Hem Studsmatta till barn – tänk på det här för att slippa skador

Studsmatta till barn – tänk på det här för att slippa skador

Ni är väldigt många som önskat ett inlägg om barn och studsmattor. För att kunna skriva detta har jag tagit hjälp av min vän och kollega Samara som jobbar på den kirurgiska/ortopediska barnakuten. En fantastisk leksak som gör det roligt att röra på sig men som även ger bra konditions- och koordinationsträning. I jämförelse med många fritidsaktiviteter är den billig och kan användas av många barn (och vuxna) i olika åldrar.

Risker med studsmatta för barn

Jo, skaderisken är relativt stor, och skadorna är ibland komplicerade. Vanligast är frakturer av olika slag, framförallt i handleder, fingrar, armbågar och fotleder. Det sistnämnda är vanligt då foten fastnar i studsmattans kant och kan kräva både operation och lång, besvärlig läkningstid. Nackskador kan uppstå vid misslyckade volter och hopp. Hjärnskakning, bukskada med brusten mjälte eller lever är ovanligare och förekommer främst då studsmattan saknar skyddsnät så barnet flyger av. Småsyskon som vill göra lika avancerade volter som de äldre barnen, men som har sämre koordination, gör lättare illa sig. Småsyskon som blir hoppade på av storasyskon likaså.

Så. Är det rimliga att skrota studsmattan och återgå till hopprep och twistband för att uppmuntra till rörelse utomhus? Nej, tycker jag! Studsmattor är alldeles för bra och för roliga för att förbjudas. Däremot kan man minska risken för skador avsevärt med några enkla förhållningsregler. De skador som ändå uppstår brukar bli betydligt lindrigare om man följer dem.

 • Hoppa aldrig på en studsmatta utan helt skyddsnät!
 • Hoppa bara en och en! Gäller både barn och föräldrar. Ett barn som ramlar och glider in under en hoppande vuxen är inget vinnande koncept.
 • Inga skor på studsmattan!
 • Inga leksaker eller andra föremål på studsmattan! Det kan ge svåra skador om man landar olyckligt på dem, vilket inte alls är ovanligt.

Glöm inte skyddsnätet!

Att hoppa säkert på en studsmatta är inte alls komplicerat, men lätt att glömma bort när man har roligt. Därför behöver en vuxen finnas i närheten som kan påminna. Med det sagt, ut och hoppa!

Fler inlägg om säker sommar för barn

Det livsfarliga vattnet – barnakutens mest spridda inlägg någonsin

Solkräm för barn – vilket solskydd är bäst? 

TBE-vaccin och skydd mot fästingar

Barn och ormbett

Den livsfarliga värmen i en bil

Grilla säkert med barn – undvik brännskador och farlig tändvätska

Skallskador och hjärnskakning hos barn som slagit i huvudet

15 kommentarer till “Studsmatta till barn – tänk på det här för att slippa skador”

 1. Hej!
  Här hemma har vi köpt ett alldeles vanligt staket och spänt runt studsmattans nedre del. Ingen i vår närhet har tänkt på eller har nät på den nedre delen. Har heller inte sett att det säljs i någon butik.
  hur som helst är det superlätt att sätta fast med vanliga buntband 🙂
  Vips så är 1,5-åringen skyddad när de stora syskonen hoppar 🙂

 2. Kolla också så att snören och flärpar till skyddsnätet är fastsatta eller sitter på utsidan. Även om det är ett jättebra skydd var det ett barn som tyvärr fastade och ströps av snöret för ett par år sedan.

 3. Har precis upptäckt den här bloggen och jag gissar att jag kommer att bli en trogen läsare, mycket bra blogg! Hinner ni publicera ett inlägg om barn och solskydd innan semestern så skulle jag bli glad.

 4. På förekommen anledning vill jag tillägga att kompisarna aldrig ska vara UNDER studsmattan…

  Tyckte det var en självklarhet för 10-åriga barn och hade därför inte en tanke på att informera om det. Men ack så jag bedrog mig.

  Tack för en riktigt bra blog. Kram!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *