Hoppa till innehåll
Hem Vattkoppor

Vattkoppor hos barn – smitta, förlopp, inkubationstid

Bild på barn med vattkoppor

This post is also available in: English

Vattkoppor är en mycket smittsam virussjukdom med feber och vätskefyllda blåsor som drabbar i princip alla ovaccinerade barn i Sverige. Blåsorna kliar och kan finnas över hela kroppen. Inkubationstiden för vattkoppor är 2-3 veckor, och man kan smitta innan sjukdomen brutit ut. Vattkoppor har ofta ett ganska lindrigt förlopp, men ibland får barnen komplikationer.

Hur känner jag igen vattkoppor? 

Ofta brukar man veta att barnet utsatts för vattkoppssmitta. Efter 2-3 friska veckor (inkubationstid) kommer  feber, hosta och ibland gnällighet eller ont i kroppen. Efter en eller två dagar kommer utslagen, först röda prickar, som inom någon dag utvecklas till vätskefyllda blåsor som sitter en och en på rodnad botten.

Det är väldigt olika hur många blåsor barnen får. Vissa blir helprickiga och andra får bara några få. En del får så få att det inte ens märks.

A lethargic child with itchy blister-like rash - chickenpox
Vattkoppor är små vätskefyllda blåsor på rodnad botten som kliar.

Se bildguiden om prickar och utslag

Läs mer om höstblåsor hos barn – hand foot and mouth disease

Vattkoppor kliar

Ju mer barnet kliar, desto mer kliar vattkopporna. Dessutom är det lätt att få bakterieinfektioner (liknande svinkoppor) i de sönderkliade kopporna. Och sådana riskerar att läka med ärr.

Vi skriver ofta ut klådstillande medicin (Aerius till exempel) till barn som har mycket problem med kliande koppor. Erfarenhetsmässigt hjälper det inte särskilt väl. Tyvärr.

En kollega provade igenom marknadens hela sortiment av läkemedel och icke-läkemedel som marknadsförs som klådstillande vid vattkoppor på sina egna barn häromsistens. Hon meddelade att det enda som fungerade var en zinkspray. Jag har inte sett några vetenskapliga studier kring detta, så ta det för vad det är. Ett tips i all välmening till desperata vattkoppsföräldrar.

Hon tipsade också om att ta på barnen en mjuk utochinvänd helpyjamas och låta dem ha på sig den dygnet runt. Dels för att dölja kopporna (det som inte syns kliar man mindre på), dels för att inte behöva dra tyg över dem oftare än nödvändigt (irriterar).

Vattkoppor i slemhinnor

Tyvärr håller sig inte vattkopporna bara till huden utan kan även sätta sig i slemhinnorna. Sätter de sig i munnens slemhinnor kan det bli svårt att dricka och äta. Sätter de sig i urinvägarnas slemhinnor kan det göra hemskt ont att kissa. En av de vanligare anledningarna till att barn med vattkoppor behöver sjukhusvård är att de inte klarar av att dricka det de behöver.

Om ditt barn har mycket blåsor i munnen, kolla om det fungerar att få i sig isglass, prova om det hjälper med Alvedon. Undvik däremot Ipren vid just vattkoppor eftersom det finns misstankar på att det kan öka risken för bakterieinfektioner i kopporna vid just vattkoppor. Försök alla knep du kan tänka dig för att barnet ska få i sig vätska, men går inte det, sök barnakuten. Var två om ni kan så en vuxen kan stanna utanför med barnet medan en vuxen går in och anmäler så blir ni visade till ett rum där ni inte riskerar att smitta andra barn. Vattkoppsvirus är nämligen ett av de mest smittsamma virusen, och luften i ett rum där en vattkoppssjuk vistats betraktas som smittsam i ett par timmar efteråt.

Läs mer blåsor i munnen hos barn

Vattkoppor är farligt för barn med dåligt immunförsvar

Vattkoppsviruset är rätt ilsket av sig. Ett friskt välnärt barn med bra immunförsvar brukar klara av att hålla viruset utanför hjärna och lungor, men ett barn med nedsatt immunförsvar (medfött eller till följd av läkemedelsbehandling) klarar inte alltid av den kampen själv.

Barn med nedsatt immunförsvar som inte har haft vattkoppor skall därför behandlas med antivirusmedicin, ibland redan när de blivit utsatta för smitta!  

Om ditt barn har en medfödd immunbrist eller behandlas med läkemedel som försämrar immunförsvaret (högdos kortison, cytostatika, många antiinflammatoriska medel mot till exempel barnreumatism, inflammatorisk tarmsjukdom eller efter transplantation), se till att du vet vad du ska göra om barnet utsatts för vattkoppssmitta.

Riktlinjer för läkare angående vattkoppor hos barn med barnreumatism finns här.

Man rekommenderar inte vaccination till barn med nedsatt immunförsvar då vaccinet är ett levande försvagat vaccin, men om immunförsvaret blir nedsatt till följd av medicinering kan det vara en bra idé att vaccinera innan man sätter in medicinen. Om det inte är möjligt kan syskonen vaccineras för att skydda det sjuka barnet i familjen.

Vattkoppor hos nyfödda

Om bebisens mamma har haft vattkoppor, eller är vaccinerad, kommer hon att pumpa över antikroppar till bebisen i slutet av graviditeten. Dessa skyddar bebisen första levnadsmånaderna. Det är en himla tur, för vattkoppor hos nyfödda som inte fått skydd från mamman kan bli riktigt allvarligt.

Om du som gravid inte haft vattkoppor får ett barn som utsätts för vattkoppssmitta första levnadsmånaderna skall ni söka sjukvård. Gärna barnläkare eller infektionsläkare, eller vårdcentralsläkare som sannolikt behöver prata med ovanstående.

Riktlinjer för sjukvården för omhändertagande av nyfödda där mamma inte haft vattkoppor finns här.

Där finns också riktlinjer kring vattkoppor under graviditet och vattkoppssjukdom hos nyfödda.

Vågar jag åka hem från BB när storasyskonet har vattkoppor? 

Det är en vanlig fråga på BB. Vågar jag åka hem från BB med min nyfödda bebis när storasyskonet har vattkoppor? Ska bebisen få någon medicin? Om mamma har haft vattkoppor eller är vaccinerad är svaret: ja, åk hem, bebisen behöver ingen medicin utan skyddas av mammas antikroppar. Om bebisen blir smittad av syskonet går det oftast bra, men sök barn- eller infektionsakut om en nyfödd bebis (upp till tre månaders ålder) får vattkoppor.

Hjälper handtvätt mot smitta?  

Nej, smittan är luftburen. Den kan finnas kvar i rumsluften i två timmar efter att den vattkoppssmittade gått därifrån. Därför är det meningslöst att försöka förhindra smitta inom en familj.

Desto viktigare att förhindra smitta till okända som man inte vet om de har nedsatt immunförsvar eller inte. Barn med vattkoppor skall inte tas med in i mataffärer, inte åka buss eller tunnelbana och absolut inte komma till biblioteket eller på planerade läkarbesök. När vi tar emot barn med vattkoppor på barnakuten gör vi det på särskilda isoleringsrum, så berätta att du misstänker vattkoppor redan utanför sjukhuset, via porttelefon eller liknande.

Man smittar tills sista koppan torkat in, ofta 7-14 dagar efter att sjukdomen brutit ut. Förskolor brukar ha regler kring att barnen inte ska komma dit tills kopporna är intorkade, men det är egentligen meningslöst. Eftersom man smittar två dagar före kopporna brutit ut finns redan smittan i förskolegruppen. Men försök inte skicka ditt barn med otorkade vattkoppor till förskolan, det blir bara bråk.

Hur är det med vattkoppor och bältros? 

De två sjukdomarna av samma virus. Första gången en person får viruset blir det vattkoppor, med blåsor över hela kroppen, sedan överlever några virus i känselnervernas nervknutor inne i kroppen. Och hålls i schack av immunsystemet förhoppningsvis hela livet. Men om immunförsvaret försvagas av medicinering, sjukdom eller ökande ålder så kan inte alltid immunförsvaret hålla vattkoppsviruset i schack, och i så fall blir det bältros, men oftast bara från en nervknuta. Så blåsorna sprids då över en mindre del av kroppen, sammanhängande.

En person med bältros kan smitta en person som inte haft vattkoppor med vattkoppor. Men en person med vattkoppor som utsätter en person som haft det för smittan kommer bara att trigga igång personens immunförsvar. Det minskar snarare risken för bältros än ökar den. Teoretiskt sett är alltså umgänge med vattkoppsbarnbarn skyddande för bältros hos mor- och farföräldrar.

När ska jag söka barnakuten? 

1. Om ditt barn har nedsatt immunförsvar av medicinering eller sjukdom och du fått sådana instruktioner av barnets läkare tidigare.

2. Om du inte får i barnet att dricka.

3. Om barnet får svårt att andas när det har vattkoppor. Kan vara vattkoppslunginflammation som behöver behandling på sjukhus.

Läs mer om rosslig eller ansträngd andning hos barn

Lunginflammation hos barn – symtom och behandling

4. Om barnet blir svårkontaktbart eller får kramper. Kan vara vattkoppshjärninflammation som behöver behandlas på sjukhus.

Läs mer om hjärnhinneinflammation hos barn

Kom ihåg: gå inte in på barnakuten med det vattkoppsinfekterade barnet innan du fått klartecken från personalen. Räkna med att det sitter barn med nedsatt immunförsvar som kan bli dödligt sjuka av vattkoppor i väntrummet.

När ska jag söka vårdcentral? 

1. Om barnet får variga, geggiga koppor med gulbruna skorpor. Kan vara bakterieinfektion i kopporna som behöver antibiotika.

Läs mer om svinkoppor (impetigo) hos barn – smitta och behandling

Ring vårdcentralen först! De måste ordna så att ni kan komma utan att smitta andra.

Att smitta barn med vattkoppor med flit är en dålig idé

En läsare frågade mig vad jag tycker om att utsätta sina barn för vattkoppssmitta med flit genom att ordna ett vattkoppsparty. Jag tycker inte om det! En förälders uppgift är att ta hand om sitt barn och göra det som står i ens makt för att barnet ska må så bra som det bara går. Att utsätta sitt barn för smitta av ett virus som i princip alltid orsakar obehag och i sällsynta fall orsakar allvarlig sjukdom är för mig inte en väl genomtänkt del av ett kärleksfullt föräldraskap.

Om du vill kontrollera när ditt barn får vattkoppor är det en mycket bättre idé att överväga vaccination. Inte för att barnet får vattkoppor då, men då slipper du iallafall överraskningseffekten.

Läs om vattkoppsvaccin

Läs mer:

Fördelar och nackdelar med vattkoppsvaccin 

Blåsor i munnen hos barn

Röda prickar och utslag hos barn – en bildguide

Höstblåsor hos barn – hand foot and mouth disease

Svinkoppor (impetigo) hos barn – smitta och behandling

Streptokocker hos barn  –  halsfluss, stjärtfluss, bärarskap och scharlakansfeber

Hjärnhinneinflammation hos barn – feber, huvudvärk, nackstelhet eller ont i nacken

Lunginflammation hos barn – symtom och behandling

25 kommentarer till “Vattkoppor hos barn – smitta, förlopp, inkubationstid”

 1. Hej
  Undrar hur man bäst behandlar en vattkoppa hemma som blivit infekterad. Mon dotter har en som har blivit lite svullen röd och med en gul skorpa dör vi misstänker att det kan finnas var under. Hon tycker den gör väldigt ont. Ingen feber. Finns det något som kan förebygga så att det förhoppningsvis går tillbaka.

  1. Blöt upp skorpan och pilla bort. Tvätta under rinnande vatten (det kan nog blöda). Badda med klorhexidinsprit. Om det inte snabbt blir bättre får man söka sjukvård för antibiotikabehandling.

 2. Hej Cecilia! Tack för både blogg och praktika. Används flitigt.

  Vår 3,5-åring träffade ett barn som senare under kvällen blev sjukt i vattkoppor. Vi har också en sjuveckors bebis hemma. Min fru som har barnet har haft vattkoppor, men nu till frågan: bebisen föddes med gbs och behandlades för denna. Hemma efter tio dagar på neo och hittills allt ok. Tillhör man gruppen “nedsatt immunförsvar” om man föddes med gbs? Ringde neo och frågade sköterskan som sade att hon inte gör det, utan mer som vanlig bebis. Skall jag gå på det, eller ringa och propsa på att få prata med läkare?
  Allt gott och tack!
  Nina Konnebäck

  1. Hej Nina!
   Grattis till bebis men vad dramatiskt med GBS. De flesta barn som blir sjuka av GBS har inte ett nedsatt immunförsvar utan bara otur. Man har spekulerat kring om barn som blir sjuka av GBS har en specifik underfunktion av vissa delar av immunförsvaret mot bakterier som bara visar sig i nyföddhetsperioden mot just GBS-bakterien, men det finns inga bevis för det. Det finns inget som talar för att immuniteten mot virus skulle vara påverkad. Om din fru som bar henne haft vattkoppor så håller jag med neosköterskan att det inte behövs några särskilda försiktighetsåtgärder, men får hon vattkoppor skulle jag åka in till barnakuten för bedömning. (Inte neo förstås för att inte smitta, och ring på utifrån barnakuten och gå inte in i väntrummet etc för att inte smitta andra).
   Varma hälsningar,
   Cecilia

 3. Hej! Äldste sonen har vattkoppor just nu. Jag har hört på flera ställen att ju längre tid en person utsätts för smitta desto värre blir symptomen. Av denna anledning blir syskon nr 2 i ordningen att få vattkoppor mycket sämre än nr 1 eftersom hen har vistats mycket med sitt sjuke storasyskon. Hittar dock inget stöd för detta. Vet du?

  1. Hej! Det brukar vi alltid säga, och det är också rimligt att tänka sig. Men jag har inte gjort någon vetenskaplig sökning…

 4. Hej!
  Bra inlägg!

  Måste vattkoppor starta på överkroppen?
  Vi har upptäckt, vad vi tror, vattkoppor runt underlivet. Kan det börja där?
  Om det inte är vattkoppor, vad skulle det kunna vara då?

 5. Hej!
  Tack för en väldigt användbar blogg!
  I fredags noterade jag ett utslag som idag måndag konstaterades vara bältros. Jag ammar en 2,5 mån bebis och har en 2 åring och en 4 åring. Är vaccin mot vattkoppor för sent? Hur stor är risken att min bebis får det? Är hon skyddad av amning?

  1. Din bebis är sannolikt fortsatt skyddad av antikroppar hon fick från dig under graviditeten. Men amningen gör varken till eller från. Hen är också för liten för vaccin. De större barnen kan du vaccinera, men risken finns att du slösar pengar i onödan då de inte säkert hinner få skydd innan vattkopporna slår till. Det finns dock en möjlighet att de skyddas och någon extra medicinsk risk med vaccin efter smitta är inte känd.

 6. Tack för ett bra inlägg! Vår dotter fick över ett dygn jättemånga och ganska kraftiga prickar, typiska vattkoppor ser de ut som. Dock kliar de ingenting och hon hade ingen inledande feber. Möjligen lite ont i kroppen dagarna innan då hon klagade över att gå kortare sträckor Kan vattkoppor inte klia??

 7. Hej! Mina barn fem och två år gamla hade vattkoppor i april 2015, den stora först som sedan smittade den lilla. De hade många koppor men den minsta hade mest (några hundra) Märken efter kopporna syns fortfarande och jag undrar om jag kan göra något för att de skall försvinna? Ärren /märkena är fortfarande röda. Andra ärr skall ju inte utsättas för sol för att läka fint, är det så med Vattkoppsärr också? Är det något annat jag kan göra/inte göra för att läkningen skall förbättras? Med vänlig hälsning, Linnea

  1. Det är inte så mycket att göra. Av kosmetiska skäl kanske ärren inte bör komma i solen, men å andra sidan behöver ju barn sol och sommar, så det är nog bara att acceptera ärren som de blir.

 8. Man smittar ju innan man fått koppor,kan man säga hur många dagar innan? Träffades och fem dagar senare fick kompisen koppor.När vi träffades va han frisk,ingen hosta eller feber.

  1. Kompisen blev sannolikt inte smittad av ditt barn, det tar ungefär två veckor efter smittotillfället innan man blir sjuk. Kanske hade de träffat samma smittkälla, med någon veckas mellanrum? Man brukar säga att det finns en smittsamhet ett par dagar innan kopporna kommer, och ofta har då barnen hosta och feber.

 9. Fantastisk blogg, här kommer jag som nyss blivit mamma bli flitig gäst!

  Hur smittsamt är det om man vistas utomhus? Bor i stan i flerbostadshus, och en granne lät sin 6 -åring med vattkoppor vistas ute på gården idag, fastän han nyss insjuknat. Tänker att risken att smitta via luften är mindre utomhus, samtidigt som risken för kontaktsmitta ju måste vara stor när barnet tar i leksaker och portar, dörrvred osv. ?

 10. Hej!
  Har en 6-åring hemma med vattkoppor som är pigg och inte har feber. Hur är det att vistas ute i solen (på tomten) med vattkoppor?

  1. Det skulle jag göra! Gärna med kläder som täcker huden för solen och en solhatt om 6-åringen kan tänka sig. Ha en härlig vabbdag 🙂

 11. Min dotter fick vattkoppor som treåring och fick många i just slemhinnorna. Hon hade särskilt ont av att kissa. Fruktansvärt för henne (och för oss) – hon höll sig tills hon kissade på sig medan hon grät av smärta. Hon ville inte kissa i vattenfyllt badkar (ett annars vettigt tips från 1177), men det som fungerade för oss var att spraya vatten med vattenflaska samtidigt som hon kissade – det verkade lindra lite. Skriver detta här om det kan hjälpa någon annan i samma situation. Och hade jag vetat att vattkoppor kunde bli på det sättet hade jag vaccinerat utan att tveka, det säger jag med säkerhet.

 12. Jag vill bara slänga in en hjälpande hand
  Vårdar min son med hundratals av vattenkoppor och det kliar väldigt mycket
  Jag rekommenderar poxclin
  Coolmousse från apoteket
  Min son säger att det gör stor skillnad
  Känns svalt å skönt tyvärr var den rätt dyr
  Men det skiter jag i när det funka på grabben och det är inte så han kommer ha detta fler gånger Tips från ett päron till ett annat

 13. Imponerad av din/er sida. Hur länge ger antikroppar från modern skydd? Har en frisk 5-månaders vars kusiner har dagiskompisar med vattkoppor men än så länge själva mår bra. Vågar man träffas?

  1. Antikropparna från mamman ger visst skydd i max 2-3 månader. Skulle undvika att träffa ett barn som har koppor just nu, men man kan ju inte undvika att träffa barn som träffat någon som haft vattkoppor, det blir ju orimligt…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *