Hem Socker till barn – fakta och råd av barnläkare

Socker till barn – fakta och råd av barnläkare

Barn och mamma äter glass med socker tillsammans

This post is also available in: English

Fakta och råd om socker till barn. Direkt av barnläkare. Föräldrar vill förstås att deras barn ska äta nyttigt, och sockret är utsett till en av de största hälsobovarna i vår tid. Förskolor är sockerfria och glassen förbjuden från skolorna. Men hur farligt är socker egentligen för barn?

Vad behöver barn äta?

Vi har skrivit flera inlägg om vad barn behöver äta och hur man kan ge dem det på bästa sätt.  Sammanfattningsvis behöver barn frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag och eventuellt ett mellanmål till varje dag. Barnen behöver ungefär en tredjedel frukt/grönsaker, en tredjedel kolhydrater och en tredjedel protein samt en liten mängd nyttigt fett.

Läs mer om nyttig mat för barn

Socker är kroppens bränsle

Alla celler i kroppen behöver socker som bränsle. Vissa kan även använda fett, eller ketonkroppar, eller göra socker av protein. Kolhydrater består av sockermolekyler i olika långa kedjor. Ju kortare kedja, desto mindre måste kroppen jobba för att använda sockret som bränsle. Och desto snabbare tar bränslet slut.

För ett friskt, normalviktigt barn är det inte nödvändigt att äta kolhydrater i form av socker. Det är generellt bättre att välja längre typer av kolhydrater, som i mjöl, grönsaker, ris, gryner och bröd. Allra bäst är det att välja långa kolhydrater som är noga inpackade i korn, som fullkornsbröd, matvete, matkorn, mathavre, fullkornsris. Då får både kroppen jobba för att få ut kolhydraterna, de räcker länge, och dessutom innehåller kornens hinnor mineraler och vitaminer.

Socker är gott

Det finns säkert några av er som slutat äta socker och inte tycker det är gott längre. Grattis i så fall! Men för de flesta av oss, och definitivt för de flesta av våra barn är det så att socker är gott. Socker är inte det enda som är gott men nästan alla tycker att socker är gott.

Socker ger hål i tänderna

Det är väldigt väl belagt att ju mer socker en person äter, och framförallt ju oftare man äter socker, desto mer hål i tänderna får man. Ursprunget till den kunskapen var en av forskningshistoriens skamfläckar, Vipeholmsstudien. I Vipeholmsstudien lät svenska forskare människor med utvecklingsstörning som bodde på ett hem (Vipeholm) få olika mängder av seg sockrig kola. Vissa fick borsta tänderna med flourtandkräm, vissa inte. Gravt oetiskt, eftersom inte människorna som forskningen utfördes på, eller deras familjer, fick möjlighet att tacka nej till att få hål i tänderna. Men vi har i alla fall efter de här studierna svart på vitt att socker ger hål i tänderna.

Var finns socker?

Socker finns inte bara i paket märkta strösocker (så lätt det hade varit då). Socker finns i frukt, i torkad frukt som russin finns jättemycket socker. Mycket socker finns också i saft, läsk, juice, kakor, bullar, godis, glass. Det finns frukostflingor som är lika sockrade som godis, och chokladpålägg, sylt och marmelad innehåller också jättemycket socker.

För att ta reda på om en produkt i affären innehåller mycket socker finns två sätt. Det svårare är att läsa innehållsförteckningen. Där står det “kolhydrater, varav sockerarter” per 100 gram. Det lätta sättet är att leta efter det gröna nyckelhålet. Det finns inte på några produkter med på tok för mycket socker.

Socker från frukt

Frukt innehåller mycket socker, men också många andra ämnen som är väldigt bra för kroppen. Frukt är bra mellanmål eller efterrätt för normalviktiga barn. Ett normalviktigt barn äter också lagom mycket frukt och kan fortsätta med samma mängd oavsett hur mycket det är.

En del överviktiga barn äter väldigt mycket frukt. Är ditt barn överviktigt kan det vara en bra regel att begränsa fruktintaget till en frukt om dagen.

Läs om övervikt hos barn

Drycker med mycket socker

Saft, juice och läsk är drycker med mycket socker. Saft och läsk innehåller inget som är bra för kroppen. Om ditt barn gillar det föreslår jag att barnet (och du själv) får dricka ett glas saft eller läsk till helgen. Juice innehåller också ämnen som är bra för kroppen (precis som frukt), men är riktigt dåligt för tänderna.

Överviktiga barn bör bara dricka juice högst ett glas en gång på helgen. Normalviktiga barn kan dricka mer, men då alltid i samband med måltid, och inte mer än ett glas om dagen, för att skona tänderna. Underviktiga barn kan gärna dricka juice för att öka på energiintaget.

Socker från kakor och godis

Kakor och godis ger mycket energi, men väldigt lite ämnen som är bra för kroppen. Sockret i kakorna och godiset ger risk för hål i tänderna. Därför bör både barn och vuxna äta kakor och godis i begränsad mängd. Lördagsgodis är bra!

Vissa föräldrar äter godis eller kakor själva, men nekar barnen samma sak. Så länge bebisarna är så små att de inte vill smaka av föräldrarnas mat tycker jag det är helt ok, men när barnen vill smaka tycker jag inte det är snällt att neka. Begränsa ditt eget intag till en nivå som du tycker är ok för barnen. Och bjud barnen när du äter själv. Det är vad ni äter varje dag som spelar roll, inte vad ni äter sällan.

Socker till sjuka barn

Sjuka barn tappar som regel helt aptiten. De måste få i sig vätska varje dag, och det är bra om de får i sig energi för att slippa bryta ned fett och muskler i sin egen kropp. För många barn är det lättare att dricka sötade drycker. Sockret ger då också energi till kroppen, som kroppen behöver. Därför tycker jag att magsjuka eller febriga barn som helt tappat aptiten bör ges dryck eller glass med socker i. Om ditt barn gillar att äta frukt eller smoothies under sjukdomsperioden är det inte sämre, snarare bättre. Men om du som förälder inte orkar skära härliga fruktsallader och mixa nyttiga men ändå goda smoothies till ditt sjuka barn så är du i gott sällskap. Saft och glass är tillräckligt bra!

Socker och underviktiga barn

Om BVC eller skolhälsovården konstaterat att ditt barn är underviktigt behöver barnet få i sig mer energi. Socker innehåller mycket energi och de allra flesta tycker att det är gott. Många barn som är underviktiga är petiga i maten. Om ditt underviktiga barn gillar sockrade produkter, så låt barnet få det. Inte bara förstås, barnet behöver protein och fett (mycket fett, för det ger också energi!) och långa kolhydrater också, och gärna grönsaker och frukt. Men till ett underviktigt barn som petar i maten kan socker vara en stor hjälp.

Sötningsmedel?

Det finns ju massor av produkter som inte är sötade med socker, utan med sötningsmedel, i våra affärer. De sötningsmedel som är godkända i svensk livsmedelsproduktion är, såvitt vi vet, ofarliga att äta. De innehåller inte energi som socker gör, men inte heller någonting som kroppen behöver.

Om du vill minska sockerinnehållet i ditt barns mat men barnet bjuder väldigt mycket motstånd kan kanske produkter med sötningsmedel vara på sin plats. Särskilt om ditt barn är överviktigt och verkligen behöver minska sitt energiintag. Om du däremot kan minska barnets sockerkonsumtion utan större bråk eller konflikter tycker jag det är bättre att familjen vänjer sig vid osötade produkter.

Läs mer:

Läs om mat till små barn som matvägrar

Läs om övervikt hos barn

Läs mer om nyttig mat för barn

Boktips: en viktig bok om övervikt av Sofia Trygg Lycke

Boktips: Första hjälpen vid matbordet av Sara Ask

22 kommentarer till “Socker till barn – fakta och råd av barnläkare”

 1. Skönt med nåt balaserat! ibland tänker jag, som ju också är barnläkare och mor till 4 gullgurkor, att man som förälder ska lägga sin energi på rätt saker. Att ta en konflikt om ett litet Ballerina eller nån liten klubba verkar vara att göra det väldigt jobbigt för sig. I alla fall om man inte har överviktiga barn!

 2. Jag ger inte tvillingarna saker med tillsatt socker (förutom fruktpureér när vi är iväg eftersom det är svårt att få tag på utan tillsatt socker och dom där små burkarna är praktiska att ha med sig). Har samma problem som säkert många andra har, att den älde generationen nästan dör av längtan att få fylla dom med kakor och karameller… Hittills har jag klarat att undvika det. Har man aldrig smakat grädde, kakor, karameller med mera så är det ju heller inget man saknar, så varför skapa ett “behov” eller “sug” i onödan. Dom kommer att äta tillräckligt med sånt genom åren ändå så småningom.
  Vad jag kallar naturligt socker (alltså det som finns i frukt tex) får dom så klart.

  Hur tidigt tycker ni att man kan börja med juice? Tänker på att tex apelsin ju kan vara lite “starkt” för magen. Hittills dricker tjejerna bara vatten, men eftersom Matilde väger väldigt lite så kanske det är bra för henne att få juice istället till en måltid om dagen, om hon inte är för liten för det ännu…

 3. Jättebra inlägg. Det är en klurig fråga. Vi låter tvååringen få fika och liknande när vi äter det, fullt naturligt och hemma bara någon gång i veckan. Problemet uppstår hos svärföräldrarna där det ska fikas med sötsaker iaf två gånger om dagen och en söt efterrätt. Det vore inget större problem on det inte var så att vi bor en bra bit ifrån varandra så när vi åker dit är vi ofta där ett gäng dagar. Det ska gärna trugas dessutom. Hur ska man tänka och göra för att inte såra någon (t.ex. kraftigt överviktiga svärmor)? Tips mottages tacksamt!

  1. Hur många dagar är ni hos svärföräldrarna sammanlagt om året? Om det är mindre än fem veckor, så är det mindre än tio procent av alla årets dagar. Då kan ni ge barnen er sockernivå nittio procent av årets veckor/dagar vilket är fullt tillräckligt. Det är vad barnen äter ofta som spelar roll!

 4. Jag har något minne av att jag läst något om större mängder aspartam kopplat till någon form av tumör (tror att det var hos vuxna dock), minns ej var jag läste det och har ingen aning om huruvida detta var vetenskapligt underbyggt eller ej. Känner ni till något om detta?

  1. Du får gärna göra en litteratursökning och skicka referenserna. Ofta är ju gift en fråga om dos. Om det nu stämmer, vad är då större mängder?

 5. Jättebra artikel förutom en detalj. Sötningsmedel håller sockersuget vid liv och stimulerar bl a aptit vilket är särskilt illa för överviktiga. Avvänjning från det söta rekommenderas.

  1. Låt inte det bästa bli det godas fiende! I vissa familjer i vissa perioder är en avvänjning från det söta inte möjligt. Finns det då starka skäl att minska energiintaget tycker jag sötningsmedel kan ha en plats

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *