Hoppa till innehåll
Hem Streptokocker hos barn -stjärtfluss, snippfluss och scharlakansfeber

Streptokocker hos barn -stjärtfluss, snippfluss och scharlakansfeber

This post is also available in: English

Streptokocker är bakterier som orsakar många olika vanliga infektioner hos barn. Halsfluss, öroninflammation och svinkoppor kan bero på streptokocker. Stjärtfluss och snippfluss likaså. Även allvarliga infektioner som blodförgiftning och scharlakansfeber kan vara streptokockorsakade.

Är barnet sjukt av streptokocker eller inte?

Omkring en fjärdedel av alla friska barn har streptokocker i svalget. Om barnet mår bra ska man låta dem vara där. Man vinner ingenting på att behandla ett friskt barn med penicillin. Tvärtom stör man tarmens normala bakterieflora och ökar risken för senare sjukdom.

Man märker om ett barn är sjukt av streptokocker genom att barnet har sjukdomssymtom som orsakas av streptokockerna. Ofta kan ett streptokockprov (StrepA-test) bekräfta misstanken.

Vid lindriga sjukdomssymtom som en okomplicerad öroninflammation, små svinkoppor exempelvis rekommenderar man att undvika antibiotika. Risken för biverkningar av antibiotika är helt enkelt större än chansen att vinna något på behandlingen.

Vid uttalade sjukdomssymtom som scharlakansfeber eller halsfluss med hög feber och svårt att svälja, bör barn få antibiotika för att underlätta tillfrisknandet.

Vid livshotande tillstånd som blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation är antibiotika och sjukhusvård nödvändigt.

Varning för StrepA-test vid förkylning

Barn med förkylningar råkar tyvärr alltför ofta ut för att läkare tar streptokockprover i halsen och behandlar med penicillin utan att barnet är sjukt av streptokocker. Därför är ett gott råd att undvika sjukvård om barnet har en förkylning med hosta, snuva, ont i halsen och lätt feber. Och ifrågasätta halsprovet om någon försöker ta det på ditt förkylda barn.

Läs mer om ont i halsen och förkylning hos barn

Penicillinet inte bara smakar vidrigt, det kan till och med göra skada. Om nu barnet har en bakterieklon i halsen som hen inte blir sjuk av så är det bevisligen en tillräckligt snäll sådan. Dödar man den med antibiotika,  finns risken att någon betydligt mer sjukdomsframkallande bakterie letar sig in och börjar växa där i stället.

Läs mer om penicillin eller antibiotika till barn

Halsfluss – symtom och diagnos

Streptokocksjukdomen halsfluss ger hög feber, ont i halsen (så ont att det gör ont att svälja varje gång) men varken hosta eller snuva. Kraftigt förstorade, ömma lymfkörtlar på halsen är också vanligt. När man misstänker halsfluss är det en bra idé att gå till vårdcentralen. Ett streptokockprov (StrepA-test) kommer att ge diagnosen.

Läs mer om halsfluss, körtelfeber och svullna lymfkörtlar på halsen hos barn

Streptokocker i huden

Streptokocker som växer och ger sjukdom kan göra det i huden (som svinkoppor eller rosfeber). Svinkoppor med feber vill vi behandla med antibiotika (de brukar ofta inte gå över annars), så sök vårdcentral om ditt barn har det. Rosfeber är ett ilsket rött, varmt, snabbt växande hudutslag som kombineras med just feber. Även det behöver barnet antibiotika för, sök vårdcentral, eller barnakut om det är stängt på vårdcentralen och utslaget sprider sig snabbt eller barnet är påtagligt påverkat av febern.

Rosfeber, eller erysipelas där man ser den ilsket röda färgen som är typisk för streptokockinfektioner

Läs mer om svinkoppor (impetigo) hos barn – smitta och behandling

Öroninflammation av streptokocker

Öroninflammation kan bero på streptokocker. Men det går inte att ta prov på utan att sticka sönder trumhinnan så det gör man inte. Öroninflammation som inte går över av sig själv på ett par dagar behöver behandlas med penicillin

Läs mer om öroninflammation hos barn – symtom och behandling

Scharlakansfeber

Vissa streptokocker bildar ett särskilt sorts gift (toxin) som skickas ut i blodet från infektionen och träffar huden någon annanstans på kroppen. Där får barnet ett sandpappersliknande kraftigt rodnat utslag. Samt feber. Det här kallas scharlakansfeber och skall alltid behandlas med antibiotika. Scharlakansfeber kan man få oavsett var infektionen sitter i kroppen.

Scharlakansfeber, scarlatina med sandpappersliknande röda utslag

Se bildguiden om prickar och utslag

Stjärtfluss eller snippfluss

Streptokockinfektioner i underlivet eller rumpan ger upphov till stjärtfluss eller snippfluss. Symtomen är rodnad och klåda i underlivet, ofta blir det sårigt kring anus och från snippan kan det komma flytningar. Stjärtfluss behöver ofta behandling med kåvepenin under 2-3 veckors tid för att bli bra. Gå till vårdcentralen och be om ett snabbtest för streptokocker från drabbad kroppsdel.

Läs mer om blöjeksem, svamp i rumpan och röd babystjärt

Ping-pong-infektioner

Ibland kan streptokocker smitta fram och tillbaka mellan olika familjemedlemmar eller förskolekompisar. Så fort en blivit frisk blir den andra sjuk. Ibland behöver man behandla hela familjen, inklusive hunden, samtidigt. Vårdcentralsläkaren står för sådana samordnade behandlingar av en familj, och smittskyddsenheten i regionen kan ordna smittstoppsåtgärder på en förskola vid behov.

Om man skall behandla bärarskap av streptokocker eller inte vid ping-pong-infektioner har inget omedelbart svar. Det beror på hur länge det pågått, vilka familjemedlemmar man har, hur sjuka de blivit etc. Helt enkelt ett fall för den kloka doktorn att klura på, efter att ha fått noggrann information om hur sjukdomarna avlöst varandra i familjen och om det finns några i familjen som är väldigt gamla eller skröpliga och kanske behöver extra skydd.

Vaccin mot streptokocker?

Tyvärr, det finns inga vaccin mot streptokocker på marknaden ännu, därför finns inget vaccin heller mot scharlakansfeber eller halsfluss.

Läs mer:

Röda prickar och utslag hos barn – en bildguide

Halsfluss, körtelfeber och svullna lymfkörtlar på halsen hos barn

Svinkoppor (impetigo) hos barn- smitta och behandling

Blöjeksem, svamp i rumpan och röd babystjärt

Feber hos bebis och barn – vad göra och när är febern för hög?

Återkommande feber och infektioner hos barn – dåligt immunförsvar?

Öroninflammation (otit) eller ont i örat hos barn- symtom och behandling

Ont i halsen och förkylning hos barn

Penicillin eller antibiotika till barn, kåvepenin, heracillin eller amimox?

29 kommentarer till “Streptokocker hos barn -stjärtfluss, snippfluss och scharlakansfeber”

  1. Håller med om att det var ett kanoninlägg (som vanligt) och tackar särskilt för att du pallar att hålla igång bloggen igen!

    En sak som jag, som också jobbar i vården, har funderat över är begreppen att “sätta in” och “sätta ut” mediciner. Någon läsare som inte jobbar i vården får gärna fundera över om det är begripliga uttryck, eller om jag borde komma på något bättre. Jag kan inte påminna mig att jag hade hört dem innan jag började jobba.
    Sådär, nu har jag snyltat lite på läsarflödet här, men jag har inget egen blogg…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *