Hoppa till innehåll
Hem Solskydd för bebis och barn – solkräm eller annat?

Solskydd för bebis och barn – solkräm eller annat?

A baby playing on the sunny beach - so they need sun protection?

This post is also available in: English

Barn måste få vara ute så mycket som möjligt och leka och springa och äta glass och cykla och ha det alldeles underbart i värmen. Men solens strålar bränner och barnens hud behöver skyddas. Tips och råd om solskydd för bebis och barn med solkräm och på andra sätt får du här.

Är solskydd viktigt för barn? 

Ja, det är väl visat att huden behöver skyddas från solbränna hela livet för minsta möjliga hudcancerrisk. Bästa solskyddet är kläder, inklusive solhatt (helst, skyddar nacken också) eller keps. För barn som inte kryper och springer ännu är skugga bästa skyddet (parasoll eller träd!). Solskydd till barnvagnen är bra för  dem som åker barnvagn.

Välj skugga mitt på dagen

Under stekande varma sommardagar bränner solens strålar starkast under några timmar mitt på dagen. Försök gärna planera dagen så att ni är inne då, eller leker i skuggan under träden. Bad och utelek under bar himmel kan passa ännu bättre för eftermiddagen.

Under semestern kan ni lägga in en siesta med vila inomhus eller i skugga efter lunch för hela familjen. Då orkar barnen också vara uppe längre och ni kan njuta av ljumma kvällar tillsammans utan risk för solbränna.

A girl playing during a cozy summers evening - does she need sun protection?
Strandlek i kvällssolen som inte bränner huden

Solhatt eller solglasögon?

Sätt på en solhatt när barnen är ute i sol. Fördelen med solhatt är att den skyddar även ansiktet och nacken mot solen. Den ger också tillräckligt skydd för ögonen. Det är inte farligt med solglasögon till små barn men inte heller nödvändigt på något sätt.

Solkräm till barn 

När barnen behöver vara ute i gassande sol så behöver delar av huden som inte täcks av kläder eller skuggas av solhattens brätte solkräm. Om man använder en kräm med skydd mot UVA och UVB och smörjer in mycket på de hudområden som inte täcks med kläder varje dag så finns det studier som tyder på att de ger ett bra skydd mot hudcancer.

Vilken solkräm ska man välja till barn?

Det viktiga är att välja en solkräm med hög solskyddsfaktor (gärna faktor 50) som skyddar mot både UVA och UVB. Fysikaliska eller kemiska filter är en smaksak. De krämer som finns på marknaden saknar såvitt man vet farliga biverkningar.

Solskydd och D-vitamin

Vi kan bilda D-vitamin, och bildar mer D-vitamin ju mer vi vistas i solen. Det verkar inte påverkas jättemycket av solskyddskrämer, men däremot bildar vi mindre D-vitamin ju mindre vi vistas i solen. Den sorgliga verkligheten är dock att det är svårt att få tillräckligt med D-vitamin i Sverige hur man än gör och därför ska små barn äta D-droppar.

Behöver mörkhyade barn solkräm?

Forskningen om huruvida solskydd är bra för riktigt mörkhyade barn är väldigt sparsam. De har inte alls lika stor risk som ljushyade barn för solutlöst elakartad hudcancer. Men den forskning som finns antyder att det nog finns vinster med solskydd även på mörk hud.

Den bruna färgen i huden är ett skydd mot solljus, och vid studier där man jämfört människor med vit hud fast med olika grader av vithet har de allra ljusaste, rödhåriga, grön/blåögda människorna störst risk för hudcancer och att bränna sig i solen.

Hud av alla färger åldras av solen

Däremot åldras både vit och mörk hud av solstrålning, och det finns flera hudsjukdomar som inte är cancer som är solorsakade i svart hud. Skugga och kläder är helt klart bra oavsett hudfärg. Solskyddskräm skyddar huden mot åldrande (rynkor, ojämn pigmentering och fläckig åldringshud).

Skydda bebisar från alltför stark värme! 

En till sak att tänka på när det är sol är att bebisar är dåliga på att reglera sin kroppstemperatur. Om inte föräldrarna hänger med i temperaturväxlingarna och fortsätter sätta på den gulliga stickade yllekoftan och bädda in bebisen väl i åkpåse även när det är 25 grader ute kan bebisen lätt bli för varm. Alltför varma bebisar blir slöa och kanske inte orkar äta. Och är de riktigt nyfödda kan de glömma bort att andas. Så det är viktigt att de är lagom varma.

Svarta barnvagnar med uppfälld sufflett i solen blir stekheta inuti. Ställ dem i skuggan, bort med alla åkpåsar och täcken. Känn efter med handen inuti vagnen efter hur varmt det är.

Läs om spädbarn, vatten och värme

Läs mer:

Resa utomlands med spädbarn – råd om flyg och vaccin

Det livsfarliga vattnet

Läs om spädbarn, vatten och värme

Grilla säkert med barn – undvik brännskador och farlig tändvätska

8 kommentarer till “Solskydd för bebis och barn – solkräm eller annat?”

 1. Ett barn som inte bränner sig, utan blir brun. Behöver man smörja händer och områden som inte skyddas av kläder/solhatt?

  1. Det skulle nog jag låta bli, men det finns ingen säker vetenskap bakom rådet…

 2. Vad säger du om solglasögon till bebisar/barn under 1 år? Har sett en del vagnåkande småttingar iförda solbrillor. De sitter ju mest i skugga under solhatt och vagnsuflett men visst, det är ju väldigt ljust ute när solen gassar, även om man är i skuggan. Och berodende på hur man går så tittar ju ibland solstrålar in i vagnen under promenad t ex.

  1. Det är en fråga om tycke och smak. Vad verkar bebisen tycka om och trivas med?

  2. Det finns barn med otroligt känsliga ögon för sol. Min son är en av dom. Går det bara att ha på barnen solglasögon utan att dom sliter av sig dom eller är obekväma är det väl bara ett plus?

   1. Självklart ska du låta ditt barn ha solglasögon om du märker att han mår bättre av det.

  3. Hejsan!
   Tack för en jättebra sida!
   Jag har en dotter på 2,5 år. När på året anser du att man ska smörja henne. Behöver man börja redan nu i april är räcker det att göra det längre fram?

   Mvh
   Jenny

   1. Hej!

    När solen börjar bli stark och hon blir lite röd om nosen när hon är ute i solen utan kräm tänker jag.

    Hälsningar,
    Cecilia

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *