Hoppa till innehåll
Hem Sluta amma – hur gör man och när är det dags?

Sluta amma – hur gör man och när är det dags?

Mamma tittar på sovande bebis och undrar om hon ska sluta amma

This post is also available in: English

Fakta och råd om att sluta amma. Direkt av barnläkare. Det kan behövas lite olika strategier för att sluta amma en liten bebis och ett större barn. Det är dags att sluta amma när mamma och bebis vill. Långtidsamning eller korttidsamning, helamning eller delamning är ett helt eget val.

Det är dags att sluta amma när mamma och bebis vill

Ibland behöver man äta medicin som man inte får amma med. En mamma med smittsam HIV-infektion får inte heller amma. I mycket sällsynta fall tål inte bebisen mammans mjölk, då måste hon också sluta amma.

Men för de allra allra flesta mor-barn-par gäller detta: amningen ska avslutas när mamma eller bebis inte alls vill fortsätta längre. För vissa sker det här första levnadsveckan, för andra femte levnadsåret, för många någon gång under första eller andra levnadsåret. Bebisar är olika, mammor är olika. Och varje mor-barn-par är unikt. Den amningslängd som passade för en mamma med hennes första barn behöver inte alls passa med det andra.

Om bara bebis vill sluta amma men mamma vill fortsätta

Det här händer ibland tidigt i livet, under första levnadsveckorna. Det är ofta när barn inte lyckas få ut tillräckligt med mjölk från bröstet som de föredrar flaskan. Det kan bero på att mamman inte har tillräckligt med mjölk, eller att bebisen inte är så bra på att suga.

Om du som mamma vill fortsätta amma så tycker jag du ska fundera på om det är i någon situation som ditt barn ändå gillar amningen. Till förrätt? Till efterrätt? Som nattning? Som tröst och gos? Fortsätt isåfall med att amma i den situationen i första hand. Om ni får till ett fint amningssamarbete där så kan det hända att bebisen sedan vill amma mer och mer. Eller inte.

Kämpa helst inte för mycket emot bebisens vilja, det brukar sällan fungera. Utan försök gå med. Ibland kan amningsnapp vara jättebra för bebisar som tycker bröstet är svårt. Ett tillmatningsset kan också hjälpa till. Det är en tunn plastslang fasttejpad på bröstvårtan. I andra änden sitter en nappflaska med mjölk som går ner i plastslangen och matar bebisen samtidigt som den suger vid bröstet. Kontakta en hjälpmamma i Amningshjälpen eller en amningsmottagning om du vill ha hjälp med tillmatningsset. Amningsnappar finns att köpa på apotek.

Om mamma vill sluta amma men inte bebisen 

Den situationen är jättevanlig hos större bebisar. Mamma vill sluta nattamma, eller sluta amma helt. Bebisen eller det lilla barnet vill fortsätta. Jag brukar ha ettårsåldern som någon slags mental gräns här. Under ett års ålder tycker jag det är bra om man kan låta bebisen styra så mycket mamma orkar. Över ett års ålder så tycker jag mamma måste få bestämma mycket mer över hur mycket hon vill amma. Och sätta amningsgränser. Hemma men inte ute, på kvällar men inte på dagar, eller vad nu just du vill.

Ettårsåldern är förstås inte huggen i sten. Tvärtom snarare tagen ur luften. Men de flesta ettåringar brukar äta såpass mycket att de klarar att växa utan bröstmjölk eller ersättning.

Trappa ner!

De första tio dagarna efter förlossningen är brösten av någon anledning skyddade mot mjölkstockning. Om du slutar amma första levnadsveckan behöver du därför inte vara lika noga med att trappa ner amningen långsamt, även om det kan kännas skönt att inte brösten blir så spända.

Efter den tiden riskerar du mjölkstockning om du slutar tvärt. Nedtrappning är att föredra. Tänk på att ju oftare bebisen tömmer brösten, desto mer mjölk bildas. Så minska på amningen så kommer mjölken att minska med några dagars fördröjning. Tight behå är ett bra hjälpmedel. Får du en röd och ömmande knuta i bröstet, låt bebisen suga på det bröstet. Stryk samtidigt från knutan mot bröstvårtan som för att hjälpa mjölken ut från stockningen. Ingen hård massage!

Att sluta nattamma

Många nyfödda bebisar kan bara somna med bröstet i munnen. Gott så. Men när de gjort det varje natt i sju eller nio månader brukar många mammor längta så att huvudet sprängs efter att få lite tid för sig själva. Vid den åldern klarar sig barnet näringsmässigt alldeles utmärkt utan mat på natten. Sömnen blir ofta mycket bättre när man slutar nattamma och nattmata.

Att sluta nattamma barn som gillar det är ofta en kamp. Kanske den första stora viljekampen i familjen. Om det är så i din familj, bestäm dig om det är värt det. Diskutera med den andra föräldern om det finns en sådan vad ni tycker känns bäst. Vissa föredrar att den andra föräldern nattar i annat rum. Andra mammor vill fortsätta natta men med tight tröja och behå och utan att erbjuda bröstet. Ofta blir det några nätter med mycket protester innan barnet har lärt sig att bröstet inte bjuds nattetid längre.

Men den andra föräldern då, ska inte hen få bestämma något om amningen?

Om den andra föräldern ser att mamman far illa av amningen tycker jag hen har en skyldighet att ta upp det med mamman och höra med henne hur hon mår och vad hon egentligen vill. Annars är ju amningen en delad kroppsupplevelse mellan den ammande mamman och barnet. Därför tycker jag att de ska bestämma om amning är något de vill göra, hur länge och under vilka villkor.

Att börja med annan mat

Att börja med annan mat än bröstmjölk är något annat än att sluta amma. Läs gärna mer om det i inlägget: Smakportioner – om att börja med annan mat än mammamjölk eller ersättning. För att barnet ska kunna tillgodose sina näringsbehov, först av järn, men sedan även av andra näringsämnen, behöver man börja med annan mat kring 6-månadersdagen.

Att amma och jobba

Att delamma och jobba känner jag hur många som helst som gjort utan större problem. Vi är många läkare som pumpat på jourrumet under nattjourer eftersom vi alla andra nätter ammat våra ganska stora bebisar eller barn hemma. Brösten anpassar sig efter hur man brukar amma.

Att helamma och jobba har man laglig rätt till i Sverige med amningspauser från jobbet. Men i mina ögon är det väl mycket att kräva av en partner att hen under sin föräldraledighet ska kretsa runt just mitt jobb med en bebis utifall bebisen blir hungrig. Men är föräldrarna överens om det så visst. Kör på.

Läs mer här:

75 kommentarer till “Sluta amma – hur gör man och när är det dags?”

 1. Tack för detta inlägg samt alla kommentarer!
  Jag ammade min son tills han var 15 månader (han är idag 4,5 år). Jag älskade att amma och han var väldigt bröstfixerad. Jag hade inget bestämt datum då jag tänkte sluta men det bara blev så att efter sista gången så verkade han inte intresserad längre och jag behövde aldrig pumpa ur brösten efter det heller så det gick liksom bara naturligt.

  Men nu har vi även en flicka som blir 1 år i mitten på december och hon vaknar flera gånger varje natt och vill amma. Vi samsover och hon somnar inte om utan bröstet. Hon har svårt att somna även dagtid utan bröstet. Det går dock bra om någon annan söver henne då. Mitt dilemma är att jag (tyvärr) snart ska börja jobba (tycker om att jobba, men tycker att min dotter är för liten för att börja i förskolan) och vill inget hellre än att få sova på nätterna. Så jag vill verkligen sluta amma nattetid men jag är alldeles för slut för att orka ta kampen i flera nätter. Plus att jag egentligen inte vill neka henne tryggheten som amningen ändå ger henne. Jag hade inte alls känt mig lika stressad om jag inte skulle börja jobba snart. Var hemma med våran son i över två år. Han har aldrig gillat förskolan så han har vart hemma med oss hela tiden sedan dottern föddes. Nu ska dom börja samtidigt och jag är förstås nervös för hur det ska gå. Allt detta stressar mig så mycket att jag har fått svår spänningshuvudvärk, sömnproblem och spända käkar.

  Jag har förövrigt också fått höra kommentarer om att jag ammar för länge. Och ännu mer (anklagande) kommentarer om att sonen inte gått på dagis, utan är hemma med mig. Men jag gör bara vad som känns bäst för mina barn.

  1. Ser att det här inlägget är jättegammalt men blev så tagen, glad och rörd och måste säga TACK för att du delade det här, känner igen mig SÅ mkt!!! Min dotter (4 år nu) har inte vart taggad på förskolan och jag ammar yngsta som är över 2år och vill också bara göra vad jag tror är bäst för mina barn, varför ska allt va så svårt!?

 2. Jag undrar över den här naturliga skydd mot mjölkstockning i första 10 dygn. Jag har två barn med 5,5 år mellan dem. Med första barnet hade jag 3 mastit anfall redan under första 14 dagar. Amningsmottagning sa det var ingen fel på hur jag ammade och sonen hade bra tag.

  Med andra barn förberede jag mig genom att läsa på 1177 och Amningshjälpen. Första mastit anfall kom dag 6 och andra kom dag 11.

  I alla dessa fall har jag inte känt spänt i bröst eller dålig i kroppen dörren runt 30 minuter innan jag får hög feber, frossa, huvud- och ryggvärk. Stora delar av bröst är röda och smärtan går inte att förklara. Sedan stannar själva mjölkstockning i veckor även om feber hår bort efter ett dygn.

  I mitt fall stämmer det inte med något sådant skydd. Jag har behövd ta mycket antibiotika och

  1. Bra att du uppmärksammar, finns aldrig några “aldrig” eller “alltid” inom medicinen.

 3. Alltid lika bra inlägg här tycker även jag som “professionell”! Men en liten fundering till barnläkaren angående natt-ätande/ -ammande och att somna med mat/ vid bröstet. Min riktlinje är att efter ca 6 månader ska friska barn inte behöva äta på natten – för tändernas skull och för att ha aptiten på dagtid, och för att både barn och föräldrar behöver sova på natten. Och att somna vid bröstet eller somna med vällingflaska när man har fått tänder – jag brukar prata med föräldrar om att få in tandborstningen som rutin efter kvällsmålet. Vad har du för tankar om detta?

  1. Det finns ingen säker vetenskap bakom att nattamning skadar tänderna. Om föräldrarna är nöjda med sömnen, barnet utvecklas och växer som det ska brukar jag bara kolla att barnet börjat äta annan mat efter 6 månader och att den maten är näringsriktig mat. Och sedan inte lägga mig i mer.

   Men ser jag en familj som är bleka av trötthet, en mamma som behöver stöd i att hitta sina egna behov eller ett barn som går dåligt upp i vikt eller inte äter på dagen, då för jag absolut en dialog med familjen om hela mat- och sovsituationen och föreslår – ibland – att prova att dra ner på nattamningen.

   Välling på natten är jag mer benägen att råda till att minska på och fasa ut åtminstone efter 9-12 månader. Det kan bli så stora mängder och störa tillväxthormonsekretionen. Och att byta nattamning mot nattvälling efter 6 månader avråder jag ifrån.

   1. Att nattätning skulle störa utsöndringen av tillväxthormon har jag aldrig hört. Hur mycket måste man äta nattetid för att det ska vara ett problem?

    1. Minns inte detta exakt, bara att jag lärt mig det av en barnendokrinolog och tillväxtspecialist.

     1. Konstigt, min pappa är barnläkare (medicin, sysslat mkt med diabetes) och han sa att bebisar behöver mat på natten. Han sa att bebisar behöver mat på natten för att de växer när de sover. Detta sa han när jag beklagade mig över att sonen fortfarande åt flera ggr per natt vid 9-10 mån.

     2. Jag blev själv ledsen när min Bvc-sköterska sa åt mig att jag skulle sluta nattamma. För mig var det ett sätt att få sova gott, då sonen snuttade nästan i sömnen. Han gick upp i vikt som han skulle, vi trivdes alla med det och sov bra. Jag läste på, och hittade inga belägg för att tänderna skulle skadas eller att det skulle vara bättre för honom att äta enbart på dagen. Så jag följde min magkänsla istället. Några månader senare är nattamningen nästan borta utan kamp. Det finns många olika sätt att leva med barn, jag blir glad att läsa ett inlägg som lyfter detta!

     3. Hej BVC syrra!
      Amningsmyt 1) Amning ger karies:
      Jag frågade min tandläkare som ansåg att nattamning inte orsakar karies . Snarare verkar ämnen i bröstmjölken stärka tandemaljen genom remineralisering . Har själv nattammat två barn i ungefär två år vardera, bägge har perfekt tandhälsa och det görs på många håll i världen utan att tänderna ramlar ut, vore rätt kontraproduktivt ordnat av naturen annars tänker jag.

      Välling ska dock behandlas som vilket annat livsmedel som helst och tänderna borstas efter måltid om man vill vara helt säker. Se Sagogrynets blogg för länksamling.
      http://sagogrynet.wordpress.com/2011/12/06/nattamning/

      Amningsmyt 2) Den enskilda myt som orsakade mest panik i föräldragruppen på BVC var just den där myten om att man till varje pris skulle “lära barnet av med” att somna vid brösten. Två barn senare undrar jag bara varför i helafriden då? Det är ett oslagbart snabbt och smidigt sätt att lugna och söva ett trött barn på, inget evidens finns för att det på något sätt skulle vara skadligt eller att det skulle utesluta andra sätt att söva barn på. Vad är orsaken till att detta råd fortfarande ges till unga oerfarna föräldrar?

      Amningsmyt 3) “Om man ammar på natten slutar barnet äta allt annat.” Min erfarenhet av egna barn och ammade barn i omgivningen är exakt den motsatta. Att fri amning inklusive nattamning och inget onödigt socker i starten förebygger förstoppningar och rent allmänt underlättar övergången till vanlig mat . Det är inte så att ni sammanblandat effekterna av för mycket välling med bröstmjölk i den här frågan? Vad är din erfarenhet? Själv har jag en tvååring som fortfarande ammas nattetid och äter det mesta i matväg, inklusive sushi, dock inte speciellt förtjust i välling (vilket är en av anledningarna till att jag fortfarande ammar.)

      Amningsmyt4) Efter 6 månader “behöver inte barnet äta på natten”? Oerhört nyfiken på vad ni baserar detta påstående på? Varför just vid 6 månader föressten det datum då man enligt WHO ska börja introducera fast föda, vilket kan ta ett tag med vissa barn. De mammor ni råder att sluta nattamma, upplyser ni dem om risken att deras mjölkproduktion minskar och amningen kan vara svårare att upprätthålla då också? Vid maginfluensor och andra sjukdomar är nattamningen väldigt bra att ha som “bas” att falla tillbaks på har jag märkt och skönt att ha något barnet inte behöver tvingas till. Det barn som ammats har generellt klarat smittorna bäst är min erfarenhet och även friska barn blir ju som bekant sjuka ibland. Nattamning över förskolestart eller på resande fot har varit enbart positiv både ur sjukdomsperspektiv och “trygghetstankning” är min erfarenhet.

      Amningsmyt 5) “..för att både barn och föräldrar behöver sova på natten.” Håller absolut med dig om att det är rätt skönt att ha barn som sover gott om natten. Vi har valt fri nattamning och samsovning de första åren just för att slippa stiga upp i onödan på natten kunna amma/natta om lätt vid uppvak på natten och framförallt för att slippa vackla upp och ordna välling i ottan på morgonen då barnet tenderar att sova lika länge/kunna nattas om tills vi går upp. Ytterligare en aspekt av nattamning är att de kan användas som ett alternativ istället för att bära runt eller vagga på en trött bebis, något många onda mammaryggar tackar för.

      Om mamman vill amma fritt , varför då “som regel” avråda henne? Vad är det som säger att barnet sover bättre på tom mage vid 6månaders ålder? För mig låter det som en rest som hänger kvar från 70-talets “amma var 4:e timme” så jag är ärligt nyfiken på om det är information som fortfarande lärs ut till BVC personal? Vad baseras detta på?

      1. Heja heja! Vilket bra inlägg! Ja många verkar klumpa ihop amning och vällingätande av någon anledning…. Riktigt många bra poänger !

      2. Mitt i prick!!! Tack. Just de här frågorna och svaren skulle jag önskat att jag kundre kontrat våran BVC sköterska med när hon vid 6mån sa att nu ska han sova själv!

      3. Såååå jädra bra skrivet!! Och hejja doktor Cecilia som allltid har så kloka tankar!! Min son är snart 2 år ich vi samsover och ammar. Båda vi sover, och har alltid sovit, jättegott! Att amma efter ett halvår verkar ha blivit lite tabu, konstigt med tanke på hur många vi är som “långtidsammar” !

      4. Wow. Grymt bra skrivet. Tack! Det här är så fantastiskt lättande att läsa. Ammar i hemlighet för att jag blev så ledsen av så sjuka kommentarer redan när min yngsta dotter var 6 månader.. Hon har nu fyllt två år och blir galen när hon inte får amma. Varje nedtrappning har vart en lång kamp och jag ammar nu morgon och kväll fast hon vill oftare & vill ofta känna och klämma på mina tuttar. Hon är helt tuttgalen. Jag vill inte sluta helt förrän hon är redo, slutade i några dagar i julas och jag bara grät för att jag ångrade mig och min dotter va helt förkrossad och blev så sjukt glad när jag efter ett BVC besök och en fantastisk barnmorskas possiva stöd om att absolut ta upp amningen igen ifall jag ville, det gjorde min dotter så galet överlycklig. Det va en fantastisk upplevelse. Ammar fortfarande och vill sluta när hon själv vill sluta, undrar bara när det skulle kunna vara och har kommit på att jag nu, till skillnad från i julas, önskar att hon själv ska vilja sluta snart.. När det blir får jag bara svar på ifall jag låter henne amma tills dess.. 😉 Något som jag aldrig hört någon annanstans va att det är något ämne som gör att barnet över ett år stöter bort mjölken, kan inte tro på det för märkte ingen sån tendens och vet inte vart den personen fick den infon ifrån men skulle va intressant att höra om det är någon mer som vet något om det. Också hört att när man får mens smakar mjölken sämre eller annorlunda och då brukar barnet inte vilja ha tutten längre, inte märkt någon skillnad då heller bara att det kanske kommer mindre mjölk när jag haft mens, vilket jag också läst någonstans, det har gjort min dotter skitsur att det kommer så lite mjölk.. 😉 Min äldsta dotter ammade jag tills hon var 14månader och sörjer fortfarande att jag tillät mig att bli så påverkad av vad personer tyckte! Jag slutade pga vad andra tyckte och inte för att jag egentligen ville. Min äldsta dotter som nu är 4år ville absolut inte sluta då när hon va 14 månader och ville börja igen när hon var 2 och såg sin nyfödda lillasyster amma, min då nya fantastiska BVC sköterska sa då att jag kunde ta upp amningen igen med min äldsta fast det då va 1år sen jag slutade amma henne & köra tandemamning om jag ville, jag vågade inte det för kändes för jobbigt och var en för främmande tanke för mig då men det va så lättande att höra det och den inställningen till amning älskar jag! Idag hade jag lätt testat det ifall jag känt att jag orkat! Oj vad jag är positiv till fri amning! Är så olika från person till person! Vissa ammar kortare, vissa längre ingen ska behöva få skumma blickar eller kommentarer eller osköna ovälkomna tips hur välmenta de än är så är det så individuellt och det finns ingen som känner sitt barn bättre än barnets föräldrar.

      5. Nu är det ett tag sedan kommentaren skrevs men jag vill säga att den fortfarande läses och uppskattad mkt! Hurra va bra skrivet!

     4. Tack för ett bra inlägg! Min dotter har fått sin första tand vid 11 månader och har börjat bitas vid amning, några gånger så att jag trott att det ska börja blöda. Tappar därför viljan att amma, men hon vill ju gärna fortsätta. Är det vanligt att de biter och drar när de ammar? Verkar ju vara många som fortsätter amma trots tänder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *