Hem » Knöl bakom örat, på halsen eller i nacken hos barn

Knöl bakom örat, på halsen eller i nacken hos barn

Har du upptäckt en knöl bakom örat, i nacken eller på halsen hos ditt barn? Kanske är det en lymfkörtel, men ska den verkligen vara där så länge? Kan knutorna vara något farligt?

Knölarna är ofta lymfkörtlar

Ärtstora knölarna på halsen, i nacken eller bakom örat är nästan alltid lymfkörtlar. Lymfkörtlar finns även i armhålor, ljumskar, inne i magen och mellan lungorna. De sistnämnda kan man förstås inte känna med fingrarna. Lymfkörtlar upp till en centimeter i storlek i ljumsken, bakom örat, i nacken  eller på halsen är helt normalt och friskt.

Vad är lymfkörtlar?

Lymfkörtlar är en viktig del av immunförsvaret. De finns alltid där. I lymfkörtlarna finns lymfocyter, en sorts vita blodkroppar. Lymfocyterna blir fler vid infektioner, och därför växer lymfkörtlarna då.

Svullna lymfkörtlar

Vilande lymfkörtlar är ärtstora eller känns ibland knappt alls. Vid infektioner svullnar lymfkörtlarna och kan ofta bli upp till 2-3 cm i storlek. Någon månad efter infektionen krymper de ofta ihop igen. Ibland tar det längre tid.

I samband med och efter öroninflammation kan man ofta känna förstorade lymfkörtlar bakom örat.

Låt lymfkörtlar vila

Om man har känt en lymfkörtel på sitt barn kan det vara lätt att vilja kontrollera om den försvunnit. Varje gång man känner på lymfkörteln så retar man den lite, och då kan svullnaden ta längre tid att lägga sig. Det är därför smart att sätta ett kryss i kalendern, eller alarm på mobilen efter fyra veckor, och hålla sig från att känna under tiden. Om knölen är större eller fortfarande mer än två centimeter stor efter fyra veckor är det dags att söka vårdcentralen då.

Lymfkörtlar finns på halsen, i nacken och bakom öronen hos friska barn.
Kan knölar på halsen vara cancer? 

Det är extremt ovanligt att knölar på halsen, i nacken och bakom örat hos barn beror på cancer. Körtlar med cancer i (ofta lymfom, eller lymfkörtelcancer), är hårda, och till skillnad från friska körtlar så fortsätter de att växa hela tiden.

Läs mer:

16 kommentarer till “Knöl bakom örat, på halsen eller i nacken hos barn”

 1. Hej, jag är 13 och har fått en knöl precis bakom örat. Den är väldigt stor typ, 3-4 cm, den är hård men inte om. Det är också väldigt rött. Jag fick det för nån dag sen och min mamma sa att vi skulle checka upp det nästa dag, men är fortfarande lite orolig på vad det kan vara. Någon idé?

  1. Hej! Det låter klokt att kolla upp den imorgon när det blir vardag. Jag kan inte säga vad det är, det behöver man undersöka knölen för att veta. Det är alltid lite oroligt innan man vet och när man ska gå till läkaren.
   Hälsningar,
   Cecilia

 2. Jag är 11 år och jag har hittat en grej bakom örat sak sitter fast men inte växer vad är det? Blir lite orolig Snälla svara

  1. Hej!

   Det är omöjligt att säga för mig vad din grej är. Jag tycker du ska visa grejen för dina föräldrar eller för skolsyster. Kanske känner de igen vad det är och kan berätta för dig. Om inte kan dina föräldrar hjälpa dig att beställa tid hos en läkare som får undersöka vad det är.

   Vänliga hälsningar

   Cecilia

 3. Sonen 18 månader har sen han bara var några veckor haft stora lymfkörtlar på hals och i nacke och blivit sedd av doktor som konstaterat ofarliga lymfkörtlar. De känns alltid. Nu har jag hittat en knöl större än ett riskorn men mindre än en ärta ovanför ena nyckelbenet mot halsen till – är det ett “tillåtet ställe” på ett litet barn?

  1. Mellan riskorn och ärta låter väldigt snällt tycker jag. Typiskt fall för att kolla om fyra veckor och söka om den växt.

 4. Jag undrar lite över mer exakt var de kan sitta på halsen/huvudet. Kan de vara bakom örats nedre del ca en cm från själva örat? Jag vill inte känna så mycket om de är på skallbenet men de är på skallbenet eller alldeles brevid. (När sonen var några månader gammal såg jag en mindre “kula” bakom ena örat första gången.) Och nu för nästan fyra veckor sedan när han fick vattenkoppor (tre stycken vattenkoppor någon-några cm bakom örat) såg jag två större kulor. En i höjd med öronsnibben och en lite högre upp. Ca 1-1,5 cm från där örat sitter fast. Tänker att de är på skallbenet och där är väl inga lymfkörtlar? Eller är det precis i kanten till skallbenet?
  De har inte växt på fyra veckor utan snarare minskat något. Men inte till en halv cm som du skriver.

  Är jättetacksam för svar!

  1. Hej! Ja, de kan absolut sitta där. Och de kan ta lång tid på sig att minska, men om det går åt rätt håll så går det åt rätt håll, oavsett tempo.

 5. Hej! Nu på morgonen har min dotter fruktansvärt ont på halsen precis under örat. Det har svullnat till en markant förändring man ser hur svullet det är på långa avstånd. Vad kan det vara? Hon har inte ont i örat men hade ont i halsen för någon dag sedan men som gick över. Vad kan det vara?

  Mvh orolig förälder.

 6. Tack för en mkt bra, saklig o faktamässig info! Mkt uppskattat för oss som samarbetande föräldrar, då man som oss har 1 förälder som tenderar att få mer oro o ångest utifrån “worse case” innan fynd påträffats… Där jag råkar vara naturvetaren som beskylls känslokall innan kliniska fynd påträffats…

 7. Hej!
  Jag är en av dom där föräldrarna. Min son har två knölar som är tunt 1 1-2 vm på halsen, men alltså han har haft dom i 2 år.. Har kollat dessa med 3 läkare, ingen fara säger alla.. Varför försvinner dom inte, han har inte haft en infektion på över två år. Han är dock aldrig sjuk, kan dessa “knölar” samla ihop alla bakterier?
  Mvh lina

  1. Vissa barn har lite större körtlar som sitter kvar länge länge. Kanske är det så som du tänker att han har ett piggt immunsystem och det är därför han inte är sjuk.

 8. Under den där 4-veckors “vänteperioden”, LÅT BLI att känna dagligen! För mycket pillande på lymfknutorna skapar bara ångest och kan dessutom kanske knutorna stora av pillandet i sig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *