This post is also available in: English
Streptokocker är bakterier som orsakar många olika vanliga infektioner hos barn. Halsfluss, öroninflammation och svinkoppor kan bero på streptokocker. Stjärtfluss och snippfluss likaså. Även allvarliga infektioner som blodförgiftning och scharlakansfeber kan vara streptokockorsakade.
Är barnet sjukt av streptokocker eller inte?
Omkring en fjärdedel av alla friska barn har streptokocker i svalget. Om barnet mår bra ska man låta dem vara där. Man vinner ingenting på att behandla ett friskt barn med penicillin. Tvärtom stör man tarmens normala bakterieflora och ökar risken för senare sjukdom.
Man märker om ett barn är sjukt av streptokocker genom att barnet har sjukdomssymtom som orsakas av streptokockerna. Ofta kan ett streptokockprov (StrepA-test) bekräfta misstanken.
Vid lindriga sjukdomssymtom som en okomplicerad öroninflammation, små svinkoppor exempelvis rekommenderar man att undvika antibiotika. Risken för biverkningar av antibiotika är helt enkelt större än chansen att vinna något på behandlingen.
Vid uttalade sjukdomssymtom som scharlakansfeber eller halsfluss med hög feber och svårt att svälja, bör barn få antibiotika för att underlätta tillfrisknandet.
Vid livshotande tillstånd som blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation är antibiotika och sjukhusvård nödvändigt.
Varning för StrepA-test vid förkylning
Barn med förkylningar råkar tyvärr alltför ofta ut för att läkare tar streptokockprover i halsen och behandlar med penicillin utan att barnet är sjukt av streptokocker. Därför är ett gott råd att undvika sjukvård om barnet har en förkylning med hosta, snuva, ont i halsen och lätt feber. Och ifrågasätta halsprovet om någon försöker ta det på ditt förkylda barn.
Läs mer om ont i halsen och förkylning hos barn
Penicillinet inte bara smakar vidrigt, det kan till och med göra skada. Om nu barnet har en bakterieklon i halsen som hen inte blir sjuk av så är det bevisligen en tillräckligt snäll sådan. Dödar man den med antibiotika, finns risken att någon betydligt mer sjukdomsframkallande bakterie letar sig in och börjar växa där i stället.
Läs mer om penicillin eller antibiotika till barn
Halsfluss – symtom och diagnos
Streptokocksjukdomen halsfluss ger hög feber, ont i halsen (så ont att det gör ont att svälja varje gång) men varken hosta eller snuva. Kraftigt förstorade, ömma lymfkörtlar på halsen är också vanligt. När man misstänker halsfluss är det en bra idé att gå till vårdcentralen. Ett streptokockprov (StrepA-test) kommer att ge diagnosen.
Läs mer om halsfluss, körtelfeber och svullna lymfkörtlar på halsen hos barn
Streptokocker i huden
Streptokocker som växer och ger sjukdom kan göra det i huden (som svinkoppor eller rosfeber). Svinkoppor med feber vill vi behandla med antibiotika (de brukar ofta inte gå över annars), så sök vårdcentral om ditt barn har det. Rosfeber är ett ilsket rött, varmt, snabbt växande hudutslag som kombineras med just feber. Även det behöver barnet antibiotika för, sök vårdcentral, eller barnakut om det är stängt på vårdcentralen och utslaget sprider sig snabbt eller barnet är påtagligt påverkat av febern.

Läs mer om svinkoppor (impetigo) hos barn – smitta och behandling
Öroninflammation av streptokocker
Öroninflammation kan bero på streptokocker. Men det går inte att ta prov på utan att sticka sönder trumhinnan så det gör man inte. Öroninflammation som inte går över av sig själv på ett par dagar behöver behandlas med penicillin
Läs mer om öroninflammation hos barn – symtom och behandling
Scharlakansfeber
Vissa streptokocker bildar ett särskilt sorts gift (toxin) som skickas ut i blodet från infektionen och träffar huden någon annanstans på kroppen. Där får barnet ett sandpappersliknande kraftigt rodnat utslag. Samt feber. Det här kallas scharlakansfeber och skall alltid behandlas med antibiotika. Scharlakansfeber kan man få oavsett var infektionen sitter i kroppen.

Se bildguiden om prickar och utslag
Stjärtfluss eller snippfluss
Streptokockinfektioner i underlivet eller rumpan ger upphov till stjärtfluss eller snippfluss. Symtomen är rodnad och klåda i underlivet, ofta blir det sårigt kring anus och från snippan kan det komma flytningar. Stjärtfluss behöver ofta behandling med kåvepenin under 2-3 veckors tid för att bli bra. Gå till vårdcentralen och be om ett snabbtest för streptokocker från drabbad kroppsdel.
Läs mer om blöjeksem, svamp i rumpan och röd babystjärt
Ping-pong-infektioner
Ibland kan streptokocker smitta fram och tillbaka mellan olika familjemedlemmar eller förskolekompisar. Så fort en blivit frisk blir den andra sjuk. Ibland behöver man behandla hela familjen, inklusive hunden, samtidigt. Vårdcentralsläkaren står för sådana samordnade behandlingar av en familj, och smittskyddsenheten i regionen kan ordna smittstoppsåtgärder på en förskola vid behov.
Om man skall behandla bärarskap av streptokocker eller inte vid ping-pong-infektioner har inget omedelbart svar. Det beror på hur länge det pågått, vilka familjemedlemmar man har, hur sjuka de blivit etc. Helt enkelt ett fall för den kloka doktorn att klura på, efter att ha fått noggrann information om hur sjukdomarna avlöst varandra i familjen och om det finns några i familjen som är väldigt gamla eller skröpliga och kanske behöver extra skydd.
Vaccin mot streptokocker?
Tyvärr, det finns inga vaccin mot streptokocker på marknaden ännu, därför finns inget vaccin heller mot scharlakansfeber eller halsfluss.
Läs mer:
Röda prickar och utslag hos barn – en bildguide
Halsfluss, körtelfeber och svullna lymfkörtlar på halsen hos barn
Svinkoppor (impetigo) hos barn- smitta och behandling
Blöjeksem, svamp i rumpan och röd babystjärt
Feber hos bebis och barn – vad göra och när är febern för hög?
Återkommande feber och infektioner hos barn – dåligt immunförsvar?
Öroninflammation (otit) eller ont i örat hos barn- symtom och behandling
Ont i halsen och förkylning hos barn
Penicillin eller antibiotika till barn, kåvepenin, heracillin eller amimox?
Håller med om att det var ett kanoninlägg (som vanligt) och tackar särskilt för att du pallar att hålla igång bloggen igen!
En sak som jag, som också jobbar i vården, har funderat över är begreppen att “sätta in” och “sätta ut” mediciner. Någon läsare som inte jobbar i vården får gärna fundera över om det är begripliga uttryck, eller om jag borde komma på något bättre. Jag kan inte påminna mig att jag hade hört dem innan jag började jobba.
Sådär, nu har jag snyltat lite på läsarflödet här, men jag har inget egen blogg…
Hej Cecilia!
Din blogg är en livboj bland alla foliehattar på nätet, tack!
Jag och min dotter har haft halsfluss. Vi hade tänkt låta det läka ut på egen hand eftersom min dotter blev feberfri snabbt och det kändes överkomligt för oss båda. Dock valde jag att äta antibiotika eftersom jag också har en ettåring hemma och tänkte mig att detta skulle minska smittorisken. För mig kom samtliga symptom tillbaka två dagar efter avslutad antibiotikakur men får ingen ny kur utan VC tycker jag ska avvakta. Nu till min fråga, min dotter, som inte åt antibiotika, fick istället andra problem efter några dagar och det har nu konstaterats att det är snippfluss. Hon har därför fått Kåvepenin, en kur på 10 dgr, och min oro gäller då att jag läst i din information här ovanför att det brukar ta 2-3 veckors kur för att bli frisk. Bör jag be om en längre kur direkt? Och varför skrivs det bara ut en kur på 10 dgr? Jag oroar mig givetvis för att hennes besvär inte ska gå över eller att de ska blomma upp igen direkt efter avslutad kur, precis som för mig.
Tacksam om tid finns att svara!
Tack för ditt jobb och ditt samarbete med Agnes (hon är en riktig förebild hon med!)!
Hej! Tack för fina ord! Kolla om hon blir bra på tio dagar, och om besvären blommar upp igen, kontakta läkare för förlängd kur.
Hälsningar
Cecilia
Super bra inlägg! Men en fråga: Kan man ha streptokocker även om man inte har halsmandlar?
Ja!
Väldigt intressant att läsa här. Bra med fakta på ett lättläst sätt. Jag har en son (7 år)som väldigt ofta har ont i halsen, nästan jämt svullna mandlar, röd i halsen och kräks, ungefär var fjärde vecka under skolterminen och öron/näsa/ hals läkaren vi fick remiss till för att prata om en eventuell halsmandeloperation frågade om de läkare vi gått till hade gjort någon halsodling på sonen och jag ringde för att fråga dem och de sa nej men att de tagit snabbtest flera gånger. Jag vet inte hur jag ska gå vidare. Ska jag be om en halsodling eller varför tror du öron/näsa/halsläkaren frågade om det var gjort? Har det någon betydelse innan ett beslut om halsmandeloperation tas, alltså bör det göras innan?
Hej! Om snabbtestet visat streptokocker ska det inte vara några problem, men om det inte visat några streptokocker så kan det vara bra att ha odlingar.
Älskar dig doktor cecilia! Och er bok! Statistiken kring dödsfall har jag som terapi när barnoron slår till. När ungarna är sjuka läser jag bara denna blogg.
Alltså verkligen tack som fan från en morsa som inte har någon egen morsa eller annan trygg röst som kan säga ta det lugnt det är ingen fara ❤️❤️❤️
Hej Linda! Vad fint att höra!
Kram
Cecilia
Har en fyraårig pojke som går på dagis. Pigg o glad jämt men har drabbats i ett halvårs tid med att varje månad ,ibland var tredje vecka med mkt hög feber i tre dgr,halsont o värk i ljumskar o ben. Inte snuvig eller förkylningssymptom. Han är helt utslagen dessa tre dagar men piggnar snabbt till. Fått antibiotika vid enbart två ggr,men ingen bättring. Efter tre veckor har han blivit sjuk igen. Tycker nu att han blir mer medtagen för varje gång. Är det inte dags att göra en utredning på honom. Mycket tacksam om svar till oroliga föräldrar.
PS. Storebror är aldrig sjuk o inte vi föräldrar heller v
Hej! Det låter vettigt att göra en feberutredning på honom.
Hej!
Tack för ett mycket bra inlägg! Tycker tyvärr att läkare är alldeles för frikostiga med pencillin och vill inte ens låta en försöka utan. Även om man upplever att barnet hanterar det bra, äter, dricker och är piggt mellan febertopparna. Enda sättet att slippa är att, som du säger, hålla sig hemma från doktorn!
Men en fråga – varför gäller samma rekommendationer för scharlakansfeber som för halsfluss? Varför SKA scharlakansfeber behandlas med antibiotika utan att se hur förloppet blir?
Har en dotter med scharlakansfeber just nu, en lindrigare variant än hon tidigare haft.
Läkaren menade att man var tvungen att ge antibiotika, trots att jag upplever att hon är pigg och glad och att smärtstillande hjälper henne väldigt bra!
Nu gav jag henne första dosen kåvepenin igår kväll och i morse vaknar och hon och känner sig mycket bättre, bara lite ont i halsen? Kan det verkligen ha hjälpt så snabbt eller skulle jag ha lyssnat på mammahjärtat och avvaktat med att ge pencilliln.
Vill gärna höra dina åsikter kring scharlakansfeber och att avvakta med att ge pencillin att ha med mig till nästa gång (som jag så klart hoppas uteblir).
Önskar dig en bra dag!
Lisa
Hej! Det är klart att även scharlakansfeber ibland kan läka utan antibiotika, men erfarenheten är att det ofta behövs antibiotika. Infektionen är då såpass spridd i kroppen att antibiotika brukar behövas.Kåvepeninet verkar ofta inom något halvt dygn efter att det är gett, så det var nog penicillinet som hjälpte.
Har ett barn i förskolegruppen som har stjärtfluss utan att ha fått antibiotika. Kliar sig mycket och klagar på att det gör ont. Har haft dessa besvär i flera veckor. Vårdnadshavare vill undvika att behandla med penicillin. Hur pass smittosamt är det för de övriga barnen samt för personal? Bör jag informera övriga familjer om att ett barn i gruppen bär på streptokocker? Bör vi ha extra hygienregler/föreskrifter?
Ansvarig pedagog
Hej! Stackars lilla barn. Det är smittsamt om man nu vet att det är stjärtfluss. Jag föreslår att ni ringer smittskyddsjuksköterska på regionala smittskyddsenheten och rådgör kring hur ni ska hantera hygienrutiner etc.
Bästa hälsningar,
Cecilia
TACK för en helt fantastiskt bra hemsida! Du beskriver SÅ bra och “omyndigförklarar” inte oss föräldrar. Det märks att du har barnens bästa i åtanke. Jag har så många gånger varit tacksam till denna hemsida! Ta ALDRIG bort den please.
Hej! Jag önskar lite mer info om 1) ping-Pong infektioner av strep A i halsen,
Tacksam för svar!
2) smittar friska bärare av strep A?!
3) kan friska bärare också bli sjuk i en halsflussinfektion någon gång?
4) 3:dje gången jag har halsfluss på 3 månader nu… Min son hade det först men behandlades ej, kan han vara bärare av strep A nu och vara den som smittar mig gång på gång!?
5) om man behandlar en bärare, blir han av med strep A bakterierna helt som bärare el kommer de tillbaka
Hej! Ja, friska bärare kan smitta andra. Friska bärare kan också bli sjuka. Det kan absolut vara din son som är bärare och smittar. Idén med att behandla en bärare är att bakterierna ska försvinna, men det fungerar inte riktigt alltid.
Tack för en fantastisk blogg. En fråga: om man haft scharlakansfeber en gång, kan barnet senare få det i mildare variant – med lägre feber och bara rödprickig tunga? Behövs då antibiotika?
Ja, man kan få scharlakansfeber flera gånger och rekommendationen är att behandla med antibiotika varje gång.
Som vanligt: tack för sansade råd och rimligt resonerande som bygger på det vetenskapliga underlag som finns att tillgå. Speciellt bra är råden som handlar om hur man som förälder ska förhålla sig till vårdcentraler och doktorer på ett bra sätt, framför allt när man ska söka vård men också integritetsfrågor och populariserad fakta (det finns så mycket rykten/myter/hörsägen att avliva…).
Varsågod!
Älskar denna blogg!! Lättläst och lättförstådd! Min dotter på tre mån fick Kåvepenin för öroninflammation förra veckan. De kunde inte säga säkert att det var öroninflammation men hon hade så ont när de skulle titta i hennes öron så de bestämde sig för att det var det. Men fy vad hemskt det kändes att ge henne penicillin när jag vet att det kan slå ut hela bakteriefloran i denna lilla kropp 🙁 hon ammas fullt och får magdroppar nu efteråt och håller tummarna att hon inte tagit för mkt stryk av det…
Tack för en grym blogg! Så kompetent och tydlig text! Älskar att ni använder hen!
Tack!
Superinlägg. Allt fanns med som alla runt mig undrat över. Tar verkligen länge för huden att bli normal efter scharlakansfeber.
Så bra att allt fanns med 🙂
Hej. Kan streprokockerna sätta sig på olika ställen på olika personer inom familjen? Jag fick konstaterat halsfluss för 3 veckor sedan och fick då kåvepenin. Min dotter verkar kunna ha stjärtfluss. När jag sa det till läkaren sa han att så kunde det inte vara utan menade på att dottern har springmask (Så hela familjen fick kur mot mask). Nu har jag åter igen fått jätteont i halsen och flickans stjärt/snippa ser fortfarande röd ut. Det kliar inte längre men hon är röd och har flytningar.
Hej!
Ja, de kan absolut sätta sig på olika ställen på olika personer i familjen.
Hälsningar,
Cecilia