Hem Streptokocker hos barn -stjärtfluss, snippfluss och scharlakansfeber

Streptokocker hos barn -stjärtfluss, snippfluss och scharlakansfeber

This post is also available in: English

Streptokocker är bakterier som orsakar många olika vanliga infektioner hos barn. Halsfluss, öroninflammation och svinkoppor kan bero på streptokocker. Stjärtfluss och snippfluss likaså. Även allvarliga infektioner som blodförgiftning och scharlakansfeber kan vara streptokockorsakade.

Är barnet sjukt av streptokocker eller inte?

Omkring en fjärdedel av alla friska barn har streptokocker i svalget. Om barnet mår bra ska man låta dem vara där. Man vinner ingenting på att behandla ett friskt barn med penicillin. Tvärtom stör man tarmens normala bakterieflora och ökar risken för senare sjukdom.

Man märker om ett barn är sjukt av streptokocker genom att barnet har sjukdomssymtom som orsakas av streptokockerna. Ofta kan ett streptokockprov (StrepA-test) bekräfta misstanken.

Vid lindriga sjukdomssymtom som en okomplicerad öroninflammation, små svinkoppor exempelvis rekommenderar man att undvika antibiotika. Risken för biverkningar av antibiotika är helt enkelt större än chansen att vinna något på behandlingen.

Vid uttalade sjukdomssymtom som scharlakansfeber eller halsfluss med hög feber och svårt att svälja, bör barn få antibiotika för att underlätta tillfrisknandet.

Vid livshotande tillstånd som blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation är antibiotika och sjukhusvård nödvändigt.

Varning för StrepA-test vid förkylning

Barn med förkylningar råkar tyvärr alltför ofta ut för att läkare tar streptokockprover i halsen och behandlar med penicillin utan att barnet är sjukt av streptokocker. Därför är ett gott råd att undvika sjukvård om barnet har en förkylning med hosta, snuva, ont i halsen och lätt feber. Och ifrågasätta halsprovet om någon försöker ta det på ditt förkylda barn.

Läs mer om ont i halsen och förkylning hos barn

Penicillinet inte bara smakar vidrigt, det kan till och med göra skada. Om nu barnet har en bakterieklon i halsen som hen inte blir sjuk av så är det bevisligen en tillräckligt snäll sådan. Dödar man den med antibiotika,  finns risken att någon betydligt mer sjukdomsframkallande bakterie letar sig in och börjar växa där i stället.

Läs mer om penicillin eller antibiotika till barn

Halsfluss – symtom och diagnos

Streptokocksjukdomen halsfluss ger hög feber, ont i halsen (så ont att det gör ont att svälja varje gång) men varken hosta eller snuva. Kraftigt förstorade, ömma lymfkörtlar på halsen är också vanligt. När man misstänker halsfluss är det en bra idé att gå till vårdcentralen. Ett streptokockprov (StrepA-test) kommer att ge diagnosen.

Läs mer om halsfluss, körtelfeber och svullna lymfkörtlar på halsen hos barn

Streptokocker i huden

Streptokocker som växer och ger sjukdom kan göra det i huden (som svinkoppor eller rosfeber). Svinkoppor med feber vill vi behandla med antibiotika (de brukar ofta inte gå över annars), så sök vårdcentral om ditt barn har det. Rosfeber är ett ilsket rött, varmt, snabbt växande hudutslag som kombineras med just feber. Även det behöver barnet antibiotika för, sök vårdcentral, eller barnakut om det är stängt på vårdcentralen och utslaget sprider sig snabbt eller barnet är påtagligt påverkat av febern.

Rosfeber, eller erysipelas där man ser den ilsket röda färgen som är typisk för streptokockinfektioner

Läs mer om svinkoppor (impetigo) hos barn – smitta och behandling

Öroninflammation av streptokocker

Öroninflammation kan bero på streptokocker. Men det går inte att ta prov på utan att sticka sönder trumhinnan så det gör man inte. Öroninflammation som inte går över av sig själv på ett par dagar behöver behandlas med penicillin

Läs mer om öroninflammation hos barn – symtom och behandling

Scharlakansfeber

Vissa streptokocker bildar ett särskilt sorts gift (toxin) som skickas ut i blodet från infektionen och träffar huden någon annanstans på kroppen. Där får barnet ett sandpappersliknande kraftigt rodnat utslag. Samt feber. Det här kallas scharlakansfeber och skall alltid behandlas med antibiotika. Scharlakansfeber kan man få oavsett var infektionen sitter i kroppen.

Scharlakansfeber, scarlatina med sandpappersliknande röda utslag

Se bildguiden om prickar och utslag

Stjärtfluss eller snippfluss

Streptokockinfektioner i underlivet eller rumpan ger upphov till stjärtfluss eller snippfluss. Symtomen är rodnad och klåda i underlivet, ofta blir det sårigt kring anus och från snippan kan det komma flytningar. Stjärtfluss behöver ofta behandling med kåvepenin under 2-3 veckors tid för att bli bra. Gå till vårdcentralen och be om ett snabbtest för streptokocker från drabbad kroppsdel.

Läs mer om blöjeksem, svamp i rumpan och röd babystjärt

Ping-pong-infektioner

Ibland kan streptokocker smitta fram och tillbaka mellan olika familjemedlemmar eller förskolekompisar. Så fort en blivit frisk blir den andra sjuk. Ibland behöver man behandla hela familjen, inklusive hunden, samtidigt. Vårdcentralsläkaren står för sådana samordnade behandlingar av en familj, och smittskyddsenheten i regionen kan ordna smittstoppsåtgärder på en förskola vid behov.

Om man skall behandla bärarskap av streptokocker eller inte vid ping-pong-infektioner har inget omedelbart svar. Det beror på hur länge det pågått, vilka familjemedlemmar man har, hur sjuka de blivit etc. Helt enkelt ett fall för den kloka doktorn att klura på, efter att ha fått noggrann information om hur sjukdomarna avlöst varandra i familjen och om det finns några i familjen som är väldigt gamla eller skröpliga och kanske behöver extra skydd.

Vaccin mot streptokocker?

Tyvärr, det finns inga vaccin mot streptokocker på marknaden ännu, därför finns inget vaccin heller mot scharlakansfeber eller halsfluss.

Läs mer:

Röda prickar och utslag hos barn – en bildguide

Halsfluss, körtelfeber och svullna lymfkörtlar på halsen hos barn

Svinkoppor (impetigo) hos barn- smitta och behandling

Blöjeksem, svamp i rumpan och röd babystjärt

Feber hos bebis och barn – vad göra och när är febern för hög?

Återkommande feber och infektioner hos barn – dåligt immunförsvar?

Öroninflammation (otit) eller ont i örat hos barn- symtom och behandling

Ont i halsen och förkylning hos barn

Penicillin eller antibiotika till barn, kåvepenin, heracillin eller amimox?

44 kommentarer till “Streptokocker hos barn -stjärtfluss, snippfluss och scharlakansfeber”

 1. Älskar dig doktor cecilia! Och er bok! Statistiken kring dödsfall har jag som terapi när barnoron slår till. När ungarna är sjuka läser jag bara denna blogg.
  Alltså verkligen tack som fan från en morsa som inte har någon egen morsa eller annan trygg röst som kan säga ta det lugnt det är ingen fara ❤️❤️❤️

 2. Tack för ett kanonbra inlägg! Jag har bara en liten fråga, kan svinkoppor smitta o ge halsfluss eller scharlakansfeber hos någon? om exempelvis min dotter har svinkoppor, kan jag få halsfluss och hennes bror få scharlakansfeber då? Kan man få scharlakansfeber flera gånger förresten? Mvh Emma

 3. Hej!
  Tack för ett mycket bra inlägg! Tycker tyvärr att läkare är alldeles för frikostiga med pencillin och vill inte ens låta en försöka utan. Även om man upplever att barnet hanterar det bra, äter, dricker och är piggt mellan febertopparna. Enda sättet att slippa är att, som du säger, hålla sig hemma från doktorn!

  Men en fråga – varför gäller samma rekommendationer för scharlakansfeber som för halsfluss? Varför SKA scharlakansfeber behandlas med antibiotika utan att se hur förloppet blir?
  Har en dotter med scharlakansfeber just nu, en lindrigare variant än hon tidigare haft.
  Läkaren menade att man var tvungen att ge antibiotika, trots att jag upplever att hon är pigg och glad och att smärtstillande hjälper henne väldigt bra!
  Nu gav jag henne första dosen kåvepenin igår kväll och i morse vaknar och hon och känner sig mycket bättre, bara lite ont i halsen? Kan det verkligen ha hjälpt så snabbt eller skulle jag ha lyssnat på mammahjärtat och avvaktat med att ge pencilliln.
  Vill gärna höra dina åsikter kring scharlakansfeber och att avvakta med att ge pencillin att ha med mig till nästa gång (som jag så klart hoppas uteblir).

  Önskar dig en bra dag!

  Lisa

  1. Hej! Det är klart att även scharlakansfeber ibland kan läka utan antibiotika, men erfarenheten är att det ofta behövs antibiotika. Infektionen är då såpass spridd i kroppen att antibiotika brukar behövas.Kåvepeninet verkar ofta inom något halvt dygn efter att det är gett, så det var nog penicillinet som hjälpte.

 4. hej, tack för ett lysande enkelt beskrivet inlägg om streptokocker och halsfluss. min tolvåring har typ 1 diabetes och har nyligen för första gången fått kåvepenin mot just ovan. men nu när kuren är slut har han troligen öroninflammation. stackarn.

 5. Hej! Jag önskar lite mer info om 1) ping-Pong infektioner av strep A i halsen,
  Tacksam för svar!

  2) smittar friska bärare av strep A?!
  3) kan friska bärare också bli sjuk i en halsflussinfektion någon gång?

  4) 3:dje gången jag har halsfluss på 3 månader nu… Min son hade det först men behandlades ej, kan han vara bärare av strep A nu och vara den som smittar mig gång på gång!?
  5) om man behandlar en bärare, blir han av med strep A bakterierna helt som bärare el kommer de tillbaka

  1. Hej! Ja, friska bärare kan smitta andra. Friska bärare kan också bli sjuka. Det kan absolut vara din son som är bärare och smittar. Idén med att behandla en bärare är att bakterierna ska försvinna, men det fungerar inte riktigt alltid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *