Hoppa till innehåll
Hem Vad är damm, måste jag dammsuga och damma, är damm farligt?

Vad är damm, måste jag dammsuga och damma, är damm farligt?

Vad är damm, måste man dammsuga, är damm farligt?

This post is also available in: English

Vi fick en läsarfråga:

Hej!

Tack för en intressant och lärorik blogg! Jag undrar om vad damm består av. Jag har läst att det innehåller tungmetaller. Stämmer det?

Hälsningar

Anna

Professor Agnes Wold fick svara på frågan.

Vad är damm?

Intressant det här med damm. Damm är ju det som faller ner från luften. Vilka tungmetaller som skulle sväva omkring i luften i ett vanligt hem kan jag inte i min vildaste fantasi föreställa mig.

Ger damm infektioner eller allergi?

För hundra år sedan trodde man att det fanns en massa bakterier i dammet (det finns det inte). Då uppmanade man kvinnor att städa och skura, för att bekämpa infektionssjukdomarna. Givetvis helt utan effekt – infektionssjukdomar sprids mellan människor, eller mellan människor och djur. Inte via damm.

Sedan minskade infektionssjukdomarna drastiskt under 100 år och nästan inga människor dog längre i infektioner. Helt plötsligt blev då dammet i fokus för den nya sjukdomen allergi, som ökade våldsamt under 1900-talet. Man pratade om “dammallergi”, vilket är ett helt felaktigt begrepp, eftersom damm inte är ett ämne, utan består av alla möjliga slags partiklar som ramlar ner från luften (i en lada är det växtdelar, i en verkstad är det metallpartiklar, hemma är det sand och hårstrån och hudflagor, med mera). Med “dammallergi” menade man allergi mot kvalster, små djur som lever på våra hudflagor. Naturligtvis finns de, som allt annat i ett hem, i dammet. Men inte mer där än någon annanstans.

Och nu börjar man tydligen oroa sig över att det skulle ligga tungmetaller i dammet. Det intressanta är att alla dessa (hittills fullständigt felaktiga) föreställningar om dammets farlighet alltid utmynnar i samma uppmaning till kvinnorna: Städa!

Dammråttan – en luftrenare!

För en så där 10 år sedan hade Socialstyrelsen den dåliga smaken att skriva i broschyrer att “städning är viktigt för att bekämpa smittspridning och allergier”. Jag var då i TV (Rapport) och förklarade att det absolut inte hjälpte att städa mot allergier (även Folkhälsoinstitutet hade detta bland sina “råd för att förebygga allergier”). Efter programmet blev jag kontaktad av en grupp ventilations- och byggnadsingenjörer som hade hand om fastigheter i Mölndal och Göteborg. Vi hade mycket trevligt.

De berättade för mig att dammråttor endast kan uppstå om det råder perfekt luftfuktighet i ett hem. Är det för varmt och torrt, ramlar inte dammet till golvet. Det kan man iaktta i ett badrum där man har golvvärme – där blir det inga dammråttor! Vidare fungerar dammråttorna som luftrenare, eftersom de drar till sig partiklar ur luften. Precis som när kristaller bildas i en saltlösning, så måste de ha någonting att fastna på.

Så nu vet du att dammråttan är ett tecken på ett perfekt inomhusklimat. Rör den inte – särskilt om den ligger och sover under din säng!

Varma hälsningar från Agnes Wold

Läs om plast och ftalater är farligt för barn

Läs mer om du känner dig som en dålig mamma

Läs om oro för barn och vad göra som orolig förälder

Läs Agnes Wold om att ge råd till nyblivna föräldrar

10 kommentarer till “Vad är damm, måste jag dammsuga och damma, är damm farligt?”

    1. Det är som regel dåligt ur miljösynpunkt eftersom det ofta är elslingor som ligger under golvet och elvärme är väldigt energineffektivt.

  1. Hej! Just flamskyddsmedel är vad jag hört om också. Och då i samband med att vi andas in dammet kring skärmar och datorer där vi vuxna och barn tenderar att tillbringa mycket tid. Under sängen är man väl rätt sällan.

  2. Haha! Mycket bra perspektiv. Jag har undrat vad professor agnes tänker om miljögifter i damm, sen jag hörde henne i radioprogrammet heliga familjen om damm/bakterier. För min del är det varken allergiframkallande ämnen eller tungmetaller, utan flamskyddsmedel och mjukgörare (ftalater) som får mig eller sambon att svärande ta fram dammsugaren varje vecka. Detta för att naturskyddsföreningen hittade i dessa ämnen i vad de påstod var höga halter i sovrumsdamm världen över. Nu tänker jag inte städa så mycket resten av barnens uppväxt, bara de månader som barnen stoppar allt inklusive dammråttor i munnen typ från de börjar krypa tills de är drygt ett år. Obs, vill inte göra nån orolig, vill göra tydligt att jag inte tror att damm hemma är särskilt farligt. Men inte heller helt ofarligt. kanske det handlar om helt försumbara nivåer? Jag vet inte. Hur som helst tror jag egentligen att det är mer konstruktivt att stoppa källan till de giftiga ämnena än att försöka städa bort dem, och det finns det ju andra forum för. Typ naturskyddsföreningen, eller partipolitik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.