Hoppa till innehåll
Hem Smakportioner till bebis – när och hur introducera mat?

Smakportioner till bebis – när och hur introducera mat?

Bebis äter en jordgubbe

This post is also available in: English

Fakta och råd om smakportioner. Direkt av barnläkare. Smakportioner av mat brukar man ge bebisar vid 3, 4 eller kanske 5 månaders ålder. Hur man ska introducera mat har varierat över tid. Och hur är det: ska man undvika salt, rödbetor, gröna bladgrönsaker och honung?

Ge dig själv den mat du behöver, när du behöver!

Om du inte tidigare har prioriterat ditt behov av mat tycker jag du ska börja när du får barn. Jag tror du vet vad du behöver, men jag repeterar: frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag på ganska fasta tider. Hälften grönsaker/frukt, en fjärdedel protein, en fjärdedel kolhydrater och lite nyttigt fett, på ett ungefär. Om du inte är van att laga mat är en färdigkomponerad matkasse med recept en bra matlagningsskola.

Läs mer om nyttig mat för barn

Låt ditt barn sitta med dig vid bordet när du äter. Om det passar och de inte sover redan från födseln. Mina barn gillade att sitta i knäet vid matbordet. När de kan sitta stadigt kan de få sitta i en egen stol, om de vill.

Ge barnet mat när barnet visar intresse!

Vid tre-fyra månaders ålder börjar barnen kunna föra handen till munnen mer viljestyrt än tidigare. De börjar då också bli mer intresserade av saker i sin omgivning. Några barn börjar visa intresse för mat som andra i familjen äter i den här åldern. Då kan de börja få prova sina egenvalda smakportioner. Andra väntar till över ett års ålder innan de är intresserade. De flesta barn har börjat äta annan mat än mammamjölk/ersättning vid 7-8 månaders ålder. Låt barnet smaka det barnet är intresserat av när barnet visar intresse!

Vid vilken ålder ska man börja ge smakportioner?

Råden om vid vilken tid bebisar ska få smakportioner har varierat de sista femtio åren. Länge var det fyra månader som gällde. På 90-talet kom en idé om 6 månaders helamning Det var då rekommenderat att inte ge något utom bröstmjölk och d-droppar i 6 månader. För ett par år sedan ändrade sig Livsmedelsverket och började rekommendera pyttesmå smakportioner från fyra månader. Inga av rekommendationena har grundat sig på några starka forskningsresultat.

Ålder för smakportioner och allergirisk

Under de två senaste åren har forskare publicerat två stora välgjorda forskningsstudier för att försöka få klarhet i frågan om det kan skydda mot allergiutveckling att ge smakportioner tidigt. I den ena lottade forskarna barn till att antingen få smakportioner av jordnöt, ägg och fyra andra livsmedel från 3 månader, eller från 6 månader. Det visade sig att bland barnen de föräldrar som lyckades introducera jordnöt och ägg tidigt introduktion av jordnöt och ägg fick mycket få allergi mot dessa födoämnen.

Men det var bara hälften av de lottade familjerna som lyckades introducera mat enligt studieprotokollet. Det har lett till diskussioner kring om det verkligen var matintroduktionen som var skyddande eller om det var så att familjer med hög risk för allergiutveckling inte följde protokollet och det var därför de som följde protokollet inte fick allergi senare. Studien lyckades inte ge några glasklara svar på när man bör börja med livsmedel som många är allergiska mot. Resultaten ger dock inte stöd till att ge råd att vänta till 6 månader innan man ger något annat än mjölk.

I en annan studie blev barn med hög risk för jordnötsallergi lottade till att antingen äta jordnöt tidigt eller undvika jordnöt till fem års ålder. Barnen i den studien var mellan 4 och 11 månader gamla. Studien visade en starkt skyddande effekt av att börja äta jordnöt jämfört med att undvika detta på risken att utveckla jordnötsallergi.

Läs mer om allergi

Salt till spädbarn

Det finns en myt om att bebisars njurar inte tål salt. Det är inte sant. Bebisar behöver salt precis som alla vi andra. Livsmedelsverkets säger numera att det är onödigt att vänja barn vid alltför salt mat eftersom vi alla mår bättre av att inte äta alltför salt mat. Visst, men om nu bebisen vill smaka ett chips eller en oliv går det hur bra som helst.

Gröna bladgrönsaker

I kostråden från Livsmedelsverket står det också att barn under ett år inte ska få rödbetor eller gröna bladgrönsaker för att de är nitratrika. Det som kan hända bebisar som får stora mängder rödbetor eller gröna bladgrönsaker är att deras hemoglobinmolekyler i de röda blodkropparna inte kan binda syre. Farligt: ja! Men risken är bara ökad för barn under 3-4 månaders ålder. Det amerikanska barnläkarsällskapet rekommenderar alltså att barn under tre månader inte ska få hemlagad barnmat baserad på rödbetor eller gröna bladgrönsaker. Samtidigt konstaterar de att barn under 4-6 månaders ålder inte rekommenderas någon annan mat än bröstmjölk/ersättning… Jag köper helt de amerikanska kollegernas råd. Om du tänker ge din bebis som är under tre månaders ålder hemlagad soppa eller puré (varför då?) ge den då inte spenatsoppa eller rödbetspuré! Särskilt inte sådan som är lagad för flera dagar sedan.

Honung

Honung innehåller sporer av bakterien Clostridium botulinum som i barnets tarm kan tillväxa och producera ett mycket farligt nervgift. Barn äldre än ett år och vuxna har en miljö i magtarmkanalen som dödar sporerna och är alltså inte känsliga. Ge inte honung till barn under ett års ålder, och ät inte heller honung när barnet ser på (det är inte snällt att äta något gott och inte bjuda tycker jag!)

När barnet vill äta lite mer

Vissa barn älskar mat redan från början och ökar snabbt mängden de vill ha. I samma takt minskar de amning/flaskätning. Vissa barn tar det försiktigare och petar i maten länge länge. Många av de barnen fortsätter också att ammas eller flaskmatas länge. Så länge barnet växer bra så får det i sig tillräckligt, och mixen av mjölk/ersättning/mat är högst personlig.

Några barn gillar puread mat, och har du ett sånt barn är det mycket praktiskt att köpa färdiga barnmatsburkar. De är förstås näringsberäknade och välbalanserade som regel och är du riktigt bekväm så provar du att servera barnet rumstempererad burkmat. Om barnet gillar det så är det inget fel med det!

Andra barn gillar inte puread mat utan föredrar att kunna plocka med maten och suga på den eller mosa den i munnen. De barnen äter oftast inte större mängder förrän de får tänder av naturliga skäl.

Läs om att sluta amma här

Extra fett på bebisens mat!

Bebisen behöver lite mer fettrik mat än du, så tillsätt en tesked olja som du gillar (rapsolja eller olivolja till exempel) i bebisens smakportioner. Om bebisen äter större mängder än bara smak kan proportionerna en tredjedel grönsaker, en tredjedel protein och en tredjedel kolhydrater med extra tillsatt fett vara ett bra riktmärke.

Servera mat du och bebisen gillar!

Det är kul att äta när man får äta saker man gillar. Servera alltså sånt både du och din bebis gillar.

Om bebisen gillar olika sorters mat, prioritera gärna järnrik mat

Om du har sån tur att din bebis visar sig gilla olika sorters mat, ge gärna järnrik mat, som rött kött, några gånger i veckan eller varje dag som smakportioner. Vill du inte ge barnet kött, ge linser/bönor till ett mål och torkad frukt till ett mål och introducera gärna järnberikad välling eller gröt efter 6-7 månaders ålder. Ett annat alternativ är att fortsätta med järnberikad gröt eller välling.

Läs om järnbrist hos barn

Ingen teater vid matbordet!

Många förstabarn blir Huvudpersonen med stort H vid matbordet när det är dags för deras mat. Det brukar bli jobbigt för dem och snart upptäcker de att föräldrarna har allt sitt fokus på att de ska äta. Om de är lite små i maten men älskar att bli sjungna för och busade med kommer de snart att inse att de kan få föräldrarna att busa och sjunga och spela upp fantastiskt roliga scener vid matbordet bara de äter lite ibland. Gå inte på den lätta! Det blir tokjobbigt och är dessutom sällsynt ineffektivt. Låt barnet äta det barnet vill, om bebisen vill bli matad: ställ upp med det. Annars kan bebisen plocka i sig det den vill under tiden som du äter.

Tvångsmata aldrig!

Bebisar som inte äter kan skapa så mycket ångest hos föräldrar att föräldrarna börjar tvångsmata dem. Gör aldrig det.! Det förvärrar en redan dålig matsituation mycket snabbt. Om bebisen inte alls vill börja smaka någon som helst mat vid 8-9 månaders ålder och du som förälder börjar tycka att det är jobbigt, prata med din BVC-sköterska. De är väldigt bra på det där med mat och se till att du har en klok och omtänksam BVC-sköterska som kan stötta dig när det behövs.

Läs mer:

Läs om hur länge ska man amma här

Läs om att sluta amma här

Läs om järnbrist hos barn

Läs om mat till små barn som matvägrar

Boktips: Första hjälpen vid matbordet av Sara Ask

Köp en bra matstol till ditt barn här

Köp ett fint matset till ditt barn här

43 kommentarer till “Smakportioner till bebis – när och hur introducera mat?”

 1. Hej,

  Min son började få smakprover redan vid 3 måns ålder eftersom han var så intresserad av mat. Nu är han snart 5 mån och äter som en häst. Jag fick lov att introducera en tredje måltid åt honom eftersom han annars åt sig sjuk de två gångerna under dagen han fick mat. Och ändå äter han ca 2-3 dl gröt om morgonen och kvällen (gröt+ersättning+frukt/bär-blandning) samt ca. 15-20 “isbitskuber” med grönsaker, rotfrukter, frukt och kött på dagen.
  Jag är förstås väldigt glad över att maten smakar, och killen är inte ens nära på överviktig så på det viset inga problem, men jag är orolig för vätskebalansen. Visserligen blir han dessutom ammad 10 ggr/dygnet och några större magproblem har han inte fått av maten (lite problem ibland att då ut bajset), men jag skulle sakta vilja dra ner på amningen och börja ge en fjärde gång vanlig mat om dagen, men har inte vågat i rädsla av att stackarn ska bli urtorkad. Vatten har jag inte heller introducerat eftersom BVC hårt avrådde, och som liten fick han ersättning på flaska för att inte bli underviktig, och det var en sjuhelsikes strid att bli av med den när vanliga maten ökade och han inte på samma sätt behövde skilt ersättning, så det skulle jag inte heller gärna ge honom.
  Min oro grundar sig på att han har rätt torra läppar (inte så att det flagnar men blir “rynkor”), plus att jag tycker att kissmängden har minskat. Och ibland verkar han ha lite ont att bajsa, vilket ju tyder på att han borde få lite mer vätska. Dessutom vaknar han ännu med 1-2 h mellanrum om nätterna, och åtminstone 2 gånger/natt gråter han efter mjölk, vilket också får mig att tro att han behöver ännu mer vätska.
  Jag har försökt blanda ut maten med mera ersättning så att vätskemängden skulle öka, och ger honom all tid han behöver vid bröstet och lite till, och erbjuder alltid båda brösten. Har även lagt mig själv på ett stenhårt 3,5 liter/dygn vattenintag och försöker äta mycket mjölkstimulerande så att mjölken skall bli så “vattnig” som möjligt.
  Har du några bra tips vad jag ännu kunde göra? Jag önskar ju att han kunde få mera mat då han tycker det är så intressant och gott och kanske sakta börja sova nätterna igenom utan att vakna törstig. För hur skall det inte bli när vi går mot varmare tider hela tiden, ham kommer ju att vara torr som en soltorkad tomat om jag inte får koll på läget.
  Tacksam för svar!
  Ps. Prima läsning din Praktika för blivande föräldrar, tröstade många gånger under graviditeten

  1. Hej!
   Vad roligt att höra att din son gillar att äta! Följ honom och hans intresse av mat. Och precis som du tänkt: när han äter så mycket mat är det helt rimligt att börja ge vatten att dricka till maten. Du verkar vara en klok och uppmärksam mamma som ser att han är törstig och torr om läpparna och lite hård i magen. Din slutsats att han kanske behöver lite mer vätska är också helt riktig. Rådet att inte ge vatten är relevant när huvuddelen av matintaget är mjölk eller ersättning. Ställ fram en kopp eller flaska med vatten till maten och låt honom dricka tills han inte är törstig.
   Varma hälsningar
   Cecilia

 2. Tack för en jättebra blogg! Känner mig så lättad när jag läser den. BVC har gett mig så mycket skrämselpropaganda och dåligt samvete i onödan märker jag nu.

 3. Intressant blogg! 🙂

  När det gäller mat till dem små har jag ofta kokat en halv morot som jag blandat ut med lite av vår mat, smör ev lite ersättning eller skyn från morötterna. Mina babyer har velat ha allt mosat så jag har kört med stavmixer. Ibland har jag kokat andra grönsaker men morot har varit huvudingrediens när babyen börjat äta och även något babyen tyckt om. Har fungerat så bra och inte känts nå jobbigt att göra heller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.