Hem TBE-vaccin (fästingvaccin) och skydd mot fästingar till bebisar och barn

TBE-vaccin (fästingvaccin) och skydd mot fästingar till bebisar och barn

TBE-vaccin till barn

This post is also available in: English

TBE hos barn kan ge hjärnskador om man har otur. TBE vaccin eller fästingvaccin kan ges till barn från ett års ålder, och mindre barn måste skyddas mot fästingar på annat sätt. I det här inlägget kan du läsa om vaccinet och om hur du skyddar bebisar mot TBE och även om TBE vaccin och amning.

Läs om sjukdomen TBE, om smitta, symtom, behandling och långtidseffekter här. 

TBE vaccin är godkänt från ett års ålder 

De TBE-vacciner som finns har länge varit godkända från ett års ålder, men svenska smittskyddsmyndigheten har ansett att det inte varit angeläget att vaccinera förskolebarn, och framför allt inte barn under 3 års ålder. Det har byggt på en (icke vetenskapligt stödd) allmän uppfattning om att förskolebarn inte blir särskilt sjuka i TBE. Tack vare Åsa Fowlers studie vet vi nu bättre. Sedan 2013 har 3-årsgränsen varit borttagen från officiella rekommendationer i Sverige, men den kan fortfarande leva vidare hos vissa mindre uppdaterade vaccinationsbyråer och BVC.

Fördelar och nackdelar med vaccin mot TBE

Fördelarna med TBE-vaccinet är att det ger ett mycket bra, nära 100-procentigt, skydd mot TBE-infektion hos dem som följer vaccinationsschemat. Det krävs dock regelbundna påfyllnadsdoser, vart tredje eller vart femte år beroende på ålder, och flera fall av TBE har setts hos äldre vuxna (över 50 år) som fått en eller två doser vaccin men sedan inte fortsatt vaccinera sig.

Vaccin mot TBE består av avdödade hela TBE-virus. Eftersom viruset är avdödat finns ingen risk att få TBE av vaccinet, inte heller för barn med dåligt fungerande immunförsvar. De biverkningar som ses är feber hos 5-6% av de vaccinerade, rodnad och svullnad kring injektionsstället som går över efter något dygn eller två hos ungefär hälften. Inga allvarliga biverkningar är kända för de två vacciner som finns i Sverige (Encepur och FSME-immun). Fördjupad information finns i WHO:s sammanställning här.

TBE vaccin vid amning

TBE vaccin är ett avdödat vaccin och kan därför inte gå ut i modersmjölk och överföra TBE-sjukdom. Det finns inte heller några andra tänkbara eller rapporterade biverkningar till TBE-vaccin som skulle göra det olämpligt att ta fästingvaccin vid amning. Om det är dags att vaccinera dig: gör det även om du ammar.

Riskområde eller inte?

De flesta fall av TBE i Sverige diagnosticeras i Stockholmsområdet, men det har kommit fler och fler fall i Mälardalen, kring Vättern och Vänern och bortåt Bohuslän. Här kan man se en karta över rapporterade fall i södra Sverige under 2016.

Jag är dock misstänksam. Jag är inte säker på att frånvaron av rapporterade fall beror på frånvaro av TBE i andra regioner än Stockholm. Man måste nämligen misstänka TBE för att provta. Och provtar man inte så diagnosticerar man inte och rapporterar inte. De officiella rekommendationerna är att enbart vaccinera barn och vuxna i riskområden, eller som reser mycket till riskområden. Själv vaccinerade jag mig och min äldsta son redan när vi inte bodde i ett känt “riskområde”. Säkert vaccin, läbbig sjukdom, för mig vägde vågen tungt över på vaccinationssidan i det här fallet.

Att skydda en bebis mot TBE

Barn över ett år kan vaccineras. Men barn under ett då? De löper ju hög risk att få fästingar om de kryper omkring i gräset.

TBE-vaccin till barn under ett år?

Svaret är att vaccinet inte är testat på barn under ett år. Vi vet varken om det är effektivt eller säkert. Därför är det inte heller godkänt att ge till så små barn. I och med att vaccinet är avdödat är det inte ett av de vacciner som man på förhand tror borde vara riktigt farligt för småbebisar, men har man inte testat vet man inte.

Hur kan man då skydda bebisarna mot TBE?

Genom att skydda dem mot fästingbett. Vi ska förstås inte hindra bebisar från att vara på marken, och ute i naturen, men det är kanske en bra idé att bebisarna får krypa runt, eller ligga på, en filt eller ett stort lakan på gräsmattan, gärna ljust så små fästingar syns och kan dödas innan de hinner till bebisen.

Är ni i ett område med mycket fästingar är det kanske också en god idé att varje gång du byter blöja leta efter fästingar på bebiskroppen. Fångar du fästingen innan den biter sig fast kan den inte överföra sjukdom. Har den bitit sig fast ska du förstås ta bort djuret så snart du ser den. Dra rakt ut med pincett. Nyp tag mellan fästinghuvudet och bebisens hud. Ett par strumpor som dras upp utanpå byxbenen hindrar fästingarna från att krypa in den vägen.

Om ditt barn har fått en fästing: läs om hur du tar bort den här. 

Borde jag kanske stanna hemma från landet med min bebis?

NEJ, om du frågar mig! Klart första sommaren med bebisen ska bli en härlig sommar! Den som planerar sommaren utifrån att i första hand undvika så många faror som möjligt får ingen rolig tid. Så gör det ni gillar i sommar, även om det innebär tre månader i Stockholms skärgårds värsta fästingnästen, men leta gärna lite extra efter fästingar i bebisens gosiga hudveck, och dra gärna fram ett gammalt lakan att krypa runt på.

Läs mer här: alla barnakutens inlägg om barn, fästingar och fästingburna sjukdomar

Fästingbett hos barn  – hur ta bort fästing, tecken på borrelia och TBE

TBE hos barn – symtom, smitta, behandling och långtidseffekter

Borrelia hos barn –   symtom och behandling

41 kommentarer till “TBE-vaccin (fästingvaccin) och skydd mot fästingar till bebisar och barn”

 1. Hej Dr Mikael,

  Vi försöker bli med barn, och jag inte gravid ännu.
  Jag tog TBE Vaccinet för 5 veckor sedan, och nu är det dags för vaccindos nr 2.
  Jag har ÄL nästa vecka, ska jag avstå från att ta vaccinet nu? Kommer vaccinet befinna sig i kroppen att ge fosterskador?

  1. Hej!

   Det finns ingen som helst anledning att anta att vaccinet skulle kunna ge fosterskador. Om du däremot skulle ha oturen att få TBE som gravid så är det inte säkert att det är så bra för fostret. Jag skulle ha tagit vaccinet i din situation. Men vad du vill göra med din kropp är ditt beslut. Det är ju trots allt inte jättestor risk att få TBE och du kan ju alltid vaccinera om dig efter graviditeten om du vill vara på den säkra sidan.

   Lycka till med din barnönskan!

 2. Hej! Kom in på din sida här idag när jag letade info om risker med tbe vaccinet. Läste att du skrev att vaccinet är säkert. Då finns det alltså mycket forskning som visar på att risken för allvarliga biverkningar är liten? Jag själv är väldigt orolig för just risken för allvarliga biverkningar av vaccinet. Har en 20 månaders som jag väger mellan att vaccinera eller inte. Tack på förhand.
  Andrea

 3. Ser att detta är en gammal tråd men svarar ändå. Är det inte så att ca var 400 fästing i riskområde bär på tbe-virus? De kryllar inte alltså. Jag är uppvuxen i skärgården på Åland och har haft otaliga fästingbett, aldrig varit sjuk, heller aldrig träffat nån med tbe. Vi har fästingar som kryper på golvet nästan dagligen när katten går in och ut, man plockar direkt upp den, spolar ner i toaletten (gör jag) och så håller man koll på barnen varje dag under sommarsäsong. Men vaccinera för det här? Aldrig. I mina ögon är detta ännu ett sätt för läkemedelsföretagen att tjäna pengar på folks okunskap och rädsla. Att läkare inte tänker själv utan rekommenderar blint med risker som biverkningar av onödiga vaccin som följd eller ännu värre, låter sig köpas är obegripligt och oansvarigt.

  1. Det ingår inte i allmänna vaccinationsprogrammet och är alltså inte ett vaccin du blir erbjuden gratis på BVC. Vissa BVC kan erbjuda vaccin mot TBE mot egen betalning som tillval, men bara om du frågar efter det i så fall.

 4. Vi beslutade oss nyligen för att ta tbe vaccinet , hela familjen. Sedan började jag googla på biverkningar och kom bland annat fram till en sida som heter vaccin.me.
  Förstod till viss del att det verkligen inte är bästa källan till information men kunde ändå inte skaka av mig obehagskänslorna efter att ha läst om folks biverkningar, att det ingår cancer framkallande ämnen med mera (för en okunnig låter ändå mycket av det som skrivs som förnuftigt, vetenskapligt och högst troligt).
  När det gäller mig själv är jag inte orolig, men när det kommer till barnen har jag svårt att koppla bort känslorna från logiken. Började överväga att välja att inte vaccinera, att risken för att få tbe ändå är liten och risken för biverkningar av vaccinet långt värre.

  Nu har jag läst på din blogg och känner mig mycket mer trygg med att vaccinera. Så skönt att höra på förnuftets trygga röst!
  Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *