Måste ha varit tufft för er med en sådan månad… Krya på sig barnen!

 2. Hej!
  Våran 4 månaders baby blev förkyld natten till juldagen och följande kväll efter att han gått att sova för natten fick han ett andningsuppehåll. Som tur var låg pappan i sängen bredvid och blåste liv i babyn igen då han inte återupptog andningen trots att pappan försökte stimulera andningen genom att klapp på ryggen. RS konstaterades senare på sjukhus. Fråga 1) kan RS orsaka apneliknande andningsuppehåll där babyn bara tyst slutar andas?

  Till vår historia hör att vi varit in 2 gånger tidigare för motsvarande andningsuppehåll, 1 som inföll 2 dgr efter 3 månaders kombinationsvaccinet, samt en serie om 3 andningsuppehåll på samma kväll 10 dgr senare. I samband med detta konstaterades Rhinovirus.

  Alla världens blodprov och undersökningar har gjorts och inte visat på något avvikande, enda läkarna prövat är att det centrala nervsystemet är underutvecklat och det vid virusinfektioner kan gå så här, håller ni med?

  Babyn är fullgången och i övrigt normal i utvecklingen.

  1. Hej!
   Ja, RSV-infektionen kan orsaka andningsuppehåll, som regel de första dagarna av infektionen. Vad skönt att det ändå gått bra för er bebis! Ni verkar ha fått en gedigen utredning av kunniga barnläkare.

 3. Hej,
  Vi har en 2,5årig dotter och en 4mån grabb.
  För en dryg vecka sedan skrevs vi ut från sjukhuset efter att grabben haft rs virus.
  Hur länge skall vi vänta med att låta dottern börja gå på förskolan igen? Löper han stor risk till att bli allvarligt sjuk igen om hon får gå på förskolan nu?

  1. Hej!
   Lillkillen har ju redan haft sitt rs-virus, så det kommer han inte att få igen om dottern börjar på förskolan. När han äter bra själv utan sond och inte behöver några inhalationer så är han ju i sitt “ursprungsskick” så att säga och jag skulle skickat storasyster till förskolan. Några barn som haft RS-virus får därefter förkylningsastma och blir extra sjuka även i andra förkylningar, den som kan ge bäst råd för er gosse är en läkare som träffar honom eller er BVC-sköterska.
   Cecilia

 4. Hej! Har läst er blogg om smittrisken och handhavande för att undvika smitta bebisar. Träffar mitt 9 v gamla barnbarn ca en gång per vecka. Nu, under vintern så kan jag känna mig tät i näsan, lite tung i pannan och kan nysa kraftig utan att hosta men inte känna mig direkt sjuk. Vill absolut inte smitta barnbarnet och jag undrar hur jag kan, som vuxen, veta om jag bär på rs-virus? Kan jag få ta ett prov på vårdcentral? Detta drabbar mig rätt ofta och jag vill gärna träffa barnbarnet utan risk. Mormor

  1. Hej Björg!
   Det är nog inte så informativt att ta ett prov på vårdcentralen, för jag är rätt säker på att du kan bära på viruset utan att vara någon smittrisk. Och tvärtom, även om du tar prov en dag, så kanske du får viruset dagen efter. Jag tolkar ditt brev som att du egentligen inte känner dig förkyld när de här symtomen uppstår. Jag tror att du ska träffa barnbarnet, förutom när du VERKLIGEN känner dig förkyld med ordentlig snuva, kanske lite feber och sjukdomskänsla.
   Allt gott!
   Cecilia

 5. Hej,
  Jag har en 1,5 åring och en 4 månaders (för tidigt född så skulle egentligen vara 2 månader nu)
  Båda har blivit förkylda och det visade sig att det förmodligen är RS-viruset. det har nu baurit med sig att lillen fått förkylnings astma.
  Vi är nu inne på dag 9 med rs-virus och lilleman börjar bli mkt bättre även fast inhalationer förfarande behövs och han fortfarande är liten i maten.
  Hur är det då med promenader och så? Törs man ta ut lilleman på en promenad i vagnen? Eller kan kylan förstöra hans tillfrisknande ännu mer? Just nu är det va -5 hemma och jag tänker att plusgrader kanske man vågar ta med lillen ut? Jag hittar ingen stans vad dom säger om förkylningsastma och gå ut och har glömt att fråga doktorn.
  Tacksam för hjälp!
  Mvh Lisa

  1. Hej! Så jobbigt för er! När lungorna är på tillfrisknande kan ibland kylig luft göra att det blir lite mer hosta. Så jag skulle nog vara lite försiktig tills han inte behöver inhalationer och äter bra igen innan jag gav mig ut på längre vinterpromenader. Sedan är det förstås inte så kall luft i en inbäddad vagn som det är i luften, så kortare ärenden skulle jag tänka går bra. Och så får du se hur lillen reagerar.
   All lycka!
   Cecilia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *