Hoppa till innehåll
Hem Skaka aldrig en bebis

Skaka aldrig en bebis

This post is also available in: English

 

Om man skakar en bebis våldsamt så huvudet slungas fram och tillbaka slits blodkärlen under den hårda hjärnhinnan av. Då skapas hjärnblödningar som kan bli mycket stora. Den här typen av hjärnblödningar ger ofta svåra bestående hjärnskador hos barnet, om det överlever. Skaka aldrig en bebis.

Se filmen “Aldrig, aldrig skaka”

När man inte orkar som förälder

Som förälder till en liten bebis som skriker otröstligt och aldrig verkar kunna somna är det vanligt att bli arg. Alla blir arga av sömnbrist, och när barnet skriker trots allt man gör för bebisen är det en vanlig känsla att man ger upp.

Läs mer om du känner dig som en dålig mamma

När du känner att det händer, måste du ta ansvar att skydda din bebis från din ilska.

En bebis dör inte av skrik

Lägg ifrån dig bebisen. Stäng dörren. Hämta andan. Ring någon. Men skaka aldrig.

Att skaka bebis är ofta dödligt

En bebis dör inte av att skrika ensam. Men det är stor risk att bebisen dör av hjärnblödningar om du skakar. Hjärnblödningarna leder till ökat tryck i hjärnan och andningsstillestånd. Om du har skakat din bebis – ring ambulans.

Att skaka en bebis kan leda till hjärnblödningar och andningsuppehåll
Be om hjälp

När du inte orkar ta hand om ditt barn: be om hjälp. Lägg ifrån dig barnet i sin säng eller på golvet och gå in i ett annat rum. Fundera på vad du har för möjlighet att få hjälp. Har barnet en till förälder är det läge att ringa hem den föräldern. Kan du ringa BVC-sköterskan? Kanske har du ett syskon, en förälder, en svärförälder, en granne eller en vän du litar på. Ring och be om avlösning!

Har du ingen alls som kan hjälpa dig: kom till barnakuten och förklara läget.

Om det är dag kan du alltid ringa kommunens socialtjänst. De kan ge dig det bästa stödet.

Kommer soc ta barnet ifrån mig?

Om du skakar barnet så att det får hjärnskador bör Socialtjänsten besluta om att någon annan får ta hand om barnet. Men om du söker hjälp för att du inte orkar mer, så visar du att du är en ansvarstagande och klok förälder som känner till dina egna begränsningar. Det talar väldigt mycket för att du ska fortsätta ta hand om ditt barn men med extra stöd. Att tvångsomhänderta ett barn är en allra sista lösning som Socialtjänsten sällan tar till.

Att vagga hårt i barnvagnen

Det går inte att orsaka skador hos spädbarn genom att vagga barnvagnen hårt, eller köra den över en trottoarkant. Det är just det upprepade okontrollerande slungandet av barnets huvud fram och tillbaka som skapar skador.

Läs mer:

Läs mer om du känner dig som en dålig mamma

Läs mer om kolik hos spädbarn – magdroppar, akupunktur, vad hjälper?

Läs mer om spädbarns sömn – hur mycket eller lite är normalt?

Läs mer om bebis i famnen

Läs mer om förlossningsdepression – när det är tungt att vara förälder

14 kommentarer till “Skaka aldrig en bebis”

  1. Vad är skillnaden att skaka o vagga för hårt? Hur vet man om man är hårdhänt? Är det farligt att vagga barnet fort i famnen, när det har huvudet mot armen? Att men vaggar både sig o barnet liksom?

    1. Skaka är skaka våldsamt så huvudet slänger fram och tillbaka. Om man bara håller i huvudet och har bebisens kropp mot sin kan man röra sig kraftfullt utan att riskera några skador hos barnet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.