Hoppa till innehåll
Hem Skrubbsår hos barn

Skrubbsår hos barn

Skrubbsår hos barn

Såhär när våren har kommit, overallerna har förpassats till förrådet och barnen springer med shorts på grusplaner och gräsmattor börjar åtminstone vårt plåsterförråd gå åt i rasande takt. Hur är det för er? Därför tänkte jag bjuda på en skrubbsårsskola. Vad ska man göra när barnen har fått ett skrubbsår?

1. Gör rent såret!

Det är så viktigt. Ett rent sår kommer kroppen att kunna läka fint och ofta utan ärr, ett smutsigt sår sätter igång immunsystemets försvar och det hindrar kroppens egen läkningsprocess. Skrubbsår är inte så djupa men de är alltid smutsiga, av grus, asfalt eller jord.

All synlig smuts måste bort!

Det gör ont. Skrubbsåret gör ont från början. Barn är ofta rädda och ledsna när det blöder. Och så ska man komma där och skrubba bort all smuts från skrubbsåret. Som förälder känner man sig inte så snäll, och det kanske man inte är, men man är en bra förälder som tar ansvaret för att barnets kropp ska få det bra, genom att rengöra såret.

Hur ska man rengöra ett skrubbsår?

Om man är van att rengöra sår, eller tvinga i barnet medicin, eller annat, och har ett barn som samarbetar någorlunda kan man klara rengöringen själv. Då får man hålla ett stadigt tag om den skadade kroppsdelen med ena handen och tvätta med den andra.

Om man inte är så van, eller har ett väldigt trilskande barn, föreslår jag att man är två vuxna, helst två föräldrar om det går. Den ena får hålla och den andra får tvätta. Resolut och bestämt, så går det så snabbt som möjligt.

Tvål och vatten

Tvål och vatten på en tvättlapp fungerar bra för att få bort synlig smuts. Men ta i ordentligt! Ibland kan man behöva borsta med en mjuk tandborste eller en mjuk nagelborste med tvål på för att få bort de sista gruskornen, eller dra upp dem med en pincett.

Man kan om barnet går med på det lägga en våt tvättlapp över såret i 10 minuter för att lösa upp smuts som torkat in, eller doppa hela handen eller foten i ljummet vatten.

Lokalbedövning

Man kan använda lokalbedövande gel, xylocaingel, som finns receptfritt på apoteket. Använd den inte till barn mindre än ett och ett halvt år, och följ doseringsråden. I höga doser i blodet kan den nämligen påverka hjärtrytmen, och den tas upp i blodet från huden.

Det är du som förälder som måste avgöra när du ska använda lokalbedövning inför sårrengöring och inte. Det har förstås med ditt barn och göra, är barnet av en eller annan anledning mycket rädd för att bli fasthållen, eller har smärtsamma erfarenheter, eller kommer att behöva utsättas för mycket planerad sjukvård framöver, kan det vara bra med lokalbedövning även när såren inte är så jättesmutsiga.

Om barnet och du som förälder å andra sidan är trygga med att göra rent sår, och hålla fast ibland, och du tycker att det är skönt att bli av med såret så fort som möjligt, kan du mycket väl göra rent utan.

Om såret är mycket smutsigt och du som förälder inte klarar av att göra rent det, åk till vårdcentral (eller närakut på helgen). Där kan ni få hjälp med sårrengöring, med eller utan lokalbedövning. På vårdcentralen är det du som förälder i samråd med vårdpersonalen som får komma fram till om lokalbedövning ska ges.

Klorhexidin

När såret är alldeles rent, tvätta lite till och skölj ordentligt med vatten. Blöt sedan en tvättlapp med klorhexidinlösning (finns på apoteket) som är bakteriedödande och badda såret med det. Låt självtorka. Då har du dödat alla bakterier som finns på huden runt såret och i såret och ger kroppen bästa möjliga förutsättningar för sårläkning. Det finns också färdiga våtservetter för sårtvätt med klorhexidin på som är bra att ha med sig på resa.

Innan man sätter på förbandet kan det vara bra att trycka en ren tvättlapp mot såret en stund, ganska hårt, då minskar blödningen.

Plåster eller förband

När ni har kommit så här långt och såret är rent är det dags att lägga på förband eller plåster. Vad man väljer beror på sårets storlek. Jag gillar plåster på rulle, då kan jag klippa lagom storlek. Sedan har jag alltid kompresser med icke-vidhäftande beläggning hemma som jag kan klippa till till större sår, och sårhäfta (fixomull tror jag den heter) att sätta fast kompresserna med. Sårdynan eller kompressen ska täcka hela sårets storlek, tejpen måste sitta på hel hud.

Gos och beröm och belöningar

Såret är rent, plåstret är på. Nu är det dags för barnets kropp att läka. Och för dig och barnet att pusta ut. Gör något mysigt, ge barnet en liten belöning om du vill, och oavsett hur mycket skrik och bråk det har varit, beröm barnet för att det har varit så klokt modigt och låtit dig ta hand om såret så att bakterierna inte har en chans mot barnets starka sårläkarceller.

Stelkramp

Om barnet följt allmänna vaccinationsprogrammet och är över 6 månader är det skyddat mot stelkramp, som man kan få av jordbakterier i smutsiga sår. Om barnet inte är vaccinerat mot stelkramp måste ni åka in till barnakuten för att få sprutor med färdiga antikroppar mot stelkramp med en gång när det fått ett skrubbsår.

10 kommentarer till “Skrubbsår hos barn”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *