This post is also available in: English
Vaccination av barn gör att barn slipper bli sjuka i infektionssjukdomar. Alla barn kan få gratis vaccination mot elva sjukdomar på BVC och flickor även HPV-vaccin mot livmoderhalscancer i skolan.
Många föräldrar vaccinerar sina barn utan att fundera över det. Det är helt ok. Men om du tillhör dem som tänker själv – då är den här sidan för dig. Jag är specialistläkare i barnmedicin och doktorand i barnvaccinationer. Allt jag skriver på den här sidan grundar sig i vetenskapliga fakta. Fråga gärna om du undrar något mer.
Allmänt om vaccin
Agnes Wold om att ge råd till nyblivna föräldrar
This post is also available in: EnglishOm Det är fascinerande när man tänker på alla råd som delats ut och som nästan alla varit fullständigt fel! Min mamma brukade berätta hur hon stod och grät vid spjälsängen när jag var li…
Alvedon och Ipren till barn – dosering vid smärta och feber
This post is also available in: EnglishFakta och råd med dosering om att ge alvedon och ipren till barn i hemmet. Direkt av barnläkare. Alvedon och Ipren är kanske de mest använda läkemedlen till barn i hemmet. De hjälper mot…
Ångest av amning? Det kallas D-MER
This post is also available in: EnglishFakta och råd om ångest av amning – eller D-MER som det också kallas. Direkt av barnläkare. D-MER betyder dysphorical milk ejection reflex . En läsare beskriver känslan mycket bra.…
Är samsovning med en nyfödd bebis säkert?
This post is also available in: EnglishÅr 2013 publicerades en studie om samsovning som har fått mycket uppmärksamhet. Studien är gjord för att ta reda på om ammade bebisar bebisar som samsover med icke-rökande föräldrar i en…
Återkommande feber och infektioner hos barn – dåligt immunförsvar?
This post is also available in: EnglishHur ofta kan ett barn vara sjukt utan att det är något fel? Är återkommande feber och infektioner tecken på dåligt immunförsvar? Många föräldrar ställer sig den frågan, inte minst framåt…
Att få en bebis efter ofrivillig barnlöshet
This post is also available in: EnglishAtt få en bebis efter ofrivillig barnlöshet eller IVF är inte så lätt som man kan tro. Självklart är barnen hett efterlängtade. Men själva barnlöshetshistorien kan ibland sätta käppar i …
Att hitta andra föräldralediga – vad göra som föräldraledig?
This post is also available in: EnglishJag frågade för några veckor sedan en kurator på grannbarnsjukhuset om vad hon tycker jag borde skriva om. “Skriv om att föräldralediga behöver träffa andra vuxna” sade hon. …
Barn i sorg – hur barn sörjer och hur du som vuxen kan hjälpa
This post is also available in: EnglishDet här är det andra inlägget i serien om barn och döden, som handlar om barn och sorg. Även detta inlägg är skrivet av prästen Katarina Tingström. Första inlägget i serien – …
Barn på begravning
This post is also available in: EnglishDet tredje, avslutande inlägget om barn, döden, sorg och begravningar handlar om barn och begravningar. Läs gärna det första inlägget om att prata med barn om döden och det and…
Barn som är hård i magen – hjälper microlax och laktulos mot förstoppning?
This post is also available in: EnglishFakta och råd när ditt barn är hård i magen. Direkt av barnläkare. De flesta barn blir förstoppade ibland. Lär dig här hur du känner igen förstoppning, om det hjälper med microlax, laktu…
Barn som inte äter – tips för kinkiga matvägrare
This post is also available in: EnglishBarn som inte äter skapar stor oro hos föräldrarna. Förskolebarn brukar ofta bli ganska petiga i maten och kan inte så sällan matvägra. Ganska många barn (inte alla) tycker att det …
Bebis bajs – vad är normalt? Grönt bajs eller slemmigt – vad betyder det?
This post is also available in: EnglishFakta och råd om bebisbajs. Direkt av barnläkare. En bebis bajs väcker alltid frågor. Är grönt bajs ett tecken på sjukdom? Måste en bebis ha gult bajs? Kan ett spädbarn ha slemmigt bajs?…
Bebis svettas i varmt väder – ska man ge vatten till spädbarn?
This post is also available in: EnglishÄntligen är sommarvärmen här! Så skönt! Men för den som första gången har en bebis som svettas i värmen, så kommer förstås frågan: hur går det här? Nyss byltade jag på bebisen hur mycket…
Blåsor i munnen hos barn
This post is also available in: EnglishFlera virussjukdomar kan ge blåsor i munnen hos barn. En enstaka blåsa, som ofta kallas afte, behöver inte ge mycket besvär. Men sjukdomar med blåsor i hela munnen och svalget kan göra f…
Blöjeksem, svamp i rumpan och röd babystjärt
This post is also available in: EnglishEn röd babystjärt kan vara blöjeksem, svamp i rumpan eller bara varm och fuktig. Här kan du lära dig hur du skiljer blöjeksem från svamp, vad man gör för att behandla och förhindra röda …
Borrelia hos barn – symtom och behandling
This post is also available in: EnglishSensommar och tidig höst är högsäsong för borrelia, en fästingburen bakteriesjukdom som kan ge symtom från huden, nervsystemet och lederna. Rund röd ring som växer = hudborrelia Det känn…
Coronavirus eller covid-19 hos barn
This post is also available in: EnglishFakta och råd om coronaviruset Covid-19. Direkt av barnläkare. Corona ger oftast mild sjukdom hos barn, vanliga symptom är feber, hosta, snuva, kräkningar eller diarréer. Även förlust av…
Dålig tillväxt hos barn – utreda och tolka en tillväxtkurva
This post is also available in: EnglishMisstanke om dålig tillväxt är vanligt hos barn. På något sätt har barnet inte följt sin tillväxtkurva. Som barnläkare utreder jag många fall av dålig viktuppgång, dålig längdtillväxt oc…
Det livsfarliga vattnet
This post is also available in: EnglishIbland brukar jag prata med mina kolleger om vad vi som jobbar inom barnsjukvården är verkligt rädda för. På första eller andra plats för de allra flesta kommer drunkning (det andra som …
Eksem hos barn
This post is also available in: EnglishEksem hos barn är vanligt och består av torra, röda, kliande hudpartier. Hos spädbarn sitter eksem ofta på kinderna. Hos lite större barn flyttar de sig till armveck och knävec…
Få bebis att somna – tips för att natta med framgång
This post is also available in: EnglishAtt få bebis att somna är verkligen en svår konst. Tips för att natta med framgång är definitivt ett av de ämnen som föräldrar undrar mest om, och där vetenskapen inte ger så mycket…
Få i barn medicin när barn kräks eller vägrar ta flytande penicillin
This post is also available in: EnglishFå i barn medicin är en av de tristare delarna av föräldraskapet. Barn får ofta flytande medicin, och det är inte så sällan som barnet vägrar ta sin medicin. Eller så får man i barnet me…
Få igång amning av nyfödd bebis – när rinner mjölken till?
This post is also available in: EnglishFakta och råd om att få igång amning av en nyfödd bebis. Direkt av barnläkare. När ringer mjölken till? Jag tror det är den vanligaste frågan till barnläkaren på BB-ronden. Barnet har su…
Fantastiskt om barn med autism och deras syskon
This post is also available in: EnglishMånga frågar hur jag hinner blogga. Jag frågar mig det själv ibland. Ett svar är att jag mycket sällan ser på tv. Så ta det här tipset om en tv-programserie för vad det är. Jag kan inte …
Får bebisar suga på folks fingrar?
This post is also available in: EnglishVi fick en fråga till bloggen: Hej! Liten fråga, är det dumt att låta bebisar, ex 4 månaders, sugar på folks fingrar eller spelar det mindre roll ur smittosynpunkt? Tänker ffa på icke…
Fästingbett hos barn – barnläkarens bästa tips
This post is also available in: EnglishFästingbett är en risk för alla som vistas i Sverige. Här kan du läsa om hur du ska ta bort fästing från ditt barn, vilka sjukdomar barnet riskerar och hur du ska upptäcka dem. Hur…
Feber hos barn – barnläkarens guide
This post is also available in: EnglishFakta och råd om feber hos barn – direkt av barnläkare. För många föräldrar är 40-gradersstrecket en magisk gräns. För en barnläkare finns det inga magiska temperaturgränser. Här f…
Feberkramp eller feberfrossa hos barn
This post is also available in: EnglishFeberkramp drabbar ungefär ett av tjugo barn någon gång under småbarnsåren. Det är vanligast mellan 6 månaders och 5 års ålder. Feberkramper är väldigt skrämmande för föräldern, men som …
Flaskmatning med ersättning till nyfödd bebis – hur mycket och hur ofta?
This post is also available in: EnglishFakta och råd om flaskmatning med ersättning till en nyfödd bebis. Direkt av barnläkare. En nyfödd bebis behöver mat. Maten kan vara bröstmjölk eller ersättning. Valet är föräldrarnas. I…
Fördelar och nackdelar med vattkoppsvaccin
This post is also available in: EnglishVaccin mot vattkoppor är effektivt men ingår inte i det svenska allmänna vaccinationsprogrammet. Det ingår däremot i andra länders allmänna vaccinationsprogam, USA har vaccinerat&n…
Förebygg allergi genom att suga på barnens nappar!
This post is also available in: EnglishI förra veckan skrev jag om allergier – immunsystemets fobier. Där förklarar jag att allergier uppstår när kroppens immunsystem inte riktigt lyckas lära sig att nötter, eller polle…
Förkyld bebis – snorig och täppt i näsan – hur hjälpa?
This post is also available in: EnglishFörsta gången man som förälder ska ta hand om en förkyld bebis kommer många frågor. Vad ska man göra? Kommer bebisen klara av det här? Och det är väl inte RS-virus… Som barnläkare …
Förkylningsastma hos barn- symtom och behandling
This post is also available in: EnglishFörkylningsastma är vanligt hos förskolebarn. Symtomen är svårt att andas och mycket hosta, ofta slemhosta, när barnet är förkylt. Hostan sitter sedan ofta i under många veckor, eller må…
Förlossningsdepression – när det är tungt att vara förälder
This post is also available in: EnglishDepression är en vanlig sjukdom och om man har en depression som nybliven förälder kan den kallas förlossningsdepression. Vid en förlossningsdepression är det extra viktigt att söka snab…
Första tiden med bebis
This post is also available in: EnglishFakta och råd om första tiden med bebis. Direkt av barnläkare. Många skriver ett förlossningsbrev, men det är minst lika viktigt att planera för första dagarna med en nyfödd. Här kommer …
Glutenintolerans eller celiaki hos barn
This post is also available in: EnglishFakta och råd om glutenintolerans, eller celiaki hos barn. Celiaki är en tarmsjukdom där immunförsvaret förstör tarmslemhinnan om den som har celiaki äter gluten. Barnläkare brukar inte …
Grilla säkert med barn – undvik brännskador och farlig tändvätska
This post is also available in: EnglishDet är alldeles vansinnigt populärt att grilla på sommaren. För många familjer verkar det inte vara sommar om inte grillen tänds varje kväll. Gott så. Låt mig bara höja ett varningens fi…
Halsfluss, körtelfeber och svullna lymfkörtlar på halsen hos barn
This post is also available in: EnglishHalsfluss och körtelfeber är två halsinfektioner hos barn där lymfkörtlarna på halsen blir mycket svullna. Symtomen är feber, grötigt tal, svårt att svälja och ganska ofta dålig andedräk…
Hjälp, en huggorm! Om barn och ormbett
This post is also available in: EnglishUnder sommarhalvåret blir inte bara folk, fästingar och myggor aktiva utan även ormarna som legat i dvala hela vintern. I Sverige har vi bara en sorts giftorm som förekommer naturligt, n…
Hjärnhinneinflammation eller meningit hos barn – feber, nackstelhet, ont i nacken
This post is also available in: EnglishHjärnhinneinflammation, eller meningit som det också kallas är en fruktad infektion hos barn. Bakteriell meningit är livshotande och kräver omedelbar vård. Viral hjärnhinneinflammation ä…
Hosta hos barn – en guide om sjukdomar och huskurer
This post is also available in: EnglishHosta skyddar lungorna mot infektioner I princip alla friska barn som blir förkylda får hosta. Det är bra, och en viktig del i kroppens skydd mot infektioner. Att hosta upp slem och viru…
BVC-vaccin
Agnes Wold om att ge råd till nyblivna föräldrar
This post is also available in: EnglishOm Det är fascinerande när man tänker på alla råd som delats ut och som nästan alla varit fullständigt fel! Min mamma brukade berätta hur hon stod och grät vid spjälsängen när jag var li…
Alvedon och Ipren till barn – dosering vid smärta och feber
This post is also available in: EnglishFakta och råd med dosering om att ge alvedon och ipren till barn i hemmet. Direkt av barnläkare. Alvedon och Ipren är kanske de mest använda läkemedlen till barn i hemmet. De hjälper mot…
Ångest av amning? Det kallas D-MER
This post is also available in: EnglishFakta och råd om ångest av amning – eller D-MER som det också kallas. Direkt av barnläkare. D-MER betyder dysphorical milk ejection reflex . En läsare beskriver känslan mycket bra.…
Är samsovning med en nyfödd bebis säkert?
This post is also available in: EnglishÅr 2013 publicerades en studie om samsovning som har fått mycket uppmärksamhet. Studien är gjord för att ta reda på om ammade bebisar bebisar som samsover med icke-rökande föräldrar i en…
Återkommande feber och infektioner hos barn – dåligt immunförsvar?
This post is also available in: EnglishHur ofta kan ett barn vara sjukt utan att det är något fel? Är återkommande feber och infektioner tecken på dåligt immunförsvar? Många föräldrar ställer sig den frågan, inte minst framåt…
Att få en bebis efter ofrivillig barnlöshet
This post is also available in: EnglishAtt få en bebis efter ofrivillig barnlöshet eller IVF är inte så lätt som man kan tro. Självklart är barnen hett efterlängtade. Men själva barnlöshetshistorien kan ibland sätta käppar i …
Att hitta andra föräldralediga – vad göra som föräldraledig?
This post is also available in: EnglishJag frågade för några veckor sedan en kurator på grannbarnsjukhuset om vad hon tycker jag borde skriva om. “Skriv om att föräldralediga behöver träffa andra vuxna” sade hon. …
Barn i sorg – hur barn sörjer och hur du som vuxen kan hjälpa
This post is also available in: EnglishDet här är det andra inlägget i serien om barn och döden, som handlar om barn och sorg. Även detta inlägg är skrivet av prästen Katarina Tingström. Första inlägget i serien – …
Barn på begravning
This post is also available in: EnglishDet tredje, avslutande inlägget om barn, döden, sorg och begravningar handlar om barn och begravningar. Läs gärna det första inlägget om att prata med barn om döden och det and…
Barn som är hård i magen – hjälper microlax och laktulos mot förstoppning?
This post is also available in: EnglishFakta och råd när ditt barn är hård i magen. Direkt av barnläkare. De flesta barn blir förstoppade ibland. Lär dig här hur du känner igen förstoppning, om det hjälper med microlax, laktu…
Barn som inte äter – tips för kinkiga matvägrare
This post is also available in: EnglishBarn som inte äter skapar stor oro hos föräldrarna. Förskolebarn brukar ofta bli ganska petiga i maten och kan inte så sällan matvägra. Ganska många barn (inte alla) tycker att det …
Bebis bajs – vad är normalt? Grönt bajs eller slemmigt – vad betyder det?
This post is also available in: EnglishFakta och råd om bebisbajs. Direkt av barnläkare. En bebis bajs väcker alltid frågor. Är grönt bajs ett tecken på sjukdom? Måste en bebis ha gult bajs? Kan ett spädbarn ha slemmigt bajs?…
Bebis svettas i varmt väder – ska man ge vatten till spädbarn?
This post is also available in: EnglishÄntligen är sommarvärmen här! Så skönt! Men för den som första gången har en bebis som svettas i värmen, så kommer förstås frågan: hur går det här? Nyss byltade jag på bebisen hur mycket…
Blåsor i munnen hos barn
This post is also available in: EnglishFlera virussjukdomar kan ge blåsor i munnen hos barn. En enstaka blåsa, som ofta kallas afte, behöver inte ge mycket besvär. Men sjukdomar med blåsor i hela munnen och svalget kan göra f…
Blöjeksem, svamp i rumpan och röd babystjärt
This post is also available in: EnglishEn röd babystjärt kan vara blöjeksem, svamp i rumpan eller bara varm och fuktig. Här kan du lära dig hur du skiljer blöjeksem från svamp, vad man gör för att behandla och förhindra röda …
Borrelia hos barn – symtom och behandling
This post is also available in: EnglishSensommar och tidig höst är högsäsong för borrelia, en fästingburen bakteriesjukdom som kan ge symtom från huden, nervsystemet och lederna. Rund röd ring som växer = hudborrelia Det känn…
Coronavirus eller covid-19 hos barn
This post is also available in: EnglishFakta och råd om coronaviruset Covid-19. Direkt av barnläkare. Corona ger oftast mild sjukdom hos barn, vanliga symptom är feber, hosta, snuva, kräkningar eller diarréer. Även förlust av…
Dålig tillväxt hos barn – utreda och tolka en tillväxtkurva
This post is also available in: EnglishMisstanke om dålig tillväxt är vanligt hos barn. På något sätt har barnet inte följt sin tillväxtkurva. Som barnläkare utreder jag många fall av dålig viktuppgång, dålig längdtillväxt oc…
Det livsfarliga vattnet
This post is also available in: EnglishIbland brukar jag prata med mina kolleger om vad vi som jobbar inom barnsjukvården är verkligt rädda för. På första eller andra plats för de allra flesta kommer drunkning (det andra som …
Eksem hos barn
This post is also available in: EnglishEksem hos barn är vanligt och består av torra, röda, kliande hudpartier. Hos spädbarn sitter eksem ofta på kinderna. Hos lite större barn flyttar de sig till armveck och knävec…
Få bebis att somna – tips för att natta med framgång
This post is also available in: EnglishAtt få bebis att somna är verkligen en svår konst. Tips för att natta med framgång är definitivt ett av de ämnen som föräldrar undrar mest om, och där vetenskapen inte ger så mycket…
Få i barn medicin när barn kräks eller vägrar ta flytande penicillin
This post is also available in: EnglishFå i barn medicin är en av de tristare delarna av föräldraskapet. Barn får ofta flytande medicin, och det är inte så sällan som barnet vägrar ta sin medicin. Eller så får man i barnet me…
Få igång amning av nyfödd bebis – när rinner mjölken till?
This post is also available in: EnglishFakta och råd om att få igång amning av en nyfödd bebis. Direkt av barnläkare. När ringer mjölken till? Jag tror det är den vanligaste frågan till barnläkaren på BB-ronden. Barnet har su…
Fantastiskt om barn med autism och deras syskon
This post is also available in: EnglishMånga frågar hur jag hinner blogga. Jag frågar mig det själv ibland. Ett svar är att jag mycket sällan ser på tv. Så ta det här tipset om en tv-programserie för vad det är. Jag kan inte …
Får bebisar suga på folks fingrar?
This post is also available in: EnglishVi fick en fråga till bloggen: Hej! Liten fråga, är det dumt att låta bebisar, ex 4 månaders, sugar på folks fingrar eller spelar det mindre roll ur smittosynpunkt? Tänker ffa på icke…
Vaccin till skolbarn
Hur vaccin ger immunitet genom att stimulera immunförsvaret
This post is also available in: EnglishVaccinationer ger immunitet, skydd mot infektion, genom att stimulera immunförsvaret. Hur immunförsvaret fungerar och hur vaccination ger immunitet kan du läsa här. Immunförsvarets…
Hur länge ska man amma?
This post is also available in: EnglishHur länge ska man amma? Den frågan ställer sig många, och vissa känner sig manade att ge säkra svar. WHO har bestämt att rekommendera 6 månaders helamning och delamning upp till 2 års ål…
Syskon till sjuka barn
This post is also available in: EnglishSyskon till sjuka barn har särskilda behov men glöms ofta bort. Särskilt i familjer med svårt eller kroniskt sjuka barn så tar ofta det sjuka barnet en mycket stor del av föräldrarnas en…
Mamma med borderline – råd och stöd i ett utmanande föräldraskap
This post is also available in: EnglishDen här texten om vilka extra utmaningar man får i sitt föräldraskap vid borderline personlighetsstörning och egna föräldrar som varit allt annat än förebilder är ett gästblogginlägg av …
Vattkoppor hos barn – smitta, förlopp, inkubationstid
This post is also available in: EnglishVattkoppor är en mycket smittsam virussjukdom med feber och vätskefyllda blåsor som drabbar i princip alla ovaccinerade barn i Sverige. Blåsorna kliar och kan finnas över hela kroppen. I…
Vätskeersättning för barn – recept för att hindra uttorkning hemma
This post is also available in: EnglishVätskeersättning är oumbärligt när barnen är sjuka, särskilt vid magsjuka. Vätskeersättning förhindrar uttorkning och vätskebrist hos barn. Du kan laga egen vätskeersättning efter barnak…
Utslag och röda prickar hos barn – en bildguide
This post is also available in: EnglishFakta och råd om av utslag och röda prickar hos barn. Med bilder direkt av barnläkare. När ditt barn får utslag eller röda prickar undrar du förstås varför. Som barnläkare kan jag ibland…
Magsjuka eller vinterkräksjuka hos barn – smitta, inkubationstid
This post is also available in: EnglishFakta och råd vid magsjuka direkt av barnläkare. Diarréer och kräkningar hos barn beror nästan alltid på magsjuka, en virusinfektion som också kallas maginfluensa, vinterkräksjuka eller …
Återkommande feber och infektioner hos barn – dåligt immunförsvar?
This post is also available in: EnglishHur ofta kan ett barn vara sjukt utan att det är något fel? Är återkommande feber och infektioner tecken på dåligt immunförsvar? Många föräldrar ställer sig den frågan, inte minst framåt…
Influensa hos barn – symtom och behandling
This post is also available in: EnglishInfluensa är en virussjukdom som i de allra flesta fall ger upp till en vecka med hög feber, hosta, förkylningssymtom och muskelvärk (framförallt hos äldre barn och vuxna). De allra fles…
Hosta hos barn – en guide om sjukdomar och huskurer
This post is also available in: EnglishHosta skyddar lungorna mot infektioner I princip alla friska barn som blir förkylda får hosta. Det är bra, och en viktig del i kroppens skydd mot infektioner. Att hosta upp slem och viru…
Förkyld bebis – snorig och täppt i näsan – hur hjälpa?
This post is also available in: EnglishFörsta gången man som förälder ska ta hand om en förkyld bebis kommer många frågor. Vad ska man göra? Kommer bebisen klara av det här? Och det är väl inte RS-virus… Som barnläkare …
Feber hos barn – barnläkarens guide
This post is also available in: EnglishFakta och råd om feber hos barn – direkt av barnläkare. För många föräldrar är 40-gradersstrecket en magisk gräns. För en barnläkare finns det inga magiska temperaturgränser. Här f…
Alvedon och Ipren till barn – dosering vid smärta och feber
This post is also available in: EnglishFakta och råd med dosering om att ge alvedon och ipren till barn i hemmet. Direkt av barnläkare. Alvedon och Ipren är kanske de mest använda läkemedlen till barn i hemmet. De hjälper mot…
Rosslig eller ansträngd andning – guide när ditt barn har svårt att andas
This post is also available in: EnglishBarn som har rosslig andning, ansträngd andning eller svårt att andas är en stor och viktig grupp för barnakuten att ta hand om. Många har förkylningsastma, andra har krupp. Några har lu…
När bebis vill sova på mage – hjälper andningslarm mot plötslig spädbarnsdöd?
This post is also available in: EnglishDet allra viktigaste rådet om nyfödda är detta: bebisar ska sova på rygg. Det beror på att om de sover på mage ökar risken för plötslig spädbarnsdöd kraftigt. Rådet om att spädbarn ska s…
Få bebis att somna – tips för att natta med framgång
This post is also available in: EnglishAtt få bebis att somna är verkligen en svår konst. Tips för att natta med framgång är definitivt ett av de ämnen som föräldrar undrar mest om, och där vetenskapen inte ger så mycket…
Skallskador och hjärnskakning när barn slagit i huvudet
This post is also available in: EnglishFakta och råd om skallskador och hjärnskakning. Direkt av barnläkare. Barn ramlar ofta och slår sig i huvudet. Här får du veta hur du vet när det är lugnt och när du ska söka vård. Och ä…
Vad innehåller vaccin? Finns aluminium, formaldehyd eller kvicksilver i vaccin?
This post is also available in: EnglishNi är många som bett om ett inlägg vad vaccin innehåller. Andra undrar varför det finns aluminium och formaldehyd i vaccin. Ytterligare några har hört att det funnits kvicksilver i konse…
Potträning – hur bli blöjfri och när sluta med blöja
This post is also available in: EnglishFakta och råd om potträning och att få bebisen blöjfri av barnläkare. Potträning men det handlar mer om att skapa en rutin än en ren träning. Det är ofta en lång process att sluta med bl…
Min bebis vill bara sova på mig och din vill inte vara i famnen
This post is also available in: EnglishVissa bebisar vill bara vara nära hela tiden, andra vill aldrig vara i famnen. Några kan bara sova på dig och andra kan inte somna i ditt knä. Vad ska man göra? Gillar du ordning, närhet…
När man inte orkar med sina barn – dålig mamma eller bara trött?
This post is also available in: EnglishDet här inlägget kom till efter att någon kommit till bloggen genom sökningen “varför är jag sån hemsk mamma”. Googlingen skapade en omedelbar medkänsla, nog är vi många som …
Kolik hos spädbarn – magdroppar, akupunktur, vad hjälper?
This post is also available in: EnglishFakta och råd vid kolik från barnläkare och överlevnadstips till kolikföräldrar. Spädbarnskolik drabbar mellan 3 och 30% av alla spädbarn. Det handlar om bebisar som skriker otröstligt f…
Bebis svettas i varmt väder – ska man ge vatten till spädbarn?
This post is also available in: EnglishÄntligen är sommarvärmen här! Så skönt! Men för den som första gången har en bebis som svettas i värmen, så kommer förstås frågan: hur går det här? Nyss byltade jag på bebisen hur mycket…
Borrelia hos barn – symtom och behandling
This post is also available in: EnglishSensommar och tidig höst är högsäsong för borrelia, en fästingburen bakteriesjukdom som kan ge symtom från huden, nervsystemet och lederna. Rund röd ring som växer = hudborrelia Det känn…
Skorv hos bebisar – så blir du av med det
This post is also available in: EnglishSkorv är ett helt ofarligt utslag i bebisars hårbotten. Det är helt ofarligt och besvärar inte bebisen, som slipper se det. Om du som förälder vill bli av med bebisens mjölkskorv kan du …
Grilla säkert med barn – undvik brännskador och farlig tändvätska
This post is also available in: EnglishDet är alldeles vansinnigt populärt att grilla på sommaren. För många familjer verkar det inte vara sommar om inte grillen tänds varje kväll. Gott så. Låt mig bara höja ett varningens fi…
Fästingbett hos barn – barnläkarens bästa tips
This post is also available in: EnglishFästingbett är en risk för alla som vistas i Sverige. Här kan du läsa om hur du ska ta bort fästing från ditt barn, vilka sjukdomar barnet riskerar och hur du ska upptäcka dem. Hur…
Resa utomlands med spädbarn – råd om flyg och vaccin
This post is also available in: EnglishAtt resa utomlands med ett spädbarn kräver en del eftertanke. Här kan du läsa om hur det fungerar att flyga med bebis men också vilka vaccin barnet behöver och annat att tänka på inför s…
Solskydd för bebis och barn – solkräm eller annat?
This post is also available in: EnglishBarn måste få vara ute så mycket som möjligt och leka och springa och äta glass och cykla och ha det alldeles underbart i värmen. Men solens strålar bränner och barnens hud behöver skydd…
Hur fungerar vaccination? Flockimmunitet och spridning av infektioner.
This post is also available in: EnglishVaccination fungerar på två sätt. Dels genom att varje människa som får vaccin blir immun, dels genom flockimmunitet. Immuniteten hos den vaccinerade ger ett skydd för individen att få s…
Barn som inte äter – tips för kinkiga matvägrare
This post is also available in: EnglishBarn som inte äter skapar stor oro hos föräldrarna. Förskolebarn brukar ofta bli ganska petiga i maten och kan inte så sällan matvägra. Ganska många barn (inte alla) tycker att det …
Vad kan jag skriva om mitt barn på Facebook?
This post is also available in: EnglishIdag är vi glada att kunna presentera en ny gästbloggare: IT-säkerhetsspecialisten Johanna Mannung som skrivit ett mycket klokt och tänkvärt inlägg om att skriva om och posta bilder på s…
Det livsfarliga vattnet
This post is also available in: EnglishIbland brukar jag prata med mina kolleger om vad vi som jobbar inom barnsjukvården är verkligt rädda för. På första eller andra plats för de allra flesta kommer drunkning (det andra som …
Agnes Wold om att ge råd till nyblivna föräldrar
This post is also available in: EnglishOm Det är fascinerande när man tänker på alla råd som delats ut och som nästan alla varit fullständigt fel! Min mamma brukade berätta hur hon stod och grät vid spjälsängen när jag var li…
Hjälp, en huggorm! Om barn och ormbett
This post is also available in: EnglishUnder sommarhalvåret blir inte bara folk, fästingar och myggor aktiva utan även ormarna som legat i dvala hela vintern. I Sverige har vi bara en sorts giftorm som förekommer naturligt, n…
När FASS har fel: om läkemedel och amning
This post is also available in: EnglishVi uppmärksammar världsamningsveckan med inlägg om läkemedel och amning! FASS är den informationskälla om läkemedel som de allra flesta känner till. Läkare och sjuksköterskor använder FA…
Studsmatta till barn – tänk på det här för att slippa skador
This post is also available in: EnglishNi är väldigt många som önskat ett inlägg om barn och studsmattor. För att kunna skriva detta har jag tagit hjälp av min vän och kollega Samara som jobbar på den kirurgiska/ortopediska b…
Dålig tillväxt hos barn – utreda och tolka en tillväxtkurva
This post is also available in: EnglishMisstanke om dålig tillväxt är vanligt hos barn. På något sätt har barnet inte följt sin tillväxtkurva. Som barnläkare utreder jag många fall av dålig viktuppgång, dålig längdtillväxt oc…
Skrubbsår hos barn
This post is also available in: EnglishSåhär när våren har kommit, overallerna har förpassats till förrådet och barnen springer med shorts på grusplaner och gräsmattor börjar åtminstone vårt plåsterförråd gå åt i rasande takt…
Vad är allergi? Läs om allergier – immunsystemets fobier
This post is also available in: EnglishVad är allergi egentligen? Det får du lära dig i den här artikeln. Vårt immunsystem finns ju till för att kunna bekämpa inkräktare i kroppen. Immunsystemet har kraftfulla vapen i si…
HPV-vaccin mot livmoderhalscancer
This post is also available in: EnglishHPV-vaccin är vaccin mot vanligt förekommande virus, som finns i många olika varianter, så kallade subtyper. HPV-virus smittar vid direktkontakt. Vissa HPV-typer ger hand- och fotv…
TBE-vaccin (fästingvaccin) och skydd mot fästingar till bebisar och barn
This post is also available in: EnglishTBE hos barn kan ge hjärnskador om man har otur. TBE vaccin eller fästingvaccin kan ges till barn från ett års ålder, och mindre barn måste skyddas mot fästingar på annat sätt. I det här…
Vaccin man inte får gratis på BVC
Hur vaccin ger immunitet genom att stimulera immunförsvaret
This post is also available in: EnglishVaccinationer ger immunitet, skydd mot infektion, genom att stimulera immunförsvaret. Hur immunförsvaret fungerar och hur vaccination ger immunitet kan du läsa här. Immunförsvarets…
Hur länge ska man amma?
This post is also available in: EnglishHur länge ska man amma? Den frågan ställer sig många, och vissa känner sig manade att ge säkra svar. WHO har bestämt att rekommendera 6 månaders helamning och delamning upp till 2 års ål…
Syskon till sjuka barn
This post is also available in: EnglishSyskon till sjuka barn har särskilda behov men glöms ofta bort. Särskilt i familjer med svårt eller kroniskt sjuka barn så tar ofta det sjuka barnet en mycket stor del av föräldrarnas en…
Mamma med borderline – råd och stöd i ett utmanande föräldraskap
This post is also available in: EnglishDen här texten om vilka extra utmaningar man får i sitt föräldraskap vid borderline personlighetsstörning och egna föräldrar som varit allt annat än förebilder är ett gästblogginlägg av …
Vattkoppor hos barn – smitta, förlopp, inkubationstid
This post is also available in: EnglishVattkoppor är en mycket smittsam virussjukdom med feber och vätskefyllda blåsor som drabbar i princip alla ovaccinerade barn i Sverige. Blåsorna kliar och kan finnas över hela kroppen. I…
Vätskeersättning för barn – recept för att hindra uttorkning hemma
This post is also available in: EnglishVätskeersättning är oumbärligt när barnen är sjuka, särskilt vid magsjuka. Vätskeersättning förhindrar uttorkning och vätskebrist hos barn. Du kan laga egen vätskeersättning efter barnak…
Utslag och röda prickar hos barn – en bildguide
This post is also available in: EnglishFakta och råd om av utslag och röda prickar hos barn. Med bilder direkt av barnläkare. När ditt barn får utslag eller röda prickar undrar du förstås varför. Som barnläkare kan jag ibland…
Magsjuka eller vinterkräksjuka hos barn – smitta, inkubationstid
This post is also available in: EnglishFakta och råd vid magsjuka direkt av barnläkare. Diarréer och kräkningar hos barn beror nästan alltid på magsjuka, en virusinfektion som också kallas maginfluensa, vinterkräksjuka eller …
Återkommande feber och infektioner hos barn – dåligt immunförsvar?
This post is also available in: EnglishHur ofta kan ett barn vara sjukt utan att det är något fel? Är återkommande feber och infektioner tecken på dåligt immunförsvar? Många föräldrar ställer sig den frågan, inte minst framåt…
Influensa hos barn – symtom och behandling
This post is also available in: EnglishInfluensa är en virussjukdom som i de allra flesta fall ger upp till en vecka med hög feber, hosta, förkylningssymtom och muskelvärk (framförallt hos äldre barn och vuxna). De allra fles…
Hosta hos barn – en guide om sjukdomar och huskurer
This post is also available in: EnglishHosta skyddar lungorna mot infektioner I princip alla friska barn som blir förkylda får hosta. Det är bra, och en viktig del i kroppens skydd mot infektioner. Att hosta upp slem och viru…
Förkyld bebis – snorig och täppt i näsan – hur hjälpa?
This post is also available in: EnglishFörsta gången man som förälder ska ta hand om en förkyld bebis kommer många frågor. Vad ska man göra? Kommer bebisen klara av det här? Och det är väl inte RS-virus… Som barnläkare …
Feber hos barn – barnläkarens guide
This post is also available in: EnglishFakta och råd om feber hos barn – direkt av barnläkare. För många föräldrar är 40-gradersstrecket en magisk gräns. För en barnläkare finns det inga magiska temperaturgränser. Här f…
Alvedon och Ipren till barn – dosering vid smärta och feber
This post is also available in: EnglishFakta och råd med dosering om att ge alvedon och ipren till barn i hemmet. Direkt av barnläkare. Alvedon och Ipren är kanske de mest använda läkemedlen till barn i hemmet. De hjälper mot…
Rosslig eller ansträngd andning – guide när ditt barn har svårt att andas
This post is also available in: EnglishBarn som har rosslig andning, ansträngd andning eller svårt att andas är en stor och viktig grupp för barnakuten att ta hand om. Många har förkylningsastma, andra har krupp. Några har lu…
När bebis vill sova på mage – hjälper andningslarm mot plötslig spädbarnsdöd?
This post is also available in: EnglishDet allra viktigaste rådet om nyfödda är detta: bebisar ska sova på rygg. Det beror på att om de sover på mage ökar risken för plötslig spädbarnsdöd kraftigt. Rådet om att spädbarn ska s…
Få bebis att somna – tips för att natta med framgång
This post is also available in: EnglishAtt få bebis att somna är verkligen en svår konst. Tips för att natta med framgång är definitivt ett av de ämnen som föräldrar undrar mest om, och där vetenskapen inte ger så mycket…
Skallskador och hjärnskakning när barn slagit i huvudet
This post is also available in: EnglishFakta och råd om skallskador och hjärnskakning. Direkt av barnläkare. Barn ramlar ofta och slår sig i huvudet. Här får du veta hur du vet när det är lugnt och när du ska söka vård. Och ä…
Vad innehåller vaccin? Finns aluminium, formaldehyd eller kvicksilver i vaccin?
This post is also available in: EnglishNi är många som bett om ett inlägg vad vaccin innehåller. Andra undrar varför det finns aluminium och formaldehyd i vaccin. Ytterligare några har hört att det funnits kvicksilver i konse…
Potträning – hur bli blöjfri och när sluta med blöja
This post is also available in: EnglishFakta och råd om potträning och att få bebisen blöjfri av barnläkare. Potträning men det handlar mer om att skapa en rutin än en ren träning. Det är ofta en lång process att sluta med bl…
Min bebis vill bara sova på mig och din vill inte vara i famnen
This post is also available in: EnglishVissa bebisar vill bara vara nära hela tiden, andra vill aldrig vara i famnen. Några kan bara sova på dig och andra kan inte somna i ditt knä. Vad ska man göra? Gillar du ordning, närhet…
När man inte orkar med sina barn – dålig mamma eller bara trött?
This post is also available in: EnglishDet här inlägget kom till efter att någon kommit till bloggen genom sökningen “varför är jag sån hemsk mamma”. Googlingen skapade en omedelbar medkänsla, nog är vi många som …
Hejsan, (trasig länk)
Din/er blogg är ny för mig och verkar vara väldigt bra. I samband med att jag försöker läsa på om för/nackdelar med vaccinering mot vattkoppor så noterade jag en trasig länk på följande sida:
https://www.barnakuten.nu/vaccination/
Länktext: Bra om vattkoppsvaccin (radiolänk)
Länken pekar på följande sida som inte verkar finnas: https://www.barnakuten.nu/barnsjukdomar/bra-om-vattkoppsvaccin-i-studio-ett/
Mvh,
Christian
Hej!
Tack för kommentar! Hela sidan behöver nog uppdateras och länkarna kollas… Tar bort denna nu iaf 🙂
Hälsningar
Cecilia
Jag läste här att det aluminium som finns i första babysprutan är lika stor i mängden som ett barn får i sig på två dagar om de flaskmatas. Stämmer verkligen detta? Inte för att jag misstror innehållet i sprutan utan för att det är ju hemskt om bröstmjölkersättningen innehåller så mycket att ett sådant inte helt ofarligt ämne?
Det är väldigt lite aluminium i såväl bröstmjölksersättning som vaccin.
Hej
Om föräldern vill, är det okej att Emla innan Priorix med tanke på att det är ett levande vaccin?!
Vad jag kan läsa mig fram till ska det vara helt i sin ordning, men jag vill bara dubbekolla.
Tack och hej från en BVCsköterska
Ja.
Hej
Jag hittar inget om vaccination för Tuberkulos på denna sida. Min sambo är halvturk, men född och boende i Sverige. Vissa släktingar kvar i Turkiet/Istanbul. BVC kan ge vår dotter vaccinet, men jag tycker jag får dålig information om det verkligen behövs? Jag vill veta mer. Vi åker till Turkiet på charter semester som många andra svenskar och till semesterorterna, men bor inte med mannens turkiska släktingar och vi har inga planer på att ta vår dotter till Istanbul när hon är liten. Min man åker dit och bor i några dagar varannat år, finns de risk att han kommer hem och smittar vår dotter fast han vaccinerades när han va liten? Jag är verkligen i valet och kvalet om jag ska vaccinera eller inte eftersom jag inte anser att hon är en riskgrupp. Jag har ringt lungmottagning här och BVC och jag tycker inte jag får den information jag vill ha, eller några riktlinjer kring detta. Hoppas på hjälp här. Mvh/ Johanna
Hej!
Du har rätt i att det saknas. Det är en bra inläggsidé.
Hej! Vi har blivit erbjudna vår tvåmånaders bebis Rota vaccin. Vad har du för erfarenhet av detta? Vilka biverkningar är vanliga? Tacksam för svar.
Min erfarenhet är att sedan det infördes i Stockholms län har antalet små barn med svåra magsjukor minskat kraftigt på barnsjukhusen. Vanligt med “minimagsjuka” veckan efter vaccinet som biverkan.
Valet att inte vaccinera vår dotter när hon var spädbarn var det svåraste vi någonsin tagit och än idag vet vi inte om vi gjorde rätt. Därför hamnade jag här idag. Hon närmar sig nu två år och vi har sagt hela tiden att vi då ska omvärdera och eventuellt starta vaccineringen enligt vanliga programmet (men anpassat efter förseningen i samrådan med bvc-läkaren förstås). Vi är ganska skeptiskt lagda och blev därför naturligtvis oroliga efter att ha läst en artikel om nackdelar med vaccin. Vi läste på mycket och vägde fram och tillbaka och det var inget lättvindigt beslut, tvärtom låg vi sömnlösa över det.
Men jag inser när jag läser kommentarerna till dina inlägg om vaccin, att vi liksom många av dina läsare fått ett dåligt stöd på BVC. Där gavs ingen information alls om vaccinen, bara “dessa vaccin får ert barn vid denna åldern tack och hej”. Och detta förutsätts en bara acceptera. Det ges inte utrymme för diskussion eller reflektion. Vaccination ges inte i samrådan med oss föräldrar, det är bara förutsatt. Jag tror det är en stor anledning att vi sökte alternativ information, dels för att bvc-sköterskan då upplevdes okunnig. Tyvärr är det lättare att hitta icke vetenskaplig information, och lekmän som vi är genomskådar vi den inte. Vi vet ju inte hur vi ska läsa kritiskt.
Tack för att du så utförligt tagit upp detta med vacciner och BÅDE för och nackdelar. Detta ska vi ta med oss i vårt beslut.
Bra lättillgänglig information 🙂
Jag skulle gärna också läsa om hepatit B vaccination som på vissa ställen i landet kan ges samtidigt som de vanliga vaccinen på BVC. Fördelar/nackdelar?
Tack för välskriven och lättillgänglig information om vaccin! Det är högaktuellt för mig nu när sonen står inför första vaccinationen.
En dum fråga bara från mig som är nålfobiker. Vad jag förstår ges vaccin intramuskulärt eller subkutant. Skulle vaccin kunna ges i tablettform, som supp eller på något annat sätt?
Intrakutant menade jag förståss, inte subkutant…
Det finns vissa vacciner som ges som nasspray (en sorts influensavaccin), några som är drickbara (alla mot tarmsjukdomar). Det finns också vaccin som trycks in i huden med mininål eller med tryck. Din önskan om fler vacciner som inte ges som injektion delas av både vaccinforskare och vaccinansvariga på WHO och i vården och i stater världen över. Innan man ändrar administrationssätt i allmänna vaccinationsprogram vill man vara riktigt säker på att man inte ökar biverkningsrisken eller minskar skyddseffekten. Därför tror jag det dröjer innan nålarna försvinner från svenska BVC. Forskningen är inte där än, inte erfarenheten heller.