Hoppa till innehåll
Hem Skaka aldrig en bebis

Skaka aldrig en bebis

This post is also available in: English

Om man skakar en bebis våldsamt så huvudet slungas fram och tillbaka slits blodkärlen under den hårda hjärnhinnan av. Då skapas hjärnblödningar som kan bli mycket stora. Den här typen av hjärnblödningar ger ofta svåra bestående hjärnskador hos barnet, om det överlever. Skaka aldrig en bebis.

Se filmen “Aldrig, aldrig skaka”

När man inte orkar som förälder

Som förälder till en liten bebis som skriker otröstligt och aldrig verkar kunna somna är det vanligt att bli arg. Alla blir arga av sömnbrist, och när barnet skriker trots allt man gör för bebisen är det en vanlig känsla att man ger upp.

Läs mer om du känner dig som en dålig mamma

När du känner att det händer, måste du ta ansvar att skydda din bebis från din ilska.

En bebis dör inte av skrik

Lägg ifrån dig bebisen. Stäng dörren. Hämta andan. Ring någon. Men skaka aldrig.

Att skaka bebis är ofta dödligt

En bebis dör inte av att skrika ensam. Men det är stor risk att bebisen dör av hjärnblödningar om du skakar. Hjärnblödningarna leder till ökat tryck i hjärnan och andningsstillestånd. Om du har skakat din bebis – ring ambulans.

Att skaka en bebis kan leda till hjärnblödningar och andningsuppehåll

Be om hjälp

När du inte orkar ta hand om ditt barn: be om hjälp. Lägg ifrån dig barnet i sin säng eller på golvet och gå in i ett annat rum. Fundera på vad du har för möjlighet att få hjälp. Har barnet en till förälder är det läge att ringa hem den föräldern. Kan du ringa BVC-sköterskan? Kanske har du ett syskon, en förälder, en svärförälder, en granne eller en vän du litar på. Ring och be om avlösning!

Har du ingen alls som kan hjälpa dig: kom till barnakuten och förklara läget.

Om det är dag kan du alltid ringa kommunens socialtjänst. De kan ge dig det bästa stödet.

Kommer soc ta barnet ifrån mig?

Om du skakar barnet så att det får hjärnskador bör Socialtjänsten besluta om att någon annan får ta hand om barnet. Men om du söker hjälp för att du inte orkar mer, så visar du att du är en ansvarstagande och klok förälder som känner till dina egna begränsningar. Det talar väldigt mycket för att du ska fortsätta ta hand om ditt barn men med extra stöd. Att tvångsomhänderta ett barn är en allra sista lösning som Socialtjänsten sällan tar till.

Att vagga hårt i barnvagnen

Det går inte att orsaka skador hos spädbarn genom att vagga barnvagnen hårt, eller köra den över en trottoarkant. Det är just det upprepade okontrollerande slungandet av barnets huvud fram och tillbaka som skapar skador.

Läs mer:

Läs mer om du känner dig som en dålig mamma

Läs mer om kolik hos spädbarn – magdroppar, akupunktur, vad hjälper?

Läs mer om spädbarns sömn – hur mycket eller lite är normalt?

Läs mer om bebis i famnen

Läs mer om förlossningsdepression – när det är tungt att vara förälder

14 kommentarer till “Skaka aldrig en bebis”

 1. Vad är skillnaden att skaka o vagga för hårt? Hur vet man om man är hårdhänt? Är det farligt att vagga barnet fort i famnen, när det har huvudet mot armen? Att men vaggar både sig o barnet liksom?

  1. Skaka är skaka våldsamt så huvudet slänger fram och tillbaka. Om man bara håller i huvudet och har bebisens kropp mot sin kan man röra sig kraftfullt utan att riskera några skador hos barnet.

 2. Vad man inser mer och mer hur lätt man har haft det, första året med våran dotter hade vi EN ynka skrika natt och de va på 5.e dagen när mjölken rann till ordentligt. Min sambo är morgonpigg och jag kvällspigg så redan från start har jag tagit kväller och nätter och han mornar så vi har väldigt sällan känt att vi inte fått tillräckligt med sömn. Jag tror på god kommunikation mellan föräldrarna och framförallt att fler män måste förstå att dom inte har rätt till mer sömn för att dom jobbar. Jag tycker alla mina väninnor säger att deras män aldrig tar barnen för att dom jobbar och måste få sova!? Jag brukar kontra med “och vad gör du då?, ligger du och sover på dagarna eftersom ditt sömnbehov inte är lika viktigt”

  1. I snitt noll tack och lov! Jag har sett två säkra fall och tre misstänkta under min tid inom Barnmedicin, alla på en klinik med barnneurlogisk och barnneurokirurgisk slutenvård. Kliniken där jag arbetar nu har inte det uppdraget, därför ser vi säkert färre fall.

 3. Näe, att få barn är inte enbart ett rosaskimrande lyckorus! Det ska gudarna veta! Om det är ens förväntningar, ja då kommer det att krocka rejält med verkligheten och ens förväntningar! Jag kan tänka mig att det skulle kunna vara en av anledningarna till att en förälder tar till slag eller skakar sitt barn. Det blev inte alls som man tänkt sig, man fick inte en liten ängel som sover i vaggan. Att få barn tycker jag är en livskris. Kris för mig är något positivt, att man utvecklas! Livet blir lixom aldrig sig riktigt likt igen, på ett bra sätt alltså, men omställningen och förändringen är otroligt stor i början. Nej, du får inte sova och sömn kommer att vara en bristvara lååång tid framöver! Det är så det är att bli förälder, det är vår lott. Det är tufft, men värt alla sömnlösa nätter! Jag tror att det är så viktigt att prata om att det i början kanske inte alls känns glatt och att barnet faktiskt kan skrika de tre, fyra första månaderna. Jag är hemma med mitt fjärde barn och för mig är det naturligt att det är så,  men för en förstföderska kan det ju komma som en chock om ingen talat om det. Jag tror på att möta de trötta föräldrarna och hjälpa dem att skapa förutsättningar att orka. Inte lägga på skuld och skam, utan bara bekräfta deras känslor. Det är jobbigt att bli förälder. Vad finns det för resurser i ens omgivning som kan hjälpa till att avlasta? Några timmars sömn, en kopp kaffe, och en dusch kan göra underverk och helt plötsligt känner man sig som en ny människa och orkar ett par sömnlösa nätter till… 

   1. Tack, vad snällt skrivet. Glad blev jag :-D! Jag tror på högt i tak och att alla känslor, tankar, och funderingar är tillåtna. Att möta sina rädslor gör att de försvinner. Att trycka undan dem gör att vi hindrar oss själva att leva! Det ska vara ett öppet och tillåtande klimat, jag tror på att mötas och prata, prata, prata :)!

   2. När barn ligger i vagnen eller sitter i babyskydd på vagnen eller i bilen som körs på ojämnt underlag kan ju huvudena ibland skaka till lite från sida till sida, men detta är ju med stöd bakom huvudet i form av madrass eller babyskyddet, kan det vara farligt? Eller är det just när inget stöd finns alls det är farligt?

    Tack för en bra blogg!

    1. Att huvudet skumpar i vagnen eller babyskydd är inte alls farligt. Det är just när inget stöd alls finns och huvudet slängs våldsamt fram och tillbaka som det är farligt.

   3. Hej!

    Tack för en givande text. Jag är mamma till tre barn och med det tredje har jag varit EXTREMT orolig. Under hela graviditeten var jag nojig över allt från kost till miljögifter. Stress och oro går hand i hand. Jag gick in i väggen och blev sjukskriven för utmattning i tredje månaden…

    Sedan vår dotter (tredje barnet) föddes förra våren har jag varit jätterädd för att jag ska skaka henne. Jag är en temperamentsfull person och tappar lätt tålamodet. Stressen under småbarnstiden följande sömnbrist har minst sagt tärt på mig.

    Nu till min fråga. För ett par veckor sedan hade vi en dålig natt då jag bara sov ett par timmar. Natten efter vaknade dottern, som nu är ett år och tre månade, och skrek. Jag gick ut ur sovrummet och satte ner henne på golvet varpå hon skrek ännu mer. Jag vet att jag ryckte upp henne i famnen rätt bryskt men sen minns jag inte exakt vad jag gjorde. Jag är rädd att jag skakade henne men jag har ju inget minne av vad som hände exakt. Hon tystade efter en stund och vi kunde sen somna om (hon sover med mig i vår dubbelsäng).

    Jag kan inte släppa denna händelse och jag oroas över att jag inte minns vad som hände. Kan jag ha skadat henne? Hon var som vanligt dagen efter. Jag borde väl ha märkt något om hon blivit skakad?

    Tacksam för svar och vägledning.

    Med vänliga hälsningar,
    En orolig trebarnsmor

    1. Hej Malin! Ledsen att du fått vänta på svar. Du kan absolut inte ha skadat henne av det du beskriver.
     Varma hälsningar,
     Cecilia

   Lämna ett svar

   Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *