This post is also available in: English
Vad är allergi egentligen? Det får du lära dig i den här artikeln. Vårt immunsystem finns ju till för att kunna bekämpa inkräktare i kroppen. Immunsystemet har kraftfulla vapen i sin arsenal, vilket behövs för att kunna döda de elakaste virusen, bakterierna eller parasiterna. Under evolutionens gång, före sjukhus och antibiotika, har säkert ett kraftfullt immunförsvar som räddat värden undan farliga bakterie- och virusinfektioner varit gynnsamt.
Tyvärr är immunsystemets vapen riktigt farliga även för immunsystemets ägare, alltså oss själva. De immunceller som är designade för att starta ett immunsvar mot något som finns i ägarens kropp sorteras ut och avvecklas. Det är bra, när det fungerar, och det gör det oftast.
Tolerans
Immunsystemet bör också kunna skilja bakterier, virus, parasiter och annat farligt som kommer in i vår kropp från mat, eller pollen vi andas in, eller katthår eller hundmjäll. Som inte är farligt. På immunologspråk säger man att vi måste utveckla tolerans mot sådant som kommer in i kroppen men inte är farligt.
Är en nötbit en parasit?
När toleransen inte utvecklas så behandlar immunsystemet ofarliga molekyler såsom om de vore farliga parasiter (ja, just parasiter av någon anledning, inte virus eller bakterier) och sätter igång ett mer eller mindre kraftigt immunsvar mot något ofarligt. Immunsvaret kan, om det är kraftigt, bli riktigt farligt (dödligt) för sin ägare.
Allergi – immunsystemets fobier
Hos en människa som har en fobi uppfattar hjärnan kan en ofarlig spindel, eller spruta, eller blodsdroppe som något fullständigt skräckinjagande livsfarligt. Hjärnans skräckreaktion sätter igång och sätter fart på kroppens flyktsystem. Hos en människa som har en allergi reagerar immunsystemet på samma sätt. Den viktigaste skillnaden är att immunsystemet har kraftigare vapen i sin arsenal än hjärnan. En panikångestattack på grund av en fobi är inte dödlig (även om det känns så) medan en allergisk chock är dödlig om den inte behandlas snabbt med starka läkemedel.
Vilka saker brukar immunsystemet få fobier mot?
Vissa saker är vanligare än andra för immunsystemet att få fobier emot. Hos bebisar är mjölk, ägg och sojaprotein vanliga. Hos skolbarn olika pollen, olika djurarters päls eller mjäll, vissa nötter, ägg, fisk. Det finns fler. Man brukar kalla de här ämnena för “allergener”.
Vissa ämnen är kända för att oftare än andra orsaka allergisk chock, till dem hör jordnötter, ägg, fisk, hasselnötter och andra nötter. Pollen däremot orsakar som regel inte allergisk chock, utan snarare rinnsnuva och kliande ögon. Pollen kan också förvärra en existerande allergisk astma.
Läs mer om pollenallergi hos barn här.
Kan man undvika allergi genom att undvika saker som immunsystemet brukar få fobier mot?
Nej. Det trodde man länge. Men det är väl visat i många vetenskapliga studier att man inte kan förebygga allergier genom att undvika så kallade “allergener”. Det är inte så konstigt tycker jag, om man betänker att felet sitter i immunsystemets förmåga att skilja på farligt och ofarligt.
Det finns alltså aldrig orsak att undvika mat eller husdjur eller utevistelse om man inte blir sjuk av det!
Däremot tycker jag inte det finns anledning att utsätta barns hud för parfymer eller eteriska växtoljor eller liknande, eftersom de inte tillför något positivt till barnets hälsa.
Läs om att minska risken för allergi genom att suga på barnens nappar här.
Men om mitt barn redan är allergiskt då?
Om ditt barn har fått svåra allergiska chocker så är det självklart att du behöver vara noga med att skydda barnet från fler sådana, genom att undvika det som barnet reagerat mot. Då bör ni också ha kontakt med en barnläkarmottagning. De kommer antagligen att föreslå kontrollerade testningar på mottagningen med det barnet är allergiskt mot med vissa mellanrum. Det är bra, men gör det inte hemma om barnet fått svåra allergiska reaktioner. Om barnet däremot fått lindriga symtom kan man alltid prova lite ibland om allergin är kvar eller gått över. Allergier är luriga, plötsligt finns de där och sedan försvinner de.
Läs om mjölkproteinallergi hos barn här.
Läs mer:
Mjölkproteinallergi hos bebis och mjölkfri ersättning till spädbarn
Tack för en bra inlägg! Jag håller helt med Emelie! Jag känner en stor oro varje gång vi ska på semester till stuga eller när det kommer gäster på besök som kan trygga en allergisk chock hos min dotter, och blir galen av att tänka om vad ska man ta sig till om ambulansen dröjer, vad ska man göra? jag Tycker att det är värdet och livsviktig att som förälder av en allergisk barn kunna ha medel i sina händer för att hjälpa ens barn om det behövs akut agerande.
Tack för inlägg om allergier! Jag har lite funderingar om nötallergi… Om man reagerar på hasselnöt på en pricktest, men annars inte verkar reagera så mycket, kan man då plötsligt få en kraftigare reaktion om man får i sig hasselnöt? Självklart bör man väl undvika hasselnötter, men ska man tex undvika allt där det står “kan innehålla spår av nötter”? Är det naturligt att vara allergisk mot andra nötter också, eller finns det ingen sån koppling?
@ Cecilia: Just det där med allergisk chock som påverkar andningen är min skräck också sedan jag fick barn. Inte här i stan där det vimlar av ambulanser och akutsjukvård. Men ute i obygden där vi vistas en del och ibland inte ens har egen bil vissa veckor på sommaren. Ambulanser är few and far between om man så säger och sjukhus likaså. Jag själv skulle känna mig mycket tryggare om jag visste att jag hade något hemma som kunde ges vid just andningssvårigheter om barnen eller någon gäst på besök skulle drabbas akut. Självfallet ska man vara restriktiv med att skriva ut eller ta mediciner i “onödan”. Men varför rekommenderas inte medicin som kan hjälpa vid just allergisk chock för de iaf de med barn som bor eller vistas långt från stora sjukhus i områden med få ambulanser? Som lekman låter det som en bra idé att ha något att kunna ge under tiden man väntar på att hjälp når fram. Något som skulle kunna ges efter råd av SOS sköterska el liknande. Finns det stora risker eller annat som gör att man inte tycker det är “värt” det om det inte finns känd allergi hos barnet sedan tidigare?
Men allergisk chock som påverkar andningen, går det inte väldigt fort? Har hört ngn prata om att det blir som ett lock i halsen.
Tack igen!
Det går fort, men inte sekunder, snarare en halvtimme från att börja svullna om munnen/få röda utslag till riktigt riktigt illa om det går fort. Så förutsatt att man inte är i obygden hinner ambulansen komma fram och ge läkemedel mot allergin.
Tack för all hjälp. Trodde att jag skulle bli en cool mamma men icke. 🙂 Är hispigare än vad jag kunde föreställt mig. Har plötsligt blivit rädd för allt från galna bilförare ( höj körkortsåldern till minst 25 genast tack) till huggormar som attackerar små små barn (i innerstan).
Er blogg hjälper verkligen mina galna nerver.
Om mitt barn inte är allergisk mot t.ex. ägg (eller något annat) nu kan det hända att han blir det senare i livet?
Sedan har jag ett önskemål om ni skulle kunna skriva om ekologiska produkter vs “vanliga”, icke ekologiska produkter till barn. Jag har nämligen börjat läsa om detta bland annat i böckerna Den onda badankan och i boken Handla rätt för en giftfri barndom. Det är mycket läskigt att läsa hur mycket giftiga och dåliga ämnen man har utsatt sin kropp för därför tänkte jag vara så försiktig och ekologisk mot mitt barn som möjligt, men jag undrar ibland om det alltid är bästa vägen att välja ekologiska produkter när det gäller hälsan. T.ex. det är dags för oss nu att börja med tandborstning. Tandhygienisten säger att fluor behövs i tandkrämen, den “ekologiska sidan” säger att fluor är giftig och bra att undvika åtminstone i första 2 åren eller tills barnet inte kan spotta ut tandkrämen.
Så jag känner mig lite vilse, vad är bra, vad är bäst? Hur mycket skadlig är det som är skadlig? Är ekologisk helt säker?
Det skulle vara skönt att läsa om hur ni ser frågan kring ekologiska och icke ekologiska produkter samt deras påverka på hälsan, framför allt när det gäller barn.
Ja, allergier kan komma och försvinna under livet.
Ekologiska produkter kanske vi borde skriva om. Kort har de inga visade hälsovinster, men de är snällare mot miljön. Jag köper ekologiskt när jag har råd, men prioriterar näringsrik och snabblagad mat framför ekologisk. Även i min goda ekonomi ryms inre hur mycket ekologiskt som helst om maten även ska vara näringsrik, populär hos barnen och lättlagad.
Som miljöengagerad student var jag expert på billig ekomat, mycket linsgrytor och hembakt surdegsbröd blev det. Idag är mina prioriteringar annorlunda.
Den onda badankan verkar skapa mycket mammaångest, kanske borde läsa den boken och granska vad de säger egentligen.
Hej!
Tack för ett bra inlägg!
Några funderingar bara: Vad gör jag om min bebis får en allergisk reaktion? Om hon exempelvis får svårt att andas? Jag har förstått att det kan gå ganska fort.
Vad bör jag ha hemma? Kan man få medicin ‘ifall’ något skulle hända att ha hemma?
Ska jag ge henne jordnötssmör eller liknande? Eller ska jag ge det i samråd med läkare? Är livrädd för att hon ska få andninssvårigheter eller andra allvarliga reaktioner.
Tack för hjälpen!
Petra
Om din bebis får svårt att andas så ska ni åka till barnakuten. Om din bebis plötsligt får jättesvårt att andas, svullnar om munnen, blir oregerligt orolig och får röda utslag över hela kroppen är det dags för ambulans.
Att vänta med att introducera jordnötssmör minskar inte risken för jordnötsallergi, tvärtom finns det välgjorda studier som tyder på motsatsen. I länder där jordnötssmör ingår i bebisars kost finns mindre jordnötsallergi än i länder där man förbjuder föräldrar att ge barn jordnötter första levnadsåren.
Medicin att ha hemma ger vi till barn som redan haft allergisk chock. Inte till sådana som inte haft det. Om du är jätterädd kan du väl ge jordnötssmör första gångerna när du är inom rimligt räckhåll för ambulans, alltså inte typ i ytterskärgården eller på en fjälltopp.