Tips till alla blivande föräldrar: gå en amningskurs!

En nyfödd bebis har tre behov: mat, kärlek och hjälp med hygienen. För att mata bebisen kan man amma eller flaskmata. En välfungerande amning ger en perfekt näring till barnet, en välfungerande amning upplevs ofta också mysig av både mamma och barn. Den har fördelarna gentemot flaskmatning att skydda bebisen mot magsjuka så länge den pågår, och att skydda mamman mot framtida bröstcancer. Upplevelsen av amningen varierar förstås mellan olika ammare och olika bebisar.

Läs mer om vad en nyfödd behöver här. 

En illa fungerande amning kan vara en förfärlig plåga. Upprepade mjölkstockningar, såriga bröstvårtor, stress och smärta. En bebis som inte går upp i vikt, känslor av skuld, okvinnlighet och misslyckande.


Läs mer om valet mellan amning och flaskmatning här. 

Själsliga aspekter av amning

Amning är två kroppars och själars funktioner som samspelar. Det finns mycket kunskap om amning som är viktig att ha för att göra amningen så välfungerande som möjligt så snabbt som möjligt. Med tillräckliga förkunskaper och kompetent amningsstöd i tillräcklig omfattning kan många amma helt utan komplikationer, något jag tyvärr upplever vara ganska ovanligt idag. Tyvärr brister sjukvården i stor utsträckning i sin utbildning av blivande föräldrar i amning, och i sitt stöd till föräldrar till ammade spädbarn.

Läs mer om att få ångest av amning här. 

Om jag vill rekommendera blivande föräldrar att förbereda sig på någonting med föräldraskapet så är det matningen. Förbered er på matningen. Oavsett hur ni väljer att mata kommer bebismatningen att vara en stor, och känslofylld, del av er vardag när barnet väl är fött. Det kommer att hjälpa att att vara väl förberedda.

Gå en amningskurs!

Därför blir jag så glad över att se att Amningshjälpen nu erbjuder amningskurser till blivande föräldrar. Utan att ha gått kursen så rekommenderar jag den till alla förstagångsföräldrar utom dem som redan på förhand vet att de inte kommer att ens försöka amma och till alla som tidigare fått barn och haft någon form av amningsproblem.

Läs mer om amningskurserna och hur du anmäler dig här. 

4 kommentarer till “Tips till alla blivande föräldrar: gå en amningskurs!”

  1. Tyvärr verkar det vara en vanlig uppfattning att folk som kan mycket om amning och jobbar med rådgivning också är ”amningsfundamentalister” (dvs sådana som tycker att man ska amma till varje pris, kommer med ”råd” som bara bidrar till ökad stress och press, skuldbelägger de som inte vill amma, mm).

    Min erfarenhet, med en strulig och en välfungerande amning i bagaget, är precis tvärtom. Folk som generellt sett inte vet så mycket om amning är de som sätter press (kanske omedvetet men ändå) och kommer med råd som verkar baseras mest på eget tyckande eller nåt de råkat läsa nånstans. Tyvärr finns dessa både på BB och BVC (även om absolut inte alla är sådana!).

    De som däremot KAN mycket om amning (Amningshjälpen, amningsmottagningen här i stan, mfl) är i samtliga fall jag stött på fantastiska vad gäller rådgivning. Lyssnande, inkännande, med stor kunskap och stor respekt för kvinnans/familjens egen vilja och specifika situation. En jättestor tillgång oavsett om man vill ha hjälp med att amma, stöttning i sitt beslut att lägga ner amning, eller vad det nu kan vara. Jag tycker det är värt att understryka eftersom det så ofta blir missförstånd.

    Passar på att skicka lite tacksamhet till alla som jobbar med amningsrådgivning, jag vet att några av er läser här. Tack!!

  2. Jag kan bara hålla med om Amningshjälpen, de är fantastiska! När ingen kunde hjälpa mig varken bvc, bb eller Amningscentrum med mitt amningsproblem var Amningshjälpen som till slut kunna hjälpa. De är så oerhört kunniga och bra!!! Vad bra att de gör kurser, det behövs verkligen att få så mycket rätt information om amning som möjligt redan innan eventuella problem uppstår.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *