Hem » Vätskeersättning

Vätskeersättning för barn – recept för att hindra uttorkning hemma

Vätskeersättning är oumbärligt när barnen är sjuka, särskilt vid magsjuka. Vätskeersättning förhindrar uttorkning och vätskebrist hos barn. Du kan laga egen vätskeersättning efter barnakutens recept, eller köpa Sempers vätskeersättning på apotek. Undvik Resorb till små barn.

När har barnet vätskebrist?
 • Åtminstone till och från under dagen, när febern är låg, vara piggt och glatt och vilja leka. Att sova mer än vanligt är helt ok, men barnet skall vakna ibland av sig självt.
 • Kissa. Det kan vara svårt att bedöma på blöjbarn med mycket diarréer, men man får försöka så gott det går.
 • Ha varm, torr hud med normal färg för barnet. Lite blekare är kanske ok, men grågrönblek och kladdig – inte ok!
 • Ha saliv i munnen och om barnet gråter ska det komma tårar.

Vänta inte till barnet har blivit uttorkat (dvs blivit slött, slutat kissa och fått kall och kladdig hud och ingen saliv i munnen) innan du börjar ge vätskeersättning. Vätskeersättning skall ges från första kräkning eller diarré!
Vätskeersättning kan du köpa i pulver på apoteket. Det är jätteviktigt att blanda i så mycket vatten som det står för att det ska bli rätt styrka (mät!).

Recept på egen vätskeersättning
 • 1 liter rent vatten (kranvatten i Sverige)
 • 0,5 tsk salt (natriumklorid, vanligt koksalt, ingen seltin eller andra saltvarianter, inte flingsalt, det blir fel mängd)
 • 2 msk strösocker

Rör så saltet och sockret löser sig. Smaka! Den ska smaka aningens salt och lite mer sött, men fullt drickbart. Man kan blanda i lite saftkoncentrat (2 tsk i hela litern) för bättre smak, men jag vet inte om jag tycker det blir bättre. Smaka och avgör vad som är minst svårt att få i ditt barn.

Återigen: det är JÄTTEVIKTIGT att mäta så att det blir rätt koncentration av socker och salt i lösningen. Höfta inte! En lösning med för mycket socker eller salt kan förvärra situationen snarare än hjälpa den. En rätt blandad vätskeersättning är en livräddande och fantastisk medicin!

Vätskeersättning från apoteket

Sempers vätskeersättning från apoteket är väl balanserad och fungerar bra. Det är lika viktigt att blanda den med rätt mängd vatten som det är att blanda den hemgjorda vätskeersättningen rätt.

Resorb rekommenderas inte till barn, och särskilt inte barn under tre år. Det innehåller mer socker och mindre salt per liter än de rekommenderade lösningarna vilket kan störa saltbalansen i kroppen.

Hur mycket vätskeersättning behöver barn för att hindra uttorkning?
Mata barnet med vätskeersättning, lite i taget

Om barnet kräks så börja ge vätskeersättningen med spruta utan spets, fem milliliter var femte minut. Ger man för snabbt kan barnet kräkas av det. Efter en halvtimme utan kräkning kan du ge tio milliliter var tionde minut och efter en timme utan kräkning kan du ge barnet vätskeersättning i nappflaska i småklunkar. Kräks barnet: gå tillbaka till fem milliliter var femte minut.
Om barnet bara har diarréer kan man ge vätskeersättningen snabbare från början. Ge femtio milliliter vätskeersättning för varje diarré barnet har.
Om barnet bara får i sig vätskeersättning som vätska behöver man ge hela barnets basala vätskebehov (det vill säga all den vätska barnet brukar få i sig i mat och dryck) plus att man behöver ersätta alla förluster (diarréer och kräkningar) med samma mängd vätskeersättning.
Det är alltså mycket vätska du måste ge! Men gör du det och barnet är piggt, kissar och har varm hud så kan du känna dig som en fantastiskt duktig, klok och livräddande förälder!

När ska barnet få annat än vätskeersättning?

När barnet inte kräks och inte har väldigt intensiva diarréer (alltså har mindre än 8 diarréer/dygn) kan man ge annan vätska än vätskeersättning. Ge då vätska med socker i, som ger barnet lite energi. Frusen vätska=glass går också bra. Klämmisar med fruktpuré eller gröt brukar också fungera bra.
Mat kan vänta tills barnet vill ha. Vätska kan inte vänta.

Vad gör man om barnet inte vill?

Tvingar barnet. Det är sant. Tvingar barnet. Vi är inte vana att tvinga våra barn till saker i Sverige idag, och det är bra. Men när det gäller vätska vid magsjuka måste vi. Låt barnet sitta i knät, håll i fäktande armar och stick in sprutan (utan spets), långt in i munnen (det går bra utanför tandraden) och spruta in vätskan på kindens insida långt bak. Lite spottas ut, men det mesta går in. Om du känner dig som världens sämsta förälder som tvingar ditt barn vill jag bara säga: det är tvärtom. Du ger barnet vad det behöver även om inte barnet förstår det.

När ska jag komma till sjukhuset?
 1. Om ett barn under två års ålder har väldigt frekventa diarréer, 10-15/dag eller mer skall man komma till sjukhuset efter något dygn även om man lyckas ge tillräckligt med vätskeersättning för att kolla att saltbalansen i blodet är ok. Det är den oftast och är den det kan man åka hem och fortsätta med vätskeersättning.
 2. Om barnet kräks så mycket att det inte går att få i det vätskeersättning alls.
 3.  Spädbarn, barn under tre månader som har rikliga kräkningar och diarréer vill vi gärna bedöma på barnakuten.
 4. Barn som har jätteont i magen, även om det bara är korta stunder.
 5. Visar barnet tecken till uttorkning (se ovan) som inte blir bättre efter några timmar med vätskeersättning.
 6. Är barnet väldigt medtaget, svårväckt, har kall, blek och kladdig hud eller bara hänger som en trasdocka.
 7.  Har barnet rikliga diarréer med blod. Om barnet har ett fåtal diarréer per dag med lite blod i några av dem kan man gå till vårdcentralen nästa vardag.
 8. När du inte alls orkar mer och inte har någon som kan hjälpa dig att lösa av hemma. Säg då det på sjukhuset ”jag är ensam och orkar inte mer, jag måste få sova!”. Annars kan det vara svårt för barnläkaren att förstå att det inte går att fortsätta hemma när barnet inte är uttorkat.
Dela på arbetet!

Apropå punkt åtta ovan: Det är ett heltidsjobb och mer därtill att vårda ett barn med magsjuka hemma. Se till att ni är två som delar på det om det finns någon som helst möjlighet. Och en magsjuk förälder orkar inte ta hand om ett magsjukt barn. Då måste den andra föräldern stanna hemma. Är du ensam förälder behöver du hjälp av någon annan vuxen.

https://www.barnakuten.nu/feber-hos-barn-ar-40-grader-farligt/

33 kommentarer till “Vätskeersättning för barn – recept för att hindra uttorkning hemma”

 1. 1177 rekommenderar att man gör egenblandad vätskeersättning enbart om barnet är över 1 år och köper vätskeersättning till barn under 1 år, eftersom de är mer känsliga. Hur ser du på det?

  1. Förstår inte riktigt varför. Oavsett om man köper eller blandar själv är det viktiga att man mäter noga, särskilt med mindre barn.

 2. Mamma till 9-månaders pojke

  Hej! Vi har en magsjuk liten kille hemma som varit sjuk i en vecka nu. Vid besök på vårdcentralen igår fick vi tipset att blanda i lite äppeljuice i vätskeersättningen vilket jag gjorde. Jag blandade vätskeersättningen enligt recept och hällde i juice utan att mäta. Gissar att det blev ett par teskedar per deciliter ersättning. Kan de ha skadat vårt barn? Tack för en bra blogg!

  1. Det är ett bra förslag, smakar bättre då. Du har givetvis inte skadat ditt barn.

 3. Tack för ett super inlägg. Vet att ni inte bloggar här längre, men jag använder bloggen ändå hela tiden. Nu har vi precis gjort vätskeersättning efter receptet här och kommit igenom ännu en magsjuka. TACK!

 4. Hej! Jag vill tacka för ett jättebra inlägg! Informationen fick mig att ge min 8 månaders bebis vätskeersättning var femte minut i timmar i natt, annars tror jag vi hade hamnat på barnakuten. Och dina stärkande ord gjorde att jag orkade och kände mig som en bra förälder. Tack!

 5. hur gör jag om jag e utomlands? jag menar deras kranvatten e inte som svensk kranvatten. Kan man då köpa vatten och blanda socker och salt? eller kan jag ta kranvatten o koka det och sedan blanda socker och salt? hoppas de inte blev ett konstigt inlägg nu

  1. Det är en bra idé att köpa vatten eller koka kranvatten och blanda vätskeersättning om du är någonstans där vattenkvaliteten är osäker, oavsett om du blandar egen med socker och salt eller blandar med köpepulver/resorb.

 6. Hej,
  Hur länge kan stå en gjort och redo att dricka vätskeersättning drick? Efter vilken tid får man kasta och göra en ny ? Jag har gjort 250 ml och den står ganska länge innan mitt barn dricker den upp

  1. Jag brukar blanda en liter åt gången och låta stå i kylen något dygn och pytsa upp i glas eller kopp allt eftersom. Vanligt omdöme gäller.

 7. Vilken sida, jag delar den glatt till alla föräldrar! Jobbar sen åtta år som ssk på en akutmottagning i Mellansverige, där vi saknar barnjourlinje på lasarettet, så jag möter en hel del sjuka barn – både riktigt sjuka och lättare fall. Trots det är det makalöst svårt att bedöma sina egna barns tillstånd och hos 1177 finner jag sällan stöd. Men era tydliga råd, konkreta sätt att bedöma barnets tillstånd, när det ska var osv är guld – även för en som inte är helt novis! Märkligt ändå, hur “dum” man blir när det gäller sina egna… har en två-åring med magsjuka här hemma nu som skedas med vätskeersättning och ändå blir jag osäker på hur han mår. Egentligen. Då är det bra att denna sida finns och styr upp min oroliga mamma-hjärna!

 8. Fungerar det att blanda vätskeersättning med kolsyrat vatten? Försökt att få i dottern på 20 månader ersättning men inte lyckats nå vidare. Däremot är hon väldigt förtjust i kolsyrat vatten så tänkte att det troligtvis skulle gå bättre då.

 9. Måste få säga att jag är så glad att jag hittade den här sidan! 1177 är lite svårtolkad ibland och man jagar upp sig för småsaker. Här får man bra svar med bra exempel som är lätt att förstå.

  Grymt bra jobbat och jag hoppas att ni fortsätter! Stort tack!

 10. Vår lilla dotter är magsjuk just nu, hon är nio månader. Jag hade missat att det kan vara farligt att ge henne vätskeersättning spädd med fruktjuice (sådan där barnfruktjuice från Semper) och hon fick kanske 2,5 dl vätskeersättning utspädd i juice totalt. Kan det ha skadat hennes njurar permanent? Eller vad händer egentligen om de får för mycket salt :s?

 11. Om man nästan helammar borde väl amningen räcka till? Min man har fått magsjuka och om lilla får magsjuka tänkte jag helt enkelt skippa att ge den lilla mat vi ger idag (plockmat) och bara amma. Det borde ju räcka, jag tror hon skulle må sämre av att tvingas i en massa vätskeersättning.

  1. Nej, det räcker ofta inte vid en ordentlig magsjuka. Anledningen är att vätskebehovet ökar så plötsligt av en magsjuka så brösten hinner inte med att öka sin produktion innan barnet blir uttorkat.

   Vid rikliga diarréer eller kraftiga kräkningar rekommenderar jag varmt att komplettera amningen med vätskeersättning. Helamning är absolut mysigare. Men risken är betydande att mysigheten ersätts med en klart omysig tid på barnsjukhuset om barnet inte får i sig tillräckligt med vätska!

   Hoppas både du och barnet klarar er från magsjukan!

  1. Om diarréerna/kräkningarna är många och stora, om barnet verkar påverkat och trött, eller om barnet inte kissat på länge behöver man ge vätskeersättning intensivt tills man ser att tillståndet förbättras. Ofta kan man ge en spruta vätskeersättning i munnen, längs kindens insida, utan att väcka barnet. Se bara till att barnet halvsitter i din famn så minskar risken att svälja fel. Om förlusterna är små och glesa, barnet verkar relativt piggt och nyligen har kissat kan du dra ned på tempot. Om förlusterna ökar igen, kompenserar du med mer vätskeersättning. Enkelt förklarat måste det som förloras ersättas för att undvika uttorkning. Min erfarenhet är att nästan alla föräldrar gett för lite vätskeersättning för sällan innan de kommer till akuten. Knepet är att varken låta barnet klunka i sig för att direkt kräkas eller ge för lite, för sakta. Ge istället så mycket vätskeersättning som magen tolererar utan att kräkas upp den, så snabbt som möjligt. Oftast fungerar 5 ml var 5:e minut bra. Redan efter någon till ett par deciliter brukar man märka en otrolig skillnad i hur barnet mår!

  2. Tack för svaret. När jag hade mina första barn fick jag inte de att ta vätskeersättning utan jag gav vatten. Jag vill verkligen varna alla för att göra något så dumt. Barnet kan få avsmak för att dricka vatten vid andra lägen samt att vatten inte innehåller socker och salt. Så vätskeersättning är bättre. Jag tycker det är svårt att få i det så jag brukar blanda det med något som jag inte tycker att det gör något om barnet får avsmak för. Coca Cola blandat med vätseersättning. Jag förstår att det inte är det bästa eftersom det innehåller mycket socker men har tänkt att nöden inte har någon lag. Om barnet dricker är det bättre än att de inte dricker. Hur ser du på det?

  3. Om man blandar Coca-Cola med vätskeersättning kommer sockerhalten i drycken att bli alltför hög. Vi vet att det i sin tur kan leda till att salthalten i blodet blir alltför hög. MMöjligen genom att tarmcellerna tar upp salt med hjälp av socker, eller genom att vatten dras ut i tarmen på grund av sockerhalten i drycken och saltet blir kvar i blodet. Jag avråder därför från att blanda vätskeersättning med Coca-Cola (förutsatt att man använder mer än en matsked cola per liter vätskeersättning). Det är mycket viktigt att proportionerna socker/salt/vatten blir rätt.

  4. Som Apotekare rekomenderar jag alltid vättskeersättning när föräldrar yrar om paracetamol och ibuprofen till sina barn. Min erfarenhet är dock samma som din, föräldrana ger förlite, antagligen för att man inte orkar sita där med en msk var 5 min. Brukar därför rekomendera dem att alltid ha vättskeersättning med lite lime frusen i isglassformar. Barnet får en “isglass” och kanske en videofilm, föräldern får en stund för att andas och kanske ta en dusch -> Alla glada trotts kräksjuka

 12. Tack det här har hjälpt oss när vi har haft en kräksjuk dotter och vi började lite för fort med mat och gröt så vi fick börja om.
  Vätskeersättningen gjorde susen och tillsammans med dem på 1177 har vi nu en pigg dotter igen. Skönt.

 13. Jag har läst attamning funkar lika bra som vätskeersättning. Vad är din uppfattning om det. Det är ju oftast lättare att få barnet att amma, om man fortfarande gör det.

  1. Min erfarenhet är att amning fungerar bra vid lättare magsjukor, men vid rikliga förluster räcker det ofta inte. En del barn kräks upp all mammamjölk men behåller vätskeersättning, en del behåller men får inte i sig tillräckligt även om de suger nästan hela tiden. Det tar ju något dygn eller två att öka mjölkproduktionen också efter att barnet ökat sin sugfrekvens. Men vid lättare magsjukor fungerar det ofta. Vid svårare bör man fortsätta amma men komplettera med vätskeersättning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *