Hem » Skorv hos bebisar – så blir du av med det

Skorv hos bebisar – så blir du av med det

Skorv är ett helt ofarligt utslag i bebisars hårbotten. Det är helt ofarligt och besvärar inte bebisen, som slipper se det. Om du som förälder vill bli av med bebisens mjölkskorv kan du läsa här hur du ska göra.

Vad är skorv?

Skorv är tjocka, feta, gulvita eller gulbruna fjäll i hårbotten. Det förekommer framförallt hos spädbarn men kan vara kvar upp till några års ålder.

Hur blir man av med skorv?

Om man bara försöker pilla bort mjölkskorv blir man ofta besviken, det är svårt. Har barnet lite skorv kan man försöka smörja in med barnolja på kvällen för att lösa upp skorven. På morgonen tvättar man håret och ser om skorven försvinner.

Har barnet mycket skorv behöver man lösa upp dem med salisylsyrevaselin 1% som man köper på apoteket. Smörj in skorven på kvällen med salicylsyrevaselin och tvätta ur på morgonen. Om det är mycket rött under kan man smörja in med en receptfri kortisonsalva (hydrokortison eller mildison) några dagar för att förhindra återfall. Det går lättast om barnet inte har så mycket hår. Har barnet mycket hår och besvärlig skorv som återkommer kan du söka läkare. Det finns receptbelagda lite starkare kortisonlösningar som passar i hårbotten (Locoid lösning). Man är ofta försiktig med dem till barn men i besvärliga fall kan man använda dem i några dagar.


Vad beror mjölkskorv på?

Man vet inte riktigt vad skorv beror på. Det är en sorts inflammation i huden, och ett annat namn är sebhorroiskt eksem. Eftersom det försvinner med tiden har man spekulerat i om det är spädbarns omogna fettsyresammansättning som spelar roll, men ingen vet riktigt.

Barn med skorv har ibland också sebhorroiskt eksem på andra delar av kroppen. Precis som torra vanliga eksem är det effektivt att behandla med svaga kortisonkrämer, som mildison eller hydrokortison.

Läs mer:

2 kommentarer till “Skorv hos bebisar – så blir du av med det”

 1. Hej! Skulle du även rekommendera behandling med hydrokortisonsalva för en fyra månaders bebis med ständigt återkommande skorv och röd hud, eller borde vi vänta tills hon blir lite äldre? Tack för en bra blogg!

  1. Hej!

   Det låter som en bra idé. Hjälper det inte, sök läkare på vårdcentralen. Finns även lite starkare kortisonkräm och kortisonlösning som kan behövas under en begränsad tid vid rikliga eksem och skorv.

   Hälsningar,
   Cecilia

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *