Hem » Laktosintolerans hos barn – symtom och test

Laktosintolerans hos barn – symtom och test

Ett återkommande önskemål hos er läsare har varit att få läsa om laktosintolerans hos barn. En läsare uttryckte frågan ovan: laktosintolerans hos barn: finns det? Ja, det gör det, och i olika former dessutom. Först lite grundläggande fakta för att kunna förstå vad laktosintolerans är.

Laktos=mjölksocker

Mjölk (både människomjölk och komjölk) innehåller många olika ämnen. Laktos är en sockerart som finns i mjölk. I mjölk finns också mjölkproteiner, som skiljer sig mellan olika arters mjölk. Komjölksproteinallergi är en ganska vanlig sjukdom hos småbarn som inte får förväxlas med laktosintolerans. Mer om komjölksproteinallergi en annan dag. Laktosmolekylen är uppbyggd av två sockermolekyler som sitter ihop kemiskt. För att tarmen ska kunna ta upp sockret in till blodet (vilket behövs för att vi ska kunna få i oss näringen i sockret) måste ett enzym som heter laktas dela sockermolekylen i två.

Läs mer om mjölkproteinallergi hos barn här

Laktas finns i tunntarmsslemhinnans ludd

Tunntarmen är den del av tarmen vars slemhinna tar upp näring. För att slemhinnan ska kunna ta upp så mycket näring som möjligt har den maximerat sin yta genom att bli luddig. Längst ute på tarmludden finns laktasenzymet.

I princip alla har laktas som bebisar och fram till två års ålder

Det är extremt ovanligt att inte ha laktas som bebis. Fyrtio bebisar  med detta tillstånd finns beskrivna sammanlagt i den vetenskapliga litteraturen. De bebisar som inte har det får svåra diarréer så fort de börjar dricka mammamjölk eller ersättning och blir jättesjuka och dör av uttorkning inom några dagar om de inte får laktosfri ersättning i stället för mjölk. Med undantag av dessa ytterst få bebisar så har alla bebisar laktas, och tål laktos, fram till två års ålder.

De flesta i världen slutar producera laktas i barndomen

Ungefär två tredjedelar av världens befolkning slutar producera laktas under barndomen. Det skiljer sig mellan olika folkgrupper när detta sker, men oftast efter sju års ålder. Produktionen av laktas minskar långsamt, så magbesvär som kommer plötsligt brukar inte bero på laktosintolerans.

De flesta skandinaver producerar laktas hela livet

I Skandinavien har vi en “genetisk anomali” som gör att de flesta av oss som har skandinaviskt ursprung många generationer tillbaka i tiden fortsätter att producera laktas, och kan äta obegränsade mängder laktos, hela livet.

Test med blodprov för laktosintolerans är onödigt

De blodprov som finns för laktosintolerans är gentester som visar om man har den variant som ofta blir laktosintolerant som vuxen eller den som sällan blir det. De säger alltså inte om man tål laktos eller inte. För att veta det måste man prova. Om man får typiska symtom av laktos och blir av med dem med laktosfri kost så är man sannolikt laktosintolerant.

Laktos som når tjocktarmen ger symtom

När laktoset inte bryts ned i tunntarmen och tas upp i blodet så kommer det ner laktos till tjocktarmen. Bakterierna i tjocktarmen har enzymer som kan bryta ned laktoset på lite olika sätt, och som restprodukter bildas gaser, både illaluktande och luktlösa. Dessutom håller laktoset kvar vätska i bajset, som inte kan tas upp av blodet, och bajset blir löst – diarré. Symtomen på laktosintolerans är alltså gasbildning och diarréer och ofta ont i magen som kommer en tid efter måltid om måltiden innehållit laktos.

Läs mer om bebisbajs här

Läs mer om att få ont i magen här

Det är inte farligt att äta laktos om man är laktosintolerant, bara obehagligt

Det är viktigt att veta att, till skillnad från vid glutenintolerans, eller komjölksproteinintolerans, där gluten respektive komjölksprotein skadar tarmslemhinnan även i små mängder, så skadar inte laktos tarmen. Det är alltså inte alls så viktigt att undvika laktos för någon som är laktosintolerant, som det är för en glutenintolerant eller komjölksproteinallergisk att undvika gluten respektive komjölksprotein. Ofta kan personer med laktosintolerans äta en viss mängd laktos utan symtom, och det ska alltså inte undvikas! Undvik det som ger besvär.

Laktosintolerans hos barn under 7 år beror ofta på annan sjukdom

Jag berättade att laktaset sitter på tunntarmsslemhinnans ludd. Glutenintolerans är en vanlig sjukdom bland svenska barn där en immunologisk reaktion mot gluten förstör tunntarmsslemhinnans ludd. Därför uppkommer en laktosintolerans som beror på en sjukdom som är jätteviktig att upptäcka och behandla, och som försvinner när barnet börjar äta glutenfri kost. Även ovanligare, allvarliga tarmsjukdomar och komjölksproteinallergi kan bete sig på det här sättet.

Mitt viktigaste take-home-message idag är: ingen självdiagnostik av laktosintolerans hos barn under sju års ålder! De ska undersökas av barnläkare och provtas för glutenintolerans och eventuellt också för andra tarmsjukdomar!

Läs mer om glutenintolerans hos barn här

Detta gäller i princip även äldre barn. Men om du själv som förälder kommer från en folkgrupp där laktosintolerans är vanligt, har tålt mindre och mindre laktos sedan tioårsåldern, liksom alla dina släktningar, och barnet också börjar göra det i samma ålder tycker jag du kan låta barnet testa samma kost som fungerar för dig. Mår barnet bra då och växer som det ska så är allt bra och en läkare kan inte tillföra någonting.

Laktosfria produkter

Laktosfria produkter görs genom att laktas tillsätts till mjölkprodukten, så bryts mjölksockret ned redan i mjölkpaketet (eller i mejeriets mjölktankar, det vet jag inte så noga). De är dyrare än vanliga mjölkprodukter och har ingen som helst fördel för alla som kan producera laktas, men är å andra sidan inte heller på något sätt hälsofarliga även om man producerar eget laktas. Det finns också tabletter med laktas att köpa som man kan äta när man vill äta mer mjölkprodukter än man brukar klara utan att få symtom. Praktiskt.

Läs mer:

Glutenintolerans (celiaki) hos barn – symtom, prov, behandling

Mjölkproteinallergi hos bebis och mjölkfri ersättning till spädbarn

Bebis bajs – vad är normalt och inte? Grönt bajs eller slemmigt – vad betyder det?

Ont i magen hos barn – kan det vara blindtarmen och vad ska man göra?

Förstoppning hos barn – vad hjälper mot att vara hård i magen

17 kommentarer till “Laktosintolerans hos barn – symtom och test”

 1. Hej! Jättebra inlägg om laktosintolerans. Det jag funderar på är om det kan visa sig på olika sätt beroende på folkslag? Jag har två barn adopterade från Asien som båda är (konstaterat) laktosintoleranta innan 7 års ålder, men där ingen av dom fått diarré av laktos. De får gaser och ont i magen men blir oftast hårda istället för lösa. På adoptionsforum jag är med i finns fler föräldrar som haft samma erfarenhet med sina barn från Asien. Slumpen?

 2. Hej, läste precis ditt inlägg. Hoppas att bloggen fortfarande i är aktiv. Hänger inte med på alla dessa mjölk delar. Vår tvååriga dotter har haft problem med förstoppning så länge jag kan minnas, bråkig mage med mkt gaser. Nu skall vi ge henne laktosfrikost i väntan på glutenallergiproverna, men hon har ju en symtom för laktosintolerans. Att unvika laktos har de något indikation på komjölksallergi? Tack tack

 3. Hej! Min son som är 2 år bajsar ofta väldigt löst eller vattnigt. Han äter samma mat som oss vuxna. Jag kan vara känslig vissa dagar men undviker inte mjölkprodukter. Bör man kolla upp detta? Har nog aldrig sett att han bajsat fast någon gång.. Har även märkt att han står och hänger på vardagsrumsbordet med magen, va någon som sa att små barn gör så när dom har ont i magen?

 4. Jag har en dotter på 5 år som har problem med magen. Vi var hos doktorn och han sa att det troligtvis var laktosintolerans och att det inte behövde testas. Det har funkat för det mesta men vi måste utesluta all laktos, och ibland strular magen ändå. Kan det vara något annat som gör att magen reagerar på laktos? Hon har även prövat att äta komjölksproteinfritt och det fungerade bra. Sedan prövade vi att gå tillbaka till vanligt och då gick det bra. Detta var innan doktorn sa laktosintolerans.

 5. Jag och min man är båda känsliga mot laktos och äter därför laktosfri kost och då får ju barnen också det! Nu undrar jag om vi gör våra barn laktosintoleranta då de så sällan äter vanliga mjölkprodukter? Bör vi köpa vanlig mjölk till barnen istället? Tänker om de bör utsättas för laktos regelbundet för att inte bli överkänsliga! De är 3 år och 18 månader.

  1. Doktor Cecilia

   Det är en bra tanke. Det är mycket möjligt att de kommer att klara av laktos längre om de får äta det.

  2. Tack för ditt svar(och för en bra blogg)! Då får vi testa med det! Dumt om man ev. gör dom intoleranta om det skulle gå undvika!

  1. Det sägs så men ingen har lyckats bevisa att det skulle fungera bättre med laktosfri kost efter magsjuka. Men funkar det bättre på enskilda barn är det ju ingen fara att utesluta laktos i några veckor.

 6. Jag och mina vänner märkt att våra barn har viss fruktintolerans dvs får diarre precis som de får om de äter vanlig mjölk! De är laktosintoleranta… Finns de ngn samband? O finns de bakrund att man tål vissa frukter mer eller mindre?

  1. Alltså vissa frukter med mycket fruktfiber typ mogna päron ger lösare bajs hos alla. Särskilt om de äts i stora mängder. Men det är inte en intolerans då utan en fibereffekt.

 7. Fantastiskt proffsig blogg Cecilia! Följdfråga på vuxen-laktosintolerans: kan den stanna vid gaser och magknip men utan lös i magen, eller är det inte laktosintolerans då?

  1. Just :-), men som du beskrev i inlägget – kan ju som vara bra ledtråd till om barnet kan ha anlag för laktosintolerans. Jag upplever att jag själv är och har laktosintoleranta (kanske laktoskänsliga är ett bättre ord) vuxna i släkten men det kan vara svårt för många att sätta fingret på det. Bra att du kunde flytta med kommentarerna till wordpress!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *