Streptokocker hos barn – halsfluss, stjärtfluss, bärarskap och scharlakansfeber

Dela med dig!
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  

Halsfluss och scharlakansfeber orsakas av en sorts bakterier som heter streptokocker. Även svinkoppor kan (men måste inte) orsakas av samma bakterie. Liksom öroninflammation, lunginflammation och i värsta fall blodförgiftning.

Mer om öroninflammation kan du läsa här

Mer om svinkoppor kan du läsa här. 

Det luriga med streptokocker är att de kan finnas i barns halsar utan att orsaka någon skada alls. Man säger då att barnet är bärare av streptokocker. Eller så ger de hög feber och sjukdom. I sällsynta fall kan sjukdomen vara livshotande.

Om du har frågor om ditt barn - kontakta Knodds barnsjuksköterskor

Hos Knodd arbetar specialistutbildade barnsjuksköterskor med minst 5 års erfarenhet. Du får en bedömning av ditt barn och trygga råd via video. Kostnadsfritt såklart!

Gå till knodd.se

Läs om feber hos barn och hur du känner igen när barnet är svårt sjukt här. 

Som alltid i fråga om sjuka barn är det barnets mående som avgör allvarlighetsgraden. Ett barn som mellan febertopparna leker och dricker klarar av sin infektion själv, streptokockorsakad eller inte.

Bärarskap av streptokocker

Jag tar det först, eftersom det är så himla vanligt. Många barn råkar i samband med läkarbesök för förkylning ut för att någon sticker en pinne i halsen på dem och testar om de har streptokocker – vilket de har. Kom ihåg följande:

Om barnet har en förkylning, med hosta, snuva och ont i halsen, eventuellt med feber, så är barnets symtom orsakade av ett förkylningsvirus och kommer inte att försvinna av en antbiotikakur.

Lär dig mer om barn i Praktika för blivande föräldrar

Om du gillar barnakuten.nu - läs mer av doktor Cecilia i

Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund

Mer om förkylning hos barn kan du läsa här. 

Barn, och vuxna har nämligen alltid stora mängder bakterier i svalget. Oftast lever vi i fred med dem. Streptokocker är vanliga i halsen på friska barn. Varför vissa bakterier ibland orsakar sjukdom och ibland inte finns det många teorier kring. Sammanfattningsvis handlar det om balansen mellan bakteriens aggressivitet och människans skyddsförmåga. Samt vilka andra bakterier som finns på platsen och konkurrerar om utrymmet.

Så: har ditt barn en förkylning (snuva, hosta, ont i halsen och feber), låt helst ingen stoppa provtagningspinnar i halsen på barnet utan goda grunder. Stanna gärna hemma så kommer ingen att försöka! Risken är annars (tyvärr, i strid med rekommendationer och vetenskap) att ni kommer hem med tio dagars verkningslös flytande kåvepenin. Som, för er som inte redan vet det, smakar ”som om katten pruttat i medicinflaskan”.

Mer om penicillin till barn kan du läsa här. 

Kåvepeninet kan till och med göra skada. Om nu barnet har en bakterieklon i halsen som hen inte blir sjuk av så är det bevisligen en tillräckligt snäll sådan. Dödar man den med antibiotika,  finns risken att någon betydligt mer sjukdomsframkallande bakterie letar sig in och börjar växa där i stället.

Halsfluss – symtom och diagnos

För att göra det hela svårare är halsen också ett  vanligt ställe för streptokocksjukdom.  Knepet för att skilja streptokockorsakad halsfluss från virusorsakad feber är att se om barnet har andra symtom. Hög feber, ont i halsen (så ont att det gör ont att svälja varje gång!) utan hosta och snuva är tecknen som gör att du bör gå till vårdcentralen med barnet. Doktorn tittar i halsen och tar snabbtest för den vanligaste halsstreptokocken (grupp A-streptokock). Är testet positivt har barnet fått halsfluss och bör behandlas med antibiotika i tio dagar (kåvepenin). Obehandlad halsfluss läker oftast ut av sig själv, men antibiotika skyndar på förloppet med ett par dagar.

Smärtstillande alvedon kan också vara bra de första dagarna, för smärtans skull.

Om snabbtestet är negativt kan det ändå röra sig om halsfluss, men med annan streptokockgrupp (grupp B, C, G). Eller om en körtelfeber som är en virusinfektion. För att få veta det måste man ta prov och skicka till laboratorium. Som regel bör barnet inte behandlas med antibiotika om snabbtestet är negativt. Ibland, om barnet är påtagligt påverkat och misstanken är stor om halsfluss, finns det anledning att behandla med antibiotika .Då skall prov alltid skickas för odling, telefonuppföljning ordnas, och antibiotikan sättas ut om odlingen är negativ, eller om det visar sig vara körtelfeber.

Läs mer om knölar på halsen här. 

Streptokocker i huden

Streptokocker som växer och ger sjukdom kan göra det i huden (som svinkoppor eller rosfeber). Svinkoppor med feber vill vi behandla med antibiotika (de brukar ofta inte gå över annars), så sök vårdcentral om ditt barn har det. Rosfeber är ett ilsket rött, varmt, snabbt växande hudutslag som kombineras med just feber. Även det behöver barnet antibiotika för, sök vårdcentral, eller barnakut om det är stängt på vårdcentralen och utslaget sprider sig snabbt eller barnet är påtagligt påverkat av febern.

Läs mer om svinkoppor här. 

Streptokocker i örat

Öroninflammation kan bero på streptokocker. Men det går inte att ta prov på utan att sticka sönder trumhinnan så det gör vi inte.

Läs mer om öroninflammation här. 

Scharlakansfeber

Vissa streptokocker bildar ett särskilt sorts gift (toxin) som skickas ut i blodet från infektionen och träffar huden någon annanstans på kroppen. Där får barnet ett sandpappersliknande kraftigt rodnat utslag. Samt feber. Det här kallas scharlakansfeber och skall alltid behandlas med antibiotika. Scharlakansfeber kan man få oavsett om streptokockinfektionen sitter i hals, öra, hud eller lunga.

Utslag men inte säker på om barnet har scharlakansfeber? Läs vår populära bildguide om prickar och utslag hos barn här. 

Stjärtfluss eller snippfluss

Streptokockinfektioner i underlivet eller rumpan ger upphov till stjärtfluss eller snippfluss. Det märks genom rodnad och klåda i underlivet, ofta blir det sårigt kring anus och från snippan kan det komma flytningar. Stjärtfluss behöver ofta behandlas med kåvepenin under 2-3 veckors tid för att bli bra. Gå till vårdcentralen och be om ett snabbtest för streptokocker från drabbad kroppsdel.

Läs mer om röda bebisrumpor och blöjeksem här. 

Ping-pong-infektioner

Ibland kan streptokocker smitta fram och tillbaka mellan olika familjemedlemmar eller förskolekompisar. Så fort en blivit frisk blir den andra sjuk. Ibland behöver man behandla hela familjen, inklusive hunden, samtidigt. Vårdcentralsläkaren står för sådana samordnade behandlingar av en familj, och smittskyddsenheten i regionen kan ordna smittstoppsåtgärder på en förskola vid behov.

Om man skall behandla bärarskap av streptokocker eller inte vid ping-pong-infektioner har inget omedelbart svar. Det beror på hur länge det pågått, vilka familjemedlemmar man har, hur sjuka de blivit etc. Helt enkelt ett fall för den kloka doktorn att klura på, efter att ha fått noggrann information om hur sjukdomarna avlöst varandra i familjen och om det finns några i familjen som drabbats som är väldigt gamla eller skröpliga och kanske behöver skyddas extra noga.

Följdsjukdomar av streptokocker

Förr i tiden och fortfarande i andra delar av världen var det vanligt att streptokockinfektioner orsakade reumatisk feber, njurskador eller hjärtklaffsskador. Det var mycket därför man började vara så nitisk med antibiotikabehandling. Som väl är ser vi oerhört lite njurskador eller hjärtklaffsskador efter streptokockinfektioner numera. Det skulle vara lätt att tacka antibiotikabehandlingen, men forskare på området är inte så säkra på att det är kåvepeninets förtjänst. De överväger möjligheten (och många tror på den) att bakteriestammarna ändrat på sig så att vi för närvarande har streptokockstammar i omlopp som inte ger dessa besvärliga långtidsföljder. Tack för det evolutionen!

Vissa öron-näsa-halsläkare tycker att streptokockhalsflusser bör behandlas för att minska risken för halsbölder, vissa andra anser att risken nog inte minskas så himla mycket, att denna ovanliga, men inte superovanliga komplikation till halsfluss, nog inte påverkas jättemycket av antibiotikabehandling.

Vaccin? 

Tyvärr, det finns inga vaccin mot streptokocker på marknaden ännu, därför finns inget vaccin heller mot scharlakansfeber eller halsfluss.

Sjukt barn och slut på film? Trött på Netflix skränande? Prova SF kids play här. Gratis första månaden.

Läs mer:

Röda prickar och utslag hos barn – en bildguide

Knöl på halsen, bakom örat, i nacken hos barn – lymfkörtel eller annat?

Svinkoppor (impetigo) hos barn- smitta och behandling

Blöjeksem, svamp i rumpan och röd babystjärt

Feber hos bebis och barn – vad göra och när är febern för hög?

Återkommande feber och infektioner hos barn – dåligt immunförsvar?

Öroninflammation (otit) eller ont i örat hos barn- symtom och behandling

Ont i halsen och förkylning hos barn

Penicillin eller antibiotika till barn, kåvepenin, heracillin eller amimox?


Dela med dig!
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  

41 reaktioner på ”Streptokocker hos barn – halsfluss, stjärtfluss, bärarskap och scharlakansfeber

 1. Har ett barn i förskolegruppen som har stjärtfluss utan att ha fått antibiotika. Kliar sig mycket och klagar på att det gör ont. Har haft dessa besvär i flera veckor. Vårdnadshavare vill undvika att behandla med penicillin. Hur pass smittosamt är det för de övriga barnen samt för personal? Bör jag informera övriga familjer om att ett barn i gruppen bär på streptokocker? Bör vi ha extra hygienregler/föreskrifter?
  Ansvarig pedagog

  1. Hej! Stackars lilla barn. Det är smittsamt om man nu vet att det är stjärtfluss. Jag föreslår att ni ringer smittskyddsjuksköterska på regionala smittskyddsenheten och rådgör kring hur ni ska hantera hygienrutiner etc.
   Bästa hälsningar,
   Cecilia

 2. Hej Cecilia!
  Din blogg är en livboj bland alla foliehattar på nätet, tack!
  Jag och min dotter har haft halsfluss. Vi hade tänkt låta det läka ut på egen hand eftersom min dotter blev feberfri snabbt och det kändes överkomligt för oss båda. Dock valde jag att äta antibiotika eftersom jag också har en ettåring hemma och tänkte mig att detta skulle minska smittorisken. För mig kom samtliga symptom tillbaka två dagar efter avslutad antibiotikakur men får ingen ny kur utan VC tycker jag ska avvakta. Nu till min fråga, min dotter, som inte åt antibiotika, fick istället andra problem efter några dagar och det har nu konstaterats att det är snippfluss. Hon har därför fått Kåvepenin, en kur på 10 dgr, och min oro gäller då att jag läst i din information här ovanför att det brukar ta 2-3 veckors kur för att bli frisk. Bör jag be om en längre kur direkt? Och varför skrivs det bara ut en kur på 10 dgr? Jag oroar mig givetvis för att hennes besvär inte ska gå över eller att de ska blomma upp igen direkt efter avslutad kur, precis som för mig.
  Tacksam om tid finns att svara!
  Tack för ditt jobb och ditt samarbete med Agnes (hon är en riktig förebild hon med!)!

  1. Hej! Tack för fina ord! Kolla om hon blir bra på tio dagar, och om besvären blommar upp igen, kontakta läkare för förlängd kur.
   Hälsningar
   Cecilia

 3. Älskar dig doktor cecilia! Och er bok! Statistiken kring dödsfall har jag som terapi när barnoron slår till. När ungarna är sjuka läser jag bara denna blogg.
  Alltså verkligen tack som fan från en morsa som inte har någon egen morsa eller annan trygg röst som kan säga ta det lugnt det är ingen fara ❤️❤️❤️

 4. Tack för ett kanonbra inlägg! Jag har bara en liten fråga, kan svinkoppor smitta o ge halsfluss eller scharlakansfeber hos någon? om exempelvis min dotter har svinkoppor, kan jag få halsfluss och hennes bror få scharlakansfeber då? Kan man få scharlakansfeber flera gånger förresten? Mvh Emma

 5. Hej!
  Tack för ett mycket bra inlägg! Tycker tyvärr att läkare är alldeles för frikostiga med pencillin och vill inte ens låta en försöka utan. Även om man upplever att barnet hanterar det bra, äter, dricker och är piggt mellan febertopparna. Enda sättet att slippa är att, som du säger, hålla sig hemma från doktorn!

  Men en fråga – varför gäller samma rekommendationer för scharlakansfeber som för halsfluss? Varför SKA scharlakansfeber behandlas med antibiotika utan att se hur förloppet blir?
  Har en dotter med scharlakansfeber just nu, en lindrigare variant än hon tidigare haft.
  Läkaren menade att man var tvungen att ge antibiotika, trots att jag upplever att hon är pigg och glad och att smärtstillande hjälper henne väldigt bra!
  Nu gav jag henne första dosen kåvepenin igår kväll och i morse vaknar och hon och känner sig mycket bättre, bara lite ont i halsen? Kan det verkligen ha hjälpt så snabbt eller skulle jag ha lyssnat på mammahjärtat och avvaktat med att ge pencilliln.
  Vill gärna höra dina åsikter kring scharlakansfeber och att avvakta med att ge pencillin att ha med mig till nästa gång (som jag så klart hoppas uteblir).

  Önskar dig en bra dag!

  Lisa

  1. Hej! Det är klart att även scharlakansfeber ibland kan läka utan antibiotika, men erfarenheten är att det ofta behövs antibiotika. Infektionen är då såpass spridd i kroppen att antibiotika brukar behövas.Kåvepeninet verkar ofta inom något halvt dygn efter att det är gett, så det var nog penicillinet som hjälpte.

 6. hej, tack för ett lysande enkelt beskrivet inlägg om streptokocker och halsfluss. min tolvåring har typ 1 diabetes och har nyligen för första gången fått kåvepenin mot just ovan. men nu när kuren är slut har han troligen öroninflammation. stackarn.

 7. Hej! Jag önskar lite mer info om 1) ping-Pong infektioner av strep A i halsen,
  Tacksam för svar!

  2) smittar friska bärare av strep A?!
  3) kan friska bärare också bli sjuk i en halsflussinfektion någon gång?

  4) 3:dje gången jag har halsfluss på 3 månader nu… Min son hade det först men behandlades ej, kan han vara bärare av strep A nu och vara den som smittar mig gång på gång!?
  5) om man behandlar en bärare, blir han av med strep A bakterierna helt som bärare el kommer de tillbaka

  1. Hej! Ja, friska bärare kan smitta andra. Friska bärare kan också bli sjuka. Det kan absolut vara din son som är bärare och smittar. Idén med att behandla en bärare är att bakterierna ska försvinna, men det fungerar inte riktigt alltid.

 8. Tack för en fantastisk blogg. En fråga: om man haft scharlakansfeber en gång, kan barnet senare få det i mildare variant – med lägre feber och bara rödprickig tunga? Behövs då antibiotika?

  1. Ja, man kan få scharlakansfeber flera gånger och rekommendationen är att behandla med antibiotika varje gång.

 9. Väldigt intressant att läsa här. Bra med fakta på ett lättläst sätt. Jag har en son (7 år)som väldigt ofta har ont i halsen, nästan jämt svullna mandlar, röd i halsen och kräks, ungefär var fjärde vecka under skolterminen och öron/näsa/ hals läkaren vi fick remiss till för att prata om en eventuell halsmandeloperation frågade om de läkare vi gått till hade gjort någon halsodling på sonen och jag ringde för att fråga dem och de sa nej men att de tagit snabbtest flera gånger. Jag vet inte hur jag ska gå vidare. Ska jag be om en halsodling eller varför tror du öron/näsa/halsläkaren frågade om det var gjort? Har det någon betydelse innan ett beslut om halsmandeloperation tas, alltså bör det göras innan?

  1. Hej! Om snabbtestet visat streptokocker ska det inte vara några problem, men om det inte visat några streptokocker så kan det vara bra att ha odlingar.

 10. Har en fyraårig pojke som går på dagis. Pigg o glad jämt men har drabbats i ett halvårs tid med att varje månad ,ibland var tredje vecka med mkt hög feber i tre dgr,halsont o värk i ljumskar o ben. Inte snuvig eller förkylningssymptom. Han är helt utslagen dessa tre dagar men piggnar snabbt till. Fått antibiotika vid enbart två ggr,men ingen bättring. Efter tre veckor har han blivit sjuk igen. Tycker nu att han blir mer medtagen för varje gång. Är det inte dags att göra en utredning på honom. Mycket tacksam om svar till oroliga föräldrar.
  PS. Storebror är aldrig sjuk o inte vi föräldrar heller v

 11. Måste halsfluss komma med hög feber? S har halsont utan några andra symtom, svullen och röd i halsen med några vita prickar sen två dagar. Kanske låg feber.

  Tack för ett superbra inlägg!

 12. Bra inlägg! Bara en kommentar. Förstår varför du använder det kända varumärket Kåvepenin. Tyvärr har Meda, bolaget bakom Kåvepenin betett sig dåligt på senare tid. De har valt att utträda ur läkemedelsförmånen vilket har lett till högre priser för patienter. Via en lucka i lagen får apoteken inte byta ut läkemedel utanför förmånen till ett billigare inom förmånen. (Många farmaceuter hjälper patienterna och gör det i alla fall.)

  Nu har Meda plötsligt valt att ansöka om att vara med igen läkemedelsförmånen igen. Enda skillnaden är att samma läkemedel nu är betydligt dyrare. Väldigt fult och girigt.

  Läs mer på Dagens Medicin. Missa inte de initierade kommentarerna från Mikael Hoffmann:

  http://www.dagensmedicin.se/nyheter/kavepenin-ar-tillbaka-i-formanen/

 13. Som vanligt: tack för sansade råd och rimligt resonerande som bygger på det vetenskapliga underlag som finns att tillgå. Speciellt bra är råden som handlar om hur man som förälder ska förhålla sig till vårdcentraler och doktorer på ett bra sätt, framför allt när man ska söka vård men också integritetsfrågor och populariserad fakta (det finns så mycket rykten/myter/hörsägen att avliva…).

 14. Älskar denna blogg!! Lättläst och lättförstådd! Min dotter på tre mån fick Kåvepenin för öroninflammation förra veckan. De kunde inte säga säkert att det var öroninflammation men hon hade så ont när de skulle titta i hennes öron så de bestämde sig för att det var det. Men fy vad hemskt det kändes att ge henne penicillin när jag vet att det kan slå ut hela bakteriefloran i denna lilla kropp 🙁 hon ammas fullt och får magdroppar nu efteråt och håller tummarna att hon inte tagit för mkt stryk av det…

 15. Så bra att du har tid att skriva inlägg igen!
  Särskilt bra var det om kåvepenin ”Kåvepeninet kan till och med göra skada.” och texten vidare. Oftast hör man att man inte ska ta pencillin för att det kan skapa resistenta bakterier. Men är man inte kunnig i ämnet (som de flesta ju inte är) så känns det kanske inte så farligt om man bara tar pencillin 1 gång/10 år eller nåt. Men får man veta att medicinen kan slå ut bra bakterier så är det nåt annat. Hoppas fler i sjukvården klarar att förmedla detta…
  En annan sak, när mina barn eller jag är hos doktorn med feber o likn så har vi alltid tagit ett CRP-värde och det har gett indikation om pencillin eller inte ska tas. Detta skriver du inget om?

 16. Åh tack för bra inlägg. Här hemma har vi haft streptokocker ett tag men i form av stjärtfluss. Verkar vara rätt okänt bland gemene man och förskolepersonal, kan inte du skriva om detta också?

 17. Håller med om att det var ett kanoninlägg (som vanligt) och tackar särskilt för att du pallar att hålla igång bloggen igen!

  En sak som jag, som också jobbar i vården, har funderat över är begreppen att ”sätta in” och ”sätta ut” mediciner. Någon läsare som inte jobbar i vården får gärna fundera över om det är begripliga uttryck, eller om jag borde komma på något bättre. Jag kan inte påminna mig att jag hade hört dem innan jag började jobba.
  Sådär, nu har jag snyltat lite på läsarflödet här, men jag har inget egen blogg…

 18. Superintressant!
  Jag undrar en sak: varför kan då inte vården vara mer frikostiga med halsodlingar?
  Dels för att hitta eventuellt behandlingsbara mikroorganismer.
  Men även som ett slags pepp till den sjuka familjen. Det är så enormt knäckande att vara sjuk/ha sjuka småbarn vecka ut och vecka in. Att då ha fått svart på vitt vad som orsakar detta hade varit så skönt!
  Typ detta är xx-virus, det är yy-bakterier som inte behöver antibiotika etc.
  Självklart kan det vara olika från vecka till vecka, men om symtomen är likartade och bara vandrar runt i familjen, borde det inte kunna vara samma smittämne då?

  1. Tja. Det är klart obehagligt att ta halsprov. Vid misstänkt körtelfeber (får bli ett inlägg om det också tror jag) är det vettigt, men då är man påtagligt svårare sjuk än en vanlig förkylning.

   Sedan har man förkylningsvirus i halsen både när man är sjuk och frisk, och svalgbakterier med. Så prov för pepp känns inte så peppigt tycker jag.

 19. Superinlägg. Allt fanns med som alla runt mig undrat över. Tar verkligen länge för huden att bli normal efter scharlakansfeber.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.