Hem » Vattkoppor

Vattkoppor hos barn – smitta, förlopp, inkubationstid

Bild på barn med vattkoppor

Vattkoppor är en mycket smittsam virussjukdom med feber och vätskefyllda blåsor som drabbar i princip alla ovaccinerade barn i Sverige. Blåsorna kliar och kan finnas över hela kroppen. Inkubationstiden för vattkoppor är 2-3 veckor, och man kan smitta innan sjukdomen brutit ut. Vattkoppor har ofta ett ganska lindrigt förlopp, men ibland får barnen komplikationer.

Hur känner jag igen vattkoppor? 

Ofta brukar man veta att barnet utsatts för vattkoppssmitta. Efter 2-3 friska veckor (inkubationstid) kommer  feber, hosta och ibland gnällighet eller ont i kroppen. Efter en eller två dagar kommer utslagen, först röda prickar, som inom någon dag utvecklas till vätskefyllda blåsor som sitter en och en på rodnad botten.

Det är väldigt olika hur många blåsor barnen får. Vissa blir helprickiga och andra får bara några få. En del får så få att det inte ens märks.

Vattkoppor är små vätskefyllda blåsor på rodnad botten som kliar.
Vattkoppor kliar

Ju mer barnet kliar, desto mer kliar vattkopporna. Dessutom är det lätt att få bakterieinfektioner (liknande svinkoppor) i de sönderkliade kopporna. Och sådana riskerar att läka med ärr.

Vi skriver ofta ut klådstillande medicin (Aerius till exempel) till barn som har mycket problem med kliande koppor. Erfarenhetsmässigt hjälper det inte särskilt väl. Tyvärr.

En kollega provade igenom marknadens hela sortiment av läkemedel och icke-läkemedel som marknadsförs som klådstillande vid vattkoppor på sina egna barn häromsistens. Hon meddelade att det enda som fungerade var en zinkspray. Jag har inte sett några vetenskapliga studier kring detta, så ta det för vad det är. Ett tips i all välmening till desperata vattkoppsföräldrar.

Hon tipsade också om att ta på barnen en mjuk utochinvänd helpyjamas och låta dem ha på sig den dygnet runt. Dels för att dölja kopporna (det som inte syns kliar man mindre på), dels för att inte behöva dra tyg över dem oftare än nödvändigt (irriterar).

Vattkoppor i slemhinnor

Tyvärr håller sig inte vattkopporna bara till huden utan kan även sätta sig i slemhinnorna. Sätter de sig i munnens slemhinnor kan det bli svårt att dricka och äta. Sätter de sig i urinvägarnas slemhinnor kan det göra hemskt ont att kissa. En av de vanligare anledningarna till att barn med vattkoppor behöver sjukhusvård är att de inte klarar av att dricka det de behöver.

Om ditt barn har mycket blåsor i munnen, kolla om det fungerar att få i sig isglass, prova om det hjälper med Alvedon. Undvik däremot Ipren vid just vattkoppor eftersom det finns misstankar på att det kan öka risken för bakterieinfektioner i kopporna vid just vattkoppor. Försök alla knep du kan tänka dig för att barnet ska få i sig vätska, men går inte det, sök barnakuten. Var två om ni kan så en vuxen kan stanna utanför med barnet medan en vuxen går in och anmäler så blir ni visade till ett rum där ni inte riskerar att smitta andra barn. Vattkoppsvirus är nämligen ett av de mest smittsamma virusen, och luften i ett rum där en vattkoppssjuk vistats betraktas som smittsam i ett par timmar efteråt.

Vattkoppor är farligt för barn med dåligt immunförsvar

Vattkoppsviruset är rätt ilsket av sig. Ett friskt välnärt barn med bra immunförsvar brukar klara av att hålla viruset utanför hjärna och lungor, men ett barn med nedsatt immunförsvar (medfött eller till följd av läkemedelsbehandling) klarar inte alltid av den kampen själv.

Barn med nedsatt immunförsvar som inte har haft vattkoppor skall därför behandlas med antivirusmedicin, ibland redan när de blivit utsatta för smitta!  

Om ditt barn har en medfödd immunbrist eller behandlas med läkemedel som försämrar immunförsvaret (högdos kortison, cytostatika, många antiinflammatoriska medel mot till exempel barnreumatism, inflammatorisk tarmsjukdom eller efter transplantation), se till att du vet vad du ska göra om barnet utsatts för vattkoppssmitta.

Riktlinjer för läkare angående vattkoppor hos barn med barnreumatism finns här.

Man rekommenderar inte vaccination till barn med nedsatt immunförsvar då vaccinet är ett levande försvagat vaccin, men om immunförsvaret blir nedsatt till följd av medicinering kan det vara en bra idé att vaccinera innan man sätter in medicinen. Om det inte är möjligt kan syskonen vaccineras för att skydda det sjuka barnet i familjen.

Vattkoppor hos nyfödda

Om bebisens mamma har haft vattkoppor, eller är vaccinerad, kommer hon att pumpa över antikroppar till bebisen i slutet av graviditeten. Dessa skyddar bebisen första levnadsmånaderna. Det är en himla tur, för vattkoppor hos nyfödda som inte fått skydd från mamman kan bli riktigt allvarligt.

Om du som gravid inte haft vattkoppor får ett barn som utsätts för vattkoppssmitta första levnadsmånaderna skall ni söka sjukvård. Gärna barnläkare eller infektionsläkare, eller vårdcentralsläkare som sannolikt behöver prata med ovanstående.

Riktlinjer för sjukvården för omhändertagande av nyfödda där mamma inte haft vattkoppor finns här.

Där finns också riktlinjer kring vattkoppor under graviditet och vattkoppssjukdom hos nyfödda.

Vågar jag åka hem från BB när storasyskonet har vattkoppor? 

Det är en vanlig fråga på BB. Vågar jag åka hem från BB med min nyfödda bebis när storasyskonet har vattkoppor? Ska bebisen få någon medicin? Om mamma har haft vattkoppor eller är vaccinerad är svaret: ja, åk hem, bebisen behöver ingen medicin utan skyddas av mammas antikroppar. Om bebisen blir smittad av syskonet går det oftast bra, men sök barn- eller infektionsakut om en nyfödd bebis (upp till tre månaders ålder) får vattkoppor.

Hjälper handtvätt mot smitta?  

Nej, smittan är luftburen. Den kan finnas kvar i rumsluften i två timmar efter att den vattkoppssmittade gått därifrån. Därför är det meningslöst att försöka förhindra smitta inom en familj.

Desto viktigare att förhindra smitta till okända som man inte vet om de har nedsatt immunförsvar eller inte. Barn med vattkoppor skall inte tas med in i mataffärer, inte åka buss eller tunnelbana och absolut inte komma till biblioteket eller på planerade läkarbesök. När vi tar emot barn med vattkoppor på barnakuten gör vi det på särskilda isoleringsrum, så berätta att du misstänker vattkoppor redan utanför sjukhuset, via porttelefon eller liknande.

Man smittar tills sista koppan torkat in, ofta 7-14 dagar efter att sjukdomen brutit ut. Förskolor brukar ha regler kring att barnen inte ska komma dit tills kopporna är intorkade, men det är egentligen meningslöst. Eftersom man smittar två dagar före kopporna brutit ut finns redan smittan i förskolegruppen. Men försök inte skicka ditt barn med otorkade vattkoppor till förskolan, det blir bara bråk.

Hur är det med vattkoppor och bältros? 

De två sjukdomarna av samma virus. Första gången en person får viruset blir det vattkoppor, med blåsor över hela kroppen, sedan överlever några virus i känselnervernas nervknutor inne i kroppen. Och hålls i schack av immunsystemet förhoppningsvis hela livet. Men om immunförsvaret försvagas av medicinering, sjukdom eller ökande ålder så kan inte alltid immunförsvaret hålla vattkoppsviruset i schack, och i så fall blir det bältros, men oftast bara från en nervknuta. Så blåsorna sprids då över en mindre del av kroppen, sammanhängande.

En person med bältros kan smitta en person som inte haft vattkoppor med vattkoppor. Men en person med vattkoppor som utsätter en person som haft det för smittan kommer bara att trigga igång personens immunförsvar. Det minskar snarare risken för bältros än ökar den. Teoretiskt sett är alltså umgänge med vattkoppsbarnbarn skyddande för bältros hos mor- och farföräldrar.

När ska jag söka barnakuten? 

1. Om ditt barn har nedsatt immunförsvar av medicinering eller sjukdom och du fått sådana instruktioner av barnets läkare tidigare.

2. Om du inte får i barnet att dricka.

3. Om barnet får svårt att andas när det har vattkoppor. Kan vara vattkoppslunginflammation som behöver behandling på sjukhus.

4. Om barnet blir svårkontaktbart eller får kramper. Kan vara vattkoppshjärninflammation som behöver behandlas på sjukhus.

Kom ihåg: gå inte in på barnakuten med det vattkoppsinfekterade barnet innan du fått klartecken från personalen. Räkna med att det sitter barn med nedsatt immunförsvar som kan bli dödligt sjuka av vattkoppor i väntrummet.

När ska jag söka vårdcentral? 

1. Om barnet får variga, geggiga koppor med gulbruna skorpor. Kan vara bakterieinfektion i kopporna som behöver antibiotika.

Ring vårdcentralen först! De måste ordna så att ni kan komma utan att smitta andra.

Att smitta barn med vattkoppor med flit är en dålig idé

En läsare frågade mig vad jag tycker om att utsätta sina barn för vattkoppssmitta med flit genom att ordna ett vattkoppsparty. Jag tycker inte om det! En förälders uppgift är att ta hand om sitt barn och göra det som står i ens makt för att barnet ska må så bra som det bara går. Att utsätta sitt barn för smitta av ett virus som i princip alltid orsakar obehag och i sällsynta fall orsakar allvarlig sjukdom är för mig inte en väl genomtänkt del av ett kärleksfullt föräldraskap.

Om du vill kontrollera när ditt barn får vattkoppor är det en mycket bättre idé att överväga vaccination. Inte för att barnet får vattkoppor då, men då slipper du iallafall överraskningseffekten.

Läs mer:

Fördelar och nackdelar med vattkoppsvaccin 

Blåsor i munnen hos barn

Röda prickar och utslag hos barn – en bildguide

Höstblåsor hos barn – hand foot and mouth disease

Svinkoppor (impetigo) hos barn – smitta och behandling

Streptokocker hos barn  –  halsfluss, stjärtfluss, bärarskap och scharlakansfeber

Hjärnhinneinflammation hos barn – feber, huvudvärk, nackstelhet eller ont i nacken

Lunginflammation hos barn – symtom och behandling

86 kommentarer till “Vattkoppor hos barn – smitta, förlopp, inkubationstid”

 1. Jag vill bara slänga in en hjälpande hand
  Vårdar min son med hundratals av vattenkoppor och det kliar väldigt mycket
  Jag rekommenderar poxclin
  Coolmousse från apoteket
  Min son säger att det gör stor skillnad
  Känns svalt å skönt tyvärr var den rätt dyr
  Men det skiter jag i när det funka på grabben och det är inte så han kommer ha detta fler gånger Tips från ett päron till ett annat

 2. Hej Cecilia! Tack för både blogg och praktika. Används flitigt.

  Vår 3,5-åring träffade ett barn som senare under kvällen blev sjukt i vattkoppor. Vi har också en sjuveckors bebis hemma. Min fru som har barnet har haft vattkoppor, men nu till frågan: bebisen föddes med gbs och behandlades för denna. Hemma efter tio dagar på neo och hittills allt ok. Tillhör man gruppen “nedsatt immunförsvar” om man föddes med gbs? Ringde neo och frågade sköterskan som sade att hon inte gör det, utan mer som vanlig bebis. Skall jag gå på det, eller ringa och propsa på att få prata med läkare?
  Allt gott och tack!
  Nina Konnebäck

  1. Hej Nina!
   Grattis till bebis men vad dramatiskt med GBS. De flesta barn som blir sjuka av GBS har inte ett nedsatt immunförsvar utan bara otur. Man har spekulerat kring om barn som blir sjuka av GBS har en specifik underfunktion av vissa delar av immunförsvaret mot bakterier som bara visar sig i nyföddhetsperioden mot just GBS-bakterien, men det finns inga bevis för det. Det finns inget som talar för att immuniteten mot virus skulle vara påverkad. Om din fru som bar henne haft vattkoppor så håller jag med neosköterskan att det inte behövs några särskilda försiktighetsåtgärder, men får hon vattkoppor skulle jag åka in till barnakuten för bedömning. (Inte neo förstås för att inte smitta, och ring på utifrån barnakuten och gå inte in i väntrummet etc för att inte smitta andra).
   Varma hälsningar,
   Cecilia

 3. Hej! Äldste sonen har vattkoppor just nu. Jag har hört på flera ställen att ju längre tid en person utsätts för smitta desto värre blir symptomen. Av denna anledning blir syskon nr 2 i ordningen att få vattkoppor mycket sämre än nr 1 eftersom hen har vistats mycket med sitt sjuke storasyskon. Hittar dock inget stöd för detta. Vet du?

  1. Hej! Det brukar vi alltid säga, och det är också rimligt att tänka sig. Men jag har inte gjort någon vetenskaplig sökning…

 4. Man smittar ju innan man fått koppor,kan man säga hur många dagar innan? Träffades och fem dagar senare fick kompisen koppor.När vi träffades va han frisk,ingen hosta eller feber.

  1. Kompisen blev sannolikt inte smittad av ditt barn, det tar ungefär två veckor efter smittotillfället innan man blir sjuk. Kanske hade de träffat samma smittkälla, med någon veckas mellanrum? Man brukar säga att det finns en smittsamhet ett par dagar innan kopporna kommer, och ofta har då barnen hosta och feber.

 5. Imponerad av din/er sida. Hur länge ger antikroppar från modern skydd? Har en frisk 5-månaders vars kusiner har dagiskompisar med vattkoppor men än så länge själva mår bra. Vågar man träffas?

  1. Antikropparna från mamman ger visst skydd i max 2-3 månader. Skulle undvika att träffa ett barn som har koppor just nu, men man kan ju inte undvika att träffa barn som träffat någon som haft vattkoppor, det blir ju orimligt…

 6. Hej! Mina barn fem och två år gamla hade vattkoppor i april 2015, den stora först som sedan smittade den lilla. De hade många koppor men den minsta hade mest (några hundra) Märken efter kopporna syns fortfarande och jag undrar om jag kan göra något för att de skall försvinna? Ärren /märkena är fortfarande röda. Andra ärr skall ju inte utsättas för sol för att läka fint, är det så med Vattkoppsärr också? Är det något annat jag kan göra/inte göra för att läkningen skall förbättras? Med vänlig hälsning, Linnea

  1. Det är inte så mycket att göra. Av kosmetiska skäl kanske ärren inte bör komma i solen, men å andra sidan behöver ju barn sol och sommar, så det är nog bara att acceptera ärren som de blir.

 7. Hej! Har ett husmorstips som faktiskt fungerar mot klådan om man är desperat. Det är lite stökigt – men absolut värt det. Lägg riktigt med potatismjöl i sängen och låt barnet rulla sig. Potatismjölet minskar späningen i kopporna och så lindras klådan.

  1. OMG. Det låter VÄLDIGT arbetsamt att få sovrummet rent igen, men om man gillar att dammsuga är det säkert en bra metod 🙂

 8. Hejsan,
  Skulle vilja veta lite mer om vattkoppshjärninflammation. För ett år sedan svimma min dotter av och var okontaktbar i 20 min, strax innan krampade hon till tre gånger. Hon hade då två prickar i nacken (liknande koppor) och ingen feber. Efter det var hon extremt trött i nästan två veckor. Läkarna har inte hittat någon förklaring…
  Tre veckor efter att hon tuppat av fick storebror vattkoppor men inte hon…

  1. Om ett barn blir okontaktbart i 20 minuter och krampar bör man ju söka sjukvård. För att veta om det är en hjärnhinneinflammation behöver sjukvården ta ryggvätskeprov vilket man kanske inte gör om man inte riktigt tänker på vattkoppor. Det är svårt att veta i efterhand vad det var som gjorde att din flicka blev sjuk. Hoppas hon mår bra nu.

 9. Hej! Kan ni hjälpa mig att reda ut frågan om bad i badkar/balja och vattkoppor? Försökt leta på nätet men blir bara förvirrad… Enligt vissa är det bra för det håller kopporna reda och torkar ut dem, enligt andra ökar risken för spridning/fler koppor, enligt ytterligare andra är korta och svala bad att föredra, andra tycker bara duscha…? Vad säger ni om hygien vid vattkoppor?

  Tacksam för svar!

  1. Jag skulle nog vara lite försiktig med långa badkarsbad eftersom koppor som blir infekterade med bakterier (framförallt streptokocker som är vanliga i barnamunnar) är en komplikation till vattkoppor som inte är helt ovanlig och som kan bli allvarlig om bakterierna sprider sig till blodet.

 10. DEt går koppor på barnens förskola som de utsatts för rejält.
  Har en resa inplanerat och oroar oss nu såklart för när/om/hur det kommer bryta ut.
  Finns det några som helst tester man kan göra för att se om man blivit smitta.enligt våra uträkningar borde utbrottet vara nära.kan det synas på ett blodprov?

  1. Inga undersökningar hjälper. Men tiden mellan smitta och sjukdomsutbrott är 14-21 dagar. När sedan smittan skedde kan ju vara svårt att säga om vattkopporna gått länge…

 11. Hej
  Undrar hur man bäst behandlar en vattkoppa hemma som blivit infekterad. Mon dotter har en som har blivit lite svullen röd och med en gul skorpa dör vi misstänker att det kan finnas var under. Hon tycker den gör väldigt ont. Ingen feber. Finns det något som kan förebygga så att det förhoppningsvis går tillbaka.

  1. Blöt upp skorpan och pilla bort. Tvätta under rinnande vatten (det kan nog blöda). Badda med klorhexidinsprit. Om det inte snabbt blir bättre får man söka sjukvård för antibiotikabehandling.

 12. Hej.
  Har fått vaccin mot vattkoppor som liten i hemlandet. Har dock blivit smittad av små syskonen nyligen. Era tips ska provas men ett bad med saltvatten? Lindrar verkligen det? Använder mig av kallblöt handduk och tar samma klådlindrande medicin som syskonen.

  Har svårt med klådan i hårbottnen och har en dålig vana att klia huvudet när jag tänker, har blivit svårt att tänka på sista tiden med vattkoppor spridda över hjässan! Har någon något att rekomendera?

 13. Vad gör jag??? Min dotter har fått vattkoppor i slidan och det kliar jätte mycket och hon är jätte ledsen vad kan man göra. SNÄLLA HJÄLP MIG

  1. Man kan blöta en binda, lägga i frysen och sedan badda med mot underlivet. Kyla kan hjälpa. Och varma mammakramar, glass och syndomtyck. Det kommer att gå över.

 14. Jag undrar hur länge det smittar efter det sjuka barnet lämnat bostaden? På leksaker mm?
  Tänker på kusiner som inte vill bli smittade om dom kommer till farmor när vårat barn varit där tidigare!

  1. Vattkoppsviruset finns i luften ett par timmar efter att den smittade gått ut. Men överlever inte på leksaker och smittar inte den vägen.

 15. Hej!
  Bra inlägg!

  Måste vattkoppor starta på överkroppen?
  Vi har upptäckt, vad vi tror, vattkoppor runt underlivet. Kan det börja där?
  Om det inte är vattkoppor, vad skulle det kunna vara då?

 16. Hej
  Läste att vattkoppor nästan aldrig sätter sig på ögonen. På vår 2-åring tror vi att så skett. Ena ögat är rödsprängt på insidan av pupillen och något som skulle kunna vara en vattkoppor syns där. Hon har massor av koppor på stora delar av kroppen. Bör vi uppsöka vård pga ögat? Vad kan en läkare göra åt det?

 17. Hej!
  Tack för en väldigt användbar blogg!
  I fredags noterade jag ett utslag som idag måndag konstaterades vara bältros. Jag ammar en 2,5 mån bebis och har en 2 åring och en 4 åring. Är vaccin mot vattkoppor för sent? Hur stor är risken att min bebis får det? Är hon skyddad av amning?

  1. Din bebis är sannolikt fortsatt skyddad av antikroppar hon fick från dig under graviditeten. Men amningen gör varken till eller från. Hen är också för liten för vaccin. De större barnen kan du vaccinera, men risken finns att du slösar pengar i onödan då de inte säkert hinner få skydd innan vattkopporna slår till. Det finns dock en möjlighet att de skyddas och någon extra medicinsk risk med vaccin efter smitta är inte känd.

  2. Men bältros smittar ju inte och blir till vattkoppor, om inte någon är där och pillar på själva utslagen såklart.

  3. Jo, bältros kan smitta och bli till vattkoppor, om viruset kommer ut ur blåsorna vilket det ju kan göra om de spricker, när man sedan tar av en tröja kan det virvla upp i luften och andas in. Jag har träffat flera barn som fått vattkoppor när föräldrarna haft bältros, utan att det gått vattkoppor på t ex förskolan. Det är dock mycket större risk med vattkoppor där man hostar upp virus.

  1. Om det är på själva ögat sök sjukvård. Om det är på huden på ögonlocket behöver du inte göra det.

 18. Tack för ett bra inlägg! Vår dotter fick över ett dygn jättemånga och ganska kraftiga prickar, typiska vattkoppor ser de ut som. Dock kliar de ingenting och hon hade ingen inledande feber. Möjligen lite ont i kroppen dagarna innan då hon klagade över att gå kortare sträckor Kan vattkoppor inte klia??

 19. Hej! Jag har nyss läst ditt inlägg som är väldigt bra om vattkoppor och misstänker att min dotter på 15 mån har fått det. Alla symptom stämmer men hon kliar inte något på prickarna. Kan man ha vattkoppor utan att det kliar?
  Vi befinner oss utomlands just nu så att gå till läkaren och fråga när de flesta här inte kan engelska känns inte så lockande.

 20. Hej!
  Många bra svar på funderingar, tack!
  Jag tänkte på det där att vistas i solen. Fick höra att huden är känsligare och att det därför inte är bra att vistas i solen. Stämmer det? Finns det andra komplikationer med att vara ute med vattkoppor? Har en kille här hemma som börjar bli less på att vara inne.
  Med vänlig hälsning, Anki

 21. Fantastisk blogg, här kommer jag som nyss blivit mamma bli flitig gäst!

  Hur smittsamt är det om man vistas utomhus? Bor i stan i flerbostadshus, och en granne lät sin 6 -åring med vattkoppor vistas ute på gården idag, fastän han nyss insjuknat. Tänker att risken att smitta via luften är mindre utomhus, samtidigt som risken för kontaktsmitta ju måste vara stor när barnet tar i leksaker och portar, dörrvred osv. ?

 22. Hej!
  Har en 6-åring hemma med vattkoppor som är pigg och inte har feber. Hur är det att vistas ute i solen (på tomten) med vattkoppor?

  1. Det skulle jag göra! Gärna med kläder som täcker huden för solen och en solhatt om 6-åringen kan tänka sig. Ha en härlig vabbdag 🙂

  2. Tack för snabbt svar. Det var en vän som sa att man inte skulle vara i solen. Men det var pga att klådan skulle bli värre och det märker vi ju i så fall.

 23. Tack för ett bra inlägg!

  Jag vill ännu tillägga att föräldrar skall se upp om det bildas ett rött område kring en vattkoppa, särskilt om området är ömt och växer. Vår pojke hade vattkoppor förra sommaren och är en normalfrisk pojke. Vattkoppsinfektionen var trots det väldigt kraftig och han fick rosfeber efter bara några dagar. Symptomen var hög feber och det röda utslaget, men vi fick inte läkartid för att barnet hade vattkoppor. På vårdcentralen och på akuten sade de att det hör till att barnet har hög feber vid vattkoppsinfektion.

  Vi förstod faran med att inte komma till akuten, för att andra kan bli smittade, men vad ska man göra, då vi var på en ö som inte hade privata läkarstationer och pojken inte var i skick att färdas 3 h med färja över till fastlandet.

  Till slut var han så sjuk att jag ringde akuten och meddelade att nu kommer vi och då blev personalen på akuten tvungen att ordna så att vi fick komma in genom en annan väg och få träffa en läkare. Det var tur det, för då hade han redan crp på över 350. Det sattes genast in ivf-antibiotika och han vårdades fyra dygn på avdelningen. Skulle vi ha väntat och lyssnat på de råd som gavs till oss, skulle vår pojke kanske ha dött i blodförgiftning.

 24. Vi diskuterade vattkoppor på jobbet igår och någon menade att tavegyl inte rekommenderas till barn över huvudtaget längre pga av risk för biverkningar. Detta skulle alltså vara anledningen till att den flytande tagits bort, men många barn får ju tabletterna istället. 1177 rekommenderar fortfarande tavegyl till barn med vattkoppor. Man undrar ju vad dom gäller egentligen.

 25. Fredrik Svennelid

  Bra inlägg som alltid, tipsar ofta föräldrar om barnakuten.nu när de kommer med små sjuka barn till VC. Mitt tips är att vaccinera. Slippa komplikationer, klåda, VAB mm. Tycker man klåda inte är så farligt kan man skaffa det själv och inte utsätta sina barn för det i onödan.

 26. Hej jag undrar om ni inte kan klargöra det här med vaccinationer mot röda hund, påssjuka och mässlingen. Är det risk för autism? Ska man, ska man inte??? Min son är snart 1.5 och det stod att vaccinationen var valfri. Jag tänker ju inte så mycket och tycker att det är väl självklart att han ska ha det som erbjuds men min man är mer kritisk och tycker inte att han ska få?

  Kan du reda ut detta lite?

  Mvh Rebecka

 27. Väldigt bra innlägg och kul att ni är tillbaka igen. Har saknat denna bloggen.

  Bägge våra barn har precis haft vattenkopper. Den ene tyckte at det hjälpte med spray med zinkoxid (Aderma) og en klut med kallt vatten. Den andre föredrog Hvitvask (zinkoxid på flaska som finns här i Norge og som man penslar på med bomullspinnar) og vanligt babypuder.

 28. Sture och Bertils mamma

  Vi valde efter diskussion med barnhudläkaren att vaccinera. Sture har ett besvärligt eksem över hela kroppen, vilket inte bedömdes som en bra kombo. Vi passade på att vaccinera tvillingbror Bertil också, lika bra det kände vi.

 29. Hej,
  Finns det något test så att man kan se om ett barn har haft vattkoppor/har utvecklat antikroppar? Anledningen till att jag undrar är att min yngsta son (nu 7år) endast var 6 veckor gammal när storebror hade vattkoppor. Eftersom jag haft sjukdomen antar jag att det skyddade honom just då, men kan han ha utvecklat immunitet ändå? Det har gått vattkoppor både på förskolan och nu i förskoleklass varje säsong men han har aldrig fått det (som vi märkt i alla fall). Dessutom fick storebror bältros (!) när han var 5,5 år, inte heller då blev lillebror sjuk i vattkoppor.

  1. Test finns men om han varit utsatt för vattkoppor så många gånger lär han nog ha fått det, såpass smittsamt är det.

 30. Tack för bra inlägg! Vi har just varit igenom en riktigt tuff vattkoppspärs som slutade med lunginflammation. Jag vet att det finns de som avsiktligt smittar sina barn, men det kan jag verkligen inte förstå. Om barnet får en lindrig variant är det väl OK, men det vet man ju inte.

  Däremot så verkar Tavegyl inte längre finnas som alternativ. Om vuxna regelmässigt tvingats gå igenom vattkoppor är jag säker på att det inte varit potatismjöl som varit den rekommenderade lindringen. (Tydligen är tröttheten det som gjort att man tagit bort Tavegyl, men om alternativet är att barnet vaknar och SKRIKER varje timme för att det är så besvärligt har jag svårt att se problemet …)

  1. Tack för upplysningen! Du har visst rätt i att flytande Tavegyl inte säljs för närvarande. Å andra sidan hjälpte det inte särskilt bra mot vattkoppsklåda enligt samstämmiga uppgifter från föräldrar som prövat. Återstår att prova Aerius mot klådan då, vilket jag också tvivlar på hjälper.

  2. Malin Grundström

   Eller Atarax finns som oral lösning. Inte heller direkt lysande effekt men mina sov i alla fall lite bättre på det…

  3. Aerius var värdelöst hälsar jag och min 4-åring. Vi provade nog allt och han tyckte att topp 3 var: potatismjöl, Cytelium zinkspray från Apoteket och Xylocain salva på de värst kliande kopporna.

 31. Ett väldigt bra inlägg sånär som på kommentaren kring förskolan. Även om mitt barn redan smittat på förskolan innan kopporna bröt ut så är det ju inte säkert att den som är extra känslig var där just då. Eller att mitt barn var där precis innan, kan ju varit helg eller lovdag.
  Att stanna hemma är väl självklart likväl som man inte går till bibliotek eller vårdcentral? Inte för att undvika bråk med dom som arbetar på förskolan!

  1. Fast barn med riktigt dåligt immunförsvar rekommenderar vi att de inte går på förskolan alls när där går vattkoppor. Och smittan sprider sig ju som regel över hela förskolan även med dagens regler kring när man ska stanna hemma. Nåväl, det är ingen strid jag tänker driva.

 32. Min dotter fick vattkoppor som treåring och fick många i just slemhinnorna. Hon hade särskilt ont av att kissa. Fruktansvärt för henne (och för oss) – hon höll sig tills hon kissade på sig medan hon grät av smärta. Hon ville inte kissa i vattenfyllt badkar (ett annars vettigt tips från 1177), men det som fungerade för oss var att spraya vatten med vattenflaska samtidigt som hon kissade – det verkade lindra lite. Skriver detta här om det kan hjälpa någon annan i samma situation. Och hade jag vetat att vattkoppor kunde bli på det sättet hade jag vaccinerat utan att tveka, det säger jag med säkerhet.

 33. Oj, vad relevant det här inlägget kändes. I vår familj har vi just varit igenom dubbla vattenkoppsvabbar (5åring först sedan 2åring.) Bägge barnen hade mycket koppor över hela kroppen och hårbotten. Underlivet verkade vara det som besvärade mest. La blöjor (och bindor till barn som slutat med blöjor) i frysen en liten stund så de blev lagom kalla och gav dem sedan till barnen, mycket upskattat. De bad själva om “en kall” när det kliade som mest, det lindrade tydligen klådan bra, varvat med kalla blöta handdukar på övriga kroppen. Körde även Apotekets feta underlivskräm för vuxna på blöjbarnets koppor i underlivet. Den är lugnande och lägger sig som en fet hinna över kopporna. Tvååringen tyckte iaf den var bättre än barnoljan. Lagom varmt bad funkade också de där första värsta tiden. Bad, glass och 5 åringen tyckte baddning med koksalt lindrade på vissa koppor på rygg osv. Istället för pyjamas plockade jag fram två lagom mjukslitna vuxen t-shirts som blir som små “tält” på en tvååring eller halvklänning på en 5åring. Täcker, men sitter löst och samma där, är det svalt ute kan man kyla kuddar och t-shirts och byta lätt då de inte sitter åt. Brukar köra vuxen t-shirts vid magsjuka också. Så slipper man få slut på precis alla rena barnkläder o de går snabbt att tvätta…
  Så för att sammanfatta:
  Vattkoppor? Blöja/binda i frysen. Kyl kudden. Lagom varm dusch/bad. Mjuksliten stor vuxen t-shirt i bomull. koksalt och lugnande intimkräm. Glass. Upprepa frasen, det här får man bara en gång i livet…;) //Mvh Vabbtrött mamma

 34. Superbra inlägg som vanligt! Jag har delat ditt inlägg om vattkoppspartyn flitigt på facebook och tror utifrån reaktionerna jag fått att ett inlägg om vattkoppsvaccin vore väldigt välkommet. Jag har nämligen sett många som reagerat med stor förvåning när jag uttryckt att jag tycker att vaccin är bättre än avsiktlig smitta, eftersom de inte överhuvudtaget kände till vaccinet.

  Vad menas med högdos kortison? Ingår flutide vid astma där, eller är det en låg dos i sammanhanget? Kan kortisonbehandlingen man får vid astma påverka lämpligheten att vaccinera? Vi har vaccinerat båda våra redan, så för egen del är frågan lite sent påkommen. 🙂

  1. Nä, flutide vid astma ingår inte. Daglig medicinering med kortisontabletter, dos beror på storlek på barnet m m.

 35. Hej
  Såg i en tidigare kommentar att du tycker det är ok att vaccinera friska barn mot vattkoppor. Min undran är dock om du bara tycker det är ok eller om det till och med är något du rekommenderar? Jag har två barn, 1 och 3 år gamla, som inte har haft vattkoppor än. Finns det någon poäng för dem att få sjukdomen eller är det bättre att vaccinera? Finns det några kända risker med vaccinet?
  Tack för hjälpen!

  1. Ser fram emot det, har funderat en hel del på för- och nackdelar med vattkoppsvaccin och velar om jag ska låta vaccinera mina barn.

 36. Hej!

  Jag har en fråga, min son är 18 månader nu och jag undrar om jag kan vaccinera han nu är det nödvändigt och isåfall vart vänder jag mig för vaccination,Bvc? I övrigt tack för en mycket bra blogg, får väldigt bra tips av dig! 🙂

 37. Hej Cecilia!
  Tycker du som läkare att det är ok att föräldrar väljer att vaccinera sina i övrigt friska barn mot vattkoppor?

 38. Hej!
  Tänkte fråga om Tavegyl, finns det inte bättre “antihistamina” alternativ? Man blir rätt trött av den.

  1. Aerius blir man inte trött av. Å andra sidan kan tröttbiverkan vara önskad vid vattkoppor om barnet har svårt att sova av allt kliande.

 39. Tack för ett bra informativt inlägg! Jag har lite frågor kring vaccinet för varicella. Hur länge är man skyddad? Och innebär det att man också är skyddad mot bältros? Är det klokt att vaccinera om man har möjlighet att bekosta det själv? Vad finns det för för och nackdelar med att vaccinera?

 40. Som vanligt mycket bra och informativt, tack!!!
  En liten fråga bara, jag har hört någstans att om barnet får koppor brecis invid ögat eller på näsroten ska man uppsöka vårdcentral. (Näsroten pga alla nerver som tydligen går där om jag inte missminner mig). Är det något man fortfarande rekommenderar?

  1. Vattkoppsviruset kan angripa ögat, men av någon anledning brukar det inte ske vid första infektionen hos en person (när personen får vattkoppor), men ibland vid bältros. Så vid bältros vid ögat ska man söka vård, vårdcentralen eller ögonläkare. Men att en vattkoppa råkat hamna i näsroten är ingen anledning att söka vård.

  2. Hej. Jag är smittad av vattkoppor och är 15 år. Jag har fått en blåsa vid ögats yttersta men närmsta kanten till ögat. Är det farligt eller ska jag bara ta behandling mot kliandet?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *