Solkräm för bebisar och små barn – vilket solskydd är bra?

Barn måste få vara ute så mycket som möjligt och leka och springa och äta glass och cykla och ha det alldeles underbart i värmen. Men behöver de solskydd? Är solhatt, solglasögon eller solkräm bäst?

Är solskydd viktigt för barn? 

Ja, bästa solskyddet är kläder, inklusive solhatt (helst, skyddar nacken också) eller keps. För barn som inte kryper och springer ännu är skugga bästa skyddet (parasoll eller träd!). Solskydd till barnvagnen är bra för  dem som åker barnvagn.

Solhatt eller solglasögon?

Fördelen med solhatt är att den skyddar även ansiktet och nacken mot solen. Den ger också tillräckligt skydd för ögonen. Det är inte farligt med solglasögon till små barn men inte heller nödvändigt på något sätt.

Solkräm till barn 

För ansikte och nacke och underarmar som inte täcks av kläder, och för barn som sliter av sig kläderna, och när barnen badar (om de nu inte gillar heltäckande uv-baddräkter) skyddar solkräm huden mot skador, och minskar barnens hudcancerrisk som vuxna.

Det finns (eller fanns) två sorters solkrämer. Solskyddskräm  med fysikaliska filter och de med kemiska. De med fysikaliska filter har partiklar av vita metaller, zink eller titan, som reflekterar ljuset ut från huden ut i världsrymden. De vita partiklarna var tidigare så stora att de syntes, ni minns kanske alla solkrämer så fasta att de knappt går att kleta ut, som lämnade en vit seg hinna på huden.

Därför kom solkrämstillverkarna på att de kunde göra nanopartiklar av zink eller titan, så små att de inte syns. Krämerna blev genast mycket trevligare att ha på sig. Problemet var bara att nanopartiklar kan tas upp i huden, och kanske bråka med våra celler och vår kropp, så fysikaliska nanofilter är förbjudna, såvitt jag vet av rädsla för hälsorisker snarare än påvisade sådana.

Kemiska filter består av ämnen som kan ta upp ljusenergin innan den når fram till hudcellernas DNA (som ju ligger innanför solkrämslagret) så att den inte kan förstöra DNA. Det gäller att filtrena kan ta upp ljus av alla sorter som är farliga för huden, och det är olika mellan olika filter. I Sverige skall bara solkrämer som har tillräckligt brett skydd få säljas, men det är viktigt att se att solkrämerna skyddar mot både UVA och UVB.

Hjälper solkräm?

Det beror på hur de används. Om man använder en kräm med skydd mot UVA och UVB och smörjer in mycket på de hudområden som inte täcks med kläder varje dag så finns det studier som tyder på att de ger ett bra skydd mot hudcancer.

D-vitaminet då?

Vi kan bilda D-vitamin, och bildar mer D-vitamin ju mer vi vistas i solen. Det verkar inte påverkas jättemycket av solskyddskrämer, men däremot bildar vi mindre D-vitamin ju mindre vi vistas i solen. Den sorgliga verkligheten är dock att det är svårt att få tillräckligt med D-vitamin i Sverige hur man än gör och därför ska små barn äta D-droppar.

Behöver mörkhyade barn solkräm?

Forskningen om huruvida solskydd är bra för riktigt mörkhyade barn är väldigt sparsam. De har inte alls lika stor risk som ljushyade barn för solutlöst elakartad hudcancer. Men den forskning som finns antyder att det nog finns vinster med solskydd även på mörk hud.

Den bruna färgen i huden är ett skydd mot solljus, och vid studier där man jämfört människor med vit hud fast med olika grader av vithet har de allra ljusaste, rödhåriga, grön/blåögda människorna störst risk för hudcancer och att bränna sig i solen.

Hudcancer hos mörkhyade och ljushyllta

Efter en lång litteratursökning hittade jag en studie som beskriver förekomsten av hudcancer hos människor med riktigt mörk hud. Där beskriver doktor Maurice Asucuo vid University of Calabar Teaching Hospital i södra Nigeria vilka hudcancerfall deras klinik möter. Skivepitelcancer var den vanligaste cancertypen och stod för 40 % av hudcancerfallen, de flesta patienter med denna cancer hade svart hud, men några hade albinism (alltså avsaknad av hudpigment). Skivepitelcancrarna hos de med svart hud satt företrädesvis på benen och rumpan/könsorganen vilket talar emot att de var orsakade av solstrålning.

Hos människor med vit hud är basalcellscancer vanligast och både de och skivepitelcancrarna sitter framför allt på huvudet och halsen och förekommer mer hos människor som säger att de solat mycket, eller som bott i extra soliga områden.

Maligna melanom förekommer även i Nigeria, men har rapporterats vara 10-20 gånger vanligare i befolkningar med företrädesvis vit hud. I Afrika söder om Sahara sitter de flesta melanomen i fotsulorna, vilket talar emot att de är solorsakade, men möjligen för att de är orsakade av trauma, barfotagång på heta vägar kanske?

Hud av alla färger åldras av solen

Däremot åldras både vit och mörk hud av solstrålning, och det finns flera hudsjukdomar som inte är cancer som är solorsakade i svart hud. Skugga och kläder är helt klart bra oavsett hudfärg. Solskyddskräm skyddar huden mot åldrande (rynkor, ojämn pigmentering och fläckig åldringshud).

Skydda bebisar från alltför stark värme! 

En till sak att tänka på när det är sol är att bebisar är dåliga på att reglera sin kroppstemperatur. Om inte föräldrarna hänger med i temperaturväxlingarna och fortsätter sätta på den gulliga stickade yllekoftan och bädda in bebisen väl i åkpåse även när det är 25 grader ute kan bebisen lätt bli för varm. Alltför varma bebisar blir slöa och kanske inte orkar äta. Och är de riktigt nyfödda kan de glömma bort att andas. Så det är viktigt att de är lagom varma.

Svarta barnvagnar med uppfälld sufflett i solen blir stekheta inuti. Ställ dem i skuggan, bort med alla åkpåsar och täcken. Känn efter med handen inuti vagnen efter hur varmt det är.

Läs mer:

Det livsfarliga vattnet – barnakutens mest spridda inlägg någonsin

Bebisar som svettas i varmt väder – ska man ge vatten till spädbarn?

Resa utomlands med spädbarn – råd om flyg och vaccin

Den livsfarliga värmen i en bil

Grilla säkert med barn – undvik brännskador och farlig tändvätska

4 kommentarer till “Solkräm för bebisar och små barn – vilket solskydd är bra?”

  1. Vad säger du om solglasögon till bebisar/barn under 1 år? Har sett en del vagnåkande småttingar iförda solbrillor. De sitter ju mest i skugga under solhatt och vagnsuflett men visst, det är ju väldigt ljust ute när solen gassar, även om man är i skuggan. Och berodende på hur man går så tittar ju ibland solstrålar in i vagnen under promenad t ex.

    1. Det är en fråga om tycke och smak. Vad verkar bebisen tycka om och trivas med?

    2. Det finns barn med otroligt känsliga ögon för sol. Min son är en av dom. Går det bara att ha på barnen solglasögon utan att dom sliter av sig dom eller är obekväma är det väl bara ett plus?

    3. Självklart ska du låta ditt barn ha solglasögon om du märker att han mår bättre av det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *