This post is also available in: English
Vätskeersättning är oumbärligt när barnen är sjuka, särskilt vid magsjuka. Vätskeersättning förhindrar uttorkning och vätskebrist hos barn. Du kan laga egen vätskeersättning efter barnakutens recept, eller köpa Sempers vätskeersättning på apotek. Undvik Resorb till små barn.
Läs mer om magsjuka eller vinterkräksjuka hos barn – smitta, inkubationstid
När har barnet vätskebrist?
- Åtminstone till och från under dagen, när febern är låg, vara piggt och glatt och vilja leka. Att sova mer än vanligt är helt ok, men barnet skall vakna ibland av sig självt.
- Kissa. Det kan vara svårt att bedöma på blöjbarn med mycket diarréer, men man får försöka så gott det går.
- Ha varm, torr hud med normal färg för barnet. Lite blekare är kanske ok, men grågrönblek och kladdig – inte ok!
- Ha saliv i munnen och om barnet gråter ska det komma tårar.
Vänta inte till barnet har blivit uttorkat (dvs blivit slött, slutat kissa och fått kall och kladdig hud och ingen saliv i munnen) innan du börjar ge vätskeersättning. Vätskeersättning skall ges från första kräkning eller diarré!
Vätskeersättning kan du köpa i pulver på apoteket. Det är jätteviktigt att blanda i så mycket vatten som det står för att det ska bli rätt styrka (mät!).
Recept på egen vätskeersättning
- 1 liter rent vatten (kranvatten i Sverige)
- 0,5 tsk salt (natriumklorid, vanligt koksalt, ingen seltin eller andra saltvarianter, inte flingsalt, det blir fel mängd)
- 2 msk strösocker
Rör så saltet och sockret löser sig. Smaka! Den ska smaka aningens salt och lite mer sött, men fullt drickbart. Man kan blanda i lite saftkoncentrat (2 tsk i hela litern) för bättre smak, men jag vet inte om jag tycker det blir bättre. Smaka och avgör vad som är minst svårt att få i ditt barn.
Återigen: det är JÄTTEVIKTIGT att mäta så att det blir rätt koncentration av socker och salt i lösningen. Höfta inte! En lösning med för mycket socker eller salt kan förvärra situationen snarare än hjälpa den. En rätt blandad vätskeersättning är en livräddande och fantastisk medicin!
Vätskeersättning från apoteket
Sempers vätskeersättning från apoteket är väl balanserad och fungerar bra. Det är lika viktigt att blanda den med rätt mängd vatten som det är att blanda den hemgjorda vätskeersättningen rätt.
Resorb rekommenderas inte till barn, och särskilt inte barn under tre år. Det innehåller mer socker och mindre salt per liter än de rekommenderade lösningarna vilket kan störa saltbalansen i kroppen.
Hur mycket vätskeersättning behöver barn för att hindra uttorkning?

Om barnet kräks så börja ge vätskeersättningen med spruta utan spets, fem milliliter var femte minut. Ger man för snabbt kan barnet kräkas av det. Efter en halvtimme utan kräkning kan du ge tio milliliter var tionde minut och efter en timme utan kräkning kan du ge barnet vätskeersättning i nappflaska i småklunkar. Kräks barnet: gå tillbaka till fem milliliter var femte minut.
Om barnet bara har diarréer kan man ge vätskeersättningen snabbare från början. Ge femtio milliliter vätskeersättning för varje diarré barnet har.
Om barnet bara får i sig vätskeersättning som vätska behöver man ge hela barnets basala vätskebehov (det vill säga all den vätska barnet brukar få i sig i mat och dryck) plus att man behöver ersätta alla förluster (diarréer och kräkningar) med samma mängd vätskeersättning.
Det är alltså mycket vätska du måste ge! Men gör du det och barnet är piggt, kissar och har varm hud så kan du känna dig som en fantastiskt duktig, klok och livräddande förälder!
När ska barnet få annat än vätskeersättning?
När barnet inte kräks och inte har väldigt intensiva diarréer (alltså har mindre än 8 diarréer/dygn) kan man ge annan vätska än vätskeersättning. Ge då vätska med socker i, som ger barnet lite energi. Frusen vätska=glass går också bra. Klämmisar med fruktpuré eller gröt brukar också fungera bra.
Mat kan vänta tills barnet vill ha. Vätska kan inte vänta.
Vad gör man om barnet inte vill?
Tvingar barnet. Det är sant. Tvingar barnet. Vi är inte vana att tvinga våra barn till saker i Sverige idag, och det är bra. Men när det gäller vätska vid magsjuka måste vi. Låt barnet sitta i knät, håll i fäktande armar och stick in sprutan (utan spets), långt in i munnen (det går bra utanför tandraden) och spruta in vätskan på kindens insida långt bak. Lite spottas ut, men det mesta går in. Om du känner dig som världens sämsta förälder som tvingar ditt barn vill jag bara säga: det är tvärtom. Du ger barnet vad det behöver även om inte barnet förstår det.
Läs mer om du känner dig som en dålig mamma
När ska jag komma till sjukhuset?
- Om ett barn under två års ålder har väldigt frekventa diarréer, 10-15/dag eller mer skall man komma till sjukhuset efter något dygn även om man lyckas ge tillräckligt med vätskeersättning för att kolla att saltbalansen i blodet är ok. Det är den oftast och är den det kan man åka hem och fortsätta med vätskeersättning.
- Om barnet kräks så mycket att det inte går att få i det vätskeersättning alls.
- Spädbarn, barn under tre månader som har rikliga kräkningar och diarréer vill vi gärna bedöma på barnakuten.
- Barn som har jätteont i magen, även om det bara är korta stunder.
- Visar barnet tecken till uttorkning (se ovan) som inte blir bättre efter några timmar med vätskeersättning.
- Är barnet väldigt medtaget, svårväckt, har kall, blek och kladdig hud eller bara hänger som en trasdocka.
- Har barnet rikliga diarréer med blod. Om barnet har ett fåtal diarréer per dag med lite blod i några av dem kan man gå till vårdcentralen nästa vardag.
- När du inte alls orkar mer och inte har någon som kan hjälpa dig att lösa av hemma. Säg då det på sjukhuset ”jag är ensam och orkar inte mer, jag måste få sova!”. Annars kan det vara svårt för barnläkaren att förstå att det inte går att fortsätta hemma när barnet inte är uttorkat.
Dela på arbetet!
Apropå punkt åtta ovan: Det är ett heltidsjobb och mer därtill att vårda ett barn med magsjuka hemma. Se till att ni är två som delar på det om det finns någon som helst möjlighet. Och en magsjuk förälder orkar inte ta hand om ett magsjukt barn. Då måste den andra föräldern stanna hemma. Är du ensam förälder behöver du hjälp av någon annan vuxen.
Läs mer om magsjuka och amning
Läs mer
Läs mer om du känner dig som en dålig mamma
Läs mer om magsjuka eller vinterkräksjuka hos barn – smitta, inkubationstid
Läs mer om bebis bajs – vad är normalt? Grönt bajs eller slemmigt – vad betyder det?
Tack för en fantastisk sida! Ni har hjälpt mig och vår lilla dotter genom många svåra stunder .
Vilken sida, jag delar den glatt till alla föräldrar! Jobbar sen åtta år som ssk på en akutmottagning i Mellansverige, där vi saknar barnjourlinje på lasarettet, så jag möter en hel del sjuka barn – både riktigt sjuka och lättare fall. Trots det är det makalöst svårt att bedöma sina egna barns tillstånd och hos 1177 finner jag sällan stöd. Men era tydliga råd, konkreta sätt att bedöma barnets tillstånd, när det ska var osv är guld – även för en som inte är helt novis! Märkligt ändå, hur “dum” man blir när det gäller sina egna… har en två-åring med magsjuka här hemma nu som skedas med vätskeersättning och ändå blir jag osäker på hur han mår. Egentligen. Då är det bra att denna sida finns och styr upp min oroliga mamma-hjärna!
Jag har läst attamning funkar lika bra som vätskeersättning. Vad är din uppfattning om det. Det är ju oftast lättare att få barnet att amma, om man fortfarande gör det.
Min erfarenhet är att amning fungerar bra vid lättare magsjukor, men vid rikliga förluster räcker det ofta inte. En del barn kräks upp all mammamjölk men behåller vätskeersättning, en del behåller men får inte i sig tillräckligt även om de suger nästan hela tiden. Det tar ju något dygn eller två att öka mjölkproduktionen också efter att barnet ökat sin sugfrekvens. Men vid lättare magsjukor fungerar det ofta. Vid svårare bör man fortsätta amma men komplettera med vätskeersättning.
Tack för ett super inlägg. Vet att ni inte bloggar här längre, men jag använder bloggen ändå hela tiden. Nu har vi precis gjort vätskeersättning efter receptet här och kommit igenom ännu en magsjuka. TACK!
Hej! Jag vill tacka för ett jättebra inlägg! Informationen fick mig att ge min 8 månaders bebis vätskeersättning var femte minut i timmar i natt, annars tror jag vi hade hamnat på barnakuten. Och dina stärkande ord gjorde att jag orkade och kände mig som en bra förälder. Tack!
Tack för superbra råd!!
Om man nästan helammar borde väl amningen räcka till? Min man har fått magsjuka och om lilla får magsjuka tänkte jag helt enkelt skippa att ge den lilla mat vi ger idag (plockmat) och bara amma. Det borde ju räcka, jag tror hon skulle må sämre av att tvingas i en massa vätskeersättning.
Nej, det räcker ofta inte vid en ordentlig magsjuka. Anledningen är att vätskebehovet ökar så plötsligt av en magsjuka så brösten hinner inte med att öka sin produktion innan barnet blir uttorkat.
Vid rikliga diarréer eller kraftiga kräkningar rekommenderar jag varmt att komplettera amningen med vätskeersättning. Helamning är absolut mysigare. Men risken är betydande att mysigheten ersätts med en klart omysig tid på barnsjukhuset om barnet inte får i sig tillräckligt med vätska!
Hoppas både du och barnet klarar er från magsjukan!
Har du förresten sett det här inlägget? http://doktorcecilia.wordpress.com/2013/02/07/magsjuka-och-amning/
Måste få säga att jag är så glad att jag hittade den här sidan! 1177 är lite svårtolkad ibland och man jagar upp sig för småsaker. Här får man bra svar med bra exempel som är lätt att förstå.
Grymt bra jobbat och jag hoppas att ni fortsätter! Stort tack!
Varsågod!
Hej,
Hur länge kan stå en gjort och redo att dricka vätskeersättning drick? Efter vilken tid får man kasta och göra en ny ? Jag har gjort 250 ml och den står ganska länge innan mitt barn dricker den upp
Jag brukar blanda en liter åt gången och låta stå i kylen något dygn och pytsa upp i glas eller kopp allt eftersom. Vanligt omdöme gäller.
1177 rekommenderar att man gör egenblandad vätskeersättning enbart om barnet är över 1 år och köper vätskeersättning till barn under 1 år, eftersom de är mer känsliga. Hur ser du på det?
Förstår inte riktigt varför. Oavsett om man köper eller blandar själv är det viktiga att man mäter noga, särskilt med mindre barn.
hur gör jag om jag e utomlands? jag menar deras kranvatten e inte som svensk kranvatten. Kan man då köpa vatten och blanda socker och salt? eller kan jag ta kranvatten o koka det och sedan blanda socker och salt? hoppas de inte blev ett konstigt inlägg nu
Det är en bra idé att köpa vatten eller koka kranvatten och blanda vätskeersättning om du är någonstans där vattenkvaliteten är osäker, oavsett om du blandar egen med socker och salt eller blandar med köpepulver/resorb.
Hej! Vi har en magsjuk liten kille hemma som varit sjuk i en vecka nu. Vid besök på vårdcentralen igår fick vi tipset att blanda i lite äppeljuice i vätskeersättningen vilket jag gjorde. Jag blandade vätskeersättningen enligt recept och hällde i juice utan att mäta. Gissar att det blev ett par teskedar per deciliter ersättning. Kan de ha skadat vårt barn? Tack för en bra blogg!
Det är ett bra förslag, smakar bättre då. Du har givetvis inte skadat ditt barn.