Hoppa till innehåll
Hem Sluta amma – hur gör man och när är det dags?

Sluta amma – hur gör man och när är det dags?

Mamma tittar på sovande bebis och undrar om hon ska sluta amma

This post is also available in: English

Fakta och råd om att sluta amma. Direkt av barnläkare. Det kan behövas lite olika strategier för att sluta amma en liten bebis och ett större barn. Det är dags att sluta amma när mamma och bebis vill. Långtidsamning eller korttidsamning, helamning eller delamning är ett helt eget val.

Det är dags att sluta amma när mamma och bebis vill

Ibland behöver man äta medicin som man inte får amma med. En mamma med smittsam HIV-infektion får inte heller amma. I mycket sällsynta fall tål inte bebisen mammans mjölk, då måste hon också sluta amma.

Men för de allra allra flesta mor-barn-par gäller detta: amningen ska avslutas när mamma eller bebis inte alls vill fortsätta längre. För vissa sker det här första levnadsveckan, för andra femte levnadsåret, för många någon gång under första eller andra levnadsåret. Bebisar är olika, mammor är olika. Och varje mor-barn-par är unikt. Den amningslängd som passade för en mamma med hennes första barn behöver inte alls passa med det andra.

Om bara bebis vill sluta amma men mamma vill fortsätta

Det här händer ibland tidigt i livet, under första levnadsveckorna. Det är ofta när barn inte lyckas få ut tillräckligt med mjölk från bröstet som de föredrar flaskan. Det kan bero på att mamman inte har tillräckligt med mjölk, eller att bebisen inte är så bra på att suga.

Om du som mamma vill fortsätta amma så tycker jag du ska fundera på om det är i någon situation som ditt barn ändå gillar amningen. Till förrätt? Till efterrätt? Som nattning? Som tröst och gos? Fortsätt isåfall med att amma i den situationen i första hand. Om ni får till ett fint amningssamarbete där så kan det hända att bebisen sedan vill amma mer och mer. Eller inte.

Kämpa helst inte för mycket emot bebisens vilja, det brukar sällan fungera. Utan försök gå med. Ibland kan amningsnapp vara jättebra för bebisar som tycker bröstet är svårt. Ett tillmatningsset kan också hjälpa till. Det är en tunn plastslang fasttejpad på bröstvårtan. I andra änden sitter en nappflaska med mjölk som går ner i plastslangen och matar bebisen samtidigt som den suger vid bröstet. Kontakta en hjälpmamma i Amningshjälpen eller en amningsmottagning om du vill ha hjälp med tillmatningsset. Amningsnappar finns att köpa på apotek.

Om mamma vill sluta amma men inte bebisen 

Den situationen är jättevanlig hos större bebisar. Mamma vill sluta nattamma, eller sluta amma helt. Bebisen eller det lilla barnet vill fortsätta. Jag brukar ha ettårsåldern som någon slags mental gräns här. Under ett års ålder tycker jag det är bra om man kan låta bebisen styra så mycket mamma orkar. Över ett års ålder så tycker jag mamma måste få bestämma mycket mer över hur mycket hon vill amma. Och sätta amningsgränser. Hemma men inte ute, på kvällar men inte på dagar, eller vad nu just du vill.

Ettårsåldern är förstås inte huggen i sten. Tvärtom snarare tagen ur luften. Men de flesta ettåringar brukar äta såpass mycket att de klarar att växa utan bröstmjölk eller ersättning.

Trappa ner!

De första tio dagarna efter förlossningen är brösten av någon anledning skyddade mot mjölkstockning. Om du slutar amma första levnadsveckan behöver du därför inte vara lika noga med att trappa ner amningen långsamt, även om det kan kännas skönt att inte brösten blir så spända.

Efter den tiden riskerar du mjölkstockning om du slutar tvärt. Nedtrappning är att föredra. Tänk på att ju oftare bebisen tömmer brösten, desto mer mjölk bildas. Så minska på amningen så kommer mjölken att minska med några dagars fördröjning. Tight behå är ett bra hjälpmedel. Får du en röd och ömmande knuta i bröstet, låt bebisen suga på det bröstet. Stryk samtidigt från knutan mot bröstvårtan som för att hjälpa mjölken ut från stockningen. Ingen hård massage!

Att sluta nattamma

Många nyfödda bebisar kan bara somna med bröstet i munnen. Gott så. Men när de gjort det varje natt i sju eller nio månader brukar många mammor längta så att huvudet sprängs efter att få lite tid för sig själva. Vid den åldern klarar sig barnet näringsmässigt alldeles utmärkt utan mat på natten. Sömnen blir ofta mycket bättre när man slutar nattamma och nattmata.

Att sluta nattamma barn som gillar det är ofta en kamp. Kanske den första stora viljekampen i familjen. Om det är så i din familj, bestäm dig om det är värt det. Diskutera med den andra föräldern om det finns en sådan vad ni tycker känns bäst. Vissa föredrar att den andra föräldern nattar i annat rum. Andra mammor vill fortsätta natta men med tight tröja och behå och utan att erbjuda bröstet. Ofta blir det några nätter med mycket protester innan barnet har lärt sig att bröstet inte bjuds nattetid längre.

Men den andra föräldern då, ska inte hen få bestämma något om amningen?

Om den andra föräldern ser att mamman far illa av amningen tycker jag hen har en skyldighet att ta upp det med mamman och höra med henne hur hon mår och vad hon egentligen vill. Annars är ju amningen en delad kroppsupplevelse mellan den ammande mamman och barnet. Därför tycker jag att de ska bestämma om amning är något de vill göra, hur länge och under vilka villkor.

Att börja med annan mat

Att börja med annan mat än bröstmjölk är något annat än att sluta amma. Läs gärna mer om det i inlägget: Smakportioner – om att börja med annan mat än mammamjölk eller ersättning. För att barnet ska kunna tillgodose sina näringsbehov, först av järn, men sedan även av andra näringsämnen, behöver man börja med annan mat kring 6-månadersdagen.

Att amma och jobba

Att delamma och jobba känner jag hur många som helst som gjort utan större problem. Vi är många läkare som pumpat på jourrumet under nattjourer eftersom vi alla andra nätter ammat våra ganska stora bebisar eller barn hemma. Brösten anpassar sig efter hur man brukar amma.

Att helamma och jobba har man laglig rätt till i Sverige med amningspauser från jobbet. Men i mina ögon är det väl mycket att kräva av en partner att hen under sin föräldraledighet ska kretsa runt just mitt jobb med en bebis utifall bebisen blir hungrig. Men är föräldrarna överens om det så visst. Kör på.

Läs mer här:

75 kommentarer till “Sluta amma – hur gör man och när är det dags?”

 1. Hej !
  Jag har ammat både mina tjejer . Den äldsta ammade jag tills hon blev 1 år och 9 månader , jag bestämde mig för att sluta helt en dag och det va jobbigt för min tjej att acceptera det men efter två dagars kamp så gav hon upp och accepterade och fick välling istället tills nu hon är 4 år och vi fortsätter med välling på morgonen och kvällen .

  Min yngsta tjej ammade jag från födelsen och när hon var en månad gammal så Blev äldsta dotter väldigt sjuk då hon fick kraftigt höftinfektion av Vattkoppor och låg inlagt på sjukhuset 3 veckor .
  Så då fick lilla tjejen flaska och amning under hela tiden fram tills hon va 8 månader så vägrade hon ta bröstet längre , hon blev väldigt arg på mig när jag gav henne bröstet så vi fortsätter än idag med flaska flera ggr om dagen , hon är nu 14 månader .
  Lycklig mamma

 2. Hej! Jag undrar kring tabletterna som man kan ta inom 24 h efter förlossning finns för att mjölkproduktionen inte ska komma igång. Jag läste

  ”En nackdel med kabergolin är att halveringstiden är lång (2-3 veckor) och det är kontraindicerat att amma under denna tid. Kabergolin ska ej rekommenderas på BB för de kvinnor som inte vill amma eftersom det försvårar möjligheten att återuppta amningen om de ångrar sig. Vid behov av medicinering ges bromokriptin.” i någon medicinsk riktlinje för vgregionen (https://alfresco.vgregion.se/alfresco/service/vgr/storage/node/content/17324/Amningsnedläggning.pdf?a=false&guest=true). Har läst liknande i information som riktar sig till personal men i info till patienter har jag bara läst att det skulle vara för att de inte är effektiva och att det finns risk att bli nedstämd av dem som de inte rekommenderas, så blev väldigt provocerad och frustrerad då det känns som att vi som inte vill amma inte blir tagna på allvar och som att jag inte får tillgång till någon fullständig information som jag kan ta ställning till. Känns som att de skyller på biverkningar när det egentligen handlar om att de vill få folk till att amma.. står exempelvis ”Vanligaste biverkningarna är hypotension, huvudvärk, yrsel.” vilket jag känner att jag hade varit villig att riskera för att slippa att mjölken rinner till.. står att folk som har kända problem sedan tidigare inte bör ta dem (psykiskt, lever, blodtryck..) men känns ju dumt att ingen ska ta dem för att det finns riskgrupper, så brukar man väl inte bete sig inom vården i andra fall? Men jag är inte vårdutbildad, så vet inte hur jag ska förstå informationen.. skulle du kunna hjälpa mig? (Skulle så gärna höra att jag förstår informationen fel, börjar känna mig som en foliehatt som konspirerar mot vården för att de tycker att jag ska amma utan att ge mig övertygande argument.. )

  1. Hej! Jag förstår vad du reagerar på i informationen. Jag tycker också att det är problematiskt att man utgår från att kvinnan inte kan fatta ett beslut hon kommer stå för. Men när man läser på biverkningsprofilen av kabergolin tycker jag definitivt att det är klokt att avråda från användning då det icke-farmakologiskt går att få mjölkproduktionen att inte komma igång. Det är alldeles för allvarliga biverkningar, och om man drabbas av någon av dem och har läkemedlet kvar i kroppen i 2-3 veckor är priset alldeles för högt. Att använda bromokriptin om man vill använda läkemedel tycker jag är en bra rekommendation. Biverkningsprofilen är mildare och framförallt så går det ur kroppen inom något dygn om man skulle drabbas av biverkningar.

 3. Jättebra inlägg! Har precis slutat amma min son som nu är 7 månader. Nedtrappningen har gått utmärkt och han fick själv bestämma när han ville sluta helt. Nu har det gått några dagar sedan jag helt slutade och trots att jag nu för första gången på flera månader får sova hela nätter så känner jag mig helt slut. Nästan onormalt trött, illamående och lite deppig nästan. Det känns nästan som under första graviditetsveckorna (är INTE gravid nu). Skulle det kunna bero på någon hormonomställning som blir vid amningsslut? Har försökt läsa om det finns något skrivet kring det men inte hittat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *