Ska jag vaccinera mig mot influensa när jag är gravid?

Igår skrev vi om influensavaccin till barn. Vi har fått frågan flera gånger, och eftersom vi har många läsare som är gravida, så bjuder vi på ett inlägg om influensavaccin för gravida.

Läs mer om influensavaccin till barn här. 

Gravida löper ökad risk för svår influensa

I Folkhälsomyndighetens sammanställning av influensaövervakningen för säsongen 2012-2013 framkommer med all tydlighet bakgrunden till att man nu rekommenderar vaccination till alla gravida i andra och tredje trimestern.

De har räknat ut att av alla kvinnor mellan 15 och 45 år är 5% gravida varje år. Men av de säkerställda influensafallen i denna köns- och åldersgrupp var dubbelt så stor andel (10%) gravida. Av de sjukhusvårdade kvinnorna mellan 15 och 45 år var 26% gravida. Av de intensivvårdade kvinnorna i samma ålder var 40% gravida. Ingen av de sjukhusvårdade gravida var vaccinerade med säsongsinfluensavaccin 2012-2013, eftersom det inte rekommenderades då.

Gravida kvinnor löper alltså en kraftigt ökad risk för svår influensasjukdom och jag tycker det är oerhört klokt av Folkhälsomyndigheten att rekommendera säsongsinfluensavaccination till samtliga gravida utifrån dessa skrämmande erfarenheter.

Influensavaccin har  används hos miljontals gravida. Ingen ökad risk för graviditetskomplikationer finns efter vaccin. En klart minskad risk för sjukhusvård för influensa däremot. Registerstudier från nordiska länder visar ingen ökad risk för fosterdöd av vaccin. Studier från Bangladesh, USA och Canada visar minskad risk för fosterdöd hos vaccinerade kvinnor.

I själva verket finns det skäl att tro att själva infektionen med influensa A (H1N1) ökar risken för fosterdöd, låg födelsevikt och för tidig födsel, då sådana rapporter finns publicerade.

Varför vaccinera först i andra trimestern?

För det första verkar det vara i sen graviditet som risken är störst för mamman att drabbas av allvarlig influensasjukdom. Så det är främst höggravida som behöver skydd.

Sedan vill man från vårdens sida vänta tills missfallsrisken minskat och rutinultraljud gjorts. Visst vet ni att 10% av alla graviditeter slutar i missfall före v 12? Om vi skulle vaccinera alla gravida mellan v 6 och v 12 skulle fler än 10 000 gravida varje år få ett missfallsbesked i anslutning till vaccinationen och många, många skulle säkert fundera på om det hade något med vaccinationen att göra. Många skulle ju få missfallet samma dag som vaccinationen. Däremot vet vi säkert att vaccinet i sig inte ökar risken för missfall utifrån erfarenheter hos vaccinerade gravida.

Vissa fosterhar missbildningar, och det upptäcker man på rutinultraljud i många fall. För att inte hamna i osäkerhet kring om missbildningarna är orsakade av vaccinet vill man gärna vaccinera efteråt. Många gravida i världen är dock vaccinerade i första trimestern med influensavaccin, och ingen ökad risk för missbildningar har setts hos dem.

Dessutom kommer vaccination mot slutet av graviditeten att medföra ökade halter av antikroppar hos mamman under sista trimestern. Antikroppar som förs över till barnet via moderkakan och ger barnet ett medfött skydd mot influensa de första levnadsmånaderna (sedan förstörs antikropparna och barnet måste stå för sitt eget skydd).

Så gravida: vaccinera er!

10 reaktioner på ”Ska jag vaccinera mig mot influensa när jag är gravid?

 1. Jag är gravid i vecka 34 och tror att jag hade influensa för några veckor sedan, precis innan säsongsvaccinationen drog igång. Jag var på akuten efter tre dygns feber och fick Tamiflu och blev sedan bättre efter ett par dagar.
  Är det fortfarande meningsfullt att vaccinera mig? Tänker framför allt på att det inte är helt säkert att jag hade just influensa (även om jag inte vet vad det skulle ha varit annars, hade feber och muskelvärk men inga andra förkylningssymptom). Jag tänker också att det kan ge ett extra skydd för bebisen, som är beräknad i slutet av januari, om jag vaccinerar mig.

  ps. Vad roligt att bloggen lever igen!

  1. Hej! Ja, det tycker jag är meningsfullt. Som du skriver är det inte säkert att du hade influensa, dessutom skyddar vaccinet mot fler stammar än den du (kanske) hade.

 2. Hur ska man då göra om man är tidigt gravid nu när vaccinationerna drar igång? Vill inte vaccinera mig innan v.12, och v 12 passerar jag inte förens efter årsskiftet. Helst vill jag inte vaccinera mig innan RUL som då kommer vara i mitten av februari…är det ens någon idé att vaccinera sig då? När tar influensasäsongen slut?
  Jag jobbar hemifrån så jag själv träffar inte så mycket folk och åker inte så mycket kollektivtrafik dock kan väl sambon dra hem baciller eftersom han träffar mycket folk i arbetet. Bör han också vaccinera sig för att minska risken för att jag och bebis blir dåliga?

  1. Rekommendationen är att den som är gravid efter v 16 eller efter normalt rutin-ulj vaccinerar sig under den period som influensavaccinationen pågår (till och med februari??? Någon som vet?).

   Nära anhöriga till personer i riskgrupp (t ex makar till gravida) kan gärna vaccinera sig, men får då betala själv (200 kr).

 3. Tack! Har önskat ett sånt här inlägg. Det mesta i inlägget har jag läst mig till från Socialstyrelsen och andra rekommendationer. Det hade varit otroligt intressant att få höra personliga tankar kring den vaccinationsrädsla som råder kring just den här typen av vaccination mot säsongsinfluensa.

 4. Om jag tolkar det rätt borde man kunna vaccinera sig även om det är tidig graviditet? Den som är i första månaderna vill gissningsvis också vaccinera sig nu, eftersom influensan snart kommer.

  1. Det kan man, men den allmänna rekommendationen är av ovanstående skäl att vänta. Jag vaccinerade mig själv mot influensa gravid i v 6-7 eftersom jag var övertygad om då att influensasjukdom var ett mycket större hot mot mitt väntade barn än vaccin. Även i tidig graviditet. Och så jobbade jag på Barnakuten också…

  2. Jag vaccinerade mig igår v5 efter rekommendation från vårdcentralen. Är lite oroad nu om jag vaccinerade mig för tidigt? Och vad som kan hända?

  3. Ingen fara. Det är mest för att man oavsett vaccination har så hög missfallsrisk i tidig graviditet som man tänker att det är bäst att vänta tills den är över så att ingen behöver undra om de fick missfall på grund av vaccinationen. Vaccinationen ökar dock inte risken för missfall. Och för att influensasjukdom bara är normalfarligt för en gravid i tidig graviditet, först i andra trimestern den blir extrafarlig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.