Hem » Alvedon och Ipren till barn – dosering mot smärta och febernedsättande

Alvedon och Ipren till barn – dosering mot smärta och febernedsättande

Alvedon och Ipren är kanske de mest använda läkemedlen till barn i hemmet. De används mot smärta och som febernedsättande. Men vilken dosering ska man använda? Kan man kombinera dem, och vilka biverkningar finns det?

Alvedon, Ipren eller båda?

Alvedon innehåller paracetamol. Paracetamol säljs även med andra varumärken som Panodil, Pamol och Pinex exempelvis. Paracetamol är smärtlindrande och febernedsättande, men ingen har egentligen lyckats förklara verkningsmekanismen, vilket är rätt intressant med ett så välanvänt läkemedel.

Biverkningar av paracetamol

I rekommenderade doser har paracetamol inte mycket biverkningar. Man ska dock passa sig för att ge paracetamol varje dag under lång tid eftersom det dels inte brukar vara så effektivt då, dels kan man få huvudvärk när man försöker sluta.

Vid en svår överdos av paracetamol får man svåra leverskador, som kan vara livshotande och leda till behov av levertransplantation inom några dygn. Det finns motgift som fungerar om det ges innan man fått symtom på leverskada. Om ett barn fått i sig mer än 175 mg paracetamol per kilo kroppsvikt som engångsdos finns risk för leverskada. Har det hänt, ge medicinskt kol och sök barnakuten. Se framförallt till att förvara paracetamol på barnsäkert ställe.


Vågar jag ge Alvedon?

Jag tycker ändå att du ska våga ge ditt barn paracetamol, men bara när det behövs, och i rätt doser. Feber i sig är inte farligt för barn och vid feber behöver du oftast inte ge något läkemedel för att få ner febern. Undantaget är om barnet är väldigt slött och inte orkar få i sig vätska.

Om barnet har ont ska du absolut ge smärtstillande, och då är Alvedon det bästa alternativet. Tyvärr är doserna som står på paketen lite för låga för att vara effektiva. Doserna bör vara 10-15 mg per kilo kroppsvikt vid upprepad dosering. På barnakuten ger man ofta en ännu högre dos som engångsdos eller första dos.

Ett barn som väger 5 kg bör få 50-75 mg paracetamol per dos. Det innebär en 60 mg supp eller eller 2-3 ml flytande Alvedon 24 mg/ml.

Ett barn som väger 10 kg bör få 100-150 mg paracetamol per dos. Det innebär en 125 mg supp eller 5 ml flytande Alvedon 24 mg/ml

Ett barn som väger 15 kg bör få 150-225 mg paracetamol per dos. Det är säkert att ge en 250 mg supp eller 8 ml flytande Alvedon 24 mg/ml eller en 250 mg munsönderfallande tablett.

Ett barn som väger 20 kg bör få 200-300 mg paracetamol per dos. Det innebär en 250 mg supp eller 10 ml flytande Alvedon 24 mg/ml eller en 250 mg munsönderfallande tablett.

Alvedondoserna håller i 6-8 timmar, så ge Alvedon 3-4 gånger per dygn om smärtan håller i sig.

Ipren till barn

Ipren eller ibuprofen är en antiinflammatorisk, smärtstillande och febernedsättande medicin. Om man har särskilt behov av den antiinflammatoriska effekten, som vid ledinflammationer hos barn, väljer man ofta Ipren i första hand. I övriga fall väljer man som regel Alvedon, eftersom Ipren även i rätt dos i mycket ovanliga fall kan ge allvarliga leverbiverkningar och också det fruktade Reyes syndrom.

Särskilt vid vattkoppsinfektion bör man vara försiktig med Ipren på grund av ökad risk för Reyes syndrom.

Ipren supp svider ofta en del, så flytande är att föredra. Här kan du följa doseringsinformationen på förpackningen som är helt riktig (7,5 mg/kg tre gånger dagligen).

Kombinera Alvedon och Ipren till barn

Om man klarar sig med bara Alvedon eller Ipren är det bäst ur biverkningssynpunkt. Risken för ovanliga, oförutsägbara biverkningar ökar när man kombinerar två läkemedel.

Det är dock ingen ökad risk för vanliga biverkningar vid kombinationsbehandling, så om barnet har mycket ont och bara Alvedon inte hjälper så kan man kombinera Alvedon och Ipren i några dagar.

Särskilt vanligt är det att ha så ont vid blåsor i munnen då man kan behöva ge en kombination för att barnet överhuvudtaget ska kunna dricka.

Sammanfattningsvis:

Använd bara Alvedon eller Ipren när det verkligen behövs, ofta när barnen har ont.

Använd helst bara Alvedon.

Överdosera aldrig Alvedon, och om det händer, ge kol och sök barnakuten.

Kombinera Alvedon och Ipren om det verkligen behövs.

Läs mer:

Feber hos barn – är 40 grader farligt?

Öroninflammation (otit) eller ont i örat hos barn  – symtom och behandling

Blåsor i munnen hos barn

Få i barn medicin när barn kräks eller vägrar ta flytande penicillin

Feberkramp eller feberfrossa hos barn

Knöl på halsen, bakom örat, i nacken hos barn – lymfkörtel eller annat?

Lunginflammation hos barn – symtom och behandling

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *