Hem » Fördelar och nackdelar med vattkoppsvaccin

Fördelar och nackdelar med vattkoppsvaccin

Vaccin mot vattkoppor är effektivt men ingår inte i det svenska allmänna vaccinationsprogrammet.  Det ingår däremot i andra länders allmänna vaccinationsprogam, USA har vaccinerat mot vattkoppor sedan 1995, först med en dos, och sedan 2006 med två doser.

Vaccin mot vattkoppor skyddar amerikanska barn väl

I USA uppskattar man att ungefär 4 miljoner personer varje år fick vattkoppor innan vaccinationen infördes. Av dem sjukhusvårdades 10 000 och 100 personer dog. Under den tid man gav en dos vaccin minskade vattkoppsfallen med 90%, sjukhusvårdade fall med 88% och dödsfallen med mer än 65%.

Eftersom vattkoppor fortsatte att spridas hos barn vaccinerade med en dos vaccin började man ge två doser vaccin 2006. Vattkoppsfallen minskade i två studerade områden av USA med mellan 65 och 76% under åren 2006-2010. Av de sjukhusvårdade vattkoppsfallen i den här studien var ingen vaccinerad.

Hjälper vattkoppsvaccin om man redan är smittad?

Det finns bara enstaka vetenskapliga studier som studerat den frågan, och de är inte av särskilt hög kvalitet. Så noga räknat vet vi inte. I de studier som finns har man sett en minskning av risken för att få vattkoppor efter att ha blivit smittad, om man fått vattkoppsvaccin inom tre dagar efter smittotillfället. De som ändå utvecklade vattkoppor efter vaccinationen fick mildare sjukdom än de som inte fått vaccin efter smittan.


Skyddar vaccinet mot bältros? 

Som ni kanske minns orsakas bältros av vattkoppsvirus, som vilat i nervcellsknutor och återaktiveras när immunförsvaret mot vattkoppor någon gång i livet blir för svagt. Vattkoppsvaccinet är ett levande försvagat vaccin, som precis som vattkoppsvirus lägger sig och vilar i nervcellsknutor.

Vattkoppsvaccinviruset kan alltså orsaka bältros, men gör det mycket mer sällan än det vilda vattkoppsviruset.

Men för människor som redan har vilt vattkoppsvirus i kroppen (de allra flesta av oss), så är det troligen bra att barnen inte vaccineras. Det är nämligen så att varje gång vi träffar på vattkoppsvirus genom att träffa något barn med vattkoppor så aktiverar det vårt immunsvar mot vattkoppor och minskar risken för bältros. Hängde ni med?

Den vaccinerade har (åtminstone i unga år) mindre risk för bältros än den ovaccinerade. Vaccination av alla barn ökar dock teoretiskt sett risken för att personer som redan haft vilda vattkoppor ska få bältros. Det finns dock flera studier kring om det här verkligen har skett i vaccinerade befolkningar som kommit till olika slutsatser. Vissa menar att man absolut sett en ökning i bältros hos äldre relaterad till barnvaccination, andra menar att den ökningen började innan man började vaccinera och inte är ett resultat av vaccination.

Finns inte vaccin mot bältros då? 

Jo, av två typer. Dels Zostavax som är vattkoppsvaccinet i högre dos. Det är måttligt effektivt. Dels det nya Shingrix som är ett icke levande vattkoppsvirusvaccin som skyddar mycket bättre. Det är godkänt av läkemedelsmyndigheterna i både USA och EU, men finns idag (juni 2018) ännu inte att tillgå i Sverige.

Allmän vaccination mot vattkoppor skyddar de svagaste mot svår sjukdom

Så är det otvetydigt. De svagaste patienterna, med allra sämst immunförsvar, som löper stor risk att dö av vattkoppssjukdom, och som inte själva kan bli vaccinerade, de skulle bli skyddade genom flockimmunitet av en allmän vaccination mot vattkoppor. De blir redan det i exempelvis USA.

Läs mer om flockimmunitet här. 

Om många men inte alla barn vaccineras mot vattkoppor kanske fler vuxna blir sjuka

Det sägs allmänt att barn får så lindriga vattkoppor medan vuxna alltid blir sjukare. Jag vet inte jag. Jag tvivlar inte på att vuxna kan bli svårt sjuka i vattkoppor, absolut inte, men jag ser många barn som blir svårt sjuka i vattkoppor också. Och de flesta sjukhusvårdade för vattkoppor i Sverige är antingen små barn eller mycket gamla (de gamla vårdas framförallt för bältros). Och de få dödsfallen vi har drabbar ibland barn.

En risk med att vaccinera många, säg 40-60%, barn, men inte alla mot vattkoppor är att risken för att ett barn går igenom barndomen utan att få vattkoppor ökar. Då skulle vi  kunna få flera som får sin vattkoppssjukdom först i vuxen ålder, och om det då stämmer att de blir sjukare så vore det en nackdel.

Vilka biverkningar finns med vattkoppsvaccin barnet som får vaccinet? 

OK. Massa teoretiska nackdelar för andra människor om man vaccinerar barn mot vattkoppor. Men för det enskilda barnet då? Som med alla levande vaccin så kan man få en minisjukdom 2-3 veckor efter sprutan. Några enstaka vattkoppor, kanske en släng feber. I mycket sällsynta fall har man sett en svår vattkoppssjukdom på grund av vaccinet, och då hos barn med nedsatt immunförsvar, (t ex på grund av en akut leukemi) men där det inte varit känt.

Ont, rött och lite svullet där man stuckit dygnet efter vaccination är också vanligt.

Sammanfattningsvis: 

För ett immunfriskt barn innebär vaccination med två doser vattkoppsvaccin ett stort skydd mot vattkoppssjukdom, och ett i princip fullständigt skydd mot svår vattkoppssjukdom. Barnet får, åtminstone under uppväxten, mindre risk för bältros. Vi vet inte idag om påfyllnadsdoser av vaccin i vuxen ålder kommer att behövas. Vanliga biverkningar är ont vid stickstället och enstaka vattkoppor 2-3 veckor efter vaccination.

Vaccinet rekommenderas till barn med sjukdomar där man senare löper risk att sätta in immunhämmande behandling, förutsatt att de inte haft vattkoppor. Det rekommenderas ibland till syskon till barn med kraftigt nedsatt immunförsvar. Även tonåringar som inte haft vattkoppor brukar ofta rekommenderas vaccin. Men ingen av dessa rekommendationer är att likställa med ett vaccinationsprogram. Vaccin mot vattkoppor kan man köpa på vaccinationscentral.

Allmän vaccination mot vattkoppor är infört i många länder, men Sverige väntar än så länge.

Läs mer: amerikanska folkhälsomyndigheten CDC om vattkoppsvaccin

Läsa mer? Här hittar du fler inlägg om vattkoppor och vaccinationer

Därför tycker jag inte om vattkoppspartyn

Vattkoppor hos bebisar och barn – om smitta, symtom, inkubationstid och vad som lindrar 

MPR-vaccin eller trippelvaccin, om vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund

TBE vaccin (fästingvaccin) och skydd mot fästingar till bebisar och barn

HPV-vaccin mot livmoderhalscancer och kondylom

Alla inlägg om vaccination hittar du här

47 kommentarer till “Fördelar och nackdelar med vattkoppsvaccin”

 1. Min stora barn hade vattkoppor när lillsyskonet var två dagar gammal. Det stora barnet hade inte några större besvär och ganska få antal vattkoppor. Detta var 2008, så de är nu 17 respektive 12 år gamla, men den yngre har ännu inte haft vattkoppor vad vi vet. Jag har hört med vårdcentralen om test och vaccination, men de ville vare sig göra det ena eller andra. Barnet har varit utsatt för vattkoppor i förskolan, men kan inte minnas några större epidemier och vi har heller inte aktivt försökt smitta hen. Funderar på att uppsöka en vaccinationsmottagning. Är det din rekommendation? Och ska vi i så fall ta ett test först, eller är det lika bra att vaccinera utan att testa först?

  1. Hej!

   Jag skulle uppsöka en vaccinationsmottagning men för att inte vaccinera i onödan kan det väl vara en bra idé att ta prov först.
   Cecilia

 2. Hej!

  Vi funderar starkt på att vaccinera vår dotter som är drygt 18 månader mott vattkoppor. Jag är gravid med vårt andra barn och är just nu i v 32. Har haft vattkoppor själv i 20-årsåldern men mycket lindrigt, endast några få blåsor. Om vi vaccinerar vår dotter och hon får en “minisjukdom” med vattkoppor av vaccinet, finns det då någon risk att jag (och barnet i magen) kan bli smittat om min egen vattkoppssjukdom var så pass lindrig att jag inte utvecklade full immunitet?

  1. Hej Anna!

   Finns ingen som helst risk att hon kan smitta dig med vaccinviruset. Det är alltför försvagat för att kunna smitta.

   Hälsningar

   Cecilia

 3. Hej! Om jag vaccinerar mina barn, i detta fallet döttrarna, är det högre risk om de själva får barn att de barnen blir utsatta för vattkopporna som mycket små? Eller är det en myt att barnen får mammans immunitet (om mamman har haft vattkoppor)? Eller ”ärver” barnet mammans immunitet efter vaccinet?

 4. Hejsan! Min son är 8 år gammal och fick vattenkoppsvaccinet för 2 veckor och 3 dagar sedan. Direkt på kvällen efter ca 12h efter att han fått vaccinet fick han utslag. Små kliande prickar (liknar inte vattenkoppor) över hela rumpan och nedre ryggen. Vi har behandlat utslagen med salva och kortison. Men utslagen blir bara värre och sprider sig så att han nu snart har det över hela kroppen. De kliar väldigt mycket och han vaknar också nattetid av detta. Vad kan detta bero på?

 5. Hej! Våra barn 2 och 5 går på ett dagis där man igår skickade hem ett barn med troligen vattkoppor. Man hade sett utslag som man gissade var vattkoppor. Nu funderar vi på att åka och vaccinera barnen direkt. Inkubationstiden är ca 14 dagar om jag förstår det rätt. Är det en bra idé att vaccinera även om barnen redan blivit exponerade mot viruset men inte än insjuknat. Ps. I din artikel ovan skriver du att med människor som redan har det vilda viruset inte ska vaccinera sina barn. I stort sätt alla föräldrar bär på det vilda viruset. Undrat om det blivit något knas med orden i det stycket. Med människor, syftade du på barn som redan haft vattkoppor?

  1. Hej! Det menar jag inte. Det kan finnas nackdelar på befolkningsnivå för dem som har det vilda viruset (typ alla i Sverige) att barnen vaccineras, men det gäller inte på familjenivå. Man kan vaccinera direkt efter exposition, det kan ha effekt, men ingen garanti för det.

 6. Hej, vi funderar på att vaccinera vår son på 2 år. Detta för att han dels precis genomgått väldigt jobbiga höstblåsor och även för att skydda hans lillebror på 8 månader. Min fråga är om hur snabbt de blir skyddade? När har vaccinet effekt?

  1. Många har skydd inom några veckor, men vissa missar skyddet på första sprutan och behöver andra sprutan för att få skydd. Den kan man ge efter 4-6 veckor.

 7. Hej,
  Min son fick ett par koppor när han var ca 3 månader, i samband med att andra i familjen fick det. Vi fick då av läkare veta att det inte var säkert att han skulle bli immun eftersom han fått det så tidigt och fortfarande hade sitt skydd från mig. Han är i dag snart 6 år och klarat sig undan minst 3 omgångar på förskolan.
  Nu till min fråga? stämmer det att han kanske inte är immun samt går det att testa om han är det?
  Jag har frågat vårdcentralen men fick bara svar att de inte gör sånt som bara är förebyggande.

  1. Han kan absolut vara immun. Du kanske kan byta vårdcentral till någon som inte är så pressad att de prioriterar bort allt som inte är akut sjukdom? För förebyggande arbete ingår absolut i vårdcentralers uppdrag, men det är klart att de får prioritera bort det om de inte har resurser att ta hand om akut sjukdom.

 8. Jag är 22 år och vaccinerade mig nyligen mot vattkoppor! På vaccinations byrån så sa dem att vaccinet inte alls är levande! Så det som ni skriver i denna text är fel! Sen sa dem också att det i nuläget är oklart om en person som är vaccinerad mot vattkoppor kan få bältros! Det vet man inte i nuläget! Barn tar sprutorna med ett års mellanrum vuxna med sex veckors mellanrum! Så jag föreslår att ni förnyar denna sida! Sen tycker jag ni vore lägga till att vaccinet inte är hundra procent skyddande! Tror det skyddar till 95% och åker man ändå på det så får man mildare symptom! Så som sagt mycket har hänt med det vaccinet!

  1. Hej Fanny! Vaccinationsbyrån hade tyvärr fel. De två vacciner som finns mot vattkoppor (i Sverige Varilrix och Varivax) är båda levande försvagade vacciner. Det kan du till exempel se i FASS https://www.fass.se/LIF/product?nplId=19941017000073&userType=0) Det är helt klart att vaccinerade människor kan få bältros, även om det är ovanligt. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19773676. I fråga om skyddseffekt så har jag valt att inte presentera några procentsatser, då de varierar lite mellan olika studier.

  1. Nej, inte om de verkligen är vaccinbiverkan. Men man kan aldrig vara 100% säker på att barnet inte utsatts för vattkopssmitta så att de i själva verket är “vilda” vattkoppor. Därför är det bra att vara försiktig om man träffar någon som absolut inte får bli smittad, typ ett barn under pågående cancerbehandling t ex.

 9. Jag fick lägga MÅNGA timmar på att hitta någon som ville vattkoppsvaccinera min dotter (2 år 7 månader). Vårdcentralen hänvisade till vaccinationsmottagningarna, de 4-5 sådana jag kontaktade i vår stad och grannstäderna slog närmast chockat ifrån sig; de vattkoppsvaccinerar bara vuxna (i vissa fall barn från 10 år) och hänvisade till vårdcentralen… Moment 22. Till slut hittade jag ett BVC i Göteborg, tio mil bort, som gärna tog emot oss, och som tyckte att det var självklart att jag skulle vattkoppsvaccinera. Märkligt att det kan vara så enorm skillnad inom samma vårdregion.

 10. Väldigt bra sida! Du skrev för ett tag sedan att barnet inte smittar efter vaccinering men att man ändå skall undvika att träffa personer med sänkt immunförsvar eftersom barnet även kan ha fått vilt vattkoppor. Är det endast vid symptom på sjukdom, dvs. om barnet har feber eller blåsor som man skall undvika träffa personer som inte “får” bli smittade (personer som får cellgiftsbehandling t.ex.)? Om man vill vara extremt försiktig, vilken är den längsta tiden man skall hålla ett vaccinerat barn “borta” från en extremt infektionskänslig person?

 11. Om barnet vaccineras nu och man är rädd för att det ska bli smittat i vuxen ålder, kan man inte ge honom ytterligare en dos i t ex tonåren då?

 12. Hej. Tack för mycket bra info! Jag är 46 år gammal mamma och min 2 åring son har börjat precis på dagis. Jag hade aldrig haft vattkoppor och är jätte rädd att bli smittad. Risken är ju stor nu. Funderar på att vaccinera mig. Vet inte om det räcker att kanske vaccinera bara mig eller bara min son? Ska vi ta vaccin båda?

 13. Här i Colombia ingår vattkoppsvaccin i det allmänna vaccinationsprogrammet, så vår son är vaccinerad. Även rotavirus ingår. Och gula febern, men det är ju inte så aktuellt i Sverige.

  Men jag tycker att det verkar som att svenska vaccinationsprogrammet har lite “dålig täckning”, att det är många vaccin som utelämnas?

 14. Övervägde att vaccinera sonen mot vattkoppor, men det blev aldrig av och när sonen väl fick vattkoppor var det ganska lindrigt.
  Min sambo fick vattkoppor när han var 20 år (frisk och vältränad), han blev väldigt sjuk och inläggning på infektionsklinik övervägdes.

 15. Vi har vaccinerat våra barn men bara med en dos. Vaccinering är gjord kring 15-18 månader och när det första fick var det fortfarande oklart om det skulle vara en eller två, sedan gjorde vi samma sak med nästa barn. Jag hittar ingenting om när man ska fylla på – vet du möjligen vad som har diskuterats? Funderar också på vad som händer om de en dag blir gravida. Ena barnet fick troligen bältros ett tag efter sin vaccination (flera barnläkare tittade, men oklar diagnos). Om man fått bältros efter vaccination, är man mer benägen att få det vid framtida infektioner i barndomen?

  Tack för en strålande informativ blogg!

  1. Doktor Cecilia

   Jag skulle nog ge en till dos. Finns mig veterligen inga riktlinjer om när, när man bara fått en dos till att börja med. Så nu kanske.

  2. Tack för svar! Har du möjligen någon uppfattning om detta också: Om man fått bältros snabbt efter vacccinationen och alltså har det aktivt i en nervknuta, är man benägen att få bältros flera gånger eller kan det vara så det somnar till ett tag? Det verkar ju trots allt väldigt ovanligt att få bältros som barn.

   Tusen tack för svar!

 16. Många jag känner tjatar att jag med flit skall smitta min treåring med vattenkoppor enligt tradition. Jag vill dock inte det. Vad tycker du om detta?

 17. Hejsan.

  Tack för inlägget. Om barnet får en släng av mini-vattkoppar efter vaccination. Är det smittsamt då? Ska barnen vara hemma från förskolan?

  Ha en fin vecka!

  1. Nej, inte smittsamt. Men man ska undvika personer med mycket dåligt immunförsvar (inklusive barnsjukhus) eftersom det KAN vara vanliga vattkoppor som barnet råkat få samtidigt.

 18. Tack för jättebra inlägg! Jag lyssnade på Studio Ett den 28 juni, där smittskyddsläkare Åke Örtqvist uppmanade till försiktighet. Hans argument var att risken med att vaccinera sitt barn i ett land där de flesta inte är vaccinerade (till skillnad från USA) är att vi inte vet hur länge vaccinet har effekt, och att man då kan få vattkoppor i högre ålder eftersom viruset finns överallt i samhället. Vad tror du om det? Och en annan fråga: brukar barnläkare vaccinera sina egna barn mot vattkoppor?

  1. Fråga nr 1: jag tycker Åke är klok men är inte säker på att han har rätt i att den vaccinerade riskerar vattkoppor som äldre. Kan lika gärna bli så att man boostar sitt försvar genom att träffa på vilda vattkopppor.

   Några av mina barnläkarkolleger har vaccinerat barnen mot vattkoppor, andra inte. Till skillnad från vaccinerna i allmänna vaccinationsprogrammet: vet inget vi barnläkare eller blivande dito är så noga med som att våra egna barn är fullvaccinerade med grundvaccinationerna. Och här i Sthlm är kollegerna extremt noga med TBE-vaccin för egna barn också.

 19. Tusen tack för ett superbra inlägg och bloggen rekommenderar jag till alla jag känner!

  Vår dotter är 10 månader och förra veckan var vi på läkarundersökning på BVC. Jag frågade då om detta vaccin (utifrån ditt första inlägg) och läkarens svar var: “Sånt gör vi inte här!” Och hen menade att det var väldigt dyrt och att det inte fanns någon garanti för att det funkade. Hen visste dock inte vad “väldigt dyrt” var och jag kände mig lite idiotförklarad. Vart vänder vi oss om vi vill vaccinera vår dotter eller i alla fall rådgöra med en läkare?

  Återigen tusen tack för en superbra blogg!

  Mvh Ulrika

  1. Nä, de flesta BVC vaccinerar bara i allmänna vaccinationsprogrammet. Vilket jag tycker är bra faktiskt. Men resevaccinationsbyråer eller vårdcentraler kan ge andra vaccin, fast vårdcentralerna har dem ofta inte hemma.

 20. Vi har vaccinerat båda våra barn, när yngste sonen fick sin andra dos härom dagen berättade mun man hur ssk hade stuckit och jag blev lite fundersam, det lät som om hon lagt injektionen intramuskulärt istället för subkutant, kan det finnas någon risk med det? Huruvida den lades fel el inte lär vi aldrig få reda på men jag kan inte riktigt släppa tanken… Tack för en superb blogg!

 21. Tack för bra inlägg. Funderar starkt på att vaccinera vår unge. Jobbar själv på infektionsklinik som Ssk och tror nog generellt barn och vuxna blir “lika” sjuka (då pratar jag om dem som inte behöver vård) men att vuxna är mer ömkliga och kan också berätta om sin vattkoppserfarenhet vilket små barn inte kan. Kanske är det en anledning till hörsägen att vuxna blir sjukare. Nu har jag ändå två frågor trots ditt mkt informativa inlägg. Hur länge är man immun? Jag tänker att om vår dotter bli vaccinerad, växer upp och vill skaffa barn hur tänker man då? Jag har för mig att det inte är så bra att få vattkoppor när man är gravid. Om immuniteten inte är livslång dvs. Usch vad rörigt det här blev. Hoppas du förstår min tankegång.

  1. Mycket bra fråga. Som jag förstår det har man inte så lång uppföljning på tvådosvaccination att man säkert kan svara på din fråga. Alltså man vet inte hur länge skyddet varar och om man behöver påfyllnadsdoser.

   Precis som du säger är vattkoppor under graviditet väl värt att undvika, både för mamma och foster.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *