Hem » Förkyld bebis – snorig och täppt i näsan – hur hjälpa?

Förkyld bebis – snorig och täppt i näsan – hur hjälpa?

Första gången man som förälder ska ta hand om en förkyld bebis kommer många frågor. Vad ska man göra? Kommer bebisen klara av det här? Och det är väl inte RS-virus… Som barnläkare är jag inte alls lika intresserad av om det är RS-virus eller inte, jag är intresserad av två saker: orkar bebisen äta och har den svårt att andas. Och jag vet att med mycket enkel vård så klarar i övrigt friska spädbarn av förkylningar alldeles utmärkt.

Kan bebisen andas? Kan den äta?

Förkylda bebisar  som har svårt att andas och inte kan äta kommer ofta till barnakuten. Det är förstås helt riktigt, om din bebis inte kan äta och du inte vet vad du ska göra åt det är det helt riktigt att söka vård. Men som tur är behövs det ofta inte så mycket för att hjälpa bebisen, och det som oftast behövs kan du göra hemma.

Det är i själva verket så att både andningsproblem och matningsproblem ofta beror på något så banalt som nästäppa. Det första som händer om ni kommer till barnakuten (förutom väntetiden…)  är att sjuksköterskan gör en “nästoalett”. I de allra flesta fall kan spädbarnet både äta och andas därefter och många kan gå hem utan att träffa läkare. Det vill säga, om du läser färdigt det här inlägget finns det stor chans att du slipper söka barnakuten med din bebis!

Varför är då nästäppa så handikappande hos just bebisar?

1. Bebisars näsor är trånga och täpps därför lätt igen av snor och slem och svullna slemhinnor vid förkylningar, både med RS-virus och andra virus.

2. Spädbarn, upp till ca 6 månaders ålder, kan bara andas genom näsan, inte genom munnen.

3. Spädbarn kan och måste andas samtidigt som de äter (ammas eller flaskmatas). Om näsan är täppt släpper de bröstet eller flaskan och får inte i sig mat.

Det är ju fantastiskt fascinerande det där sista tycker jag, att de kan dricka och andas samtidigt! Konsekvensen är dock att en nästäppt bebis varken kan andas eller äta.

Att göra rent en spädbarnsnäsa

Det finns nässugar att köpa i handeln. De fungerar bra. Inom barnsjukvården gör man oftast tvärtom. I stället för att suga ut snoret spolar man ned det i svalget. Vanligast är att använda steril fysiologisk koksaltlösning men även saltvattenspray fungerar bra.

Nässug är bra när bebisen är täppt i näsan.

Spädbarns näshåla är ganska stor (även om den är trång). Därför räcker det inte att droppa bröstmjölk eller kolksaltlösning i näsan.  Du behöver skölja igenom näsan. Oftast går det åt en eller två milliliter per näsborre. En plastspruta utan spets är utmärkt för ändamålet, finns på apotek. Håll i bebisens huvud med vänster hand (om du är högerhänt) och spola rakt in, inte uppåt, i näsan med andra handen. Bebisen kommer frusta och hosta och fräsa ut en hel del upplöst snor, en del sväljs. Det kan kännas läskigt men är inte farligt. Fortsätt tills det känns som att näshålan är ren.

Viktigt att veta är också att nässkiljeväggen är smärtkänslig, men inte näsvingen. Det betyder att du ska undvika nässkiljeväggen (innerväggen av näsan, mot den andra näsborren), medan du kan trycka sprutan eller sprayflaskan mot näsvingen (den yttre delen av huden runt näsborren) utan att det gör ont.

När ska jag åka till barnakuten med en förkyld bebis?

Om en förkyld bebis även efter näsrengöring får kämpa för att orka andas och har svårt att äta är det dags att åka till närmaste barnakutmottagning. Ta med några smörgåsar till dig själv och en bok om bebisen somnar för många har långa väntetider. Och var toknoga med handhygienen där, för där finns mycket magsjuka…

När ska jag söka vårdcentralen med en förkyld bebis?

Om en förkyld bebis kan andas och äta men är extra gnällig och kanske har lite feber kan den ha fått öroninflammation, som hos spädbarn alltid behandlas med antibiotika. Ge smärtlindring med Alvedon och prova gärna att låta barnet sova lite upprätt, kanske i babyskyddet. Gå sedan till vårdcentralen på morgonen efter för att kolla om det finns någon öroninflammation.

Om en bebis under tre månader har feber över 38,5 grader är det också läge att söka läkarvård. Tidigare har det varit rekommenderat att barnläkare ska se de här barnen, åtminstone i Stockholm, men nu är det bestämt att vårdcentralen även ska bedöma spädbarn med feber.

Läsa mer?

81 kommentarer till “Förkyld bebis – snorig och täppt i näsan – hur hjälpa?”

 1. Pingback: Feber hos bebis och barn - vad göra och när är febern för hög?

 2. Tack Doktor Cecilia för denna otroligt viktiga information! Att det finns människor som du som tar sig tid att skriva såhär tycker jag är fantastiskt!
  Jag trodde att bebisar kan andas genom munnen och att det funkar att droppa koksalt. MEN så hade jag vett nog att googla på bebisar och täppta näsor och fick fram din text! Vilken skillnad det gjorde för min tvåmånaders. Från jättekämpig andning till “plopp” och så kom värsta klumpen ut varefter han började jollra glatt och kunde sova vidare. Jag tog som du skrev en doseringsspruta som jag hade hemma och slängde ihop lite fysiologisk koksaltlösning. Senare idag ska jag gå och handla lite Nezeril till min tvååring.

 3. Hej! Nu har jag tagit till den “resoluta nässjöljen”, men efteråt oroat mig för om jag varit för resolut, dvs spolat för snabbt/hårt. Hur vet man att inget vatten hamnar i luftvägarna/lungorna? Hon hostade och fräste inte som det står i artikeln utan såg mest chockad ut. Rädd att ställa till något…

  1. Det behöver du inte vara. Barnet har hostreflex som gör att vattnet inte hamnar i nedre luftvägarna. Troligen gav du inte så mycket att det kom ner i svalget.

 4. Ska bebisen ligga på rygg eller sitta när man sprutar in sköljningen för bästa effekt? Tack för tipsen, nässköljningen har funkat jättebra hittils vid behov. Men nu får jag inte bort snoret/slämmet, det verkar sitta längre bak och täpper till så att hon inte vill/kan amma. Hon är 9 mån.

  Ett tips är att konsekvent säga “nu kommer det” eller liknande precis innan man sprutar in det. Förut vägrade min bebis, men nu funkar det bättre, nu när hon är med på det.

 5. Haha, jag struntar i snorsugar och sånt och sätter helt enkelt munnen om lilla bebisnäsan… Men nu har min 5-veckors inte så mkt snor att det liksom rinner. Maken använder också munnen men han blåser ner det istället (som man alltså gör inom sjukvården, kanske därför? För mig känns det ologiskt men jag förstår förstås att mina känslor inför det inte är.. Logiska!)

  1. Tja, det var ju också ett sätt! Om det passar för er är det säkert inte farligt.

  2. Jajjamen, den metoden kör jag också på bara. Ibland är man ju borta och inte har med sej hela kittet med prylar, bara o få tag på en näsborre o suga ut så mycket snor man kan. Rock’n’roll metoden 🙂

 6. Hej! Min dotter på snart sex månader är förkyld och har svårt att andas. Vi har som du skrev försökt att rensa näsan genom att “droppa/spruta” renässans i näsborrarna. Vi kör 1 pipett varje gång och det fungerar ok. Du skrev att man ska skölja på riktigt istället så jag tänkte försöka mig på det. Såg att det på apoteket nu finns något som heter Physiomer Baby Mist. Det verkar vara någon flaska som sköljer näsan lite mer, kan du rekommendera den? Känns smidigare om den fungerar lika bra som att spruta fysiologisk koksaltlösning.

 7. Får man tipsa att man kan beställa Rhinox 0,1 direkt från Norge? Apotekdirekte.no levererar till Sverige. Ta bort denna kommentar om det inte är ok.

 8. Hej
  vår lilla pojke är 2 veckor nu han är 1 månad förtidigt född och nu är han ganska så täppt i näsan som det låter iallafall han nyser väldigt mycket men inge snor eller något som kommer ut men har pillat lite i utkanten av näsborrarna med en tops där jag sätt snor är det vanligå att dom blir så täppta när dom är så små ? Och vad ska jag göra för åtgärder på en sån liten kille ? Mvh Daniel

 9. Tack för en otroligt bra blogg som jag läst runt på de senaste veckorna (sen jag började läsa om rotavirusvaccination som lillkillen, 11v, snart ska få).

  Lite snorkråkor är det enda vi har haft hittills men som vän av läkemedel vill jag vara förberedd på värre täppa och tackar därför för Rhinox-tipset – jag sökte en lämplig dosering då jag helt inofficiellt tänkt göra som Marlene.
  Så nu är jag beredd att blanda till när det behövs! /en annan apotekare

 10. Har inte läst alla inlägg så ursäkta om någon redan tipsat om detta. Jag har testat nässugar och droppa i bröstmjölk och koksaltdroppar som fungerade dåligt. Sen testade jag PHYSOMER BABY som jag köpte på kronans apotek, det är en flaska med en munstycke längst upp. Man trycker lätt på flaskan och har munstycket i barnets näsa, det kommer då en fin dusch eller nästan som duggregn och rensar. Kan inte bli bättre och det fungerar snabbt. Har tre barn och den minsta är bara 4 månader. Låter som jag är mutad att skriva om dom men det är en sjuktbra produkt!

 11. Hade inatt en tuff natt med vår täppta bebis som hade svårt att andas. Sköljde med renässans (mycket) och komplettterade därefter kuren med ett tips jag fick av min kompis, nämligen att ligga lite på ena sidan, detta eftersom det kvarvarande snoret då rinner lite till ena sidan inne i näsan och “frilägger” den andra sidan (det är väl inte avdelat vä/hö längre in i näsan va?). Kan någon kunnig bekräfta/dementera att detta funkar?

 12. Oerhört synd att produkten försvann. Det är den enda nässpray (0.1mg/ml) som jag som vuxen 38-årig man hade hjälp av utan att vakna med sandpapperskänsla på natten och utan att bränna som satan i näsan vid användning. Typ 3 ggr om året behövs det 1-2 dagar vid förkylning.

  Får väl göra som tipsat ovan och köpa 0,25-blandningen och späda ut med koksaltlösning.

 13. Tack för en mycket bra blogg! Som så många andra små dras mitt barn (tre månader) med långvarig nästäppa (utan synliga snorbusar). Jag skulle gärna vilja veta mer om den nästäppan läkarna tror kommer växa bort. Barnet är mycket frustrerat framför allt när det sover, vevar med armar, sparkar och gnyr, även i upprätt ställning. Inga huskurer fungerar, inte heller nezeril. Amning är det som (konstigt nog !?) fungerar bäst. Har läst om föräldrar vars barn har liknande problem, men syberspace saknar information från de medicinskt kunniga. Finns det någon hjälp för dessa små barn med täppta näsor?

  1. Det är nog bara att vänta tills de växer till sig och luftrören blir större! Undvik Nezeril vid långvarig nästäppa, annars kan slemhinnan bli beroende av den.

 14. Hej!
  Tack för en jätte bra blogg! Hoppas att du kan svara en ängslig mamma.
  Har använt Otrovin Baby pipetter à 5 ml. Doseringen är 2-4ggr per dag.
  Då min 3 månaders bebis är oerhört snorig har jag tömt en pipett fördelat på hennes 2 näsborrar för att spola rent. Trots detta hör jag hur det rosslar och bubblar. Fram tills att förkylningen fick fäste har hon haft mycket snorbusar och lindrigare besvär. Har då rensat näsan på samma sätt, 1 pipett ca var 4-5:e dag eller vid behov.
  Ber om tips av min BVC som nu varnar för att hon får för mycket salt i tarmarna.
  Så nu sitter jag här och är jätte orolig att jag under 2 månaders tid har gett henne för mycket salt.
  13 pipetter är förbrukade under 8 veckor.
  Om saltlösningen är farlig för tarmarna, varför står inte det på förpackningen?

  1. Hej! Det står ingen varning på förpackningen eftersom saltlösningen inte är farlig för tarmarna.

 15. Hej! Tack för en väldigt intressant och lärorik blogg! Jag tänkte fråga om nästäppa hos bebisar, vår dotter har varit nästäppt sedan en förkylning i juni och nu är det september! Vi kör nästoaletten i princip varje dag, absolut inte i onödan och väldigt sällan med snorsugen. Hon är 4,5 månad. Problemet är att hon inte kan sova på rygg, efter ca 40 minuter är näsan igentäppt och sömnen störd så hon sover på min mage ( kan då sova hela natten förutom att hon vaknar och äter). Det känns riskabelt med tanke på plötslig spädbarnsdöd men hon sover, dock sover inte jag särskilt bra. Är detta något som växer bort som vi kan vänta ut eller kan det vara någon allergi eller liknande? Något tips på hur dottern kan sova på ryggen när det inte finns näsdroppar till bebisar? Många frågor och är tacksam för tips!

  1. Vänta ut skulle jag säga. Kanske lite högläge på huvudändan av sängen, t ex med sängpuckar under benen vid huvudändan?

  1. Nej, det skulle jag inte göra. Bröstmjölk absorberas mer fullständigt när det hamnar på felaktiga platser som luftvägar medan modersmjölksersättning inte absorberas på samma sätt.

 16. Typiskt att jag gjorde just det för en kvart sedan o nu hittade denna bloggen!!! Vad kan hända då om ngt kan hända…rent officiellt ;)???

 17. Hur länge kan en bebis (barn under ett år) vara snoriga?! Finns det någon slags gräns för när man bör kontakta sjukvården även om allmäntillståndet är gott?

  1. Om allmäntillståndet är gott behöver du inte kontakta sjukvården alls. Med undantaget om det bara är en näsborre som är snorig hela tiden. Då kan man misstänka att det ligger något där och retar, en gammal ärta eller pärla eller så.

 18. Kan jag späda ut näsdropparna för barn från 2 år med koksalt, dra upp i doseringsspruta och droppa en droppe i vardera näsborre? Ja, till mitt barn under 2 år menar jag.

  1. Hej Marlene!
   Bra inlägg tycker jag. Jag brukar rekommendera detta, att hälla ut Nezeril 0,25mg/ml i en sked och späda med lika mycket koksalt, dra upp i spruta och ge 1-2 droppar i varje näsborra till täta spädbarn. Min erfarenhet är att det fungerar bra och kan i många fall vara skillnaden mellan att klara sin bebis rätt bra hemma och behöva besöka sjukvården. En får vara noggrann att det blir minst lika mycket koksalt som Nezeril bara, samt att en följer doseringsrekommendationerna i övrigt.

   Mvh
   Jimmy Celind, Läkare, Barnmedicin
   Drottning Silvias Barn- och Ungdomssjukhus, Göteborg

 19. Hej!
  Jag undrar om man kan ta till den “resoluta nästoaletten” vid varje amningstillfälle. Om man behöver spola med upp till 2 ml koksaltlösning i vare näsborre, varannan timme, blir det totalt ganska mycket koksalt som bebisen får i sig tänker jag. Min bebis är 8 veckor gammal och är täppt i näsan, inte alls kul 🙁

 20. Min Noah, 6 månader, har varit snuvig och täppt till och från sedan han föddes. Börjar fundera på om han är allergisk mot katterna. Har tagit upp det på bvc eftersom han varit snuvig på nästan varje kontroll men det är knappt att de lyssnar.. Hur är det egentligen, kan de bli allergiska redan som spädbarn?

  Gällande koksaltlösning så gjorde jag egen ikväll. 1 kryddmått salt till 1dl vatten, kan kokas upp och låta svalna men inget måste.

  1. Såvitt vi vet är det mycket ovanligt att nyfödda är allergiska mot katter. Men jag säger såvitt vi vet, det är inget vi brukar undersöka. Och jag skulle dessutom vara MYCKET skeptisk till att tolka “allergiprov” från så små barn då de inte är utvärderade för bebisar.

   Om han växer bra och mår bra i övrigt skulle jag låta katallergimisstanken förbli outredd. Det enda ni kan göra för att veta är att göra er av med katterna och städa ut alla katthår och se om det blir bättre. Hade sonen haft svår astma hade jag definitivt rekommenderat det. Men att göra sig av med katterna på grund av snuva till och från – nej. Det skulle jag inte gjort.

   Har nu räknat lite på koksalts densitet och koncentrationer. Din koksaltlösning blir lite för stark. Den bör bli 9 mg/mL, dvs 900 mg/100 mL (1dL). Koksalt väger 1,3 g/mL, vilket innebär att den rätta dosen är 0,7 mL (0,7 kryddmått) koksalt per 100 mL (1 dL)

  2. Hej
   nu är det en gaammal tråd men jag hoppas få svar ändå. Jag har provat att skölja rent näsan på min en månada bäbis men hon verkar se ut att drunkna när vattnet går in till munnen. Det är hemskt att se. Hon har det så jobbigt. Vad är det för fel jag gör. Hon är ofta täppt i näsan och då svullen också men är inte förkyld. Vad är det och hur kan jag hjälpa henne? Tacksam för svar!

  3. Du kanske kan ge lite mindre vatten? Om hon inte är förkyld så kanske du kan skölja lite mindre sällan.

 21. Hej!
  Tack för en väldigt fin och lärorik blogg! Jag har en fråga angående näs-sugen man kan köpa till bebisar. Har en 4 veckor gammal bebis med snorig näsa som jag använt denna till och finns det nån risk att jag kan ha sugit för hårt när jag användt den? Har i efterhand läst att man kan skada näsan på dom, men undrar vad det är som i såfall sker, är de slemhinnan eller nåt annat som det är fara för.
  Mvh, Emelie

  1. De nässugar man kan köpa är ju så stora att man knappast kommer in i näsan och kommer åt slemhinnan med dem. Vilket är bra och säkert. Jag bedömer dem som säkra. Om hon mår bra så mår hon bra. Lita på det.

 22. Jag kan bekräfta att bröstmjölk fungerar alldeles utmärkt om man inte har saltlösning hemma. Har gett vår lilla knodd ett par riktiga spolningar när hon varit tät i näsan under hennes första halvår och det har aldrig behövts någonting annat.

 23. Hej! Min 8-veckors bebis (han väger 6 kg) är förkyld och jag har gjort rent näsan med koksaltspipetter och snorsug (har varit försiktig och inte kört in den långt i näsan). Problemet är att det kommit lite blodstrimmor i snoret och det koksalt han fräst ut har varit lite rosa (blodblandat) en gång. Jag förstår att slemhinnorna kan ha skadats/blivit irriterade men nu är jag så orolig att detta kan leda till en allvarlig infektion… Vad kan jag göra (eller vad ska jag vara uppmärksam på) för att minska risken för att en infektion ska uppstå? Han äter, pinkar, bajsar, har ingen feber och är glad när han är vaken. Tacksam för svar! Med vänlig hälsning,/ Emma

 24. Hej,

  Jag har, sedan jag för ett par månader sedan läste originalinlägget, sköljt min bebis (snart 10 månader) näsa på föreslaget vis. Är väldigt tacksam för tipset då hon hatade nässugen och det i princip var omöjligt att få komma till och få rent i näsan med den. Hur som helst.

  Jag har använt mig av ACOs sårtvätt (ampuller, storpack). När jag nu skulle köpa hem den på nytt fick jag beskedet, från flera besökta apotek, att dessa utgått ur sortimentet. Gah! De små nässprayerna är ju inte lönt för detta ändamål (och blir dyrt!) – har du/ni något tips om motsvarande fysiologisk koksaltslösning till rimligt pris?

  Apotekaren på mitt lokala apotek föreslog en flaska av Natriumklorid som jag köpte (för han bekräftade att den skulle gå att använda för detta ändamål), men returnerade den dagen därpå (efter att ändå ha kollat upp den närmare). Det var ju vanligt koksalt (inte fysiologiskt), vilket väl inte går att använda (det är väl typ samma som det salt vi har i maten och helst bara ska ge i begränsade mängder till bebisar)? Stod iaf att den endast skulle användas för spolning/rengörning utvärtes. Dessutom var hållbarheten för denna stora flaska bara 48 timmar. Massa sköljande blir det då. 😉 Synd, för annars var det ju ett ekonomiskt alternativ.

  Så här är jag nu. Vore väldigt tacksam om du/ni, eller någon läsare för all del hade något förslag liknande ACOs sårtvätt – tack snälla på förhand! 🙂

  1. Det är samma koksalt som i maten. Fysiologiskt betyder i koncentration 0,9% dvs samma som i kroppen. Bebisar tar ingen skada av det och inte heller av normalsaltad mat.

   Synd att sårtvätten utgått. Man behöver inte skölja näsan om den inte är täppt och snorig förresten.

 25. det gör ONT att spola näsan med osaltat kranvatten. sköljer själv näsan vid förkylning och då måste man ha salt i. vet inte varför men, ph-värdet kanske?

 26. Hej! Vad gör saltet för nytta i koksaltslösningen? Är det skadligt att ibland använda kranvatten (till för övrigt friska och inte så små barn) till näsan?

  1. Intressant fråga! Farligt är det absolut inte att spola med kranvatten. Möjligen kan det dock, om det ligger kvar vatten på näsans slemhinnor bli annan typ av vätskebalans över slemhinnecellerna. Men vad det skulle innebära i praktiken vågar jag inte sia om. Vet inte heller om någon har undersökt om det blir någon skillnad.

 27. Hej!
  Jag och en vän som studerar till läkare har flera gånger diskuterat det här med att bebisar inte kan andas genom munnen.
  Beror det på reflexer eller anatomi?
  Jag vet ju att barnens anatomi möjliggör att de kan äta och andas samtidigt till skillnad från vuxna. Men samtidigt har jag svårt att förstå hur en bebis inte skulle kunna andas genom munnen pga av anatomin. De klarar ju uppenbarligen att skrika så luften kan gå ut genom munnen. Vad är det då som händer vid inandningen? Sker det en reflexsstryd slutning av mjuka gommen mot bakre tungbasen vid inandning? Hur fungerar det då bebisen gallskriker? Pausar bebisen skriket för att dra in luft genom näsan?
  Mvh Stina, logoped (som inte jobbar med spädbarn)

 28. Nä jag har frågat på apoteket har jag fått just svaret att man ska använda Renässans, på skoj tänkte jag nu att jag skulle maila och fråga och fick följande svar,

  Hej,

  Renässans näsdroppar är en steril, buffrad fysiologisk koksaltlösning.
  För vuxna, barn och spädbarn. På spädbarn/små barn appliceras några droppar i vardera näsborren, och det upplösta sekretet torkas eller snyts bort
  Otri- Baby saltvattenlösning är en steril isotonisk (samma saltkoncentration som finns naturligt i kroppen) lösning utan konserveringsmedel, med fuktgörande egenskaper. Saltvattenlösningen återställer fuktigheten när nässlemhinnan är torr och full av skorpor. Vid täppt näsa bidrar den till borttagande av snor och förbättrar andningen.Den är särskilt lämpad för att rensa näsan hos spädbarn och barn,
  *****************************************************************************

  Men visst är det just MYCKET vatten som gäller ? Vi har köpt sådana sterila sårtvätt (koksaltlösning 0,9%) dock är dom inte återförslutbara vilket är ett klart minus.

  1. Jag brukar också köpa sårtvätten. Det är klart mest ekonomiskt. Och till mina immunkompetenta barn hemma använder jag dem några dagar. Till skillnad från på jobbet, och vad jag skulle göra om mina barn hade dåligt immunförsvar och kunde bli sjuka av eventuellt tillväxande bakterier i de öppna förpackningarna.

 29. Renässans näsdroppar är väl en steril fysiologisk koksaltlösning? I så fall finns de att köpa på vilket apotek som helst, både som engångspipetter och som spray.

  1. Otribaby har bra storlek på sina pipetter (en pipett räcker till båda näsborrarna) och iom att man använder pipetten så behöver man inte hålla ren sprutan (de blir tröga efter en tids användning). Mina töser föddes prematurt och vi fick lära oss detta med näsrengöring redan på Neo om jag inte minns fel! Inte för att det behövdes (friska småpluttar) utan i förebyggande syfte!
   Om man vill vara lite miljömedveten så kämpar man på med sprutan och tvättar och har sig och då kan man köpa ampuller med Sårtvätt (t ex Aco:s), klippa av toppen så att sprutan precis går ner i ampullen, då kan man vända ampullen upp och ned och på så sätt få ur även de sista dropparna!

 30. Hur täppt ska det vara innan man vidtar åtgärder? Min 5-veckorsbebis verkar ofta ha slem i bakänden av näshålan (alltså mot svalget) framförallt på morgonen. Han tar bröstet lite långsamt och låter lite snorig men kommer igång med amning efter ett tag och andas då normalt. Har funderat på om jag borde göra något, men eftersom han både äter och andas har jag låtit bli…

 31. Fick tips från en annan barnläkare om att barnet kan sova i babyskyddet när de är nästäppta. Dock funkar ju inte detta om man har en bebis som måste vara nära även när hen sover, då kan man istället lägga extra kudde under bäddmadrassen så att bebis kommer högre upp med huvudet.

 32. Tack för ett bra inlägg. Det väcker några frågor för mig dock:

  Hur får man tag på “steril fysiologisk koksaltlösning”? Eller ska man använda något annat hemma? (Bröstmjölk får jag inte ut något överflöd av).

  Hur menar du med att spola rakt in, inte uppåt – det beror väl på om bebisen “sitter” eller ligger vilket som blir uppåt? (ursäkta om jag verkar löjligt oförstående). Menar du inåt mot kroppen och inte uppåt mot pannan?

 33. Tack för jättebra inlägg! Har just nu en förkyld 6-månaders hemma. Undrar bara vad du menar med att spruta rakt in och inte upp? Ska bebisens huvud vara liggande alltså?
  Min lilla tjej blir irriterad av slem i halsen och jag undrar om det finns något slemlösande, men det är kanske ett annat “inlägg”. Jag ska pröva detta med sprutan så kanske hon hostar upp från halsen också 🙂

  1. Det enda “slemlösande” som fungerar är mycket vätska. Finns inga fungerande läkemedel som påverkar slemmets konsistens.

  2. Slemlösande till små små barn? Jag har fått rådet att ge varm saft, för sockret blir slemlösande. Det har fungerat på alla mina tre barn, varav en hade RS-virus och låg inlagd på sjukhus i 10 dygn… Har inget medicinsk fakta bakom, heller inga andra vetenskapliga begrepp utan endast min magkänsla som mamma till tre. Högläge, för riktigt små i bilstolen, fungerade också bra. Nu kommer säkerligen alla tandläkare och tandsköterskor att bli galna över sockret, men det fungerar väldigt bra halv tre på natten när man börjar bli desperat…

 34. Om jag går in på ett apotek och ber om “steril fysiologisk koksaltlösning ” och en plastspruta utan spets – kommer de då veta vad jag pratar om och langa fram grejerna?

  1. Absolut! Be om en vanlig doseringsspruta (de brukar de flesta apotek aldrig ens ta betalt för). Steril koksaltlösning brukar finnas i babyshyllan men fråga annars.
   /apotekaren 🙂

 35. Måste också säga att många barnmorskor tycker att snorsugen är någonting man inte ska använda och förmedlar det som en sanning till nyblivna mammor. Det krävs rätt mycket råg i ryggen för att stå emot när man har en liten bebis och barnmorskan förmedlar just det du beskriver ovan, att man ska använda bröstmjölk för att få ordning på täppt näsa och att snorsugen inte rekommenderas eftersom det var lätt att göra illa barnet i näsan med den. Vet iofs inte om detta fortfarande gäller då det nu är fem år sedan jag hade en liten skrutt, men då var det så.
  Själv tyckte jag att snorsugen var väldigt bra (även om skrutten hatade den) och gjorde det som fungerade för oss – dvs sög ut snoret. Men man kände ju sig som en dålig mamma för att man låtit barnet bli förkylt och sedan kände man sig som en dålig mamma för att man rensade snoken på det för att livet skulle bli enklare.

  I och med ditt inlägg känner jag mig lite upprättad dock! 🙂

 36. Hej!
  Nezeril ska ta bort sina droppar/spray 0,1mg/ml vid årskiftet! Visste ni det? Du vet inte eller kan ta reda på om den ska bli receptbelagd istället? Tycker som du att den är guld värd ibland då den verkligen behövs!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *