This post is also available in: English
Spädbarns sömn är inte som vuxnas. De flesta nyfödda bebisar sover mycket, en del sover hela tiden. Ändå är sömn hos den nyfödda ett av det tidiga föräldraskapets största utmaningar. Bebisars dygnsrytm är inte riktigt som deras föräldrars.
Det kan vara bra att prata igenom hur man ska hantera nätterna om ens barn inte vill sova.
Läs mer om att planera för föräldraskapet här.
De flesta bebisar äter på natten
De allra flesta friska bebisar äter på natten första månaderna, de måste det. Vissa bebisar vaknar och blir klarvakna och leksugna flera gånger varje natt, ofta i samband med att de behöver äta. Vissa blir klarvakna och skrikiga i stället. Vissa äter halvsovandes och tycks hitta en dygnsrytm som passar med föräldrarnas redan tidigt.
Om du har fått en bebis som sover hela natten från födseln eller några få veckors ålder och äter halvsovandes: stort grattis! Du kan läsa det här inlägget för att förstå hur andra föräldrar kan ha det, men du behöver det inte själv.
Läs mer om att komma igång med amning här.
Läs mer om att komma igång med flaskmatning här.
Min bebis vaknar var tredje timme dygnet runt, vad ska jag göra?
För en bebis som inte verkar ha förstått att det är skillnad på natt och dag kan det vara en långsiktigt bra strategi att vara väldigt tydlig med att visa bebisen att det är skillnad på natt och dag. På dagen är mamma och pappa vakna, roliga, lekfulla och glada. Det är tänt i huset och man får gärna gå ut. På natten är det släckt, mörkt och mamma och pappa är tysta, tråkiga, sjunger vaggvisor och ligger i sängen och försöker lägga mig där gång på gång.
Kortsiktigt måste du se till att få den sömn du behöver för att fungera som en glad och kärleksfull förälder dagtid. Prata med din partner och gör upp en sömnplan. Ska ni ta varannan natt med barnet? Ska den ena ta tiden mellan 22 och 03 och den andra mellan 03 och 08? Kan bebisen tänka sig att ligga mellan er i sängen under natten även om den är vaken? Låt då bebisen göra det förutsatt att ni kan sova. Behöver den av er som inte har bebisjour sova i gästrummet: gör det.
Läs mer om att få bebis att somna och natta med framgång här
Min bebis vill inte sova i sin egen säng
Den viljan delar din bebis med många andra bebisar. Det är lätt att förstå att en bebis känner sig tryggare ju närmre föräldern – bebisens skydd mot den farliga omvärlden – bebisen är. Och trygga måste vi alla vara för att kunna sova. Andra barn sover bättre i sin egen säng, och vissa föräldrar får inte en blund i kroppen om de delar säng med sin bebis. Det finns tyvärr en liten ökad risk för plötslig spädbarnsdöd om barn under tre månaders ålder delar säng med en vuxen, men om man sover i en rymlig säng, barnet sover på rygg och föräldrarna är nyktra är riskökningen liten.
Läs mer om samsovning med nyfödd bebis här
Min bebis sover så hemskt dåligt på rygg, kan jag inte lägga bebisen på mage?
Det är välkänt att bebisar sover bättre på mage än på rygg. Dessvärre är det verkligen inte att rekommendera. Det ökar nämligen risken för plötslig spädbarnsdöd kraftigt. Det finns tyvärr inga bevis för att andningslarm skyddar magsovande bebisar mot plötslig spädbarnsdöd. När bebisen är så stor att den kan själv kan vända sig från rygg till mage brukar vi säga att det är säkert att sova på mage.
Läs mer om ryggläge och andningslarm här.
Inga fluffiga sängkläder eller gosedjur nära bebisen
Några av de bebisar som dött i plötslig spädbarnsdöd har hittats under varma täcken eller med ansiktet inborrat i ett fluffigt gosedjur. Därför ska man undvika sådana nära bebisen när den sover. Tunn filt, tunn liten bebiskudde och gosedjuren kan vänta några månader.
Sovpåse till nyfödd, är det bra?
En sovpåse används i många länder till nyfödda barn. Det har spekulerats i om det är svårare att vända sig i en sovpåse och att det därmed skulle vara bra för att skydda mot plötslig spädbarnsdöd.
Ska bebisen ha napp?
Första levnadsveckan behövs allt bebisens sugande till att sätta igång mjölkproduktionen. Det kan ibland bli non-stop-sug dygnet runt. Då kan en napp vara ett hinder för bebisen att få i sig sin mat.
Så fort amning eller flaskmatning fungerar väl kan du om du vill prova att ge bebisen napp när bebisen vill suga men inte äta. Vissa bebisar sover bättre med napp. Napp verkar också skydda mot plötslig spädbarnsdöd.
Läs mer:
Pappa Åberg och femminutersmetoden
Är samsovning med en nyfödd bebis säkert?
När bebis vill sova på mage – hjälper andningslarm mot plötslig spädbarnsdöd?
Min bebis vill bara sova på mig och din vill inte vara i famnen
Hej!
Som du nämner är det ju svårt att följa socialstyrelsens råd ang sömn för bebisar eftersom det går emot det som många nyfödda tycker om (varmt, på mage och tryckt mot mamma). Det här har skapat mycket skuld och oro hos mig och många många andra nyblivna föräldrar. Nu har jag två frågor:
– Vi läste oss till att ryggläget är det enskilda rådet som är viktigast och låter därför inte vår son (nu 4 månader) sova på mage, men han sover helt enkelt inte utan kroppskontakt. Därför får han sova i vår säng stora delar av natten. Stämmer detta? (Han är född fullgången utan komplikationer, vi röker inte och är så noga vi kan med att han inte ska bli för varm eller få täcke/kudde över sig.
– Som jag tolkar det, och jag tror du nämner det själv på något ställe, så gäller det till viss del att bebisen inte ska sova för djupt? Stämmer det, och, i så fall, vet man om det har några konsekvenser för hjärnans utveckling?
Tack för att du är en boj av fakta i mediabruset!
Hej!
Det låter som en klok lösning och god tolkning av den evidens som finns. Man kan inte kontrollera bebisens sömndjup och det finns ingenting som tyder på att ryggläge skulle påverka hjärnans utveckling på något negativt sätt. För dem som slipper plötslig spädbarnsdöd däremot genom ryggläget kan ju hjärnan fortsätta utvecklas under ett långt liv och det är ju mycket positivt jämfört med det fruktansvärda alternativet.
Hälsningar,
Cecilia
Hej!
Jag har en fråga angående spädbarns sömn. Min lilla tjej är drygt åtta veckor nu. Jag kan av medicinska skäl inte amma så hon har alltid fått ersättning, vilket fungerat jättebra sedan start.
Hon har alltid varit en himla lugn, glad och nöjd skrutt. I början skulle hon väckas för mat dygnet runt var fjärde timme, dag som natt. Efter första besöket på bvc fick vi klartecken om att hon själv skulle få säga till när hon ville äta, eftersom hon ökat på sin vikt så fint. Hon var alltså knappt två veckor när vi slapp förstöra hennes nattsömn genom att väcka henne på nätterna. Sedan dess har hon sovit hela nätter, bara ökat på sina timmar ju längre tiden gått. Senaste veckorna har hon sovit ca 10½ timme per natt i sträck. Hon hinner äta rekommenderad dagsdos övriga timmar på dygnet.
Nu till min fråga, kan en bebis som alltid sovit bra på nätterna, plötsligt ändra sovmönster och börja vara vaken hursomhelst? Att de är vakna mer på dagtid är bara naturligt såklart. Tänker annars att det brukar vara tvärtom, att ju fler veckor som passerar desto mer rutin får de på nattsömnen och att även en bebis som har sovit dåligt på nätterna får mer rutin då?
Hoppas det inte blev för rörigt 🙂
Mvh Sofia
Grattis till bebisen och till att både mat och sömn fungerar! Hur framtiden kommer att se ut kan jag inte sia om men det låter verkligen som att ni fått en bra start. Var glad och stolt över det!
Angående det där med sovläge: mina två barn har som alldeles nyfödda helst velat sova på mig, alltså mage mot mage när jag ligger på rygg. Jag har läst att samsovning när bebisen sover nära mamman eller pappan minskar risken för psd eftersom förälderns egen andning stimulerar barnets andning så att det inte “glömmer bort” att andas. Har dock inte kunnat hitta någon vettig källa för att bekräfta den här teorin. Vet du hur det ligger till? Är det ens visat att psd orsakas av att barnet “glömmer” att andas? Tycker man läser det ofta, och lika ofta läser man att man egentligen inte vet vad som orsakar psd…
Mina med! Jag har resonerat som så att så länge jag är vaken så märker jag bättre än någon annan gång om de skulle få ett andningsuppehåll och kan då “reta igång” dem. Nej, man vet inte om plötslig spädbarnsdöd beror på att bebisarna “glömmer att andas”
Hej, vi har för fem veckor sedan fått en liten flicka och vi följer din blogg slaviskt 😉 för att suga i oss tips och råd. Har en liten fråga om inlägget ovan angående gosedjur och tjocka täcken. Jag och min man tolkar det olika angående stycket
“Tunn filt, tunn liten bebiskudde och gosedjuren kan vänta några månader.”
Han tolkar det som att det är ok att använda en tunn filt och bäbiskudde, medan jag läser det som att du avråder från detta?
Hon sover idag i ett babynest med liten kudde och filt och på nätten oftast vid mig (ammar och somnar så) men hon ligger då endast i sin sovpåse utan kudde. Tacksam för svar, jätte nyttig och bra blogg! Hjälper oss mkt! Mvh //Susanne
Ok med tunn filt och bebiskudde!