This post is also available in: English
Fakta och råd om skallskador och hjärnskakning. Direkt av barnläkare. Barn ramlar ofta och slår sig i huvudet. Här får du veta hur du vet när det är lugnt och när du ska söka vård. Och är det farligt när en bebis slår i fontanellen?
Fall från stående
När barn lär sig gå så ramlar de hela tiden. Eftersom huvudet är tungt landar de ofta på huvudet och slår i det. Tack och lov är barn konstruerade för att det inte ska leda till skallskador. Som en grundregel är fall från egen ståhöjd hos små barn inte farligt och leder inte till hjärnskakning.
Det kan bli en bula och blåmärke och göra ordentligt ont om barnet faller mot ett hårt golv, men några farligare skador blir det inte.
Fall från skötbord
När ett barn faller från skötbordet blir kraften i nedslaget större. Risken för skallskador eller hjärnskakning är inte stor, men kan finnas. Den ökar om barnet fallit mot ett riktigt hårt golv. Håll utkik efter symtom på hjärnskakning och sök hjälp vid behov. För barn under tre månader som fallit från skötbord – sök alltid barnakuten.
Övervakning efter fall
Ett barn som fallit från stående eller från skötbord, skriker direkt och inte är medvetslösa kan man övervaka i hemmet för att se att det inte får hjärnskakning. Det kan vara bra att lägga en ispåse (gärna frysta ärtor) över islagsstället för att minska smärtan och storleken på en bula.
Man kan ge paracetamol (Alvedon/Panodil) mot smärtan. En enstaka kräkning kan man acceptera, men vid upprepade kräkningar eller om barnet verkar få ökande huvudvärk, blir gnälligt eller slött behöver man söka sjukvård för bedömning. Det kan vara hjärnskakning.
Läs mer om Alvedon och Ipren till barn – dosering vid smärta och feber
Under natten efter ett fall med slag mot huvudet bör man ställa sin väckarklocka för att titta på barnet var fjärde timme. Om barnet ser ut att sova som vanligt somnar man om. Verkar barnet sova djupare än vanligt, snarkar ovanligt mycket eller ligger i en ovanlig position, väck barnet och se om det reagerar normalt. Om inte – sök sjukvård.
24 timmar efter fallet kan du glömma bort det och övervaka barnet som vanligt.
Fall från hög höjd eller med stor fart
Vid fall från mer än två meters höjd (klätterträd, övervåning i trappa etc) finns det betydligt större risk för hjärnskakning, hjärnblödningar och skallskador. Sök sjukvård efter ett sådant fall. Om barnet är avsvimmat eller har ont i nacken eller ryggen, ring ambulans. Om möjligt, flytta inte barnet innan ambulansen kommer. Finns en fraktur i nacken eller ryggen behöver barnet flyttas på ett säkert sätt vilket ambulanspersonalen kan.
Om barnet ramlat med fart, till exempel från en gunga eller studsmatta, finns också risk för allvarligare skallskador. Vid cykling är det särskilt stor risk eftersom barnet (liksom vuxna) om cykeln plötsligt stannar riskerar att slungas framåt i stor fart med huvudet först. Använd cykelhjälm!
Symtom på hjärnskakning
Hjärnskakning, eller commotio, uppstår efter ett ordentligt slag mot hjärnan och ger symtom som huvudvärk, kräkningar, trötthet och ibland en kortvarig medvetslöshet efter fallet.
Om barnet får symtom på hjärnskakning efter ett fall ska man söka sjukvård för bedömning.
Symtom på hjärnblödning
De första symtomen på hjärnblödning kan vara samma som vid hjärnskakning – kortare medvetslöshet, huvudvärk, kräkningar och trötthet. Det är därför man ska söka sjukvård. Blir medvetslösheten längre än 1-2 minuter, om barnet blir slappt i någon kroppsdel eller får kramper måste du ringa ambulans.
Fontanellen
Bebisars skalle består av flera benplattor som inte växt ihop. Uppe på huvudet finns två hål mellan benplattorna, främre och bakre fontanellen. Fontanellen växer ihop med tiden och brukar vara helt ihopväxt vid 1-2 års ålder.
Under fontanellen finns hjärnhinnan och under den hjärnan. Man känner tydligt hur oskyddat ett litet barn är när man känner på fontanellen men den tål mer än man tror. Barn under tre månader som ramlat från skötbord eller motsvarande höjd bör bli bedömda av barnläkare akut. Men för barn större än så kan man avvakta hemma om barnet mår bra även om de har öppen fontanell.
Om fontanellen buktar kraftigt utåt, som en spänd ballong, skall man söka sjukvård akut oavsett om barnet slagit i huvudet eller inte. Att den varierar lite i hur fylld den är, och buktar lite mjukt inåt eller utåt är däremot normalt. Visa gärna för din BVC-sköterska om du är osäker.
Läs mer:
Studsmatta till barn – tänk på det här för att slippa skador
Läs mer om Alvedon och Ipren till barn – dosering vid smärta och feber