Hem RS virus hos barn och bebis – symptom och smitta

RS virus hos barn och bebis – symptom och smitta

RS virus hos bebis som får inhalation

This post is also available in: English

Fakta och råd om RS-virus hos bebisar. Direkt av barnläkare. Varje vinter kommer RS viruset tillbaka och föräldrar till nyfödda undrar hur man ska tänka. Vilka symptom har RS? Behöver man söka sjukvård med en snuvig nyfödd om det är RS? Kan syskon gå på dagis och kan en förkyld mamma smitta?

RS virus hos bebisar

RS, eller RSV, är ett förkylningsvirus som ger ovanligt tjockt slem. Alla barn får RS innan de är tre år gamla. Efter en RS-infektion har man en viss immunitet, alltså skydd, mot ny infektion. Hos ungefär ett av hundra barn, särskilt spädbarn, kommer det tjocka slemmet att ge så mycket andningsbesvär att de behöver vård på sjuhus. De flesta bebisar klarar alltså av sin RS-virusinfektion själva, fler ju större de blir. Sjukdomen blir värre och värre i fem dagar och därefter långsamt bättre.

Svårt att andas eller svårt att äta vid RS-virus

De två symptom som gör att bebisar behöver sjukhusvård vid RS är att de har svårt att äta eller svårt att andas. Båda symptomen beror på att slemmet försvårar andningen i bebisarnas små luftvägar. Hemma kan du hjälpa bebisen med det genom att spola näsan med koksalt. Du kan läsa om hur du gör i inlägget om förkylda bebisar. Om bebisen sedan kan äta och andas utan alltför stor ansträngning kan du fortsätta vara hemma och hjälpa bebisen att rengöra näsan.

Läs mer om förkylningar hos bebisar

Sjukhusvård vid svår RS virus hos bebisar

På sjukhus eller i hemsjukvård hjälper man bebisen med maten genom att sätta en tunn silikonslang, en sond, genom näsan ned till magen och ger mat i den. Andningen hjälper man genom inhalationer. Man kan också hjälpa bebisen att få upp slem genom att hålla bebisen i famnen och studsa upp och ned på en stor pilatesboll.

Läs mer om rosslig eller ansträngd andning hos barn

Hos ett fåtal barn räcker inte sondmatning, inhalationer och andningsgymnastik. De kan behöva behandling med syrgas i högflödesgrimma eller CPAP. Enstaka barn behöver också respiratorbehandling under några dagar för RS. Av de barnen har många någon riskfaktor för svår sjukdom, som för tidig födsel, hjärtfel eller lungsjukdom.

Inhalationer med koksalt kan hjälpa en bebis med RS-virus
Inhalationer med koksalt kan hjälpa en bebis med RS-virus

Riskbarn för svår RS

RS virus hos barn som har ännu mindre marginaler och kroppsliga resurser än friska nyfödda, som mycket för tidigt födda barn (före vecka 26 och som är under 6 månader), eller barn med svåra hjärtsjukdomar, svåra lungsjukdomar eller sjukdomar i hjärnan som gör att de inte kan hosta ordentligt och har nedsatt andningsfunktion redan från början, kan bli livshotande.  Detsamma gäller RS hos bebisar med svåra, ovanliga immunbristsjukdomar.

Bebis i respirator efter hjärtoperation, då kan RS vara riktigt farligt.
Bebis i respirator efter hjärtoperation, då kan RS vara riktigt farligt.

Om ditt barn tillhör någon av de här grupperna kan det vara aktuellt att ge en förebyggande medicin (Synagis) mot svår RS-infektion. Barnet får medicinen som en spruta en gång per månad under RS-säsongen. Medicinen är dyr (4000 kronor/månad under RS-säsongen) och bara barn som tillhör en riskgrupp får medicinen. Kontakta ditt barns läkare om du undrar om det här är aktuellt. Synagis minskar risken för sjukhusvård för RS med ungefär 50% hos de barn som får den.

RS virus smitta

RS-virus finns i mängder i saliv och snor. Det smittar det genom direktkontakt, att man får snor/saliv med virus på handen och tar på sin bebis som suger på handen och genom  hosta och nysningar. Vid hosta och nysningar kommer det ut miljontals mikroskopiska salivdroppar som alla innehåller RS-virus och alla kan smitta inom 1-2 meter från den som nyser.

Förkylda storasyskon smittar ofta bebisar med RS-virus
Förkylda storasyskon smittar ofta bebisar med RS-virus

Att skydda bebis från RS-virus

Det viktiga är alltså att bebisen inte har direktkontakt med en förkyld person. Det går ju bra med vuxna, men med förkylda storasyskon är det svårt. Man får göra så gott man kan. Här är några bra grundregler.

1. Låt inte förkylda människor ta i bebisen. Föräldrar undandagna. Inte för att de inte kan smitta bebisen, utan för att bebisen behöver sina föräldrar även om de är förkylda. Förkylda storasyskon ska inte röra sina bebissmåsyskon om det går.

2. Förkylda föräldrar tvättar sina händer innan de tar i sin bebis.

3. Förkylda hostar och nyser i armveck på mer än en meters avstånd (gärna mer än så) från bebisen.

Det florerar mycket råd kring att man ska undvika kollektivtrafik, undvika folksamlingar, caféer och allmänna platser. Bedöm själv om det finns stor risk för att någon hostar eller nyser inom en meter från barnet. I så fall tycker jag du ska överväga att välja annat transportmedel eller annan aktivitet. Men som sagt, RS flyger inte i luften om inte någon nyser eller hostar, så på en glesbefolkad buss eller vanligt café eller bibliotek är risken för smitta liten.

Ska man hålla storasyskon hemma från dagis för att skydda bebisen från RS?

Det är förstås klart mindre risk att den nyfödda smittas med RS-virus eller andra förkylningsvirus om storasyskonet inte går på dagis. Men att få ett nytt syskon brukar ofta vara tillräckligt jobbigt för en två- eller treåring, som kanske är mitt i trotsåldern. Att dessutom bli avstängd från kompisarna på förskolan är mer än många syskon klarar av.

Så länge du inte har en bebis som är särskilt infektionskänslig (extremt för tidigt född, icke-opererat svårt hjärtfel etc), så skulle jag rekommendera att låta storasyskonet gå på förskola. Förkylningar, och även RS hör livet till. Helhetssituationen i familjen är viktig. Om du å andra sidan trivs bättre med att ha båda barnen hemma – gör det.

Vilka bebisar ska skyddas mot RS virus?

Det kan vara klokt att försöka skydda bebisar bebisar under tre månader så noga du bara orkar. Alla barn som är för tidigt födda och krävt vård på neonatalavdelning till de är minst 6 månader. Barn med svåra hjärt- och lungsjukdomar eller immunbrister längre än så, men prata med deras läkare för individuella råd.

Vilka ska inte skyddas mot RS virus?

När ett friskt barn börjat på förskola efter ett års ålder kommer infektionerna att börja komma. Då är också risken för allvarliga RS-infektioner som kräver sjukhusvård väldigt låg. När ett småsyskon fyllt 6 månader tycker jag att storasyskon kan få ta på bebisen efter att ha tvättat händerna, även när storasyskonet är förkylt.

På Folkhälsomyndighetens hemsida kan du varje år under vintersäsongen läsa veckorapporter för hur mycket RS-virus det finns i samhället.

Läs om RS veckorapport

Läs mer:

Läs mer om förkylningar hos bebisar

Läs mer om rosslig eller ansträngd andning hos barn

Läs mer om hur en bebis immunförsvar fungerar

Läs mer om hosta hos barn

Läs mer om förkylningsastma hos barn

Läs mer om skorv hos bebisar

27 kommentarer till “RS virus hos barn och bebis – symptom och smitta”

 1. Hej!
  Vi har fått en son nu innan jul. Bf V 38. Mitt uppe i RS säsongen. Han har en storebror på 2 år som varit/är förkyld m hosta större delen av tiden han varit på fsk (började där i början av september). Det bästa för bäbisen är att inte låta storebror gå till fsk, för att där får han med sig ny smitta hem. Men det är lång tid till maj, då RS säsongen är över. Känns hemsk att skicka storebror till fsk, men samtidigt hemskt att han inte får vara där han får umgås med andra barn…ohållbart. Känns som det blir fel hur man än gör 🙁 välja mellan vilket barn som ska ha det bra. Ska man hålla storebror hemma en månad och sedan hoppas på det bästa när storebror är tillbaka på fsk? Säkert omöjligt att svara på…jag vet 🙁

 2. Hej
  Vi ska få barn i början av februari. Tänker hålla storebror hemma från förskolan tills bebisen är 2 månader. Hur är det att träffa andra friska förskolebarn? Skulle de kunna bära på RS-viruset och smitta storebror innan de fått några förkylningssymtom eller är det först när det märks som det smittar?

 3. Tack för dina inlägg om rs och hur bebisar bör och inte bör andas! 🙂 Det var dem som fick mig att misstänka rs på vår 8 dagars bebis och även fick mig att åka ytterligare en vända till akuten när torrhostan o raspigheten övergick till tjockt segt slem o tungandad. Nu är hon inlagd och under full koll och mår så okej hon kan 🙂 Tack för en informativ och saklig blogg!

  1. Åh, tack för sådan respons! Det är precis vad vi hoppas på med bloggen, att den ska hjälpa bebisar och barn till att må så bra eller okej de kan! Med eller utan sjukvård.

 4. Hej! Jag är en väldigt orolig mamma till min lilla kille som är född 3 månader för tidigt. Han är nu 7 månader okorr och 4 månader korrigerat. Du skriver att alla barn som är under 6 månader ska skyddas så mycket man orkar. Men då till den vanliga prematurfrågan; är det korrigerad eller okorrigerad ålder du menar? En av våra läkare säger att vår son nu har ett immunförsvar som en 4-månaders. Vår son får inte synagis eftersom han är född v.26+6 men däremot säger samma läkare att om vår son blir förkyld så kan det gå hårdare mot hans lungor eftersom han har fått respiratorbehandling. Känns väldigt olustigt och jag längtar till maj då RS-säsongen förhoppningsvis är över. Nu lever vi väldigt isolerat och träffar inte så många eftersom i princip alla är förkylda..

  1. Jag skulle skydda honom så mycket jag någonsin orkade hela den här vintersäsongen. Däremot skulle jag försöka träffa vänner. Som sagt, någon måste hosta eller nysa för att viruset ska spridas i vätskedroppar i luften, eller så sprids det via händer. Så en normalt väluppfostrad vuxen ska inte behöva smitta en bebis. Hen behöver bara gå iväg några meter innan hen nyser eller kostar i armvecket. Och ska inte ta i bebisen om hen är tydligt förkyld.

   Nästan alla småbebisar som läggs in på sjukhus med RS-infektion är smittade av förkylda storasyskon i tvåårsåldern som går på dagis.

 5. Hej, jag har en liten kille på snart 4 veckor. Han är nu inne på andra veckan med förskylning. Han är slemmig i luftvägarna och spyr upp en del i mellanåt. Hans ögon vätskas en del också. Han är även rosslig (låter som att han harklar sig ofta). Jag är orolig att det kan vara RS. Vi är i kontakt med bvc, träffas en gång i veckan och de vet om hans förskylning men så länge han äter, kissar och bajsar och förståss inte har feber så verkar dem inte oroa sig. I mellan åt har det verkat vara på bättringsvägen men nu upplever jag att slemmigheten och snorigheten blivit värre igen. Han andas tungt ibland. Kan det vara RS? Kan jag vara lugn så länge han äter?

  1. BVC har rätt. Så länge han orkar äta klarar han av sin förkylning. Det kan vara RS eller annat förkylningsvirus. Oavsett vilket: orkar han äta, och så länge han inte behöver kämpa fysiskt med varje andetag, så klarar han av sin infektion själv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *