Hoppa till innehåll
Hem Vad innehåller vaccin? Finns aluminium, formaldehyd eller kvicksilver i vaccin?

Vad innehåller vaccin? Finns aluminium, formaldehyd eller kvicksilver i vaccin?

What do vaccines contain?

This post is also available in: English

Ni är många som bett om ett inlägg vad vaccin innehåller. Andra undrar varför det finns aluminium och formaldehyd i vaccin. Ytterligare några har hört att det funnits kvicksilver i konserveringsmedel till vaccin. Och vad är egentligen adjuvans?  Vacciner består ju i huvudsak av smittämnen, levande, döda,  eller delar av smittämnen, som ska stimulera immunförsvaret att bilda skydd mot bakterier eller virus.

Mer om hur vacciner fungerar kan du läsa här. 

Tillsatsämnen i vacciner är alltså de ämnen som inte är virus, bakterier eller delar av sådana. Vi går igenom dem ett och ett.

Aluminium

Aluminium används i flera vacciner för att öka immunförsvarets aktivering. När man använder aluminium i vissa vacciner kommer mycket fler av de vaccinerade att bilda ett immunologiskt minne mot ämnet, och alltså få effekt av vaccinet.

Immunförsvaret kan dels reagera ospecifikt, på ämnen som inte hör hemma i kroppen, till exempel aluminium. Den ospecifika immunreaktionen ger sedan mycket stimulans till den specifika immunreaktionen där T- och B-celler skapar immunologiskt minne, det vill säga vaccinationseffekt. (Ett ämne som ökar immunsystemets aktivering på det här sättet kallas för adjuvans).

Aluminiummängden i vaccinet är mycket liten, och ett barn som äter ersättning får på två dagar i sig lika mycket aluminium via ersättningen som en dos vaccin ger. Upptaget via tarmen är dock annorlunda än vid injektion i muskel. För att minska mängden aluminium som ges till barnet används idag kombinationsvacciner med difteri, stelkramp, kikhosta, hepatit B, Haemophilus influenzae typ B och polio i samma spruta. En aluminiumdos räcker för att ge 6 vacciner om man ger dem som ett kombinationsvaccin. Smart.

Aluminium kan i mycket sällsynta fall ge lokala överkänslighetsreaktioner vid stickstället. Då ser man kliande röda knutor där. Hos de som drabbas kan överkänslighetsreaktionen återkomma då man använder aluminium på huden, till exempel i form av deodoranter senare i livet.

Aluminium ingår i vaccin mot stelkramp, difteri, pneumokocker och Haemophilus influenzae typ B samt i vaccin mot TBE.

Formaldehyd

Formaldehyd används vid tillverkningen av avdödade vacciner, det är formaldehyden som dödar virus (i polio- och TBE-vaccin) eller försvagar giftet så att det inte kan ge sjukdom (i difteri- eller stelkrampsvaccin). Formaldehyd kan ge kontaktallergier, men det finns inga belägg för att någon skulle ha fått formaldehydallergi av attt ha blivit vaccinerad (till skillnad från aluminiumallergi där det har hänt, men är sällsynt).

Även formaldehyden finns i mycket små doser i vaccinerna. Formaldehyd frisätts också från möbler och tobaksrök och en bebis inandas lika mycket formaldehyd som finns i en dos vaccin av att bara vistas inomhus mellan 4 och 40 timmar.

Albumin och gelatin

Humant albumin är ett protein som utvinns från blodgivarblod. Gelatin utvinns ur grisars bindväv. Albumin och gelatin används som stabilisatorer i vissa vacciner.

Rester av odlingsmedium

När man odlar celler eller virus eller bakterier behöver de odlingsmedium. Det är en soppa med näring och salter som är specialkomponerad för just den sorts organism som ska odlas. Dessutom brukar man tillsätta antibiotika i odlingsmediet för att inte bakterier ska växa till när man odlar virus.

I kombinationsvaccin mot difteri, stelkramp, kikhosta, polio och Haemophilus influenzae typ B finns rester av odlingsmedium eftersom man inte helt kan rena bort det. I vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund, som är ett levande vaccin (till skillnad från det förra vaccinet jag nämnde) finns det odlingsmedium för att vaccinvirusen ska må bra och överleva.

Inget kvicksilver i vaccinerna i barnvaccinationsprogrammet

Från 1950-talet användes ett kvicksilverinnehållande konserveringsmedel (tiomersal) i flera vacciner. Det finns en vetenskaplig samsyn kring att doserna i vacciner har varit så låga att de med allra största sannolikhet inte varit skadliga för barns utveckling. På grund av risken för överkänslighetsreaktioner (allergiska reaktioner) har man tagit bort kvicksilverinnehållande konserveringsmedel i fler och fler vacciner. Svenska barnvaccinationsprogrammet har varit kvicksilverfritt sedan 1992-1993.

Även vaccinerna mot TBE (Encepur och FSME-immun) och vattkoppor är kvicksilverfria.

Alla inlägg om vaccinationer hittar du här. 

6 kommentarer till “Vad innehåller vaccin? Finns aluminium, formaldehyd eller kvicksilver i vaccin?”

  1. Tusen tack för detta! Så tydligt skrivet, och vad bra med konkreta jämförelser om hur man mer får i sig av dessa ämnen. Jag tror många kommer att ha stor nytta av denna text!

    Det är så ofta som det går att läsa att vaccin innehåller “farliga” ämnen, och att aluminium mm tas helt utanför sitt sammanhang, och då låter det förstår väldigt farligt. Skulle önska att fler på BVC kunde tillhandhålla denna sakliga information.

    Sedan finns ju en annan aspekt, och det är att när man som jag sett sjukdomar som polio och stelkramp på riktigt, i andra delar av världen, då inser man vad valet måste ställas mot. Det är ju inte enkom så enkelt att vi inte har dessa sjukdomar på grund av god hygien – utan vi kan tacka för en viss grad av vaccinationstäckning.

  2. Hej! Ta k för en bra blogg! Jag undrar om långtidseffekterna av tbe-vaccin. Kan upprepade injektioner (vilket man ju behöver göra med tbevaccinet) ge förhöjd cancerrisk eller risk för sjukdomar i centrala nervsystemet i framtiden i ett längre perspektiv? Det blir många doser formaldehyd och aluminium om man följer vaccinationsråden.

    1. Hej Johanna!
      Lyckligtvis inte vad man vet. Håller med om att det blir många doser, men varken cancer eller sjukdomar i centrala nervsystemet är kända biverkningar av TBE-vaccin.

  3. Tack Cecilia vad du är duktig! Detta kommer ju jag kunna använda på mitt jobb, fantastiskt fin sammanställning.

  4. Tack för alltid lika intressanta och informativa blogginlägg! Jag gillar att uppdatera mig runt barnvaccinationerna, särskilt nu när det är dags att vaccinera bebisen igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *