Hem Sluta amma – hur gör man och när är det dags?

Sluta amma – hur gör man och när är det dags?

Mamma tittar på sovande bebis och undrar om hon ska sluta amma

This post is also available in: English

Fakta och råd om att sluta amma. Direkt av barnläkare. Det kan behövas lite olika strategier för att sluta amma en liten bebis och ett större barn. Det är dags att sluta amma när mamma och bebis vill. Långtidsamning eller korttidsamning, helamning eller delamning är ett helt eget val.

Det är dags att sluta amma när mamma och bebis vill

Ibland behöver man äta medicin som man inte får amma med. En mamma med smittsam HIV-infektion får inte heller amma. I mycket sällsynta fall tål inte bebisen mammans mjölk, då måste hon också sluta amma.

Men för de allra allra flesta mor-barn-par gäller detta: amningen ska avslutas när mamma eller bebis inte alls vill fortsätta längre. För vissa sker det här första levnadsveckan, för andra femte levnadsåret, för många någon gång under första eller andra levnadsåret. Bebisar är olika, mammor är olika. Och varje mor-barn-par är unikt. Den amningslängd som passade för en mamma med hennes första barn behöver inte alls passa med det andra.

Om bara bebis vill sluta amma men mamma vill fortsätta

Det här händer ibland tidigt i livet, under första levnadsveckorna. Det är ofta när barn inte lyckas få ut tillräckligt med mjölk från bröstet som de föredrar flaskan. Det kan bero på att mamman inte har tillräckligt med mjölk, eller att bebisen inte är så bra på att suga.

Om du som mamma vill fortsätta amma så tycker jag du ska fundera på om det är i någon situation som ditt barn ändå gillar amningen. Till förrätt? Till efterrätt? Som nattning? Som tröst och gos? Fortsätt isåfall med att amma i den situationen i första hand. Om ni får till ett fint amningssamarbete där så kan det hända att bebisen sedan vill amma mer och mer. Eller inte.

Kämpa helst inte för mycket emot bebisens vilja, det brukar sällan fungera. Utan försök gå med. Ibland kan amningsnapp vara jättebra för bebisar som tycker bröstet är svårt. Ett tillmatningsset kan också hjälpa till. Det är en tunn plastslang fasttejpad på bröstvårtan. I andra änden sitter en nappflaska med mjölk som går ner i plastslangen och matar bebisen samtidigt som den suger vid bröstet. Kontakta en hjälpmamma i Amningshjälpen eller en amningsmottagning om du vill ha hjälp med tillmatningsset. Amningsnappar finns att köpa på apotek.

Om mamma vill sluta amma men inte bebisen 

Den situationen är jättevanlig hos större bebisar. Mamma vill sluta nattamma, eller sluta amma helt. Bebisen eller det lilla barnet vill fortsätta. Jag brukar ha ettårsåldern som någon slags mental gräns här. Under ett års ålder tycker jag det är bra om man kan låta bebisen styra så mycket mamma orkar. Över ett års ålder så tycker jag mamma måste få bestämma mycket mer över hur mycket hon vill amma. Och sätta amningsgränser. Hemma men inte ute, på kvällar men inte på dagar, eller vad nu just du vill.

Ettårsåldern är förstås inte huggen i sten. Tvärtom snarare tagen ur luften. Men de flesta ettåringar brukar äta såpass mycket att de klarar att växa utan bröstmjölk eller ersättning.

Trappa ner!

De första tio dagarna efter förlossningen är brösten av någon anledning skyddade mot mjölkstockning. Om du slutar amma första levnadsveckan behöver du därför inte vara lika noga med att trappa ner amningen långsamt, även om det kan kännas skönt att inte brösten blir så spända.

Efter den tiden riskerar du mjölkstockning om du slutar tvärt. Nedtrappning är att föredra. Tänk på att ju oftare bebisen tömmer brösten, desto mer mjölk bildas. Så minska på amningen så kommer mjölken att minska med några dagars fördröjning. Tight behå är ett bra hjälpmedel. Får du en röd och ömmande knuta i bröstet, låt bebisen suga på det bröstet. Stryk samtidigt från knutan mot bröstvårtan som för att hjälpa mjölken ut från stockningen. Ingen hård massage!

Att sluta nattamma

Många nyfödda bebisar kan bara somna med bröstet i munnen. Gott så. Men när de gjort det varje natt i sju eller nio månader brukar många mammor längta så att huvudet sprängs efter att få lite tid för sig själva. Vid den åldern klarar sig barnet näringsmässigt alldeles utmärkt utan mat på natten. Sömnen blir ofta mycket bättre när man slutar nattamma och nattmata.

Att sluta nattamma barn som gillar det är ofta en kamp. Kanske den första stora viljekampen i familjen. Om det är så i din familj, bestäm dig om det är värt det. Diskutera med den andra föräldern om det finns en sådan vad ni tycker känns bäst. Vissa föredrar att den andra föräldern nattar i annat rum. Andra mammor vill fortsätta natta men med tight tröja och behå och utan att erbjuda bröstet. Ofta blir det några nätter med mycket protester innan barnet har lärt sig att bröstet inte bjuds nattetid längre.

Men den andra föräldern då, ska inte hen få bestämma något om amningen?

Om den andra föräldern ser att mamman far illa av amningen tycker jag hen har en skyldighet att ta upp det med mamman och höra med henne hur hon mår och vad hon egentligen vill. Annars är ju amningen en delad kroppsupplevelse mellan den ammande mamman och barnet. Därför tycker jag att de ska bestämma om amning är något de vill göra, hur länge och under vilka villkor.

Att börja med annan mat

Att börja med annan mat än bröstmjölk är något annat än att sluta amma. Läs gärna mer om det i inlägget: Smakportioner – om att börja med annan mat än mammamjölk eller ersättning. För att barnet ska kunna tillgodose sina näringsbehov, först av järn, men sedan även av andra näringsämnen, behöver man börja med annan mat kring 6-månadersdagen.

Att amma och jobba

Att delamma och jobba känner jag hur många som helst som gjort utan större problem. Vi är många läkare som pumpat på jourrumet under nattjourer eftersom vi alla andra nätter ammat våra ganska stora bebisar eller barn hemma. Brösten anpassar sig efter hur man brukar amma.

Att helamma och jobba har man laglig rätt till i Sverige med amningspauser från jobbet. Men i mina ögon är det väl mycket att kräva av en partner att hen under sin föräldraledighet ska kretsa runt just mitt jobb med en bebis utifall bebisen blir hungrig. Men är föräldrarna överens om det så visst. Kör på.

Läs mer här:

75 kommentarer till “Sluta amma – hur gör man och när är det dags?”

 1. Hej
  Vår dotter är nu 7 mån och jag ska börja jobba om 1,5 mån så måste då sluta att amma på dagarna. Är lite stressad över det, hon tar inte flaska eller pipmugg! Hon bara biter på den och “pratar” med den. Vad ska vi göra?

 2. Tack för detta inlägg samt alla kommentarer!
  Jag ammade min son tills han var 15 månader (han är idag 4,5 år). Jag älskade att amma och han var väldigt bröstfixerad. Jag hade inget bestämt datum då jag tänkte sluta men det bara blev så att efter sista gången så verkade han inte intresserad längre och jag behövde aldrig pumpa ur brösten efter det heller så det gick liksom bara naturligt.

  Men nu har vi även en flicka som blir 1 år i mitten på december och hon vaknar flera gånger varje natt och vill amma. Vi samsover och hon somnar inte om utan bröstet. Hon har svårt att somna även dagtid utan bröstet. Det går dock bra om någon annan söver henne då. Mitt dilemma är att jag (tyvärr) snart ska börja jobba (tycker om att jobba, men tycker att min dotter är för liten för att börja i förskolan) och vill inget hellre än att få sova på nätterna. Så jag vill verkligen sluta amma nattetid men jag är alldeles för slut för att orka ta kampen i flera nätter. Plus att jag egentligen inte vill neka henne tryggheten som amningen ändå ger henne. Jag hade inte alls känt mig lika stressad om jag inte skulle börja jobba snart. Var hemma med våran son i över två år. Han har aldrig gillat förskolan så han har vart hemma med oss hela tiden sedan dottern föddes. Nu ska dom börja samtidigt och jag är förstås nervös för hur det ska gå. Allt detta stressar mig så mycket att jag har fått svår spänningshuvudvärk, sömnproblem och spända käkar.

  Jag har förövrigt också fått höra kommentarer om att jag ammar för länge. Och ännu mer (anklagande) kommentarer om att sonen inte gått på dagis, utan är hemma med mig. Men jag gör bara vad som känns bäst för mina barn.

  1. Ser att det här inlägget är jättegammalt men blev så tagen, glad och rörd och måste säga TACK för att du delade det här, känner igen mig SÅ mkt!!! Min dotter (4 år nu) har inte vart taggad på förskolan och jag ammar yngsta som är över 2år och vill också bara göra vad jag tror är bäst för mina barn, varför ska allt va så svårt!?

 3. Ville bara tacka för ett himla bra inlägg och en väldigt bra blogg. Jag är väldigt tacksam för inläggen om prickar, feber och infektioner. Det har varit en trygghet att ha pålitlig information när oron smugit sig på. Uppskattar verkligen att läsa när ni slår hål på myter och gamla “sanningar”.
  Sen är det faktiskt helt fantastiskt att du/ni lyckats skriva ett inlägg om amning som alla (ammande, flaskmatare, långtids-ammare osv) känner sig stärkta av! Tack för allt!

 4. Vår dotter vill bara ammas. Hon är 11 månader. Vill inte ha ersättning eller välling, vi har provat alla olika märken och köpt olika nappflaskor.
  Vill sluta amma, men känner att vi/jag har kört fast, mest för att energin och orken inte finns. Hon väcker mig 2-4 ggr per natt.
  Behöver tydliga råd och tips, tack!

 5. När min nu tvååriga son var ganska precis nio månader så slutade vi med amningen verken han eller jag var väl egentligen inställda på att det skulle sluta då men det bara blev så. I slutet så nattammade jag bara och när vi flyttade över honom så han sov i egen säng så gick amningen ner från två gånger per natt till endast en gång per natt de flesta nätterna. En natt när han vaknade så kunde han inte dia för att han var alldeles för täppt i näsan och när han fått näsdroppar (fanns ju Nezeril för så små då) och de börjat verka så var han så trött så han somnade. Natten efter så sov han hela natten för fösta gången och det blev således ingen amning då heller. Först en vecka senare insåg han nog vad som hänt och blev väldigt upprörd på natten. Välling hade vi försökt med tidigare när vi skulle få bukt på den extrema kvällsamningen (han “hängde” i stort sätt i mitt bröst hela kvällarna) men han vägrade välling så han åt gröt i stället. Vi provade välling den natten när han vaknade men det funkade inte så min fru gick upp och gjorde gröt vilket han åt men vi insåg ju då att det inte skulle funka att gå upp och göra gröt på natten. Det blev ett par/tre jobbiga nätter innan han insåg att det inte blev något att äta nattetid. Han slutade självklart inte att vakna på nätterna men han krävde inte mat. Så här i efterhand är vi glada att han vägrade välling för då blev det ju automatiskt att han slutade med mat på natten. Han åt dock gröt innan nattning och till frukost fram tills han var drygt året då han inte ville ha det heller längre. Förmodligen kommer vi att skippa välling till vår bebis när han kommer upp i den åldern också men det förutsätter att han får i sig något annat i stället, vi försöker ta det lite som det kommer då vi insett att det är det lättaste när det gäller barn.
  Jag hade en ganska jobbig amningsperiod i övrigt vilket delvis berodde på att han ville äta så väldigt ofta, dagtid var det väldigt sällan mer än 1½ timme mellan amningstillfällena. Jag hade dessutom en förlossningsdepression som ingen upptäckte fören nästan ett år senare när allt vände som över dagen och jag insåg hur extremt dåligt jag hade mått. Jag har sagt inför att vår nu tvåmånaders skulle komma att om jag tyckte amningen var lika jobbig som med tvååringen så skulle vi komplettera med ersättning. Det är lättare sagt än gjort men än så länge är det bara vissa dagar som känts väldigt jobbiga men jag känner ändå att jag nog kommer att ha svårt att ge upp amningen även om jag skulle tycka att det var mer jobbigt än mysigt. Inte för något yttre tryck utan förmodligen för något, delvis undermedvetet, hos mig själv.
  Jag hade även ett väldigt överskott av bröstmjölk när jag ammade tvååringen och det var väldigt ofta jag vaknade i stora pölar på nätterna. Den här gången har jag endast behövt pumpa lite drygt första veckan efter att bröstmjölken rann till (och fick drygt en liter som nu ligger i frysen) sedan blev det bättre. Jag vet inte om det kan ha att göra med att vårt första barn föddes dött och jag då fick tabletter för att stoppa mjölkproduktionen och kroppen då nästa gång det kom ett barn försökte kompensera det så bröstmjölken inte skulle ta slut eller om det bara blev så ändå.
  Jag helammade i stort sätt tvååringen i sex månader, gav lite puréer från att han var fyra månader. När han var sex månader så började han äta ganska mycket och vid sju månader så ammade jag honom i stort sätt tre gånger per dygn. En gång på eftermiddagen och två gånger på natten. Den på eftermiddagen var nog den som var svårast att sluta med för den ville sonen fortsätta med men jag tyckte den var jobbig eftersom att han alltid ville bli ammad då vare sig vi var hemma eller borta. Hade han nöjt sig med att göra det när vi var hemma så hade jag kunna fortsätta ett tag till men det gick han inte med på.
  När vår tvååring var nyfödd så låg vi på Neonatalen och där fanns det en underläkare som pratat med en läkare som var mångårig amningsexpert och hon hade sagt att pumpning den första tiden inte påverkade amningen men att man sedan skulle försöka dra ner på pumpningen för att inte få högre mjölkproduktion än vad som var nödvändigt. Jag gick på detta denna gång och det fungerade som sagt. Jag har sluppit jobbiga mjölkstockningar utan att behöva pumpa men detta är säker från person till person också. Förra gången var det ju som sagt helt annorlunda. Den här gången har jag även mått mycket bättre och det kanske även påverkar till viss del.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *