Vilken blodtrycksmedicin vid amning är säker och effektiv?

Det här är en typisk fråga som jag inte hade haft någon aning om att jag skulle skriva om om jag inte haft er bloggläsare. Jag har fått frågan flera gånger, och nyligen blev jag påmind om att det tydligen ges helt felaktig information till ammande mammor om just blodtrycksmedicin vid amning.

Högt blodtryck, är det någon fara?

Ja, det är det. Högt blodtryck under lång tid skadar både hjärta, njurar och blodkärl i hjärta och hjärna. Superhögt blodtryck (övertryck över 200 och undertryck över 110 för en vuxen ungefär) innebär en akut risk för hjärnblödning. Måttligt förhöjt blodtryck innebär risk för hjärtinfarkt, hjärnblödning, hjärninfarkt (de båda kallas tillsammans stroke) och njursvikt på sikt. Bra idé att sänka blodtrycket alltså.

Många nyblivna mammor har högt blodtryck

Under graviditeten mäts blodtrycket vid varje barnmorskekontroll. Några mammor märker först då att de har högt blodtryck, vissa har det av okänd anledning, andra får det under graviditeten. Havandeskapsförgiftning ger högt blodtryck under graviditeten, som kan vara kvar en tid (eller för alltid, mer sällan) efter graviditeten.


Under graviditeten är flera sorters blodtrycksmedicin direkt farliga för bebisen

Flera av våra (i andra fall) bästa och vanligaste blodtrycksläkemedel kan ge svåra fosterskador. Om du står på blodtrycksläkemedel och vill bli gravid, kolla med din läkare om du har ett läkemedel som fungerar med graviditet. Om inte: byt. Om du får ett blodtrycksläkemedel av mödravårdsläkaren för första gången under graviditet kan du vara helt säker på att du får ett som fungerar. Sådant missar bara inte mödravårdsläkare. Vill du dubbelkolla kan du slå upp läkemedlet här.

Under amning kan man ta mycket fler olika sorters blodtrycksläkemedel

Flera av de frågor jag har fått har varit från ammande kvinnor som fått höra att de bara kan ta ett sorts blodtrycksläkemedel när de ammar, eller att de borde sluta amma eftersom de behöver blodtrycksmedicin.

Fel, fel, fel.

FASS är helt felaktig och en värdelös informationskälla om läkemedel och amning

Jo, det är sant. FASS innehåller felaktiga varningar och tokiga förbud för läkemedelsanvändning vid amning.

Janusinfo har bra information

Janusinfo, som är en informationstjänst från läkemedelskommittén i Stockholms läns landsting, har en jättebra databas med information om läkemedel och amning. Där ges råd baserat på vetenskapliga studier och beräknade doser som barnen kan tänkas få i sig när mamman äter läkemedel och ammar. Sök läkemedlet där, oavsett om du är läkare som ska skriva ut ett läkemedel till en ammande kvinna, eller om du ammar och undrar vilka läkemedel du kan ta.

Dessa blodtrycksmediciner är säkrast vid amning

En sökning på blodtrycksläkemedel i janusinfo visar att dessa anses som ”sannolikt kompatibla med amning”, vilket är den högsta ”säkerhetsklassen” i databasen. Det innebär att man har kunskap om hur mycket medicin som går över i bröstmjölk, för dessa läkemedel är det väldigt små mängder. Dessutom finns det inga rapporterade allvarliga biverkningar av läkemedlet hos bebisar till ammande kvinnor.

Enalapril/Renitec

Hydralazin/Apresolin

Kaptopril/Capoten

Nifedipin/Adalat

Nimlodipin/Nimotop

Spironolakton/Aldactone

Verapamil/Isoptin

Sju olika läkemedel, från fyra olika läkemedelsgrupper. Det klarar man väl sig ganska långt på, eller vad säger läsande allmänläkare/vuxenmedicinare? Och om det inte räcker finns det massor av läkemedel som har klassifikation ”B”, vilket innebär att det saknas tillräcklig dokumentation för att veta alldeles säkert att de inte går över i för hög grad i mammamjölken. Många av dem kan säkert användas efter att läkaren gjort en bedömning i det enskilda fallet.

Läs mer om läkemedel och amning i det här inlägget. 

1 kommentar till “Vilken blodtrycksmedicin vid amning är säker och effektiv?”

  1. Jag älskar Janusinfo! Hittade sidan när jag var gravid med andra barnet och åt medicin som jag fått olika information om huruvida jag fick äta eller inte. Fick förvisso bra info från läkare och barnmorskor på MVC senare men det var skönt att få klarhet med en gång.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *