Hoppa till innehåll
Hem Vad är allergi? Läs om allergier – immunsystemets fobier

Vad är allergi? Läs om allergier – immunsystemets fobier

barn äter en korv

This post is also available in: English

Vad är allergi egentligen? Det får du lära dig i den här artikeln. Vårt immunsystem finns ju till för att kunna bekämpa inkräktare i kroppen. Immunsystemet har kraftfulla vapen i sin arsenal, vilket behövs för att kunna döda de elakaste virusen, bakterierna eller parasiterna. Under evolutionens gång, före sjukhus och antibiotika, har säkert ett kraftfullt immunförsvar som räddat värden undan farliga bakterie- och virusinfektioner varit gynnsamt.

Tyvärr är immunsystemets vapen riktigt farliga även för immunsystemets ägare, alltså oss själva. De immunceller som är designade för att starta ett immunsvar mot något som finns i ägarens kropp sorteras ut och avvecklas. Det är bra, när det fungerar, och det gör det oftast.

Tolerans

Immunsystemet bör också kunna skilja bakterier, virus, parasiter och annat farligt som kommer in i vår kropp från mat, eller pollen vi andas in, eller katthår eller hundmjäll. Som inte är farligt. På immunologspråk säger man att vi måste utveckla tolerans mot sådant som kommer in i kroppen men inte är farligt.

Är en nötbit en parasit?

När toleransen inte utvecklas så behandlar immunsystemet ofarliga molekyler såsom om de vore farliga parasiter (ja, just parasiter av någon anledning, inte virus eller bakterier) och sätter igång ett mer eller mindre kraftigt immunsvar mot något ofarligt. Immunsvaret kan, om det är kraftigt, bli riktigt farligt (dödligt) för sin ägare.

Allergi – immunsystemets fobier

Hos en människa som har en fobi uppfattar hjärnan kan en ofarlig spindel, eller spruta, eller blodsdroppe som något fullständigt skräckinjagande livsfarligt. Hjärnans skräckreaktion sätter igång och sätter fart på kroppens flyktsystem. Hos en människa som har en allergi reagerar immunsystemet på samma sätt. Den viktigaste skillnaden är att immunsystemet har kraftigare vapen i sin arsenal än hjärnan. En panikångestattack på grund av en fobi är inte dödlig (även om det känns så) medan en allergisk chock är dödlig om den inte behandlas snabbt med starka läkemedel.

Vilka saker brukar immunsystemet få fobier mot?

Vissa saker är vanligare än andra för immunsystemet att få fobier emot. Hos bebisar är mjölk, ägg och sojaprotein vanliga. Hos skolbarn olika pollen, olika djurarters päls eller mjäll, vissa nötter, ägg, fisk. Det finns fler. Man brukar kalla de här ämnena för “allergener”.

Vissa ämnen är kända för att oftare än andra orsaka allergisk chock, till dem hör jordnötter, ägg, fisk, hasselnötter och andra nötter. Pollen däremot orsakar som regel inte allergisk chock, utan snarare rinnsnuva och kliande ögon. Pollen kan också förvärra en existerande allergisk astma.

Läs mer om pollenallergi hos barn här. 

Kan man undvika allergi genom att undvika saker som immunsystemet brukar få fobier mot?

Nej. Det trodde man länge. Men det är väl visat i många vetenskapliga studier att man inte kan förebygga allergier genom att undvika så kallade “allergener”. Det är inte så konstigt tycker jag, om man betänker att felet sitter i immunsystemets förmåga att skilja på farligt och ofarligt.

Det finns alltså aldrig orsak att undvika mat eller husdjur eller utevistelse om man inte blir sjuk av det!

Däremot tycker jag inte det finns anledning att utsätta barns hud för parfymer eller eteriska växtoljor eller liknande, eftersom de inte tillför något positivt till barnets hälsa.

Läs om att minska risken för allergi genom att suga på barnens nappar här. 

Men om mitt barn redan är allergiskt då?

Om ditt barn har fått svåra allergiska chocker så är det självklart att du behöver vara noga med att skydda barnet från fler sådana, genom att undvika det som barnet reagerat mot. Då bör ni också ha kontakt med en barnläkarmottagning. De kommer antagligen att föreslå kontrollerade testningar på mottagningen med det barnet är allergiskt mot med vissa mellanrum. Det är bra, men gör det inte hemma om barnet fått svåra allergiska reaktioner. Om barnet däremot fått lindriga symtom kan man alltid prova lite ibland om allergin är kvar eller gått över. Allergier är luriga, plötsligt finns de där och sedan försvinner de.

Läs om mjölkproteinallergi hos barn här. 

11 kommentarer till “Vad är allergi? Läs om allergier – immunsystemets fobier”

  1. Tack för en bra inlägg! Jag håller helt med Emelie! Jag känner en stor oro varje gång vi ska på semester till stuga eller när det kommer gäster på besök som kan trygga en allergisk chock hos min dotter, och blir galen av att tänka om vad ska man ta sig till om ambulansen dröjer, vad ska man göra? jag Tycker att det är värdet och livsviktig att som förälder av en allergisk barn kunna ha medel i sina händer för att hjälpa ens barn om det behövs akut agerande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.