Hoppa till innehåll
Hem Vad behöver en bebis?

Vad behöver en bebis?

This post is also available in: English

Fakta och råd kring vad en bebis behöver av barnläkare. Den lilla bebisen behöver hjälp med allt och det är din uppgift som förälder att se till att barnet får vad det behöver. Och vad behöver en bebis? Läs om vad som behövs till en nyfödd för mat, sömn, skötsel och transport.

Inlägget innehåller affiliatelänkar. De går till produkter som jag kan rekommendera, och om du köper via de länkarna går en liten del av ditt inköpspris till barnakuten.nu.

Att mata en nyfödd

Bebisar behöver mat. Som förälder kan du välja mellan amning och flaskmatning. Om du lever i ett land med god tillgång till rent vatten och bra modersmjölksersättning är hälsoskillnaderna mellan amning och flaskmatning mycket små. Välj det du föredrar.

Läs om att få igång amning av nyfödd bebis

Läs om flaskmatning till nyfödda

Vad behöver du köpa om du vill amma?

 • Två eller tre amningsbehåar är bra att ha. Vänta med att köpa dem tills slutet av graviditeten, när du har en bättre aning om vilken storlek du behöver. Om du har mindre bröst kan du säkert köpa amningsbehå var som helst. Om du har större behov av stöd och exakta passform kan jag verkligen rekommendera amningsbehåar från märket Anita.
 • Amningstoppar är smidigt om du vill kunna amma lite mer diskret utanför hemmet.

Vad behövs till flaskmatning?

 • Nappflaskor och nappar
 • Ersättningspulver av standardtyp, till exempel NAN eller BabySemp.
 • För enklare tillredning av ersättning kan en ersättningsmaskin eller en vällingmaskin vara ett bra köp.

Blöjor, skötbord och skötsel

Din bebis behöver också lite hjälp med hygienen. Blöjor och tvättlappar är bra att förbereda med. Billiga papperstvättlappar du blöter upp i ljummet vatten och droppar lite babyolja på fungerar bra och är milda Skötbord kan du använda, men en handduk på golvet eller sängen går minst lika bra. En tub Inotyolsalva mot röda blöjrumpor och en liten badbalja är bra att förbereda med.

 • Blöjor i minsta bebisstorlek
 • Tvättlappar
 • Babyolja
 • Inotyolsalva
 • Badbalja
 • Eventuellt skötbord
 • En febertermometer (enklaste sorten går bra)

Läs mer om blöjeksem, svamp i rumpan och röd babystjärt

Sömn- behöver bebis en spjälsäng?

Vissa bebisar sover större delen av natten, andra inte. Vissa sover i egen säng, andra inte. Det är viktigt att nyfödda sover på rygg, för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd. Allra säkrast är att sova i egen säng, vagn eller vagga i föräldrarnas rum, men många barn vägrar sova i sängen.

Du behöver egentligen inte köpa någonting för barnets sömn innan bebisen kommer, om du vill kan du köpa en spjälsäng eller vagga. Vissa använder babynest för att skärma av bebisens sovplats i föräldrasängen.

 • Eventuellt spjälsäng
 • Om du köper spjälsäng, lakan, madrass och liten kudde
 • Eventuellt babynest

När bebisen kommit så ser du om ditt barn är av den vänliga sorten som sover största delen av natten eller om barnet vaknar varannan timme och vill äta och därefter bara somnar om en förälder går upp och bär i en halvtimme. Om ni har problem med nätterna: var prestigelösa och kreativa. Sover barnet bara bra nära er och vaknar så fort ni går därifrån: fundera på om sömnen skulle bli bättre om barnet fick sova kvar hela natten i vuxensängen. Sover barnet jättebra i sin vagn men avskyr sin spjälsäng: låt barnet sova i vagnen även på nätterna. Är barnet så stökigt på nätterna att ingen av er kan sova i samma rum: turas om med att ta nattansvar.

Läs mer om spädbarns sömn – hur mycket eller lite är normalt?

Barnvagn, babyskydd, sele eller sjal

Om bebisen ska åka bil måste du köpa ett bakåtvänt babyskydd. Gör det från någon du litar på (du vill ha ett som är garanterat okrockat) eller köp nytt. Se till att du installerar det korrekt i bilen.

Många tycker det är skönt att köra bebisen i en barnvagn, men det är inte ett helt nödvändigt inköp. Vissa använder bara bärsele eller sjal och det går bra det med. Många barn gillar att bli burna, så en sele eller sjal gör händerna fria och sparar ryggen.

Läs mer om bebis i famnen

Bebiskläder – vad behövs?

Många nyfödda kräks en hel del och de bajsar inte alltför sällan utanför. Så det krävs en hel del ombyten. Har du inte egen tvättmaskin så fundera på om du har råd och möjlighet att köpa en – det är ett av de smartaste inköp du kan göra inför nyföddhetstiden.

Du kan räkna med att få en hel del kläder i de minsta storlekarna, så även om det är bra att ha 5-6 bodies, se om du klarar av att bara köpa 2-3 stycken. Det här föreslår jag att du förbereder inför bebisens ankomst:

Klimatsmart föräldraskap – köp inte för mycket

När du väntar ditt första barn så vill du naturligtvis det allra bästa för din bebis. Det vet marknadsföringsspecialisterna på företagen förstås och de tvekar inte att försöka övertyga dig om att du borde köpa både det ena och det andra för att ge bebisen en så bra start i livet som möjligt.

I själva verket behöver du inte mer än vad som står på den här sidan. Och du kan med fördel köpa allt begagnat. Det är inte bara klimatsmart utan även smart för plånboken. Vill du ge ditt barn den bästa starten i livet – satsa på gemensam föräldraledighet med den andra föräldern om det finns någon och att hjälpa dig själv och den andra föräldern att må bra. Så vad behöver en bebis? Förutom ganska lite prylar, så behöver den mycket tid med föräldrar som gillar läget. Det spelar roll på riktigt!

Läs om första tiden med bebis

Läs mer:

Läs om att få igång amning av nyfödd bebis

Läs om flaskmatning till nyfödda

Läs mer om spädbarns sömn – hur mycket eller lite är normalt?

Läs mer om kolik hos spädbarn – magdroppar, akupunktur, vad hjälper?

Läs mer om blöjeksem, svamp i rumpan och röd babystjärt

4 kommentarer till “Vad behöver en bebis?”

 1. Tack för din blogg! Du är så klok och ömsint att jag får en tår i ögat. Jag är hemma med mitt tredje barn och lyckas ändå glömma att jag behöver prioritera att träffa vänner på dagarna för att må bra. Dina artiklar om sjukor är också ovärderliga. Det är svårt att sätta fingret på hur de skiljer sig från annan info som vårdguiden t ex, men kanske har det att göra med en helhetssyn på barn och förälder. Ditt personliga men ändå tydligt professionella tilltal är också viktigt för läsupplevelsen tror jag. Tack för att du tår dig tid att skriva för oss!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *