Hem Sluta amma – hur gör man och när är det dags?

Sluta amma – hur gör man och när är det dags?

Mamma tittar på sovande bebis och undrar om hon ska sluta amma

This post is also available in: English

Fakta och råd om att sluta amma. Direkt av barnläkare. Det kan behövas lite olika strategier för att sluta amma en liten bebis och ett större barn. Det är dags att sluta amma när mamma och bebis vill. Långtidsamning eller korttidsamning, helamning eller delamning är ett helt eget val.

Det är dags att sluta amma när mamma och bebis vill

Ibland behöver man äta medicin som man inte får amma med. En mamma med smittsam HIV-infektion får inte heller amma. I mycket sällsynta fall tål inte bebisen mammans mjölk, då måste hon också sluta amma.

Men för de allra allra flesta mor-barn-par gäller detta: amningen ska avslutas när mamma eller bebis inte alls vill fortsätta längre. För vissa sker det här första levnadsveckan, för andra femte levnadsåret, för många någon gång under första eller andra levnadsåret. Bebisar är olika, mammor är olika. Och varje mor-barn-par är unikt. Den amningslängd som passade för en mamma med hennes första barn behöver inte alls passa med det andra.

Om bara bebis vill sluta amma men mamma vill fortsätta

Det här händer ibland tidigt i livet, under första levnadsveckorna. Det är ofta när barn inte lyckas få ut tillräckligt med mjölk från bröstet som de föredrar flaskan. Det kan bero på att mamman inte har tillräckligt med mjölk, eller att bebisen inte är så bra på att suga.

Om du som mamma vill fortsätta amma så tycker jag du ska fundera på om det är i någon situation som ditt barn ändå gillar amningen. Till förrätt? Till efterrätt? Som nattning? Som tröst och gos? Fortsätt isåfall med att amma i den situationen i första hand. Om ni får till ett fint amningssamarbete där så kan det hända att bebisen sedan vill amma mer och mer. Eller inte.

Kämpa helst inte för mycket emot bebisens vilja, det brukar sällan fungera. Utan försök gå med. Ibland kan amningsnapp vara jättebra för bebisar som tycker bröstet är svårt. Ett tillmatningsset kan också hjälpa till. Det är en tunn plastslang fasttejpad på bröstvårtan. I andra änden sitter en nappflaska med mjölk som går ner i plastslangen och matar bebisen samtidigt som den suger vid bröstet. Kontakta en hjälpmamma i Amningshjälpen eller en amningsmottagning om du vill ha hjälp med tillmatningsset. Amningsnappar finns att köpa på apotek.

Om mamma vill sluta amma men inte bebisen 

Den situationen är jättevanlig hos större bebisar. Mamma vill sluta nattamma, eller sluta amma helt. Bebisen eller det lilla barnet vill fortsätta. Jag brukar ha ettårsåldern som någon slags mental gräns här. Under ett års ålder tycker jag det är bra om man kan låta bebisen styra så mycket mamma orkar. Över ett års ålder så tycker jag mamma måste få bestämma mycket mer över hur mycket hon vill amma. Och sätta amningsgränser. Hemma men inte ute, på kvällar men inte på dagar, eller vad nu just du vill.

Ettårsåldern är förstås inte huggen i sten. Tvärtom snarare tagen ur luften. Men de flesta ettåringar brukar äta såpass mycket att de klarar att växa utan bröstmjölk eller ersättning.

Trappa ner!

De första tio dagarna efter förlossningen är brösten av någon anledning skyddade mot mjölkstockning. Om du slutar amma första levnadsveckan behöver du därför inte vara lika noga med att trappa ner amningen långsamt, även om det kan kännas skönt att inte brösten blir så spända.

Efter den tiden riskerar du mjölkstockning om du slutar tvärt. Nedtrappning är att föredra. Tänk på att ju oftare bebisen tömmer brösten, desto mer mjölk bildas. Så minska på amningen så kommer mjölken att minska med några dagars fördröjning. Tight behå är ett bra hjälpmedel. Får du en röd och ömmande knuta i bröstet, låt bebisen suga på det bröstet. Stryk samtidigt från knutan mot bröstvårtan som för att hjälpa mjölken ut från stockningen. Ingen hård massage!

Att sluta nattamma

Många nyfödda bebisar kan bara somna med bröstet i munnen. Gott så. Men när de gjort det varje natt i sju eller nio månader brukar många mammor längta så att huvudet sprängs efter att få lite tid för sig själva. Vid den åldern klarar sig barnet näringsmässigt alldeles utmärkt utan mat på natten. Sömnen blir ofta mycket bättre när man slutar nattamma och nattmata.

Att sluta nattamma barn som gillar det är ofta en kamp. Kanske den första stora viljekampen i familjen. Om det är så i din familj, bestäm dig om det är värt det. Diskutera med den andra föräldern om det finns en sådan vad ni tycker känns bäst. Vissa föredrar att den andra föräldern nattar i annat rum. Andra mammor vill fortsätta natta men med tight tröja och behå och utan att erbjuda bröstet. Ofta blir det några nätter med mycket protester innan barnet har lärt sig att bröstet inte bjuds nattetid längre.

Men den andra föräldern då, ska inte hen få bestämma något om amningen?

Om den andra föräldern ser att mamman far illa av amningen tycker jag hen har en skyldighet att ta upp det med mamman och höra med henne hur hon mår och vad hon egentligen vill. Annars är ju amningen en delad kroppsupplevelse mellan den ammande mamman och barnet. Därför tycker jag att de ska bestämma om amning är något de vill göra, hur länge och under vilka villkor.

Att börja med annan mat

Att börja med annan mat än bröstmjölk är något annat än att sluta amma. Läs gärna mer om det i inlägget: Smakportioner – om att börja med annan mat än mammamjölk eller ersättning. För att barnet ska kunna tillgodose sina näringsbehov, först av järn, men sedan även av andra näringsämnen, behöver man börja med annan mat kring 6-månadersdagen.

Att amma och jobba

Att delamma och jobba känner jag hur många som helst som gjort utan större problem. Vi är många läkare som pumpat på jourrumet under nattjourer eftersom vi alla andra nätter ammat våra ganska stora bebisar eller barn hemma. Brösten anpassar sig efter hur man brukar amma.

Att helamma och jobba har man laglig rätt till i Sverige med amningspauser från jobbet. Men i mina ögon är det väl mycket att kräva av en partner att hen under sin föräldraledighet ska kretsa runt just mitt jobb med en bebis utifall bebisen blir hungrig. Men är föräldrarna överens om det så visst. Kör på.

Läs mer här:

75 kommentarer till “Sluta amma – hur gör man och när är det dags?”

  1. Tack för ett bra inlägg! Min dotter har fått sin första tand vid 11 månader och har börjat bitas vid amning, några gånger så att jag trott att det ska börja blöda. Tappar därför viljan att amma, men hon vill ju gärna fortsätta. Är det vanligt att de biter och drar när de ammar? Verkar ju vara många som fortsätter amma trots tänder.

  2. Hej!

    Jag håller på att sluta amma och är precis i slutet. Har känt mig lite hormoniell, nedstämd och fått dålig hy. Är det en slump? Eller kan du berätta vad som händer i mammans kropp när den slutar producera mjölk? Tack!!!! /E

  3. Tusen tack för inlägget! Jag behövde få det bekräftat att det är ok och fortsätta amma. Min son är snart 8 månader och får ofta frågan om när jag ska sluta. Han vägrar mat just nu även om grät har gått bra ibland. Återigen tack!

  4. Hej.
    Jag håller på att trappa ner amningen med min son som är 9 mån. På dagarna äter han vanlig mat och välling och på nätterna ammar jag.
    Men mitt problem ligger i att brösten blir överfyllda av mjölk på dagen och jag vill inte erbjuda bröstet då. Men om jag handtömmer så stimulera jag väl bröstet till att fortsätta producera mer? Ska jag invänta kvällen och ha ont på dagen? Eller om jag bara står ut, hur många dagar tar det innan bröstet vänjer sig? Många frågor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *